Illallinen metsässä on unohtumaton elämys – Ylistävät arviot saaneelle pop up -ravintolalle janotaan jatkoa

Sås Cateringin Valtteri Sinkkonen ja Nico Österberg pystyttivät Nielu 2019 pop up -ravintolan keskelle metsää.

Illallispöydät oli katettu Nuuksion luonnonkauniisiin maisemiin.
Illallispöydät oli katettu Nuuksion luonnonkauniisiin maisemiin.

Nuuksion kansallispuistossa on sateen jälkeen seesteinen tunnelma. Metsän siimeksessä on silti väkeä.

Vastassa on kokki Valtteri Sinkkonen, joka johdattaa vieraat polkua pitkin syvemmälle metsään. Perillä odottaa luonnon helmaan pystytetty pop up -ravintola, joka on osa Nielu 2019 -taidetapahtumaa.

Sinkkosen kollega Nico Österberg johdattaa vieraat pöytiin. Illallinen voi alkaa.

Nuuksiossa 8.–19. kesäkuuta järjestetty Nielu 2019 oli poikkitaiteellinen kokonaisuus, joka koostui ihmisen, ympäristön ja teknologian suhdetta käsittelevistä taideteoksista, ravintolasta, sirkusesityksistä, performansseista ja keskusteluista.

Ravintolaelämyksen toteutti Sinkkosen ja Österbergin Sås Catering, jonka ydinajatus "metsästä pöytään" sopii Nielu 2019 -projektiin täydellisesti.

Pop up -ravintola metsän ehdoilla

Nielu 2019 pop up -ravintola rakennettiin täysin metsän ehdoilla. Pöydät olivat luonnonelementeistä rakennettuja taideteoksia, ja lautaselle aseteltiin toinen toistaan houkuttelevampia annoksia metsän antimista. Iso osa raaka-aineista oli itse kerättyjä.

"Keräämme itse aina kesäkautena villiyrttejä myös säilöön, ja käytämme niitä paljon annoksissa talvellakin", Sinkkonen kertoo.

Villiyrtit ovat vahvasti mukana myös Nielussa. Annoksissa on hyödynnetty muun muassa kallioimarretta, ketunleipää, saksankirveliä, isomaksaruohoa, nokkosia ja karhunlaukkaa. Osa yrteistä on löytänyt tiensä myös lasiin, sillä niitä on hyödynnetty alkoholittoman juomapaketin mehuissa.

Nico Österberg esittelee annokselle paritettua viiniä.
Nico Österberg esittelee annokselle paritettua viiniä.

Itse viinipakettikin on luonnonläheinen. Yhteistyössä Let Me Winen kanssa koottu kokonaisuus koostuu luonnonmukaisista alkuviineistä. Matkan varrelle osuu huikeita makuelämyksiä pientuottajien oranssista viinistä trendikkääseen pet natiin.

Luonnon eri osa-alueet annosten innoittajina

Nielu 2019 -annokset oli nimetty teemoittain ja annokset sidoksissa luonnon eri osa-alueisiin.

"Mietimme miten annokset voisi kaventaa yksinkertaiseksi, mutta siltikin tajunnanräjäyttäväksi kokonaisuudeksi, mitkä ovat linjassa kaikki."

Yksinkertaisiksi suunnitellut annokset olivat kuin hienoimmassa fine dining -ravintolassa.

Haukiannos oli kuin pieni taideteos.
Haukiannos oli kuin pieni taideteos.

Ensimmäisenä vuorossa oli Meri, jossa hauki sai rinnalleen kukkakaalia, hauenmätiä, karhunlaukkaa, naurista, retiisiä, nokkosta, tattaria ja suussasulavaa herakastiketta.

Seuraavana pöytään saapui annoksista kaunein: Puutarha. Naattiporkkanan kaverina oli purjoa sekä itse kerättyä mesiangervoa, karhunlaukkaa ja kukkia.

Idea syntyi yrttimetsällä

Ei ole vaikea uskoa, että koko idea Nielu 2019 pop uppiin sai alkunsa yrttejä keräillessä.

"Siellä yrttimetsällä tuli sellainen päähänpisto, että miksei voitaisi tehdä jotain pop uppia villiyrttien ympärille metsään, sinne raaka-aineen lähteelle", Sinkkonen kertoo.

Porkkana-annos oli koristeltu itse kerätyillä kukkasilla.
Porkkana-annos oli koristeltu itse kerätyillä kukkasilla.

Sinkkonen ja Österberg alkoivat pyöritellä ajatusta yhdessä Pekko Vasantolan kanssa.

"Siinä se idea vähän jalostui, ettei tehdä pelkästään ravintolaa, vaan tehdään taide- ja ruokatapahtuma, jonka teemana on ympäristö."

Tapahtuman kuraattoriksi ryhtynyt Vasantola sai mukaan taiteilijoita ja muita toimijoita, Sinkkonen ja Österberg hoitivat ravintolapuolen.

Vaativa ponnistus

Fine dining -tasoisen ravintolaelämyksen toteuttaminen metsän keskellä ei ole mikään helppo homma. Vuosi sitten syntynyttä ideaa alettiin jalostaa toden teolla helmikuussa, jotta lopputuloksesta tulisi varmasti onnistunut.

"Halusimme tuoda ravintolatasoisen palvelukulttuurin ja tyylin suoraan sinne metsään ja lähdimme ajattelemaan sitä kautta, että mitä palasia ylipäätään ravintolassa on, ja miten me voisimme toteuttaa sen siellä metsässä", Sinkkonen kertoo.

Annokset viimeisteltiin pienessä metsäkeittiössä.
Annokset viimeisteltiin pienessä metsäkeittiössä.

"Sehän vaati ihan älyttömän paljon asennoitumisen siihen, kuinka paljon on kaikkea roudaamista ja infran etsimistä sinne alueelle, että se näyttää metsältä, mutta kokemus olisi kuin ravintolassa."

Annokset piti suunnitella niin, että kaikki esivalmistetut voidaan tehdä jo etukäteen, ja paikan päälle pystytetyssä keittiössä ei tarvitse tehdä kuin lämmitys ja esillepano.

Pääruokana nautittiin poronkieltä ja erityisluvalla kerättyä jäkälää.
Pääruokana nautittiin poronkieltä ja erityisluvalla kerättyä jäkälää.

Myös pääruokana tarjoiltu poronkieli oli haudutettu kypsäksi esivalmistelukeittiössä. Metsäksi nimetty annos lämmitettiin puiden katveeseen kannetussa uunissa, ja aseteltiin lautaselle maa-artisokan, puolukan, jäkälän, karhunlaukan, sipulin ja ruskean voin kera.

Edes sade ei pilannut tunnelmaa

Jälkiruoan teemana oli Kallio. Jäädytetyssä jälkkärissä maistui kallioimarre, saksankirveli, ruis, tyrni, piimä, tattari ja manteli.

Ennen jälkiruokaa tapahtui kuitenkin jotain, mitä ravintoloitsijat olivat pelänneet koko illan. Jo hetken aikaa jyrähdellyt ukkonen langetti rankkasateen ruokailijoiden ylle, eivätkä puiden väleihin pingotetut katokset suojanneet riittävästi.

Illallinen saatettiin päätökseen sateesta huolimatta.
Illallinen saatettiin päätökseen sateesta huolimatta.

Sade ei kuitenkaan päässyt pilaamaan tunnelmaa. Paikalle oli varattu vilttejä ja sadetakkeja, ja tarjoilua jatkettiin hymyssä suin. Ketään ei tuntunut harmittavan, päinvastoin.

Luvassa mahdollisesti myös jatkoa

Loppuunmyydyt illalliset ovat saaneet osakseen yksinomaan positiivista palautetta. Pöytävarauspalvelu TableOnlineen jätettyjen palautteiden keskiarvo on täydet 5 pistettä, eikä ravintoloitsijoiden korviin ole kantautunut moitteita.

Suosio oli niin suurta, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Sinkkoselta ja Österbergiltä onkin kyselty ahkerasti, saadaanko metsäillallisille vielä jatkoa.

"Näillä palautteilla ja spekseillä on kyllä tyhmä jos ei jatka. Tätä oli todella kiva tehdä, ja ihmiset nauttivat. Jengi kehui sitä jopa parhaaksi ravintolakokemukseksi ikinä."

Sadekaan ei pilannut jälkiruoan makunautintoa.
Sadekaan ei pilannut jälkiruoan makunautintoa.

Metsäillalliset vaativat kuitenkin sen verran suunnittelua, että tälle kesälle ei uutta pop upia ehditä enää pystyttää. Sen sijaan ajatuksissa siintää idea talvisesta versiosta.

"Talvella ulkona on tietysti vähän hasardia tehdä, mutta miltä kuulostaisi, jos vaikka jollain lumikengillä käveltäisiin jonnekin paikkaan, missä on lämmin tupa ja lunta", Sinkkonen maalailee.

Sinkkonen ja Österberg ovat pyöritelleet ajatusta myös omasta ravintolasta, mutta sen aika ei ole vielä. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi