DocPoint tuo taas valkokankaalle dokumentit, jotka tuntuvat syvällä ja herättävät keskustelua

Yli sadan dokkarin valikoimaan kuuluu muun muassa Jurassic Parkia mammuteilla, kiinalaisen somen supertähtiä, skeittipuiston katukoiria ja metsästä kertovia elokuvia.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 28.1.–3.2.2019 jo 18. kerran. Seitsemänpäiväinen festivaali tuo Helsinkiin yli sadan ajankohtaisen dokumenttielokuvan kokonaisuuden sekä huomattavan kattauksen tekijäkohtaamisia, keskusteluja ja avauksia yhteiskunnallisiin teemoihin.

DocPointin elokuvassa Genesis 2.0 joukko miehiä elää todeksi Jurassic Parkia – tällä kertaa mammuteilla. Samaan aikaan, kun pohjoissiperialaiset mammutinhuuhtojat kaivavat esiin sukupuuttoon kuolleiden eläinten ruumiita vähitellen sulavan ikiroudan syleilystä, maailmankuulu kohugeneetikko Hwang Woo-suk ja geenitutkija George Church haaveilevat herättävänsä mammutit eloon. Ohjaaja Christian Frein (Sotakuvaaja, 2001) häkellyttävä matka historian, kloonauksen ja etiikan ytimeen palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla parhaasta kuvauksesta.

Festivaalilla nähtävä People's Republic of Desire todistaa, että totuus on tarua ihmeellisempää. Hao Wun dokumenttielokuva kertoo satojentuhansien ihailijoiden palvomista kiinalaisista somen supertähdistä. Menestyksen varjopuoliin kuuluvat jopa kahdenkymmenen tunnin livelähetykset, armottomat kommentit ja kauneusleikkaukset.

Yksi vuoden 2019 festivaalin pääteemoista on luonto ja erityisesti metsä. Ohjaaja Rugilė Barzdžiukaitėn elokuvassa Acid Forest Kuurinkynkään tuhoutunut metsäalue on postmodernin ajan apokalyptinen turistinähtävyys, jota myös suomalaiset turistiryhmät saapuvat ihailemaan – ja kauhistelemaan. Tällä kertaa tuhon takana ei kuitenkaan ole ihminen, vaan linnut. Metsäteemaa edustavat myös The Time of Forests ja Walden, jotka tuovat esiin keinoja kaihtamattoman taloudellisen hyödyn tavoittelemisen metsäteollisuudessa.

Festivaalisuosikkeja

Vastikään järjestetyllä Amsterdamin kansainvälisellä dokumenttielokuvafestivaalilla (IDFA) yleisöpalkinnon voittanut Don't Be A Dick About It on sydämellinen jenkki-indie teini-ikäisten punapääveljesten elämästä. Festivaalimenestyjiin kuuluu myös satumainen Los Reyes, joka kuvaa kahden katukoiran elämää chileläisessä skeittipuistossa. Suuren vaikutuksen tehnyt elokuva koiraystävyksistä huomioitiin IDFA:ssa tuomariston erikoispalkinnolla.

Don't Be A Dick About It kertoo nahistelevista veljeksistä sympaattiseen tyyliin.
Don't Be A Dick About It kertoo nahistelevista veljeksistä sympaattiseen tyyliin.

Robert Greenen dramatisoitu dokumenttielokuva Bisbee ’17 herättää eloon Bisbeen pikkukaupungin sadan vuoden takaiset vaietut tapahtumat. Vuonna 1917 kaivoslakko johti yli tuhannen – pääosin maahanmuuttajataustaisen – kaupunkilaisen karkotukseen. Arizonan ja Meksikon rajalla sijaitsevan kaupungin hyljeksityt asukkaat jätettiin aavikolle kuolemaan. Pysäyttävän ajankohtainen elokuva saapuu Helsinkiin Sundancen, Sydneyn ja Lontoon elokuvajuhlien kautta.

Kansainvälinen kuraattoriryhmä

Tulevan DocPointin kansainvälinen ohjelmisto kootaan poikkeuksellisella otteella. Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseen ryhmään kuuluvat kansainvälisten huippufestivaalien voimahahmot Sirkka Möller (Saksa), Sergio Fant (Italia) ja Pieter-Jan van Damme (Belgia). Kolmikko on tehnyt elokuvavalintoja muun muassa Berlinalen Panoramaan, Venetsian elokuvajuhlille, Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaalille ja IDFA:an.

”Me tuomme Helsinkiin laajan kirjon elokuvia ja tutkimme dokumenttielokuvan eri muotoja elokuvalliset ominaisuudet ja omaperäinen kerronta polttopisteinämme. Pyrimme herättämään kriittisiä näkemyksiä, syventämään keskusteluja nykyhetken ja historian tapahtumista ja tarkastelemaan monisyistä yhteiskuntaamme elokuvan läpi”, kolmikko kertoo.

Dokumenttielokuvia 48 tunnissa

Uneton48Docs-elokuvantekohaaste kutsuu tekemään dokumenttielokuvia 48 tunnissa. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Uneton48 ja DocPoint. Jokainen 48 tunnissa valmistunut elokuva esitetään DocPoint-festivaalilla la 2.2.2019, jonka lisäksi tuomariston suosikit pääsevät levitykseen Helsingin Sanomien kautta. Ilmoittautuminen haasteeseen on nyt auki osoitteessa unetondocs.com.

Korjaamo Kino Bio Rex palaa DocPointin pääteatteriksi. Lisäksi festivaalin elokuvateattereina toimivat Andorra, Kinopalatsi, Maxim, Savoy-teatteri ja Kiasma sekä uutuutta hohtavat Kino Regina ja Finnkino Itis.

DocPointin koko ohjelmisto julkaistaan ja lipunmyynti alkaa 3.1.2019, jolloin myös ohjelmistoa laajasti esittelevä tabloidlehti ilmestyy. DocPointin joululahjaliput ovat nyt myynnissä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi