Hävikkimestari -sovellus auttaa ravintoloita vähentämään ruokahävikkiä – jopa viidennes ammattikeittiöiden annoksista päätyy roskiin

Hävikkisovellusta käyttävät ravintolat tunnistaa Hävikkimestari-tarrasta.

Myös Ravintola Nollalla on käytössään Hävikkimestari -sovellus.
Myös Ravintola Nollalla on käytössään Hävikkimestari -sovellus. Kuva: Ravintola Nolla

Lassila & Tikanoja julkaisee tällä viikolla vietettävän hävikkiviikon kunniaksi oman tunnisteen ravintoloille, jotka taistelevat ruokahävikkiä vastaan Hävikkimestari-sovelluksen avulla.

Hävikkimestari on Lassila & Tikanojan tuottama ravintoloille suunnattu palvelu, joka auttaa minimoimaan ruokahävikkiä. Tabletilla käytettävään sovellukseen kirjataan hävikin tyyppi, paino ja syy miksi se on syntynyt. Tieto visualisoidaan ja se muuttuu lopulta työkaluksi, joka auttaa ravintolaa toteuttamaan aidon muutoksen toiminnassaan.

"Sovelluksen lisäksi valmennamme ravintolan tiimin hyödyntämään tietoa työssään. Meillä on asiakasravintoloita, joissa ruokahävikin määrä on tippunut puoleen Hävikkimestarin avulla", kertoo liiketoimintapäällikkö Jarna Hyvönen.

Hyvösen mukaan idea tunnisteeseen syntyi yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

"Asiakkaamme kysyivät, miten he voisivat osoittaa oman hävikkityönsä ja sen, että he toimivat vastuullisesti. Aloimme miettiä vaihtoehtoja ja päädyimme siihen, että tarra on helppo kiinnittää esimerkiksi ravintolan oveen. Kuluttajat ovat tänä päivänä yhä tarkempia siitä, että heidän käyttämänsä palvelut ja tavarat on tuotettu vastuullisesti, mikä on oikeasti aika hienoa", Hyvönen sanoo.

Palvelulle on tarvetta, sillä Suomessa joka viides ammattikeittiöissä valmistettava lautasellinen päätyy roskiin. Kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä ravintoloiden ja muita ruokapalveluita tuottavien keittiöiden osuus on noin viidennes.

Yksi suurimmista Hävikkimestarin käyttäjistä on Leijona Catering, joka vastaa kaikista varuskuntaravintoloista. Hävikkimestarilla on saavutettu vakuuttavia tuloksia myös henkilöstöruokaloissa, kouluissa, hotelleissa ja lounasravintoloissa. Myös tammikuussa Helsinkiin avattu täyteen hävikittömyyteen pyrkivä Ravintola Nolla hyödyntää Hävikkimestaria toiminnassaan.

Hävikkimestari -palvelua hyödyntävät ravintolat on helppo tunnistaa tästä merkistä.
Hävikkimestari -palvelua hyödyntävät ravintolat on helppo tunnistaa tästä merkistä. Kuva: Lassila & Tikanoja
 
Tsekkaa videolta, mitä ruokahävikki tarkoittaa lukujen valossa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi