Legendaarinen ravintola Savoy ja äskettäin Michelin-tähdellä palkittu Palace saavat nimekkäät vetäjät, kun ne siirtyvät uuden Financier Groupiksi nimetyn yhtiön alaisuuteen.
Uuden yhtiön suurimpana omistajana on NoHo Partners ja muina osakkaina Lontoosta Suomeen palaava keittiömestari Helena Puolakka, Ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen sekä yrittäjät Saku Tuominen ja Jyrki Sukula.
Helena Puolakka on luonut viimeisen 25 vuoden ajan kansainvälistä uraa maailmanluokan keittiöissä ja johtanut muun muassa kolmen Michelin-tähden La Tante Clairen keittiötä Lontoossa ja toiminut apulaiskeittiömestarina Hotel Balzacissa Pariisissa – kolmen tähden ravintola sekin.
Nyt hän siirtyy Savoyn johtoon ja ottaa vastuulleen sekä keittiön että salin.
“En ole koskaan ajatellut, että tulisin Suomeen takaisin, mutta eihän tälle voinut sanoa ei”, Puolakka sanoo ja on silminnähden innoissaan uudesta pestistään.
“Ei koskaan urani aikana ole käynyt mielessäkään, että minua pyydettäisiin vetämään Savoyta.”
Pelkkä erinomainen ruoka ei riitä
Puolakka aloittaa Savoyn puikoissa toukokuussa. Hän lupaa johtaa vuonna 1937 perustettua ravintolaa perinteitä kunnioittaen, klassisen moderniin tyyliin.
“Voin luvata, että muutoksia tulee, mutta huolissaan ei tarvitse olla. Pikemminkin sanoisin, että Savoy palaa juurilleen. Pääpaino tulee olemaan suomalaisissa raaka-aineissa. Tulemme tekemään huippuluokan suomalais-ranskalaista ruokaa pienellä venäläisellä vivahteella.”
Kolmen tähden ravintoloissa kannuksensa hankkinut Puolakka myöntää, että omien tähtien puuttuminen on jäänyt hieman kaihertamaan. Kun Savoyta lähdetään viemään määrätietoisesti entistäkin kovemmalle tasolle, kenties oma tähtikin on vielä saavutettavissa.
Ulkomailla työskennellessään hän on ymmärtänyt, että pelkästään erinomainen ruoka ei riitä nostamaan ravintolaa huipulle. Myös palvelun ja tunnelman on oltava huippuluokkaa, ja siihen aiotaan panostaa myös Savoyssa.
“Tämä on maailmanluokan mesta, jonka pitää olla maailmanluokan tasolla”, Puolakka sanoo.
Eero Vottonen hamuaa Palacelle jo toista tähteä
Vastikään Michelin-tähdellä palkittu Palace on jo hyvässä nosteessa kohti kansainvälistä huippua, mutta yksi tähti ei keittiömestari Eero Vottoselle riitä.
“Tavoitteemme on saada toinen tähti, mitä sitä kiertelemään”, Vottonen sanoo.
Työ toisen tähden eteen on jo täydessä käynnissä, vaikka tämän vuoden Michelin-gaalasta on vasta reilu viikko.
“Tavoitteena meillä oli saada yksi tähti Palacelle takaisin 30 vuoden jälkeen, ja siinä onnistuttiin. Sen jälkeen skoolattiin samppanjat, ja sitten asetin uusia tavoitteita keittiölle, ja meillä on hyvin kirkkaana mielessä se”, Vottonen sanoo.
“Se on se sama asia, mikä on ohjannut mua kokkina ja keittiömestarina niin kauan kuin olen tätä tehnyt, eli asiat mitä pystytään parantamaan päivittäin, myös parannetaan päivittäin. Sitä me jatketaan nyt.”
Jyrki Sukulasta laadunvalvoja
Puolakan ja Vottosen lisäksi Financier Groupin osakkaita ovat yrittäjät Saku Tuominen sekä Kuppilat Kuntoon -ohjelmastakin tuttu ravintola-alan monitoimimies Jyrki Sukula.
Sukula toimii Financier Groupin “quality controllerina”.
“Olen eräänlainen sisäinen tarkastaja. Katson toimintaa pienen etäisyyden päästä ja pidän huolta, että kaikki yksityiskohdat tunnelmasta asiakaspalveluun ovat kohdallaan. Vaikka Eero ja Helena ovat todella kovia tekijöitä, uskon, että lisänäkemys on aina tervetullutta”, Sukula sanoo.
Hän näkee sekä Savoyssa että Palacessa valtavaa potentiaalia nousta maailman huipulle, ja siihen on tarkoitus pyrkiä määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti.
Ravintoloiden pitkiä perinteitä kunnioitetaan, mutta menneisyyteen ei ole tarkoitus jämähtää.
“Ei olla museoiduttu, vaan katsotaan eteenpäin”, Sukula sanoo.
Saku Tuominen puolestaan nostaa yhdeksi tavoitteeksi sen, että sekä Savoyn että Palacen rooli kaupunkikulttuurissa olisi jatkossa paljon nykyistä suurempi, ja että ne houkuttelisivat kaupunkiin matkailijoita kauempaakin.
"Innostunut, radikaali, viriili, moderni. Luksusta ja vahvasti suomalaista sellaista. Eli todella laadukasta mutta ihan vähän omituista", Tuominen maalailee.