Mika Kaurismäen Mestari Cheng on tarina ruoasta, ihmisistä ja kulttuurien kohtaamisesta Lapin lumoavissa maisemissa

Mestari Cheng tuo hyvää mieltä kaaoksen keskelle.

Kiinalainen mestarikokki Cheng (Chu Pak Hong) ystävystyy Sirkan (Anna-Maija Tuokko) kanssa Lapissa.
Kiinalainen mestarikokki Cheng (Chu Pak Hong) ystävystyy Sirkan (Anna-Maija Tuokko) kanssa Lapissa. Kuva: Marianna Films

Mika Kaurismäen uusin elokuva Mestari Cheng kertoo kiinalaisesta kokista, joka saapuu poikansa kanssa Lappiin etsimään mystistä herra Fongtronia. Hän päätyy kokiksi paikalliseen Sirkan baariin ja valloittaa pian paikallisten sydämet eksoottisilla keitoksillaan, joilla uskotaan olevan jopa parantavia voimia.

Päähenkilöiden Sirkan (Anna-Maija Tuokko) ja Chengin (Chu Pak Hong) ympärille kietoutuva elokuva huokuu positiivisuutta. Mullistavia juonenkäänteitä ei juurikaan ole, ja verkkaisesti kulkeva tarina soljuu leppoisasti eteenpäin Lapin maisemia ylistäen.

Vesa-Matti Loirin ja Kari Väänäsen hersyvät hahmot baarin kanta-asiakkaina tuovat leffaan oman humoristisen lisänsä, ja konkarien keskinäistä sanailua seuratessaan on vaikea olla hymyilemättä.

Vilppula (Vesa-Matti Loiri) ja Romppainen (Kari Väänänen) käyvät päivittäin Sirkan baarissa lounaalla.
Vilppula (Vesa-Matti Loiri) ja Romppainen (Kari Väänänen) käyvät päivittäin Sirkan baarissa lounaalla. Kuva: Marianna Films

Kaurismäki on tarkoituksella tehnyt Mestari Chengistä hyvän mielen elokuvan.

“Nyt kun maailma elää epävarmuuden aikaa ja monet sairaat vallankahvaan päässeet diktaattorit yrittävät pirstoa maailmaa palasiksi, halusin tehdä elokuvan, joka yhdistää ihmisiä”, Kaurismäki sanoo.

Elokuvan juoni on tarkoituksella jätetty pienimuotoseksi, ja näyttelijöille on annettu runsaasti tilaa vaikuttaa rooliinsa.

“Meillä oli sellainen rauha koko ajan tekemisessä, ei ollut kiire. Se oli näyttelijänä ihanaa, kun sain itse vaikuttaa kaikkeen henkilössäni. Mika halusi kuunnella minua alusta asti”, Anna-Maija Tuokko sanoo.

Lapin luonto lumosi näyttelijät

Kuvaukset Kittilän Raattaman kylässä olivat unohtumaton kokemus koko näyttelijäkaartille, niin hongkongilaiselle Hongille kuin kotimaisillekin tähdille – jopa yli sadassa elokuvassa näytelleelle Väänäselle.

Etenkin Pallasjärvellä kuvatussa kohtauksessa oli jotain erityislaatuista, ja se välittyi myös elokuvaan.

“Se kohtaus siellä lautalla, kaikki olivat aivan pala kurkussa siellä. Se oli kaunein kuvauspäivä, mitä minulla on urani aikana ollut”, Väänänen sanoo.

Lapin luonto nousikin elokuvan yhdeksi päähenkilöksi, ja Kaurismäelle Mestari Cheng on myös kannanotto luonnon puolesta.

Ennen kaikkea kyseessä on kuitenkin kaunis kuvaus hyvästä ruoasta, ihmisistä ja kulttuurien ja valtioiden rajat ylittävästä ystävyydestä.

“Good food make happy. Important” – Mestari Cheng.

Mestari Cheng, ensi-ilta 27. syyskuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi