Uuden kirjaston aikakausi on alkamassa

Keskustakirjaston arkkitehtikilpailun jatkoonpääsijät ovat selvillä.

Kirjasto, tuo suomalaisen sivistyksen selkärangan yksi tärkeimmistä nikamista, on uudistumassa. Helsingin kaupungin järjestämän Keskustakirjaston Metropolin sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailu on edennyt toiseen vaiheeseen ja tuomaristo on valinnut kuusi jatkoon etenevää työtä.

Keskustakirjastoa suunnitellaan nousevaksi paraatipaikalle Helsingin ytimeen, Musiikkitalon, Eduskuntatalon, Sanomatalon ja Kiasman kulmille, rautatieaseman läheisyyteen. Uuden ajan kirjastosta toivotaan elävää ja monipuolista kohtaamispaikkaa. Keskustakirjastosta puuhataan myös erittäin energiatehokasta rakennusta.

Uuden kirjaston on tarkoitus olla paljon enemmän kuin perinteinen kirjasto. Keskiössä ovat käyttäjät ja kokonaisuus muodostuu heidän lisäksi teknologiasta, aineistoista, henkilökunnasta ja yhteistyökumppaneista.

Kaupunkilaiset pääsivät ajan hengen mukaisesti esittämään unelmiaan uuteen kirjastoon liittyen ja mielipiteitä kerättiin kasaan yli 2000 suomalaiselta. Kirjaston muuttuvaa roolia ja esikuvien puutetta kuvaa se, että ehdotusten vaihteluväli oli suuri. Tulevaisuuden kirjastossa yhdistyvät monet erilaiset tilat, kuten työskentelytilat, multimedia- ja studiotilat, rauhalliset alueet, vuorovaikutustilat sekä tapahtumatilat. Kansalaiskyselyn perusteella haasteena uudella kirjastolla tuleekin olemaan erilaisten tunnelmien luominen ja joustava vaihtelu.

Samin unelma tulevaisuuden kirjaston roolista kuuluu näin.

"Avoimen datan lainaamo ja informaatikkopalvelut. Avoin data lisääntyy - haluan saada sitä kirjastosta. Raakana, käsiteltynä, visualisoituna… Haluan avoimen datan informaatikon."

Matti puolestaan haikailee paluuta rauhalliseen kirjastoon.

"Kaipuu hiljaisuuteen. Toivoisin kirjaston palaavan paikaksi, jossa voi rauhoittua ja mietiskellä hiljaisuudessa. Sen ovat valtaamassa Facebook-sukupolven vireät."

Sinikka peräänkuuluttaa yhteisöllisyyttä.

"Yhteisöllistä oleskelua. Oleskelutiloja, joissa voisi vapaasti pitää esimerkiksi neulontahetkiä ja muuta puuhastelua. Kuka tahansa voisi osallistua, tulla mukaan ´non stoppina´".

Toimivia ehdotuksia

Kilpailutuomariston puheenjohtajan, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mielestä kaikki jatkoon valitut ehdotukset vastasivat hyvin kilpailutehtävään rakentaa avoin ja kutsuva Keskustakirjasto.

"Keskustakirjastolla haluamme kehittää Helsingin kaupunkikulttuuria ja luoda keskustaa, jossa kaupunkilaisilla on tilaa tavata ja viedä ajatuksiaan eteenpäin", painottaa Viljanen.

"Keskustakirjastoa ei tule asettaa vastakkain lähikirjastojen kanssa. Lähikirjastot ovat lähiöiden omia aluetaloja ja paikallisia kokoontumisen paikkoja. Mutta myös keskustaan tarvitaan kaikille avoimia, maksuttomia tiloja. Eduskuntataloa vastapäätä oleva keskustakirjasto on demokratiaa toteuttava talo, kansalaisosallistumisen korttelikeskus ja sen speakers corner tunnettu."

"Keskustakirjaston avulla voimme viedä koko kirjastotointa uudelle aikakaudelle. Kirjastotoimi elää parhaillaan muutoksen aikaa, kun kirjan rinnalle on noussut digitaalinen media. Myös kirjaston käyttäjäkunta on aikaisempaa moninaisempaa", Viljanen toteaa ja jatkaa:

"Samalla keskustakirjaston tulee olla vahvasti myös kirjallisuuden talo. Niin kauan kuin on kirjoja, niitä tulee olemaan kirjastossa."

Keskustakirjaston arkkitehtikilpailussa jatkoon pääsivät seuraavat ehdotukset:

Liblab.
Liblab.
Wave.
Wave.
Käännös.
Käännös.
Kasi.
Kasi.
The Diagonal Agora.
The Diagonal Agora.
The Green Metropolis.
The Green Metropolis.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi