Ravintola-alan ammattilaiset ovat lähteneet mukaan tukemaan Ukrainaa: "Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä"

Suomalaisia ravintoloita ja keittiöitä kannustetaan nyt tarjoamaan ukrainalaisen keittiön ruokia ja juomia tuen osoituksena.

Borssikeiton juuret ovat Ukrainassa.
Borssikeiton juuret ovat Ukrainassa. Kuva: Britt Paju

Viisi Tähteä käynnisti maanantai-iltana nimien keruun vetoomukseen Ukrainan kansan puolesta ja sodan lopettamiseksi. Vetoomuksen on allekirjoittanut tähän mennessä jo reilu sata suomalaista kokkia, ravintoloitsijaa, gastronomia sekä ruoka- ja juomatuottajaa. Listan julkistuksen jälkeen nimien keruu jatkuu muun muassa Facebookissa alan eri ryhmissä. 

Mukaan ovat lähteneet lukuisat tutut nimet, kuten Hans Välimäki, Kape Aihinen, Pipsa Hurmerinta ja Pekka Terävä.

"Me ravintola-alan ammattilaiset, tuottajat sekä hyvän ruoan ystävät olemme käynnistäneet vetoomuksen, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia ravintoloita ja keittiöitä tarjoamaan ukrainalaisen keittiön ruokia ja juomia tuen osoituksena Venäjän hyökkäyssodasta kärsivälle Ukrainan kansalle sekä ammattiveljillemme ja -sisarillemme", Viiden Tähden vetoomuksessa kerrotaan.

Kiovan kanaa ja borssikeittoa

Ravintoloita kannustetaan tarjoamaan nyt esimerkiksi borssikeittoa ja kievinkanaa, jotka tyypillisiä esimerkkejä meille suomalaisille tutuista Ukrainaan liittyvistä ruoista.

Kyllä, borssikeittoa. Monet luulevat borssia alkuperältään venäläiseksi, mutta sen juuret ovat yhtä syvällä itsenäisen Ukrainan maaperässä.

"Ukrainan kansa tarvitsee nyt tukea. Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä. Siksi me tarjoamme ravintoloissa ja nautimme asiakkaina mahdollisuuksiemme mukaan borssikeittoa ja kievinkanaa (Kiovan kana), joiden välityksellä välitämme syvän huolemme Ukrainan ruokakulttuurin, maan matkailu- ja ravintola-alojen sekä kaikkien ukrainalaisten puolesta."

Vetoomus kannustaa kokkaamaan kievinkanaa.
Vetoomus kannustaa kokkaamaan kievinkanaa. Kuva: Toomas Tikenberg

Ravintoloiden lisäksi vetoomuksessa kehotetaan samalla suomalaisia perheitä ja kotikokkeja valmistamaan näitä ruokia sekä muistamaan sodan uhreja ja kannustamaan ukrainalaisia.

Erityisillallisia Ukrainan puolesta

Yksittäisten annosten lisäksi Ukrainaa on lähdetty tukemaan myös erityisillallisten muodossa.

Ravintola Inari kuuluu niiden ravintoloiden joukkoon, jotka ovat lähteneet tukemaan Ukrainaa parhaansa mukaan. Michelin-tähden ravintola on pistänyt pystyyn lyhyessä ajassa huippuillallisen, jonka tuotot ohjataan suoraan apua tarvitseville ukrainalaisperheille ja -lapsille.

Maaliskuun 6. päivä Bolt Areenalla järjestettävästä illallisesta vastaa kymmenen Suomen ja Ruotsin ykköskokkia.

Michelin-ravintola Inari on pistänyt pystyyn illallisen Ukrainan tukemiseksi.
Michelin-ravintola Inari on pistänyt pystyyn illallisen Ukrainan tukemiseksi. Kuva: Ravintola Inari

All inclusive -maistelumenu kustantaa 500 euroa per henkilö.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi