Rantaraati osa 3: Itä-Helsinki II

Varakkaiden kaupunginosan rannoilla huikea merinäkymä korvaa puuttuvat palvelut.

Herttoniemessä Tuorinniemen rannalla on ruuhkaa vielä illallakin.
Herttoniemessä Tuorinniemen rannalla on ruuhkaa vielä illallakin. Kuva: Elina Ylä-Mononen

PSST! Rantalistaus löytyy jutun lopusta.

Rantaraadin kierros itä-Helsingissä jatkuu, ja tällä kertaa vuorossa ovat uimarannat Itäkeskuksesta länteen. Kunnioitettavaa kisakuntoa vaaditaan rantaraadilta tälläkin kierroksella, sillä yksin näissä itä-Helsingin läntisemmissä osissakin on yhteensä viisi kaupungin uimarantaa.

Rantaraadin kierros vie Herttoniemestä etelään, Laajasalon läpi Jollaksen eteläkärkeen saakka. Miljoonataloista, golf-kentästä ja Kruununvuorenrannasta tunnettu kaupunginosa sijaitsee saarella Herttoniemen ja Santahaminan välissä. Mantereelta sillan yli Laajasaloon uskaltautuville on tarjolla neljä uimarantaa, joilla muun muassa verestää asepalveluksen marssimuistoja lähes näköetäisyydellä varuskunnasta. 

Laajasalon uimaranta on saaren rannoista ylivoimaisesti suurin ja palveluiltaan kattavin. Mäntymetsän suojasta avautuva valvottu hiekkaranta sijaitsee Yliskylän itäpuolella alueen koulujen lähellä, ja sen ympäristössä onkin kattavat liikuntamahdollisuudet pururadasta yleisurheilu- ja beach volley -kenttiin, ja muutaman sadan metrin päässä sijaitseviin palloiluhalleihin, koripallo-, futis- ja tenniskenttiin. Liikkujille rannalla on reilusti leuanvetotelineitä, levytangot ja vanhan koulukunnan tukeista rakennettu kuntoilupiste. Lapset leikkivät vedessä – leikkipaikkana toimiva pieni puulaiva jättää paljon toivomisen varaan. Palvelurakennuksessa on kioskin lisäksi isot pukuhuoneet, WC:t ja luksusvarusteluna sisäsuihkut. Uimaranta on hyvin varusteltu, mutta auringonpalvojien pettymykseksi ranta jää puiden varjoon jo keskellä iltapäivää.

Pikkurantojen kolmikko Jollaksessa

Aurinkoa jahtaavalle on saarella vielä kolme pienempää rantaa. Porvariskuninkaanpuiston uimaranta on näistä kaukaisin. Heikkohermoisimpien kannattaa valmistautua kiemurtelevaan bussireittiin ja uskoa horjuttavan pitkään kävelymatkaan pysäkiltä miljoonalähiön lävitse. Uimaranta sijaitsee Jollaksen kärjessä, Jollas-instituutin tuntumassa metsäisen puiston reunalla. Pienellä hiekkarannalla on pukusuoja, ulkosuihku ja bajamaja-WC hieman kauempana rannasta. Uimaan pääsee hiekalta tai laiturilta, jonka hiekkarantaan yhdistää puuverhoiltu rantapenkka. Idylliset näkymät avautuvat Villinkiin ja Santahaminaan, ja rannan edustalla vilisee kaupunkikierroksia tekeviä pieniä risteilyaluksia.

Furuvikin uimaranta on saaren rannoista pienin ja vaikein löytää. Rannalle päästäkseen on selviydyttävä toinen toistaan kookkaampien omakotitalojen ja puutarhojen sumasta. Yksityisalueesta muistuttavia kylttejä on joka tienhaarassa, uimarantaopasteita löytyi matkan varrelta ainoastaan yksi, sekin vasta melkein periltä. Seikkailu rantaan asti ei myöskään erityisesti palkitse – paikalla on kaksi lukollista pukusuojaa, ulkosuihku ja bajamaja-WC. Leikkipaikka on veneen mallinen hiekkalaatikko. Vierailupäivänä rannalla haisee kuumalta levältä ja rannan ympäristö on ripoteltu rajapaaluilla ja yksityisaluekylteillä.

Hevossalmen uimarannalla maisema korvaa palvelut.
Hevossalmen uimarannalla maisema korvaa palvelut. Kuva: Elina Ylä-Mononen

Furuvikiin eksyneen kannattaakin kävellä alle kilometrin matka Laajasalontien toiselle puolelle Hevossalmen uimarannalle. Palvelut ovat täällä kaikista heikoimmat – pukusuojan ja bajamaja-WC:n lisäksi kävijät ovat oman onnensa nojassa. Paikkana Hevossalmi on kuitenkin kuvankaunis. Upea näkymä avautuu Santahaminan ohi kauempana pilkottavaan Suomenlinnaan ja Vallisaareen. Pienessä poukamassa sijaitsevalla hiekkarannalla ja vedessä on porukkaa, mutta lisää tilaa löytyy kallioilta, joiden tasanteet ovat kuin aurinkotuoleiksi muokatut. Liikkujille rannan tuntumassa on uuden sukupolven kuntoilupiste, joka yhdistää kiipeilyseinän kiipeilytelineeseen.

Hurmaava Herttoniemi

Itä-Helsingin läntisten osien rantaykkönen löytyy kuitenkin mantereen puolelta, aivan uuden Herttoniemen eteläkärjestä. Laajasalon sillan kupeessa sijaitseva Tuorinniemen uimaranta on kunnianhimoinen yhdistelmä valvottua hiekkarantaa, nurmikenttää, leikkipuistoa ja katettua laituria. Urheilijoille paikalla on levytankopiste, aivojumppaajille löytyy sivustalta kaksi puistosakkilautaa. Lasten leikkipaikan lisäksi rannalla on pieni leikkipuisto, jonka erottaa hiekalta vain kapea pensasaita. Palveluparakki rannan sivustalla pitää sisällään pukuhuoneet ja sisä-WC:t, rannan ainoana miinuksena nämä sulkeutuvat jo puoli kuudelta.

Vierailupäivänä Tuorinniemen uimarannalla on runsaasti porukkaa – lapsiperheitä, nuoria ja piknik-seurueita. Pikkupoikien katras kiipeilee laiturin kaiteella käyttäen sitä hyppytelineenä, ja joka suunnalta kuuluu musiikkia eri rantajoukkioiden kaiuttimista. Tälle suositulle uimarannalle tullaan selvästi paitsi uimaan, myös viihtymään. Päivän päätteksi kannattaa nälkäisen rantaturistin seisahtua haukkaamaan ravintolaäänestyksen 2015 voittaneen Treffi Pub & Bistron kuuluisa hampurilainen. 

Furuvikin uimaranta

Furuvikintie 9
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, suihku, WC, leikkipaikka.

Hevossalmen uimaranta

Vuorilahdenpolku 6
Ei uimavalvontaa
Pukusuoja, WC, leikkipaikka.

Laajasalon uimaranta

Reposalmentie 4
Uimavalvonta 10-18
Pukuhuoneet, WC, sisäsuihku, kuntoiluvälineet, kioski.

Porvariskuninkaanpuiston uimaranta

Kuninkaansormuksenpolku 8
Ei uimavalvontaa
Suihku, WC, pukusuoja.

Tuorinniemen uimaranta

Neitojenpolku 6
Uimavalvonta 10-18
Pukuhuoneet, WC, suihku, kuntoiluvälineet, jäätelökioski, leikkipaikka, leikkipuisto rannan tuntumassa.

Ajantasaiset tiedot vesien lämpötiloista ja levätilanteesta uimarannoilla Helsingin Uimaranta-infossa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi