Rantaraati osa 4: Vantaanjoki jne.

Uimapaikkoja jokivarren hyppykallioilta Kivinokan suojeltuun puutarhaidylliin.

Mustikkamaan ranta on kesällä satoja metrejä kuumaa hiekkaa.
Mustikkamaan ranta on kesällä satoja metrejä kuumaa hiekkaa. Kuva: Elina Ylä-Mononen

PSST! Rantalistaus löytyy jutun lopusta.

Rantaraadin vaellus Helsingin uimapaikoille poikkeaa syvemmälle sisämaahan, kun tällä kertaa vuorossa ovat rannat Vantaanjoelta merelle päin. Mutta miksi kutsua tätä pohjoisesta etelään kulkevaa akselia? Väli-Helsinki? Vanhankaupungin delta?? Pahoittelujen kera siis Vantaanjoki jne. Uimapaikkoja täältä kyllä löytyy! Lähiörannoista puutarhaidylliin ja näköalakallioista merimaisemiin – täällä on mistä valita.

Itse jokivarren rannoilla nautitaan yli sadan kilometrin matkan kulkeneesta virrasta. Puolen tusinan kunnan vesiperintö on uimavetenä kaksiteräinen miekka. Helsingissä joen rannoilla on keskimäärin uimarantojen heikoin vedenlaatu, mutta toisaalta taas jokibiitseillä yleensä säästytään sinilevältä, kun merenrannoilla pulikoidaan loppukesä vihreässä liejussa.

Varrella virran

Helsingin pohjoisimmat uimarannat ovat Tapaninvainiossa ja Pakilassa. Tapaninvainion uimaranta sijaitsee sievän kevyen liikenteen sillan kupeessa, ja sitä reunustaa rauhallinen asuinalue. Liikujille on kattavasti urheiluvälineitä, lapsille on pieni leikkipaikka, ja auringonpalvojille tilaa riittää makoiluun hiekalla tai nurmikolla. Melonnasta kiinnostuneille Tapaninvainion uimaranta on erinomainen lokaatio – sillan toisella puolella sijaitsee Melontaranta-keskus, jossa voi kokeilla myös SUP-lautailua.

Pakilan uimaranta sijaitsee siirtolapuutarhan kainalossa. Uimarannan reunustalta löytyy urheilukentät koripallon ja lentopallon harrastajille. Pieni leikkipaikka ja kuntoilupaikka palvelevat lapsia ja urheilijoita. Pienehkö hiekkaranta on kunnostettu täksi kesäksi, ja se onkin mukava virkistymispaikka vaikkapa hyvän pyörälenkin ja korispelin päätteeksi.

Pikkukoski on jokivarren rannoista suurin, ja sen ainut valvottu uimaranta. Ainutlaatuisella paikalla jyrkkien kallioiden kupeessa sijaitseva Pikkukoski on alueensa instituutio ja monen itäisessä kantakaupungissa varttuneen vakioranta. Hiekkarannalla on kattavat palvelut liikkujille, lapsille ja jäätelön nälkäisille, mutta todellinen vetonaula on kuitenkin rannan sijainti. Jyrkkään kallioseinämään rakennettu hyppytorni on suosittu, ja tornin tikkaita pääsee myös mahtaville tähyilypaikoille korkeiden kallioiden päälle.  Korkeanpaikankammoisten ei tarvitse uskaltautua yläilmoihin, vaan uimaan pääsee tornin lisäksi myös suoraan hiekalta tai kätevästi laiturilta. Uskomattomana ekstrana Pikkukosken uimarannan sauna on avoinna uimareille ilmaiseksi 11. elokuuta saakka, torstaisin kahdesta puoli kuuteen.

Puutarhoja ja mäntykangasta Kulosaaren tuntumassa

Vantaanjoki purkautuu Arabian koskissa Vanhankaupunginlahteen. Lahden itäisellä rannalla sijaitsee Kivinokan uimaranta, joka on kiistatta yksi kaupungin idyllisimmistä rannoista. Matkalla rannalle nimittäin pääsee kurkistamaan kivinokkalaisten ihanaan arkeen – halutut puiset kesämajat suloisine puutarhoineen ovat kaupunkilaisten rauhallinen keidas. Keskustan möly ei tänne ulotu, vaikka Itäväylä humiseekin kauempana ja uimaranta aukeaa suoraan Sörnäisten voimalan ja Hermannin teollisuusrannan suuntaan. Monelle Kivinokka on tuttu juhannuspaikka, mutta suojaisan vaikkakin hyvin vaatimattoman uimarannan puolesta tänne kannattaa eksyä useamminkin.

Parin sillan ylityksen päässä Kivinokan uimarannasta sijaitsee tämänkertaisen rantaraadin helmi, Mustikkamaan uimaranta. Myös Mustikkamaalle saavutaan eräänlaisen idyllin lävitse, mutta kesämajojen sijaan mutkitellaan Kulosaaren suurlähetystöjen ja miljoonatalojen ohitse. Itse Mustikkamaalla pääsee nauttimaan ihanan merellisen mäntykankaan tuoksuista, ja hiekkaranta saaren eteläpuolella venyttäytyy yli puolen kilometrin verran matkan metsän reunassa. Näkymät ovat Laajasalon ja Suomenlinnan suuntaan, ja rannan itäpäässä ihastellaan Kulosaaren Casinoa lahden toisella puolella.

Mustikkamaan uimarannalla palvelut pelaavat. Uimavalvonnan, erillisten lukittavien pukuhuoneiden ja sisävessojen lisäksi rannalla on tyylikkäät betoniseinämiin rakennetut ulkosuihkut. Nälkäisiä palvelee hyvin varusteltu ruokarekka. Mustikkamaan uimanranta on suosittu, ja paikalla on paljon perheitä ja lapsia. Parkkipaikkoja on urheilukentän ja kolmen parkkialueen verran – tätä kautta monen perheen matka käy myös Korkeasaaren eläintarhaan. Kuntoiluvälineitä rannalla löytyy perinteisistä tukeista levytankoihin, ja kauempana sijaiseviin tennis- ja koripallokenttiin. Uimaan pääsee pitkältä hiekkarannalta tai rannan itäpään poukamasta. Rantakansalle on runsaasti tilaa hiekalla, mäntymetsän korotetulla reunamalla, ja kauemmilla aurinkoisilla kallioilla.

Kaiken kukkuraksi Mustikkamaan uimarannalle on nyt helpompi päästä kuin koskaan aiemmin – uusi Isoisänsilta tuo kävijän Kalasatamasta suoraan saarelle vain muutaman askeleella. Vielä ehtii päiväretkelle Mustikkamaalle!

Kivinokan uimaranta

Kivinokan ulkoilupuisto
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, WC (kauempana), suihku.
Ei uimavalvontaa

Mustikkamaan uimaranta

Mustikkamaanpolku 2
Uimavalvonta 10-18
Pukusuoja, suihku, WC, kuntoiluvälineet, kioskirekka.

Pakilan uimaranta

Pakilan rantatie 7
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC, koripallo- ja lentopallokenttä, kuntoilupaikka, leikkipaikka.

Pikkukosken uimaranta

Pikkukoskentie 23
Uimavalvonta 10-18 (pukuhuoneet suljetaan klo 17.30)
Pukusuoja, sihku, WC, kuntovälineet, lento- ja koripallokenttä, leikkipaikka, kioski, kesäkaudella maksuton sauna torstaisin klo 14.00 - 17.30.

Tapaninvainion uimaranta

Jokipolku 6
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC, lentopallokenttä, kuntoilupaikka, leikkipaikka.

Ajantasaiset tiedot vesien lämpötiloista ja levätilanteesta uimarannoilla Helsingin Uimaranta-infossa.

1 kommentti

gozamite

9.6.2018 20:27

Pikkukosken uimahyppytorni on purettu v. 2016-2017!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi