Ääni keittiöstä: Ilmari Saarikoski – Hella ja Huone

Ilmari Saarikosken luotsaaman Hellan ja Huoneen vahvuuksia ovat erinomainen ruoka, palvelu ja viinit.

Ilmari Saarikoski valmistaa hyvää ruokaa isolla rakkaudella.
Ilmari Saarikoski valmistaa hyvää ruokaa isolla rakkaudella. Kuva: Hella & Huone

Ääni keittiöstä -juttusarjassa tutustumme yhteistyökumppanimme TableOnlinen ravintoloiden henkilökuntaan.

Kymmenen vuotta kovaa työtä on koulinut Ilmari Saarikoskesta kovan luokan keittiömestarin ja ravintoloitsijan. Häen luotsaamansa ravintola Hella ja Huone kuuluu Tampereen kärkikastiin.

Hänen runolliset ruokamuistonsa kertovat intohimoisesta suhtautumisesta ruokaan ja ravintolaelämyksiin. Fine diningin lisäksi Saarikoski osaa arvostaa pieniä asioita, jotka luovat täydellisen tunnelman.

“Oli lokakuu, ja olimme kihlattuni kanssa jäämässä lomalle pitkän työputken jälkeen. Päätimme aloittaa loman illallisella Maaemossa. Ravintola oli seesteinen, tyylikäs ja hillitty. Illallinen oli kokonaisuutena erinomainen, kuten kolmen Michelin-tähden ravintolalta saattaa odottaa. Ruoka, viinit ja palvelu oli jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty täydellisyyttä tavoitellen. Ilta, jonka muistan pitkään!

Noin viikkoa myöhemmin, Thaimaan lämmössä, päädyimme erääseen syrjäiseen ulkoilmaravintolaan illalliselle. Keittiö koostui muutamasta pöydästä ja kaasupolttimesta, jotka oli sijoitettu katokseen. Ravintolan edustalla oli jäillä täytetty allas täynnä tuoretta kalaa, josta valitsimme illalliseksi ison punanapsijan. Se kypsennettiin kokonaisena kuumassa öljyssä ja tarjoiltiin tuoreen mango-papaijasalaatin, tuoreen chilin ja suolapähkinöiden kanssa. Ruokajuomaksi paikallinen jääkylmä lager. Kuumassa ja hämärässä illassa tämä yksinkertainen ateria oli yksi elämäni parhaista!

Jäin pohtimaan jälkeenpäin näitä kahta kokemusta. Ne monella tapaa olivat lähes vastakohdat toisilleen. Siinä missä Thaimaa tarjosi lämpöä, chiliä, kylmää olutta ja rentoa illallista, oli Oslon lokakuu viileä ja ravintola pohjoismaiseen tyyliin hillitty. Saimme juotavaksi hienoimpia viinejä sekä syötäväksi toistakymmentä pientä palasta Norjaa. Hintaero näillä kahdella illallisella oli varmasti lähemmäs 600 euroa, ja silti niin erilaiset kokemukset olivat toistensa veroisia monella tapaa.

Rakkaus hyvään ruokaan ja palveluun sekä kunnioitus puhtaita paikallisia raaka-aineita kohtaan yhdistää näitä ja monia muita parhaita muistojani. Näiden kokemusten perässä matkustan maailmalla, mutta myös pyrin oman työni kautta tarjoamaan asiakkailleni.”

Mikä on suosikkiraaka-aineesi?

Kananmuna.

Mitä valmistaisit siitä?

Aamupalaa, päivällistä, lounasta, iltapalaa, yöpalaa, suolaista, makeaa, kakkuja, leipiä, kastikkeita, jäätelöä.... mitä vaan melkein.

Kuvaile ruokafilosofiaasi?

Hyvää ruokaa isolla rakkaudella.

Onko ravintolallanne jokin omaleimainen piirre tai erikoisuus?

Puhtaita, tuoreita raaka-aineita läheltä ja joskus vähän kauempaakin. Laatu on tärkein. Klassikoita kunnioittaen luomme omaa tyyliämme.

Mitkä ovat ravintolanne vahvuusalueet?

Ruoka, palvelu ja viinit.

Millaisista ravintoloista itse pidät?

Pakko tunnustaa, että aika usein tulee käytyä pizzalla, mutta lähtökohtaisesti pidän lähes kaiken tyylisistä ravintoloista. Ruoan, palvelun ja joskus juomien laatu ratkaisee lopulta.

Mitkä ominaisuudet tekevät ravintolasta hyvän? (yleisellä tasolla)

Ammattitaitoinen ja työtään arvostava henkilökunta. Käsityönä valmistettu ruoka. Hyvä viinilista on eduksi!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi