Youtuben orkesterinjohtaja

Kutiman saattoi videoissaan yhteen mitä erilaisimmat muusikot.

Ennen videomash-uppeja Kutiman kirjoitti biisejä perinteisemmillä välineillä.
Ennen videomash-uppeja Kutiman kirjoitti biisejä perinteisemmillä välineillä.
Ophir Kutiel istuu keskeneräisessä studiossa Tel Avivissa ja kertoo Skypen välityksellä odottavansa innolla uuden studion valmistumista.

"Haluan vain lyödä oven kiinni ja alkaa inspiroitumaan johonkin uuteen projektiin", Kutiel sanoo, vaikkei vielä tiedä, mitä tuo projekti tulee pitämään sisällään.

29-vuotias Kutiel tunnetaan paremmin nimellä Kutiman. Hänen vuonna 2009 Youtubessa julkaistu ThruYOU-videosarja on kerännyt yli kymmenen miljoonaa katselukertaa.

Videot, joilla amatöörit ympäri maailman esittelevät osaamistaan tai soittimiaan, ovat Kutimanille raaka-ainetta. Näistä aineksista hän loihtii hämmentäviä yhdistelmiä: kadulla freestyleä heittävän räppärin ja konserttisalissa esiintyvän huilistin tai rumpuja kotona mättävän teinipojan ja kyproslaisen taksimin soittajan. Tähän päälle webbikameralle makuuhuoneessaan laulava neito ja käsillämme on häikäisevää myöhäismodernia osaamista.

"Ennen kuin keksin koko idean, tapanani oli etsiä Youtubesta biitti, jonka laitoin luuppaamaan ja jonka päälle sitten jammailin kitaralla. Yhtenä iltana ajattelin, että olisi hienoa, jos löytäisin rumpujen seuraksi myös sopivan basson. Sillä hetkellä sain idean videoihini", Kutiman sanoo.

Homma vei kerralla mukanaan.

"Siitä hetkestä lähtien en poistunut kahteen kuukauteen juurikaan kämpiltä", en syönyt enkä nukkunut kunnolla.

Jos sämpläämisen käsite on epäselvä, tuo Kutiman sen visuaalisesti suoraan silmillesi. Videoita katsoessa käy ilmi, kuinka kyse on leikkaa ja liimaa -leikistä, jossa äänipaloja yhdistellään oman mielen ja tarkoituksen mukaisesti.

"Juuri näin se on. Esimerkiksi DJ Shadown musiikista voi olla vaikea kuulla mistä osasista se koostuu", Kutiman nostaa esiin musiikillisen hengenheimolaisensa.

 "Olen äärimmäisen vaativa itseäni kohtaan. Osa videoista löytyy helposti, mutta esimerkiksi sopivaa accapella-laulua saatan etsiä monta päivää", Kutiman kertoo. 

Videoiden musiikot kuulivat biiseistä vasta suosion kasvettua. Myös alkuperäiset videot alkoivat kerätä osumia, sillä Kutimanin videoista löytyy linkit jokaiseen raaka-aineena käytettyyn videoon. Palaute Kutimanin suuntaan on ollut ylistävää.

Kutiman on tyytyväinen, sillä suosio on tuonut mielenkiintoisia projekteja. Samalla tekotavalla on syntynyt taideprojekteja, mainosduuneja ja esimerkiksi Maroon 5:lle pyynnöstä tuotettu video bändin kiertueella kuvatuista pätkistä.

Kutiman tekee muita duuneja pysyäkseen leivän syrjässä, mutta tärkeintä on omat projektit, joissa ei paina dead-linet päälle ja valta päätöksistä on omissa käsissä. Toivottavasti studio valmistuu pian ja Kutiman pääsee taas ideoimaan suljetun oven taakse.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi