Rantaraati osa 2: Itä-Helsinki I

Hiekkadyyneiltä Vuosaaren Las Palmasiin, tässä vasta esimakua itä-Helsingistä.

Kallahdenniemellä voi kahlata läheiselle särkälle, jos uskaltaa.
Kallahdenniemellä voi kahlata läheiselle särkälle, jos uskaltaa. Kuva: Elina Ylä-Mononen

PSST! Rantalistaus löytyy jutun lopusta.

Rantaraadin toinen komennus on itä-Helsingissä, ja se ei ala ilman haasteita. Herttoniemestä Vuosaaren kärkeen ulottuvalla viiden pysäkin metromatkalla on uimarantoja lähes samalla tiheydellä kuin baareja Vaasankadulla, järisyttävät 11 kappaletta. Tilanne vaatii ammattimaiset otteet, ja Rantaraati jakaakin idän uimarannat kahtia – kun kerran itään lähdetään, tehdään se kunnolla. Tänään tarkastelussa ovat uimarannat Itiksestä itään, tuttavallisesti kauko-idän biitsit. Seuraavassa osassa listataan lähi-idän rannat Itiksestä länteen.

Monelle itä-Helsingin rantakulttuuri voi tulla yllätyksenä. Kymmenien kaupunginosien laajuisesta alueesta on liian monella vääristynyt mielikuva isona kauppakeskuksena, jota ympäröi Citymarketin parkkipaikka ja muutama neliökilometri sekakäyttäjien leikkikenttää. Ravintolaruoan lähettipalveluistakin vain Wolt on uskaltautunut itään asti. Ramsinsalmen romanttisilla kalliolla, Rantapuiston terassilla tai Aurinkolahden bulevardilla todellisuus on niin erilainen, että epäluuloisempi voisi väittää itähelsinkiläisten itse ruokkivan getto-kuvaa tukevia uutisankkoja pitääkseen nämä salakeitaat omana tietonaan.

Idässä kaikki tiet vievät rannalle

Itäkeskuksesta merta kohti on yhteensä kuusi uimarantaa, joista kivenheiton päässä Vuosaaren metroasemasta sijaitseva Aurinkolahden uimaranta on epäilemättä suurin ja mahtavin, vaikka jääkin raadin vertailussa varasijalle. Kahden venesataman välille venyttäytyvää rantakaistaletta bulevardeineen ja terasseineen on kutsuttu jopa Suomen Las Palmasiksi, maltillisemmin se on ehkä idän oma Hietsu. Aurinkolahti onkin Hietsun lisäksi ainoa Helsingin ranta, missä uimavalvonta jatkuu aamukymmenestä iltakahdeksaan. Palvelut liikkujille ja lapsille ovat laajat, ja rannan tuntumasta löytyy liikuntavälineiden ja pukukoppien lisäksi kahviloita ja ruokakauppoja.

Perinteisempää rantatarjontaa itä-Helsingissä edustaa Marjaniemen uimaranta. Kompakti ranta on piilossa poukamassa, ja sinne löytääkseen on selviydyttävä joko Marjaniemen miljoonahuviloiden mutkittelevasta sokkelosta tai Strömsin kartanopuiston söpöistä lintukatraista. Perillä on melko autuasta. Rannalla on pukukopit, vessat sekä kioski, ja uimaan pääsee isolta laiturilta, hiekkarannalta tai kalliolta, joka iltaa kohden täyttyy ilakoivista piknikseurueista. Astetta kovemmista bileistä rannan edustan saarella kertoo legendan mukaan J. Karjalaisen kappale Verinen mies.

Puotilan ja Rastilan uimarannat ovat omalaatuinen kaksikko. Vuosaaren sillan tuntumassa sijaitsevilta rannoilta voi lokoilun lomassa laskea muun muassa ohikiitäviä metroja. Vesi on Puotilanlahdessa lämminta ja matalaa. Tänä kesänä veteen molskahtamista voi Puotilan uimarannalla kokeilla myös SUP-laudalta. Vastakkaisilla rannoilla sijaitsevat uimarannat ovat tehoruskettujan unelma – lähellä metroasemaa, ja auringon kääntyessä voi pyyhkeensä siirtää lahden toiselta rannalta toiselle. Suositeltava suunta on Rastilasta kohti Puotilaa, missä iltaa kohti matkaa voi jatkaa puutarhapalstojen läpi Puotilan kartanoon vaikkapa keikalle. Viimeisen stopin ennen metroasemaa voi tehdä Puotilan ostoskeskuksen kuuluisassa olutravintola Pikkulinnussa.

Idylli niemenkärjessä

Syvän idän rantojen ylivoimainen kuningas on Kallahdenniemen uimaranta. Sanoinko uimaranta? Tarkoitin maanpäällinen taivas ja mäntyinen hiekkadyyni. Kallahdenniemen uimarantaa ei tule sekoittaa Ison Kallahden uimarantaan, joka sijaitsee lahdenmutkassa matkalla niemen kärjen tuulentuivertamaan meri-idylliin. Ison Kallahden uimaranta on sekin toki täysin pätevä ranta, jonka lisäansioksi voi lukea sen tuntumassa sijaitsevan huvilaravintola Mainingin valtavine terasseineen. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja Kallahdenniemen miljöölle.

Kävelymatka niemenkärkeen vie mäntykankaan läpi.
Kävelymatka niemenkärkeen vie mäntykankaan läpi. Kuva: Elina Ylä-Mononen

Testipäivänä on aurinkoista, ja mäntykankaan läpi mutkittelevalla matkalla niemen kärkeen näkyy mustikanpoimijoita useaan otteeseen. Kallahdenniemi on suosittu uimaranta ja kunnon kesäpäivänä urheilukentän kokoinen parkkipaikka niemen kärjessä täyttyy nopeasti. Luonnonsuojelualueen vieressä levittäytyviltä kuvankauniilta dyyneiltä aukeaa näkymä avomerelle ja läheisille saarille punamökkeineen. Vesi on matalaa pitkään, rannalta voi kahlata hiekkasärkälle kymmenien metrien päähän. Lapsille rannalta löytyy suuri laivaa muistuttava kiipeilyteline. Ainoa miinus sijainnilla on sen tuulisuus. Tämä aiheuttaa myös kovia virtauksia, jotka äkkisyvissä paikoissa voivat olla uimataidottomille vaarallisia.

Kallahdenniemen rannalla on uimavalvonta kymmenestä iltakuuteen. Rantaleijonat ilahtuvat vanhan koulukunnan kuntoilupaikasta levytankoineen. Valkoisesta parakista löytyy vessojen ja lukollisen pukuhuoneen lisäksi mukava kioski, jolla on myös pieni terassi. Kallahti on erinomainen ehdokas kunnon päiväreissulle, ja nälkäiset on huomioitu kolmella ympäri rantaa sijoitetulla pienellä grillillä ja läheisillä pöytäryhmillä.

Kallahdenniemen uimaranta on Helsingin rantojen salaista aatelia. Tässäpä ensiluokkainen syy pakata pyyhe reppuun, ottaa pyörä alle ja polkaista siltojen yli kohti syvää itää!

Aurinkolahden uimaranta

Urheilukalastajankuja 1
Uimavalvonta 10-20
Pukusuoja, WC, kahvila, kuntoiluvälineet, leikkipaikka, urheilukenttiä

Ison Kallahden uimaranta

Kallahdenraitti 3
Uimavalvonta 10-18
Pukusuoja, WC, suihku, lentopallokenttä, leikkipaikka, kahvila-ravintola Maininki

Kallahdenniemen uimaranta

Rantapaadentie 7
Uimavalvonta 10-18
Pukusuoja, suihku, WC, kuntoilupaikka, lentopallokenttä, leikkipaikka, kioski, grillipaikka

Marjaniemen uimaranta

Kivalontie 2
Uimavalvonta 10-18 (pukuhuoneet suljetaan klo 17.30)
Pukusuoja, suihku, WC, kioski

Puotilan uimaranta

Meripellontie / Puotilantie 7a

Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC, lentopallokenttä, leikkipaikka, kioskivaunu, SUP-vuokraus

Rastilan uimaranta

Vuoraitti 2
Uimavalvonta 10-18
Pukusuoja, suihku, WC, leikkipaikka, läheisellä leirintäalueella tilaussaunoja ja ravintola

Ajantasaiset tiedot vesien lämpötiloista ja levätilanteesta uimarannoilla Helsingin Uimaranta-infossa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi