Makuja luonnosta – Magu tarjoaa konstailematonta kasvisruokaa Vallilassa

Magu ei halua leimautua vegaaniravintolaksi, vaikka keittiössä ei eläinperäisiä tuotteita käytetäkään.

Kaisla Rantala poimi syksyllä suppilovahveroita Magun keittiöön.
Kaisla Rantala poimi syksyllä suppilovahveroita Magun keittiöön. Kuva: Andrew Taylor

“Me ei haluta olla sellainen ärsyttävä terveellinen paikka. Me tehdään tosi hyvänmakuista ruokaa, joka myös sattuu olemaan terveellistä”, sanoo ravintoloitsija Kaisla Rantala taitellessaan nokkos-pinaattiravioleja Magun keittiössä yhdessä Veera Varvikon kanssa.

Rantala ja Varvikko avasivat Magun yhdessä ystäviensä kanssa marraskuussa Sturenkadulle. Magun keittiössä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä tuotteita, mutta he haluavat välttää vegaaniravintolaksi leimautumista.

Vegaanisesta ruoasta kun saattaa edelleen syntyä sellainen mielikuva, että lautasella on vain salaattia ja lisukkeena iänikuista tofua. Rantala ja Varvikko haluavat murtaa tätä myyttiä ja tehdä monipuolista kasvisperäistä ruokaa, joka samalla ravitsee ja myös maistuu hyvältä.

Magun alkupalalajitelmassa on monenlaisia makuja nokkoskeitosta viininlehtikääryleisiin.
Magun alkupalalajitelmassa on monenlaisia makuja nokkoskeitosta viininlehtikääryleisiin. Kuva: Andrew Taylor / Magu

Esimerkiksi haastattelun lomassa valmistuvien ravioleiden nokkos-pinaattitäyte on ravinteikas ja rautapitoinen, ja annos tarjoillaan kermaisen suppilovahverokastikkeen kera.

“Me tehdään ruokaa, josta ei mitenkään paista läpi, että tässä ei nyt ole mitään eläinperäistä”, Varvikko sanoo.

Luomua ja lähiruokaa

Rantala ja Varvikko käyttävät annoksissaan paljon luonnonantimia. Syksyn mittaan metsästä on kerätty muun muassa sieniä, nokkosia, jäkälää ja marjoja. Kevään koittaessa myös villiyrtit otetaan kunnolla hyötykäyttöön.

Luonnonantimien lisäksi painotus on vahvasti luomussa ja lähiruoassa, sillä ravintoloitsijat haluavat pitää hiilijalanjälkensä minimissä. Esimerkiksi juurekset ovat peräisin biodynaamiselta Majvikin tilalta Sipoosta.

Magun juurekset tulevat Sipoosta Majvikin biodynaamiselta tilalta.
Magun juurekset tulevat Sipoosta Majvikin biodynaamiselta tilalta. Kuva: Andrew Taylor / Magu

Olut tulee 500 metrin päässä sijaitsevalta Vallilan panimolta, luomuomenasiideri Fiskarsista. Viinit hankitaan tutun maahantuojan kautta, ja viinilistalle on kelpuutettu vain biodynaamisesti tuotettuja alkuviinejä.

Magussa halutaan pitää juomavalikoiman simppelinä ja helposti lähestyttävänä. Valikoimassa on vain yksi olut, yksi siideri ja muutama viini, ja kaikki pullot on tilattu valmistajilta ilman etikettejä.

“Kun tilaat olutta, saat pöytään pullon olutta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Asiakas voi luottaa siihen, että me ollaan valittu valmiiksi hyvä tuote”, Rantala sanoo.

Hintataso pidetty maltillisena

Ruokalista on jaettu alkuruokiin, pääruokiin ja jälkiruokiin. Alkuruoista on tarjolla myös maistelulajitelma, joka pitää sisällään kaikkia alkupalavalikoiman makuja. Tarjolla on myös kolmen ruokalajin menukokonaisuuksia.

Vaikka Maguun voi tulla nautiskelemaan illallista pidemmänkin kaavan kautta, mistään hienostelusta ei ole kyse. Ruoka on konstailematonta ja kotiruokamaista, ja annokset sen kokoisia, että pelkkä pääruokakin voi riittää taltuttamaan pahimman nälän.

Paikalle voi tulla maistelemaan myös pelkkiä alkuruokia tai vaikkapa jälkkärilistalta löytyvää tyrniraakakakkua, jos siltä tuntuu.

Magun keittiössä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Tämäkin crème brûlée on valmistettu ilman maitoa ja kananmunaa.
Magun keittiössä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Tämäkin crème brûlée on valmistettu ilman maitoa ja kananmunaa. Kuva: Andrew Taylor / Magu

Hintataso on pidetty maltillisena. Alkuruokien hinnat vaihtelevat viidestä yhdeksään euroon, ja pääruoat on hinnoiteltu 15 euron molemmin puolin.

Myös sisustus on haluttu pitää kotoisana. Rantala ja Varvikko ovat hamstranneet kalusteilta kirpputoreilta jo pidemmän aikaa, ainoastaan viherkasvit on hankittu uusina. Baaritiskin mosaiikkikuviokin on itse tehty.

Vielä näin alkuvaiheessa Magu pitää ovensa auki keskiviikosta lauantaihin ilta-aikaan viidestä eteenpäin, mutta vuodenvaihteen jälkeen aukioloja on tarkoitus laajentaa. Kun homma lähtee rullaamaan, luvassa on myös lounasta ja kahvilatoimintaa.

Veera Varvikko (vas.) ja Kaisla Rantala ovat keränneet Magun keittiöön luonnonantimia yhdessä ystäviensä kanssa. Reetta Koivukoski (oik.) on auttanut keräilyssä.
Veera Varvikko (vas.) ja Kaisla Rantala ovat keränneet Magun keittiöön luonnonantimia yhdessä ystäviensä kanssa. Reetta Koivukoski (oik.) on auttanut keräilyssä. Kuva: Andrew Taylor / Magu

Magu, Sturenkatu 36

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi