Kolmen tähden ravintolaa luotsannut Helena Puolakka aikoo nostaa Savoyn uudelle tasolle: “Tämä on maailmanluokan mesta, jonka pitää olla maailmanluokan tasolla”

Helena Puolakka siirtyy Savoyn johtoon samalla kun Palace ja Savoy siirtyvät uuden yhtiön omistukseen. Savoyn keittiömestarina 14 vuotta toiminut Kari Aihinen keskittyy jatkossa pyörittämään Turun Rosteria.

Helena Puolakka ei ollut ajatellut palaavansa Suomeen, kunnes sai tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.
Helena Puolakka ei ollut ajatellut palaavansa Suomeen, kunnes sai tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Kuva: Tuukka Koski / NoHo Partners

Legendaarinen ravintola Savoy ja äskettäin Michelin-tähdellä palkittu Palace saavat nimekkäät vetäjät, kun ne siirtyvät uuden Financier Groupiksi nimetyn yhtiön alaisuuteen.

Uuden yhtiön suurimpana omistajana on NoHo Partners ja muina osakkaina Lontoosta Suomeen palaava keittiömestari Helena Puolakka, Ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen sekä yrittäjät Saku Tuominen ja Jyrki Sukula.

Helena Puolakka on luonut viimeisen 25 vuoden ajan kansainvälistä uraa maailmanluokan keittiöissä ja johtanut muun muassa kolmen Michelin-tähden La Tante Clairen keittiötä Lontoossa ja toiminut apulaiskeittiömestarina Hotel Balzacissa Pariisissa – kolmen tähden ravintola sekin.

Nyt hän siirtyy Savoyn johtoon ja ottaa vastuulleen sekä keittiön että salin.

“En ole koskaan ajatellut, että tulisin Suomeen takaisin, mutta eihän tälle voinut sanoa ei”, Puolakka sanoo ja on silminnähden innoissaan uudesta pestistään.

“Ei koskaan urani aikana ole käynyt mielessäkään, että minua pyydettäisiin vetämään Savoyta.”

Pelkkä erinomainen ruoka ei riitä

Puolakka aloittaa Savoyn puikoissa toukokuussa. Hän lupaa johtaa vuonna 1937 perustettua ravintolaa perinteitä kunnioittaen, klassisen moderniin tyyliin.

“Voin luvata, että muutoksia tulee, mutta huolissaan ei tarvitse olla. Pikemminkin sanoisin, että Savoy palaa juurilleen. Pääpaino tulee olemaan suomalaisissa raaka-aineissa. Tulemme tekemään huippuluokan suomalais-ranskalaista ruokaa pienellä venäläisellä vivahteella.”

Savoyssa on illastettu Helsingin kattojen yllä jo vuodesta 1937.
Savoyssa on illastettu Helsingin kattojen yllä jo vuodesta 1937. Kuva: Kaisa Paavilainen

Kolmen tähden ravintoloissa kannuksensa hankkinut Puolakka myöntää, että omien tähtien puuttuminen on jäänyt hieman kaihertamaan. Kun Savoyta lähdetään viemään määrätietoisesti entistäkin kovemmalle tasolle, kenties oma tähtikin on vielä saavutettavissa.

Ulkomailla työskennellessään hän on ymmärtänyt, että pelkästään erinomainen ruoka ei riitä nostamaan ravintolaa huipulle. Myös palvelun ja tunnelman on oltava huippuluokkaa, ja siihen aiotaan panostaa myös Savoyssa.

“Tämä on maailmanluokan mesta, jonka pitää olla maailmanluokan tasolla”, Puolakka sanoo.

Eero Vottonen hamuaa Palacelle jo toista tähteä

Vastikään Michelin-tähdellä palkittu Palace on jo hyvässä nosteessa kohti kansainvälistä huippua, mutta yksi tähti ei keittiömestari Eero Vottoselle riitä.

“Tavoitteemme on saada toinen tähti, mitä sitä kiertelemään”, Vottonen sanoo.

Helena Puolakka, Eero Vottonen, Saku Tuominen ja Jyrki Sukula aikovat nostaa Savoyn ja Palacen maailman huipulle.
Helena Puolakka, Eero Vottonen, Saku Tuominen ja Jyrki Sukula aikovat nostaa Savoyn ja Palacen maailman huipulle. Kuva: Kaisa Paavilainen

Työ toisen tähden eteen on jo täydessä käynnissä, vaikka tämän vuoden Michelin-gaalasta on vasta reilu viikko.

“Tavoitteena meillä oli saada yksi tähti Palacelle takaisin 30 vuoden jälkeen, ja siinä onnistuttiin. Sen jälkeen skoolattiin samppanjat, ja sitten asetin uusia tavoitteita keittiölle, ja meillä on hyvin kirkkaana mielessä se”, Vottonen sanoo.

“Se on se sama asia, mikä on ohjannut mua kokkina ja keittiömestarina niin kauan kuin olen tätä tehnyt, eli asiat mitä pystytään parantamaan päivittäin, myös parannetaan päivittäin. Sitä me jatketaan nyt.”

Jyrki Sukulasta laadunvalvoja

Puolakan ja Vottosen lisäksi Financier Groupin osakkaita ovat yrittäjät Saku Tuominen sekä Kuppilat Kuntoon -ohjelmastakin tuttu ravintola-alan monitoimimies Jyrki Sukula.

Sukula toimii Financier Groupin “quality controllerina”.

“Olen eräänlainen sisäinen tarkastaja. Katson toimintaa pienen etäisyyden päästä ja pidän huolta, että kaikki yksityiskohdat tunnelmasta asiakaspalveluun ovat kohdallaan. Vaikka Eero ja Helena ovat todella kovia tekijöitä, uskon, että lisänäkemys on aina tervetullutta”, Sukula sanoo.

Jyrki Sukula näkee sekä Savoyssa että Palacessa valtavasti potentiaalia.
Jyrki Sukula näkee sekä Savoyssa että Palacessa valtavasti potentiaalia. Kuva: Kaisa Paavilainen

Hän näkee sekä Savoyssa että Palacessa valtavaa potentiaalia nousta maailman huipulle, ja siihen on tarkoitus pyrkiä määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti.

Ravintoloiden pitkiä perinteitä kunnioitetaan, mutta menneisyyteen ei ole tarkoitus jämähtää.

“Ei olla museoiduttu, vaan katsotaan eteenpäin”, Sukula sanoo.

Saku Tuominen puolestaan nostaa yhdeksi tavoitteeksi sen, että sekä Savoyn että Palacen rooli kaupunkikulttuurissa olisi jatkossa paljon nykyistä suurempi, ja että ne houkuttelisivat kaupunkiin matkailijoita kauempaakin.

"Innostunut, radikaali, viriili, moderni. Luksusta ja vahvasti suomalaista sellaista. Eli todella laadukasta mutta ihan vähän omituista", Tuominen maalailee.

Lue myös: Helsinkiläisklassikot: 80-vuotias ravintola Savoy

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi