5 persoonallisuuden piirrettä, joita kehittämällä menestyt paremmin ihmissuhteissa

Persoonallisuus kehittyy ja sen kehitykseen voi vaikuttaa.

Kuva: © olly - Fotolia.com

Cityn ja Psykoterapiakeskus Vastaamon yhteisessä juttusarjassa johdatetaan lukijat hyvään mieleen.


Nyky-yhteiskunnassa tavallisuus koetaan tylsäksi. Persoonalliset ihmiset saavat enemmän huomiota osakseen, menestyvät paremmin ihmissuhteissa ja etenevät työelämässä. Mutta mitä ovat hyvät persoonallisuuden piirteet? Mitä ongelmia vaikeista persoonallisuuden piirteistä seuraa? Testaa oma persoonallisuutesi. Lue miten persoonallisuus kehittyy ja miten voit itse vaikuttaa kehitykseen.

Ihmissuhteissa menestymistä auttavat persoonallisuuspiirteet

Kiinnostumme toisistamme sekä valitsemme ystäviämme ja partnereitamme persoonallisuuspirteiden perusteella. Persoonallisuuden tasolla toimivat ihmissuhteet koostuvat yhteensopivista kombinaatioista eivätkä pelkästään samankaltaisuuksista. Olemalla uteliaita ja tutustumalla toiseen syvemmin, voimme huomata, että jokainen meistä on omalla tavallaan persoonallinen ja kiinnostava.

Mieti miten alla kuvatut viisi persoonallisuuden piirrettä esiintyvät omissa ihmissuhteissasi ja oletko tyytyväinen näihin suhteisiisi.

1. Ulospäinsuuntautuneisuus

Ulospäinsuuntautuneisuus kehittyy ihmisen kasvuolosuhteiden ollessa turvalliset. Ulospäinsuuntautunut ihminen uskaltaa tehdä aloitteen ja ryhtyä toimeen. Vuorovaikutustilanteissa hän osaa pitää puoliaan. Puolensa pitäminen on tärkeä kyky myös ihmissuhteissa. Ulospäin suuntautunut ihminen tarvitsee kuitenkin myös sopivasti joustavuutta ja periksiantamiskykyä. Joustavuudella tarkoitetaan kykyä liikkua tunneskaalalla toisesta ääripäästä toiseen jumittumatta mihinkään. Joustavuus yhdistettynä ulospäinsuuntautuneisuuteen on ihmissuhteissa paras yhdistelmä. Mikäli joustavuutta löytyy, voi kaksi ujoakin tosin viihtyä hyvin yhdessä.

2. Mielikuvituksellisuus

Uteliaisuuden ja mielikuvituksen puute on yleinen syy parisuhdeongelmiin. Itsekeskeisyyden korostuminen nykypäivän yhteiskunnassa vie meiltä kyvyn kuunnella muita ja uteliaisuuden tutustua sekä eläytyä toiseen henkilöön ja hänen persoonallisuuteensa. Emme opi ymmärtämään toisen tarpeita, unelmia ja odotuksia. Hyvä mielikuvitus ja kyky kuunnella sekä kyky keskustella syvällisesti asioista tuo ihmissuhteisiin vakautta ja turvaa.

3. Emotionaalinen tasapainoisuus

Hyvässä ihmissuhteessa ollaan tyytyväisiä myös itseensä ja omiin tunteisiinsa. Ihmissuhteessa voi oppia paljon toisen lisäksi itsestään. Tarvitsemmekin aina toisia ihmisiä peilataksemme itseämme, jotta omakuvamme ei vääristyisi. Omien ja toisen tunteiden huomioiminen ja tunnistaminen vaikuttaa myönteisesti ihmissuhteisiin, jotka parhaimmillaan opettavat joustavuutta ja vastuunottamista vahvistaen emotionaalista tasapainoa synnyttäen positiivisen turvallisuuskokemuksen yksilön elämään.

4. Sovinnollisuus

Sovinnollinen ja rento ihminen on hyvä ystävä tai elämänkumppani. Hän on lämmin, sydämellinen ja ymmärtäväinen muita ihmisiä kohtaan. Hän luottaa ihmisiin ja auttaa muita silloin, kun siihen on mahdollisuus. Hän on valmis kompromisseihin.

5. Eläytymiskykyisyys

Toisten tarpeiden, odotusten ja haaveiden huomioiminen on ihmissuhteissa olennaisen tärkeää. Siksi ihmissuhteissa tarvitaan joustamis- ja kompromissikykyjen lisäksi kykyä eläytyä toisten tilanteiseen ja tuntemuksiin. Empatia on elämän aikana ja varsinkin lapsuusvaiheessa kehittyvä kyky. Jos vanhemmat ovat osoittaneet ymmärrystä vastaten lapsen tarpeisiin tulla kuulluksi ja nähdyksi, parantaa se lapsen kyvykkyyttä ymmärtää aikuisena muita ihmisiä. Eläytymiskyky vahvistaa myös kykyä antaa toiselle anteeksi sekä kykyä käsitellä oman elämän kriisitilanteita.

Kuva: © lassedesignen - Fotolia.com

Vaikeat persoonallisuuspiirteet

Persoonallisuuden kehittymiseen vaikuttavat sekä synnynnäiset, lapsuusvaiheen että elinikäiset tekijät. Erityisesti lapsuusajan kasvuolosuhteet ja toistuva emotionaalinen kaltoinkohtelu ja sivuuttaminen altistaa vaikeiden persoonallisuuspiirteiden kehitykselle ja voi johtaa psyykkiseen oireiluun myöhemmälläkin iällä.

Synnynnäisiä vaikuttimia: 

  • Geeniperimä
  • Psyykkiset rakenteet ja temperamentti

Lapsuusvaiheen vaikuttimia: 

  • Kasvuympäristö
  • Kasvun ja kehittymisen omatahtisuus ja rauha

Elinikäisiä vaikuttimia: 

  • Ikävät elämäntapahtumat ja traumat
  • Psyykkiset sekä neurologiset vaikeudet ja sairaudet
  • Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen
  • Omien tarpeiden tyydytetyksi tuleminen
  • Ihmissuhteiden ja vuorovaikutuksen laatu

Persoonallisuuden ääri-ilmiöillä voi olla negatiivisia vaikutuksia omaan elämään sekä ympäristöön. Korostuneella itsekeskeisyydellä, toisen asemaan eläytymiskyvyttömyydellä, riidanhakuisuudella tai joustamattomuudella voi aiheuttaa surua ja haittoja ympärillä oleville ihmisille ja itselleen.

Apua persoonallisuuden piirteiden kehittämiseen

Vaikeat persoonallisuuspiirteet ja psyykkinen oireilu vaikeuttavat ihmissuhteiden luomista ja ylläpitämistä. Ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti yksilön ja hänen ympärillänsä olevien ihmisten elämänlaatuun. Persoonallisuuden kehittymiseen voidaan vaikuttaa, joten ammattiavun avun hakeminen on suositeltavaa mahdollisten vaikeuksien tunnistamiseksi ja niiden hoitomahdollisuuksista keskustelemiseksi.

  • Itsekeskeisyys
  • Kyvyttömyys havainnoida tai tulkita omia tai toisten tunteita ja ajatuksia
  • Joustamattomuus tai periksiantamattomuus
  • Huomionkipeys ja näyttämisen tarve
  • Tunneilmaisuiden voimakkuus tai häilyvyys
  • Vastuuttomuus
  • Kyvyttömyys luottaa tai olla luotettava
  • Vuorovaikutusvaikeudet

Vaikka vaikeita persoonallisuuden piirteitä ei lopulta olisikaan tunnistettavissa, voi ammattilaisen kanssa keskustelusta hyötyä itsensä tai toisen tuntemisen ja ymmärtämisen syventymisen kautta. Tehokkainta apua persoonallisuuden kehittämiseen ja psyykkisten oireiden lieventämiseen saa psykoterapeuteilta.


Psykoterapiakeskus Vastaamo

Psykoterapialla vahvistetaan ihmisen toimintakykyä ja hyvinvointia yksityis- tai työelämässä. Psykoterapeutin ammattinimikettä saavat käyttää ainoastaan Valviran hyväksymät, riittävän koulutus- ja kokemustaustan omaavat henkilöt (esim. psykologit, psykiatri ja teologit), jotka ovat saaneet psykoterapiaan 3-6 vuoden erikoistumiskoulutuksen. Psykoterapeutit ovat erikoistuneet:

  • Psyykkisen sairauksien ja oireiden hoitamiseen
  • Sosiaalisten ja psyykkisten valmiuksien kehittämiseen
  • Elämän kriisitilanteista selviämisessä auttamiseen


Psykoterapiakeskus Vastaamolla on toimipisteet Helsingissä sekä Tampereella. Palveluksessamme on yli 60 psykoterapeuttia, psykiatria tai psykologia. Palvelemme yli 2500 yksityishenkilöä sekä kaupunkeja, sairaanhoitopiirejä, järjestöjä ja vakuutusyhtiöitä.



5 kommenttia

shiwan8

26.5.2014 06:43

No, jos tuo pitää paikkaansa niin maan avioerotilastot lakkasivat olemasta juuri arvoitus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Roskakoriin

26.5.2014 09:01

Jees, tätä shaibaa on helppo myydä, koska kaikki haluavat nostaa hyvinvointiaan. Jotkut kutsuvat tätä tieteenomaisesti kerrottua anekdoottista nykypäivän shamanismia jopa tieteeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

27.5.2014 10:07

Hupaisaa tässä on tietenkin se, että ihminen itse mieltää täyttävänsä nuo kaikki kriteerit ja syyttää epäonnistumisistaan muita. :D

Kokemusta on

26.5.2014 09:16

Ainakaan Helsingin Kaupungin mielenterveyspalveluista kannattaa välttää, prosessi on pitkä turhauttava ja jopa haitallinen. Kaikille jotka harkitsevat hakevansa apua ongelmiin, kyllä kela osallistuu myös yksityisellä käytyyn tapaamisen kustannuksiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

26.5.2014 10:36

Ihan loistava juttu!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi