Helsingin saaret – 14 x kertaa retkikohde

Vihdoinkin paistaa – olisiko aika lähteä island hoppingille?

Jätä mantere.
Jätä mantere. Kuva: Tanya / Fotolia

Vesiliikennöinti saariin on alkanut, joten pakkaa piknik-kassi, ota parhaat tyypit mukaan ja nauti.

Helsingin edustalta löytyy noin 300 saarta, joten tutkittavaa riittää ihan jokaiselle. Lähes kaikki saarista, Vuosaaresta 50 minuutin matkan päässä sijaitsevaa Kaunissaarta lukuunottamatta, ovat lähietäisyydellä.

Saarille pääsee lautoilla, joita liikennöi useat eri toimijat. Klassikkokohteeseen Suomenlinnaan pääsee HSL:n matkalipuilla, mutta muihin saarikohteisiin täytyy valita toinen liikennöitsijä.

Tsekkaa tästä ensi kesän saaritärpit ja keinot päästä perille.

Harakka

Kuva: Google Maps

Kaivopuiston sijaitsevalta Harakan saarelta löytyy Helsingin ympäristökeskuksen luontokeskus. Harakkaan ei saa viedä koiria.

Yhteys: Merenkävijöiden yhteysvene Harakkaan lähtee Ullanlinnan laiturista Café Ursulan edestä. 

Liuskasaari

Kuva: Google Maps

Liuskasaarelle kannattaa mennä ihan vaikka Liuskaluodon puolella sijaitsevan Skifferin liuskapizzojen ansiosta. Saarella toimii myös Helsingfors Segelsällskap rf:n (HSS:n) pienvenesatama sekä purjehdusseuran kerhorakennuksessa kesäisin toimiva ravintola.

Yhteys: HSS:n yhteysvene ajaa Liuskaluodon kautta Liuskasaareen. 

Vallisaari

Kuva: Google Maps

Helsingin saarien uutuuskohde on Suomenlinnan naapurista löytyvä Vallisaari. Entiset sotilassaaaret tarjovat kiinnostavaa luontoa ja historiaa. Vuosien varrella saarelle on kerääntynyt monipuolinen lajien kirjo, johon kuuluu mm. lepakoita, mäyriä, huuhkajia ja perhosia ja ihmisiä kehotetaan kunnioittamaan saaren asuttajia. Kahvilasta ja kioskista saa naposteltavaa

Yhteys: JT-Linen tai Aava Linesin vesibussilla Kauppatorin Kolera-altaalta. Kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin Hakaniemestä JT-Linella. Vallisaaren Torpedolahteen rakennettavaan retkisatamaan voi mennä omalla veneellä.

Valkosaari

Kuva: Google Maps

Valkosaari löytyy Eteläsatamassa Olympiaterminaalin edustalla. Saarelta löytyy pursiseura NJK:n majapaikka sekä pursiseuran nimeä kantava ravintola, joka on suosittu hää- ja juhlapaikka kesäisin.

Yhteys: NJK:n yhteysvene noutaa Eteläsataman rannasta valkoisen merkkiviitan ollessa ylhäällä.

Uunisaari

Kuva: Google Maps

Uunisaari on herttainen ja ymmärrettävästi suosittu kesäkohde, joka houkuttelee helpon saavutettavuuden, hiekkarannan ja palveluidensa ansiosta. Ravintola Uunisaari palvelee nälkäisiä ja mestasta voi esimerkiksi vuokrata saunavuoron. Saareen ei saa tuoda koiria.

Yhteys: Kesäisin yhteysvene Merisatamantorilta. (Talvisin saareen pääsee ponttonisiltaa kävellen). Uunisaaresta voi kävellä siltaa pitkin Liuskasaareen.

Särkkä

Kuva: Google Maps

Särkän saari Kaivopuiston edustalla pitää sisällään pursiseura Merenkävijät ry:n ravintolan Särkänlinnan, jota ylläpitää Palace Hotel. Särkän linnoitus suojasi aikoinaan Helsinkiin tuovaa väylää Särkän salmea.

Yhteys: Merenkävijät ry:n yhteysvene Ullanlinnasta. 

Lonna

Kuva: Google Maps

Pieni, mutta pippurinen Lonnan saari on itse asiassa osa Suomenlinnan kaupunginosaa ja sijaitsee Suomenlinnan ja Kauppatorin välissä, 1,5 kilometriä mantereelta. Seitsemän minuutin lauttamatkan päässä odottaa laadukas ravintola, viihtyisä kahvila ja puitteet maisemalliset puitteet kauniille kesäpäivälle.

Yhteys: Kauppatorilta JT-Linella.

Pihlajasaari

Kuva: Google Maps

Pihlajasaaresta tekee kiinnostavan poikkeuksen se, että siellä saa luvan kanssa telttailla ja yöpyä viikonloppuisin. 10 minuutin merimatkan päässä keskustasta sijaitsevalta saarelta löytyy paljon hiekkarantoja ja upeita kallioita. Saaressa on myös grillikatoksia, tilaussaunoja, ravintola ja kioski. Luontopolun kautta voi tutustua hyvin saaren historiaan ja luontoon. Erikoisuutena myös naturistiranta.

Yhteys: JT-Linen yhteysvene Merisatamasta tai Ruoholahdesta. 

Mustasaari

Kuva: Google Maps

Helsingin Seurakuntayhtymän omistama Mustasaari on ulkoilupuisto Seurasaarenselän länsiosassa. Saaressa järjestetään paljon seurakuntalaisten tapahtumia, kuten päiväleirejä.

Yhteys: Seurakuntayhtymän lautalla

Korkeasaari

Kuva: Google Maps

Legendaarinen eläintarhamme sijaitsee saarella, vaikka sinne on helppo mennä vaikka autolla. Eläimissä riittää nähtävää, mutta uuden perspektiivin saa ihailemalla samalla upeita meri- ja rantamaisemia.

Yhteys: Lautalla perille vie Suomen Saaristokuljetus Oy, joka liikennöi kesäkaudella Kauppatorilta ja Hakaniemestä. 

Kaunissaari

Kuva: Google Maps

Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa ja sinne kestää 50 minuuttia yhteysveneellä. Siellä voi kalastaa, retkeillä ja telttailla.

Yhteys: Norsölinen yhteysvene Vuosaaren Kalkkihiekantorilta. 

Sirpalesaari

Kuva: Google Maps

Merisataman edustalla sijaitsevasta Sirpalesaaresta löytyy tasokas kesäravintola Saari ja satama tarjoaa palveluja sekä Suomalaisen Pursiseuran jäsenille että vierasveneilijöille.

Yhteys: Ferra Oy:n yhteysvene Merisatamasta, Pihlajasaaren laiturin vierestä. 

Suomenlinna

Kuva: Google Maps

Suomenlinna on klassikko, eikä syyttä. Suokkiin voi viedä Helsingin vieraat takuuvarman kesäpäivän viettoon, siellä voi nautiskella ystävien ja viinin seurasta piknikillä ja sieltä löytyy paljon Pokemoneja.

Yhteys: HSL:n lautalla tai JT-Linen yhteysveneellä.

Idän saaristoreitti

Kuva: Suomen Saaristokuljetus Oy

Hakaniemi–Herttoniemi–Laajasalo–Vartiosaari–Kivisaari–Satamasaari–Iiluoto–Leikosaari–Vuosaari -reittiä kulkeva veneyhteys on kaunis kiertoajelu itäisen Helsingin meren helmiin. Voit hypätä kyydistä viehättävältä vaikuttavassa mestassa ja hypätä kyytiin seuraavan vuoron tullessa.

Yhteys: Suomen Saaristokuljetuksen yhteysvene.

1 kommentti

Kaivari?

16.5.2017 00:00

Kyl hävettää tän jutun tekijän puolesta saarien tietämättömyys. Missä on itäiset helsingin saaret?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi