Pullosta päähän

eli rocktähteyden nurjempi puoli

Kuvittele seisovasi lavalla. Valot häikäisevät niin, ettet näe ketään 20 000 katsojasta. Heistä kuka tahansa voi heittää sinua pullolla. Inhottavaa, eikö?

Tavaraa lentää esiintymislavalle yleensä suurilla kesäfestivaaleilla. Festareillehan ei saavuta musiikin perässä, vaan koska kaikki muutkin ovat siellä. Hanoi Rocks soitti Readingin jättimäisillä festivaaleilla vuonna 1983. Yleisö kuseksi pulloihin ja heitteli niillä kaikkia muita bändejä paitsi pääesiintyjää.

"Täytyi vain yrittää väistellä. Keikkaa ei lopetettu kesken. Kostoksi käytiin vetämässä vielä encore. Meidän jälkeen lavalle meni reggaebändi. Ne soittivat puoli biisiä ja tulivat pois", muistelee Michael Monroe.

Hanoi Rocks kävi soittamassa myös Dundeessa, Skotlannissa. Kesken kaiken lavalle ilmestyi riidanhaluinen korsto, joka oli raivannut jo roudarin tieltään.

"Tyyppi tuli suoraan kohti. Puolustauduin hyppypotkulla. Osuin häntä jotenkin leukaan. Kaveri kaatui maahan ja Andy alkoi potkia tyyppiä välittömästi. Razzle tuli vajaassa sekunnissa auttamaan Andya. Loppuosa keikasta olikin fiilikseltään aivan mahtava", muistelee Monroe.

Keikkailu sisätiloissa on ainakin Suomessa melko turvallista.

"Klubikeikoilla ei ole ollut ongelmia. Silloin ihmiset tulevat katsomaan bändiä. Sisällä yleisö on myös paremmin kontrolloitua. Festivaalien järjestäjät haluavat tietysti minimoida riskit ja panostavat siksi entistä enemmän turvallisuuteen. Omat pullothan ovat kiellettyjä ja turvatarkastukset asianmukaisia", toteaa Ruis- ja Ankkarockin promoottori, Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa.

Missä kulkee lavaväkivallan raja? Pikkuhousujen lentäminen lavalle tuskin häiritsee bändiä.

"Jos joku selkeästi haluaa häiritä tai vahingoittaa esiintyjää, voidaan puhua lavaväkivallasta. Tällaiseen ei voi ottaa muuta linjaa kuin nollatoleranssin", pohtii Merimaa.

Poliisin mukaan esimerkiksi pullolla esiintyjää heittänyt henkilö voidaan tuomita pahoinpitelystä sakkoihin tai mahdollisesti pieneen ehdonalaiseen vankeusrangaistukseen. Teräaseella heittämisestä rangaistus on ehdollista neljästä kahteentoista kuukauteen, riippuen siitä, luokitellaanko teko törkeäksi pahoinpitelyksi vai sen yritykseksi.

"Kirkkaat valot häikäisevät niin paljon, ettei lavalla voi monesti nähdä, mitä sinne lentää, puhumattakaan väistämisestä. Esiintyjä on stagella maalitauluna. Kuvitellaanpa, että joku heittäisi teinitähteä veitsellä. Hänet pitäisi tuomita vähintään taponyrityksestä, eikä päästää pienillä nuhteilla. Optimaalinen tilanne on se, jos saa yleisön spontaanisti lynkkaamaan häirikön, henkisesti tietysti", pohtii Apulannan solisti Toni Wirtanen.

Lavaväkivalta on onneksi melko harvinaista.

"Tavaroiden heittely kuuluu vielä joidenkin rock-kulttuurikäsitteeseen. Mutta tätäkin hommaa olisi mukavampi tehdä, jos ei tarvitsisi miettiä uskaltaako olla lavalla", toteaa Wirtanen, joka sai Nummirockissa 1997 sääriluuhunsa niin kovan osuman kaljapullosta, ettei pystynyt kävelemään moneen päivään. Keikka soitettiin kuitenkin loppuun.

Hanoi Revisited, Michael Monroe & Andy McCoy Nosturissa 19.10.2001 Liput 120 mk.

Auts!

Uhri: Toni Wirtanen, Apulanta
Paikka: Kouvola Midnight Party Planet 2001.
Tapahtui: Teini heitti rautatangolla. Ei osunut.
Reaktio: "Ainahan sitä pelästyy. Onneksi huomasin, kuka sen heitti. Tuli hetkeksi melko voimakas olo, kun 15000 ihmistä huusi kanssani heittelijälle: ’Haista vittu, kusipää!’ Soittofiilis tietysti kärsi ja show huononi. Sääli niille, jotka tulivat katsomaan meitä."
Vapaa sana: "Lainatakseni erästä kirjoitusta: Venäjä on Suomelle velkaa. Kuitataan lainat sillä, että pistetään pullojen heittelijät ja muutkin väkivaltarikolliset istumaan venäläiseen vankilaan."

Auts! Auts!

Uhri: Lauri, Rasmus
Paikka: Vuohisrock, Salo 2001.
Tapahtui: Heitettiin monitoimiveitsellä. Terät olivat esillä, mutta onneksi kahvaosa osui kaulaan. Puoleen väliin päässyt keikka loppui välittömästi.
Reaktio: "Luulin aluksi, että joku heitti kivellä, kunnes teknikko käski tulla heti pois lavalta. Pelästyin niin paljon, että tapahtuma piti pari päivää hiljaisena."
Vapaa sana: "Todella raukkamaista heittää bändiä pulloilla tai muulla. Kaikki, mitä lavalle lentää, tulee kirkkaiden valojen takia ihan tyhjästä. Aion vaatia korvauksia veitsen heittäjältä. Jos sitä kautta jengi tajuaisi lopettaa tuollaiset hölmöilyt."

Auts! Auts! Auts!

Uhri: Michael Monroe, Hanoi Rocks
Paikka: Tampereen työväentalo 1982.
Tapahtui: Pommitettiin muun muassa auton sytytystulpalla otsaan. Tuloksena iso verinen kuhmu.
Reaktio: "Keikalla oli täysi kaaos. Tavaraa lensi meidän jokaisen niskaan. Silloisia perusjuntteja ei miellyttänyt käyttämäni punainen sulkapuuhka. Ajattelin, että jos tulee verta, niin se on sitten osa showta. Urheilumielellä."
Vapaa sana: "Idiootteja ja raukkoja nämä kaikki ovat, jotka yrittävät vahingoittaa esiintyjää yleisön seasta. Vittuilu lavalta takaisin toimii hyvin kostona."

4 kommenttia

jarnno

21.12.2001 02:41

yleisölle suotakoon oikeus ilmaista mielipiteensä viihdyttäjistä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ninni-69

22.4.2003 18:03

Mun mielestäni kellään ei ole oikeutta häiritä/pilata toisten esiintymistä..
Jos ei pidä bändistä niin ei tarvitse mennä katsomaan... Tavaroilla heitteleminen on typerää ja lapsellista...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JayO85

11.12.2006 10:11

yleisölle suotakoon oikeus ilmaista mielipiteensä viihdyttäjistä poistumalla konsertista tms tapahtumasta. Esiintyjien/shown vahingoittaminen huutelemalla tai esineitä heittelemällä on ala-arvoista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hanoifucker

26.7.2007 22:09

kuinka joku voi heittää jumalia (Michael Monroe, Andy McCoy, Razzle..) jollakin heitä mahdollisesti vahingoittavalla?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi