Terveellinen ruoka on nyt pop - Be Mine Healthy Friends tietää miten se tehdään hyvin

Kahden naisen unelmasta syntynyt Be Mine Healthy Friends on vegaanien ja ketoruokailijoiden mekka.

Ravintolassa käytetään kookosen kuorista käsin valmistettuja kulhoja.
Ravintolassa käytetään kookosen kuorista käsin valmistettuja kulhoja. Kuva: Laura Matilainen
  • Mikä: Terveelliseen ruokaan panostava ravintola
  • Missä: Lönnrotinkatu 9
  • Mitä: Vege- ja ketoruokaa

Vaikka korona on aiheuttanut lukuisille suomalaisille huolia ja murheita, se on poikinut myös jotain hyvää. Yksi tällainen onnenpotku löytyy pienestä ja sympaattisesta liiketilasta Lönnrotinkadulta.

Joulukuussa ovensa avannut Be Mine Healthy Friends -ravintola sai alkunsa, kun kaksi Finnairilla työskennellyttä naista päätti lomautetuksi jouduttuaan toteuttaa ystävyyden myötä ilmoille nousseen unelmansa.

“Ilman koronaa emme olisi tavanneet ja ryhtyneet toteuttaneet unelmaamme. Uskomme siihen, että jokaisessa ongelmatilanteessa on aina myös jotain hyvää”, toinen omistajista, Belle Aphipanya toteaa.

Ravintolan omistajat Belle Aphipanya (vas.) ja Jasmine McAlpine .
Ravintolan omistajat Belle Aphipanya (vas.) ja Jasmine McAlpine . Kuva: Laura Matilainen

Eikä unelman toteuttamisessa tosiaankaan aikailtu; ravintola laitettiin pystyyn vain muutamassa kuukaudessa.

Vaikka ravintolan avaaminen ja pyörittäminen kahden henkilön voimin on vaatinut paljon työtä ja ympäripyöreitä päiviä, kaksikko ei haikaile entiseen työhönsä.

“Elämme nyt unelmaamme.”

Ruoka on lääke

Ajatus terveelliseen ruokaan keskittyvästä konseptista syntyi, kun ketogeenista ruokavaliota noudattava Aphipanya ja vegaanista ruokavaliota noudattava Jasmine McAlpine halusivat perustaa ravintolan, jossa he itse söisivät.

“Kun emme löytäneet sopivaa paikkaa, päätimme perustaa sellaisen itse. Meidän ruoassa terveellisyys yhdistyy japanilaisiin ja thaimaalaisiin makumaailmoihin”, Aphipanya kertoo.

Keto- ja vegaaniseen ruokavalioon panostavassa ravintolassa keskitytään myös raaka-aineiden laatuun, tuoreuteen ja luonnollisuuteen. Valmistuotteet, säilöntäaineet, transrasvat ja valkoiset sokerit ovat pannassa, ja kaikki ravintolan ruokalistalta löytyvät tuotteet valmistetaan itse alusta alkaen omilla resepteillä.

“Uskomme, että ruoka on lääke ja avain kehomme hyvinvointiin. Haluamme tarjota aidosti terveellistä ja hyvää ruokaa, joka saa asiakkaat iloisiksi.”

Ravintolassa mennään terveellisyys edellä - eikä se jää epäselväksi.
Ravintolassa mennään terveellisyys edellä - eikä se jää epäselväksi. Kuva: Laura Matilainen

Raaka-aineiden alkuperän ja valmistustapojen tutkiminen on vienyt aikaa ja vaivaa, mutta sen ansiosta ravintoloitsijat voivat seistä sataprosenttisesti ruokansa takana.

“Emme osta mitä tahansa, joten asiakas voi olla varma siitä mitä lautaselleen saa”, Aphipanya lisää.

Erikoisruokavalioille muutakin kuin salaattia

Vaikka ravintola on ollut avoinna vasta muutaman kuukauden, asiakkaat ovat jo löytäneet listalta omat suosikkinsa. Ravintoloitsijat kertovat suosituimmiksi annoksiksi savulohella täytetyn Keto Rose Poken ja tulisen Keto Zoodle on Fire -annoksen.

Be Mine Healthy Friendsin kulhoja, leipiä ja keittoja sisältävän menun lisäksi tarjolla on myös päivittäin vaihtuva lounaslista, jonka ansiosta ravintolaan voi tulla maistelemaan vaikka joka päivä uusia makuja.

Naiset valmistavat kaikki annokset ravintolan pienessä keittiössä, mikä on tuonut mukaan myös omat haasteensa. Vaikka ravintoloitsijat halusivat lähteä pienellä liikkeelle, ajatus laajentamisesta kytee jo mielessä.

BMHF tarjoaa niin aamupalaa, lounasta , leipiä ja kulhoja.
BMHF tarjoaa niin aamupalaa, lounasta , leipiä ja kulhoja. Kuva: Laura Matilainen

“Jos laajentaisimme, tarjolle tulisi myös enemmän vaihtoehtoja. Panostamme nyt alkuun vegaaniseen ja ketogeeniseen ruokavalioon, mutta haluaisimme saada listalle myös muuta terveellistä ruokaa, ei vain näihin ruokavalioihin sopivia annoksia”, Aphipanya kertoo.

Laajetumisajatuksia tukee se, että ravintola on löytänyt lyhyessä ajassa oman asiakaskuntansa. Monet asiakkaat ovat ravintoloitsijoiden mukaan innoissaan ravintolasta, joka tarjoaa erikoisruokavalioita noudattaville muutakin ruokaa kuin salaattia.

Voiko terveellinen ruoka maistua hyvälle?

City pääsi maistelemaan Be Mine Healthy Friendsin suosikkiannosta ja testaamaan, voiko terveellinen ruoka maistua hyvälle.

Ihaniin thaimaalaisiin kookoskulhoihin kasattu Keto Rose Poke osoitti, että todellakin voi. Kukkakaaliriisiä, edamame-papuja, avokadoa ja savulohta sisältävä annos oli sekä kaunis että maistuva. Seesamöljyä sisältävä kastike ja kaukana vakuumipakatusta kalasta oleva tuore savulohi tekivät annoksesta erinomaisen - raaka-aineet todella maistuivat.

Kuva: Laura Matilainen

Vähähiilihydraattinen annos oli kevyt, ja se toimikin erinomaisesti toimistotyöläisen lounaana. Aterian jälkeen väsymys ei iskenyt, mutta rehellisyyden nimissä tuhdimpiin annoksiin tottuneena mieli jäi kaipaamaan jotain lisää. Mieli kaipasi jälkiruokaa, mutta keho oli varmasti enemmän kuin tyytyväinen tähän ateriaan.

Be Mine Healthy Friends on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Ravintola palvelee tällä hetkellä sekä take away -asiakkaita että kuljettaa annoksia kotiin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi