Rantaraati osa 5: Saaret

Helsingin merellisimmät uimarannat löytyvät yllättäen, noh, mereltä.

Pihlajasaaressa rantapäivä onnistuu myös ilman tekstiilien tyranniaa.
Pihlajasaaressa rantapäivä onnistuu myös ilman tekstiilien tyranniaa. Kuva: Elina Ylä-Mononen

PSST! Rantalistaus löytyy jutun lopusta.

Rantasarjan viimeinen osa on katsaus Helsingin saaristoon. Vaikka hellesäät on kenties jo ohitettu, toivoa intiaanikesästä ei tule menettää ennen lumien tuloa. Optimistisimpien rantaleijoinien tavoin myös Rantaraadin uimakausi päättyy vasta jäiden raapiessa kylkiä. Tuolloin tulee aika ripustaa rantakamppeet naulaan ja kenties omaksua toviksi Avantoraadin titteli. Tätä odotellessa on vielä hyvin aikaa vierailla muutamalla saariston rannalla.

Helsingin saaristossa uimapaikkoja riittää. Kaupungin edustalla on saaria noin kolmesataa, joista monet ovat avoimia ulkoilusaaria. Osa saarista on pääasiassa ravintolakäytössä, esimerkiksi Sirpalesaari (Ravintola Saari), Liuskasaari (Ravintola Boathouse ja Skiffer), Särkkä (Ravintola Särkänlinna) ja Valkosaari (NJK) ovat vain lyhyen venematkan päässä kaupungin eteläkärjestä. Uimarantaa etsiville Suomenlinna, Pihlajasaari, Mustasaari ja Uunisaari tarjoavat kaikki aivan omanlaisensa vaihtoehdon.

Kotieläimiä ja naturisteja

Tuntemattomin saarirannoista on kenties Mustasaari. Helsingin seurakunnan ylläpitämä saari on vain lyhyen venematkan päässä Hietsun uimarannan lähellä sijaitsevasta Taivallahden satamasta. Lauttasaaren kyljessä uinuva Mustasaari on koti monenlaiselle kulttuuritoiminnalle, mutta useimmille se on tuttu vain Länsiväylällä ohi vilahtavana maamerkkinä. Mustasaaren poukaman suojaisa uimaranta on matala, ja saari onkin lapsiperheiden suosiossa. Palvelut löytyvät saaren keskeltä – uimarannan lisäksi saarelta löytyy kahvila, kotieläimiä ja leikkikenttä.

Mustasaarta tutumpi kohde rantareissulle on Pihlajasaari, jonne pääsee venekyydillä Merisatamasta tai Ruoholahdesta. Pihlajasaari jakautuu kahteen saareen – itäiseen ja läntiseen. Läntinen Pihlajasaari on näistä suurempi, ja sillä sijaitsevat kaikki saaren pääasialliset palvelut, sekä ravintola. Molemmilta saarilta löytyy vuokrattavat saunat sekä keittokatokset, joissa polttopuut ovat Helsingin monille grillipaikoille poikkeuksellisesti valmiina. Läntinen Pihlajasaari on tunnettu ihanista värikkäistä pukukopeistaan, ja se onkin saaren pääasiallinen uimarantakohde. Puoli kilometriä pitkällä hiekkarannalla on kesäkioski ja lasten leikkipaikka, ja saarelta löytyy useita suihkuja ja vessoja. Parhaat auringonottopaikat ovat kuitenkin saaren etelärannalla, jonka sileät kalliot ovat kuin tehdyt loikoilemiseen. Valkoisen puusillan toisella puolella, itäisellä Pihlajasaarella taas sijaitsee yksi Helsingin naturistialueista, jossa voi rannalla lököilyn lisäksi grillailla ja hengailla luonnontilassa vaikkapa porukalla.

Vuokrattavia saunoja löytyy ainakin Pihlajasaaresta (kuvassa) ja Uunisaaresta.
Vuokrattavia saunoja löytyy ainakin Pihlajasaaresta (kuvassa) ja Uunisaaresta. Kuva: Elina Ylä-Mononen

Linnoituksia ja saariravintoloita

Suomenlinna on monelle tuttu kesäkohde, mutta harvemmin sinne tulee eksyttyä uimareissun tarpeessa. Ympäri vuoden vakituisesti asutettuun Suomenlinnaan pääsee kätevästi joukkoliikenteen lautoilla, jotka kulkevat kesäviikonloppuisin Kauppatorilta jopa vartin välein. Suomenlinnan uimaranta sijaitsee Susisaaren länsirannalla, suojaisan lahden pohjukassa. Hiekkaranta on melko pieni, ja sinne laskeudutaan korkeammalta kulkevalta näköalapolulta puisia portaita pitkin. Palvelut ovat vähäiset – sivummalta portaiden toisesta päästä löytyy pukusuoja ja suihku, kesä-WC sijaitsee korkeammalla polun toisella puolen. Hiekkaranta on pieni, mutta ympärillä levittyville kalliolle kerääntyy kesäisin runsaasti porukkaa.

Rantakohteena Suomenlinnan peittoaa Uunisaari, joka sijaitsee Kaivopuiston eteläpuolella, huutoetäisyydellä Mattolaiturista. Kesäisin Uunisaareen pääsee yhteysveneellä Merisatamasta, vaihtoehtoisesti veneen voi ottaa myös Liuskasaareen, josta on sillan yli yhteys Uunisaareen. Uunisaaren uimarannalla on monipuoliset palvelut, ja ainoana saarirannoista sillä on myös uimavalvonta. Rannalla makoillessa voi tiirailla Eiran rantatalojen siluetteja. Peruspalveluiden lisäksi rannalta löytyy lapsille leikkipaikkoja, ja saarella on myös kaksi tilaussaunaa. Nalkäisiä palvelevat hiekkarannan kanssa samalla saarella sijaitseva Uunisaaren ravintola, tai parin sillanylityksen päästä Boathousen ja Skifferin antimet.

Aika ottaa siis kesän viimeisistä viikoista kaikki irti ja tehdä vielä kerran veneretki rantareissulle. Kalisevat hampaat saa aina purtua yhteen, eli pyyhe kassiin ja rannalle!

Mustasaaren uimaranta

Mustasaari
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC, leikkikenttä.
Säännöllinen liikennöinti Mustasaareen päättyi kesän osalta 14.8.

Pihlajasaaren uimaranta

Läntinen Pihlajasaari
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC, lentopallokenttä, leikkipaikka, kesäkioski.

Suomenlinnan uimaranta

Susisaari
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC.

Uunisaaren uimaranta

Pohjoinen Uunisaari
Uimavalvonta 10-18
Pukusuoja, suihku, WC, leikkipaikka, ravintola.

Ajantasaiset tiedot vesien lämpötiloista ja levätilanteesta uimarannoilla Helsingin Uimaranta-infossa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi