Hulluna tolloon

Niin kaunis ja niin tyhmä.

Parisuhteet, jossa puolisoiden taustat ovat samanlaiset, onnistuvat varmemmin, tietää perheterapeutti.
Parisuhteet, jossa puolisoiden taustat ovat samanlaiset, onnistuvat varmemmin, tietää perheterapeutti.
Voi vittu, kirjan. Sä ostit mulle kirjan, sähän tiedät, etten mä lue kirjoja.” On jouluaattoyö, ja Nina, 31, saa kuulla kunniansa väärin valitusta joululahjasta avomieheltään.

“Päälimmäinen tunne oli häpeä: kuinka voin olla tuollaisen idiootin kanssa? Se hetki muutti meidän suhteessa jotain peruuttamattomasti. Siihen asti olin laittanut itseni kuvittelemaan, että Markon peittelemätön hölmöys johtuu vain henkisesti köyhästä kasvuympäristöstä, mutta sinä yönä käsitin ihmisistä sen perustotuuden, että toista ei voi muuttaa. Juntti mikä juntti.”

Nina puhuu pitkään, hartaasti ja harhaillen, hakien itselleen selitystä siihen, miksi akateemisen, oopperalla, kirjoilla ja muilla yläluokan hapatuksilla marinoidun perheen kasvatti meni ja rakastui mieheen, “jonka aktiivisessa sanavarastossa on 500 sanaa, joista hän käyttää eniten vittusaatanaa.”

“Kaikkein kauheimpia ovat vierailutilanteet. Olen itse hyvin sosiaalinen ja rakastan kutsuja. Osaan juoda sivistyneesti, olen verbaalisesti nokkela ja hyvä keskustelija, halutessani kutsujen keskipiste. Olen kuitenkin vähentänyt sosializing-osastoa karkealla kädellä salaa itseltänikin.”

Syy luonnottomaan käytökseen häärää autotallissa – tai katsoo videoita.

“Jo viikkoja ennen vierailupäivää alan kelata, mitä Marko taas keksii. Jos hän on selvin päin, tilanne pysyy hallinnassa, koska silloin hän on vain hiljaa. Mutta jos Marko on kännissä, minulla on henkinen helvetti irti. Hänen sosiaalinen rytmitajunsa katoaa lopullisesti, ja hän voi keskeyttää vaikkapa päivän politiikasta käytävän keskustelun alkamalla puhua suvereenisti siitä miten tyhmää on, etteivät kaikki suomalaiset puhu lapsilleen englantia, vaikka se olisi sentään “maailmankieli.” Itse se osaa sanoa englanniksi jees, nou ja okei. Oikeesti, kuinka tyhmä se voi olla?”

No mutta miksi ihmeessä...?

“Niin, mä tiedän. Miksi mä olen sen kanssa? Multa on kysytty tota usein, tyyliin onkse niin hyvä panemaan että kannattaa. Ei se sitä vaan oo, mulle edes seksi ei oo koskaan suhteessa ollut mitenkään pääasia. Sanotaanko niin, että Marko soittaa mussa jotain sellaista kieltä mitä en aiemmin tiennyt itsessäni olevankaan.”

“Tosin naimisiin mä en voi ikinä sen kanssa mennä, sehän pilaisi häät heti, kun saisi vähän samppanjaa.”

Myös Ronilla, 27, on kokemuksia siitä, etteivät kaikki olekaan kiinnostuneita kirjoista tai yleissivistävistä asioista noin muutenkaan.

“Yksi entinen tyttöystäväni oli todella hyvän näköinen, mutta täysin autio päästään, mikäli kyse ei ollut Salatut Elämät-juonenkäänteistä tai nakkikastikkeen tekemisestä. Kerran kun oltiin mökkireissulla, joku kysyi häneltä, että oletko koskaan lukenut yhtään kirjaa. Tyttöystävä katsoi kysyjää ja sanoi: miksi?”

Roni on valmistunut tradenomiksi. Ex-tyttöystävä oli henkilöstöravintolan kokki.

“En arvostele ihmisiä heidän koulutuksensa perusteella, koska tunnen erittäin sivistyneitä duunareita ja toisaalta ihan toivottomia bisnesjuntteja. Mutta exän kohdalla piti kyllä paikkansa, että matala koulutustaso korreloi älykkyyteen.”

Suhde alkoi tuntua puuduttavalta, kun yhteisiä puheenaiheita ei alkuhuuman jälkeen ollut oikeastaan lainkaan.

“Olen tasaisen kiinnostunut maailman tapahtumista. Luen päivittäin sanomalehden, katson kahdet uutiset ja luen jonkun verran uutuuskirjoja. Minusta olisi ollut mukava vaihtaa ajatuksia päivän aiheista. Joku Da Vinci -koodi on hänelle yhtä vieras asia kuin minulle Afrikan eteläkärki.” Loppusuoralla Roni alkoi tarkastella tyttöystäväänsä vain auttamattomana hölmönä.

“Olen jostain lukenut, että mitä tyhmempi ihminen, sen huonompaa seksiä. Jutun mukaan tämä johtuu siitä, että luovaan ajatteluun kykenemätön ihminen ei opi uusia temppuja myöskään sängyssä. Vahvistan väittämän suhteemme perusteella.”

Viimeinen niitti suhteelle oli Ronin opiskelijavaihto Hollantiin.

“Exä tuppasi mukaan, ja valitti kolme kuukautta neljän seinän sisällä kuinka paska maa Hollanti on. Kadullekaan ei voinut mennä, kun “voi joutua ryöstetyksi”, ja ruuat olivat pelottavan erilaisia kuin Suomessa. Eikä Salattuja, voi vittu! Tunsin ainoastaan syvää huojennusta, kun sain suhteemme lopulta päätettyä. Hän tuskin tajuaa tänäkään päivänä, miksi katkaisin välit.”

Lukijoilta

“Irakin sodan aikaan tyttöystäväni kauhisteli: ‘Musta on aika kamalaa et USA pommittaa niiden omaa osavaltioo!’. Ei tyttöystäväni kuitenkaan ihan saapas ole; hän tietää kauden trendit ja meikkisävyt. Joskus toivoisin hänen olevan fiksumpi yhteiskunnallisissakin asioissa, sillä fiksut naiset ovat ehdottoman seksikkäitä.”
Mies, 28

“En voi viedä tyttöystävääni katsomaan Michael Mooren uutuuselokuvaa, koska häntä eivät kiinnosta yhteiskunnalliset asiat pätkääkään. Vaikka kärsinkin älyllisen keskustelukumppanin puutteesta, ei tilanteeni ole täysin umpikujassa. Mieletön seksihurjastelu voittaa aina keskustelun maailmanpolitiikasta. Se, joka väittää muuta, valehtelee.”
Mies

“Toiseksi viimeisin poikaystäväni ei ollut vielä viime vuoteen mennessä osannut luetella kuukausia. ‘En mä oo vaan tarvinnu sitä tietoa’, kundi kuittasi.”
Nainen, 22

“Exä oli sellainen peruskiltti, mutta hölmö. Kerran juteltiin porukassa Espoon koosta suhteessa Helsinkiin. Exä totesi, että Espoo ja Vantaahan kuuluu Helsinkiin, ei ne ole kaupunkeja. Hän myös nauroi makeasti, kun kaverini sanoi nähneensä tiellä kuolleen supikoiran. Hän luuli, että tyttö keksi päästään uuden eläinlajin nimen. Vasta yläasteella hänelle oli selvinnyt, että Ruotsi on Suomen naapurivaltio ja spontaani ei ole laiturin alla oleva kelluke.”
Nainen, 22

“Armas exäni välillä yllätti älykkyytensä puutteella oikein tosissaan. Eräskin kerta kun oltiin matkalla kauppaan, radiossa sanottiin että ‘...kiitos kun kuuntelitte Radio Cityä.’ Neiti meni vieressä hiljaiseksi ja hetken mietittyään hän kysyi: ‘Miten ne voi radiossa tietää että just ME kuunnellaan tätä kanavaa?’ Oli hyvin lähellä etten ajanut ojaan...”
Mies, 25

“Tyttöystävä näki hirvivaaramerkin ja kysyi: ‘Mist ne tietää et se hirvi on just tuolla 1,5 km:n päässä?’ ei hyvää päivää...”
Mies, 19

Kysymys: Miten sivistää tyhmää?

Miten voin hienovaraisesti viestittää kumppanilleni, että hän voisi sivistää itseään?

“Sano, että luit lehdestä jonkun mielenkiintoisen jutun, josta haluaisit keskustella hänen kanssaan. Näin tulet johdatelleeksi häntä tiedon äärelle. Pitää kuitenkin muistaa, ettei toista voi muuttaa, vaan muutos lähtee ihmisen omasta halusta. Suuri apu parisuhteessa on, jos kumppanien perhetaustat ovat jotakuinkin samanlaiset. Toisaalta pitää muistaa, että emme voi ottaa mallia jommankumman lapsuudenperheestä, vaan jokaisen parin on luotava oma tapansa olla yhdessä.”

Lähde: Perheterapeutti Kaarina Vanhanen.

Seuraava

109 kommenttia

nainen28

3.2.2005 17:48

viela kuuden vuoden seurustelun jalkeen avomieheni ravintolassa selitti minulle: eipa ole monta vaihtovaihtoehtoa, silla en syo mielellani lihaa.
etko -mietin mielessani.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

veroka

10.2.2005 20:53

loppu kommenttisi ei ollut kovinkaan fiksu, eika siina ollut sinun ajtuksista mitaan,vain tilastoa johon pystyy kuka vain VIITSII..

tilastot puhuvat edelleen puolestaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Blaabadaa

23.2.2005 18:51

[LAINAUS]Pette78 kirjoitti 08.09.2004 klo 15:35:

[LAINAUS]mvp kirjoitti 06.09.2004 klo 21:00:

mun poikaystävä on ainakin sillä tavalla "tyhmä" että se ei pysty sisäistään mitään mikä luetaan kirjoista, eli ei pysty oppimaan sillai oikeen mitään.

Jep.. tuohon löytyy yleensä selitys sellaisesta asiasta kuin lukihäiriö. Lukihäiriö ei tee ihmisestä tyhmää, sillä on vain vaikeuksiä ymmärtää luettua tekstiä sekä keskittyä siihen.

Lukihäiriö ei ole aina se oikea selitys jos ei opi kirjoista. Kaikki eivät opi lukemalla vaikka lukutaidossa ei ole mitään vikaa. Itsekään en esimerkiksi aina opi pelkästään lukemalla vaan myös asia on nähtävä, koettava ja tehtävä ennen kuin se menee jakeluun...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fung

21.3.2005 16:49

Muutettiin mun entisen jätkäkaverin kaa yhteen, asuttiin asunnossa noin 4 kk. Se kävi sitten avamassa itelleen uusi puhelin liittymä ja myyjä kysyi siltä että mikä on teijän osoittenne se vastasi että en mä muista entäös puhelin nro en muista sitäkään... Ootta hetki soitan mun muijalle.... Hello voiko joku olla noin tyhmä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kipru

29.6.2005 16:24

Entinen poikaystäväni oli todella jumalaisen näköinen ja aivoissa olikin sitten sahajauhoa. Seksi sujui loistavasti, mutta kyllästyin 3kk kun kaikki ystävätkin alkoivat ihmetellä ja minä en edes ole akateemisesti koulutettu. Kyllä sitä jonkinlaista yleissivistystä kuitenkin odottaa kumppaniltaan tai edes verbaalista lahjakkuutta jos ei muuta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kuuskajaskari

18.9.2005 18:34

Kavereiden kanssa tuli baarissa puheeksi Englannin kuningas Yrjö XVI. Exäni ihmetteli tähän että hänpä ei tiennytkään että Englannissakin käytetään Ö-kirjaimia..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Destiny3

19.9.2005 14:45

Tyhmästä kumppanista ei onneksi ole kokemusta, mutta kaverista kylläkin.
Veikkaanpa että tälle tytölle tuottavat vaikeuksia myös ne mainitut kuukaudet, ilmansuunnat yms., hän ei nimittäin ainakaan jossain vaiheessa osannut tulkita kellonaikaa digitaalikellosta. Englanninkielen taito tällä on aivan olematon, osti mm. paidan jossa luki "Warning, this bitch bites" ymmärtämättä mitä se tarkoittaa (myös hänen äitinsä oli ostoksilla mukana eikä sekään ymmärtänyt...). Hänelle ei myöskään voi sanoa mitään englanninkielisiä biisien nimiä tms. vaan ne pitää kirjoittaa jotta hän edes jotenkin ymmärtäisi. Hän ei myöskään osaa lausua kaikkia suomenkielisiä sanoja jos niissä on esim. peräkkäisiä konsonantteja tai vierasperäisiä kirjaimia. Hän osaa joitain sivistyssanoja mutta sotkee nekin esim. yrittäessään sanoa olevansa rasisti hän sanookin "olen sadisti". Kerran kysyin onko hänen poikaystävänsä auto bemari ja hän vastasi hetken mietittyään että "Ei kun se on BMW". Hän myös kuulee helposti väärin muiden puheita ja kommentoi sitten sen mukaisesti jotain aivan kummallista ja asiaan liittymätöntä.

Ja pakko muuten vielä sanoa, että kyllä sen tietää milloin joku vitsailee! On mun poikaystävälläkin usein tapana vitsailla hirvivaaramerkin kohdalla että "Kato, kilometrin päässä on hirvi". Mutta varmasti on joku joskus oikeastikin luullut niin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

terolius

22.3.2007 06:31

päti, vaikka pää oli kuin vati. Tyhmän pää pahempi kuin räntäinen sää? Korkeampi koulu, mielen joulu? Verbaalinen taituri, älykkyyden laituri? Kouluttamaton, älykäs musta hevonen on? Yhdyssanoista laistava, mutta tunneälyä taitava? Kenties numeroiden mestari, älykkyyden keisari? Sarkasmilla sohiva, älykkyyden paras kosija? Rahakas, älykkyydestä mahakas?

Mikä saa ihmisen pohtimaan, on älykäs. Mikä saa väheksymään omaa älyään julkisesti, vaikka pitää itseään fiksuna salaisesti. Parhaita ovat mun mielestäni pätijät, jotka kieliasulla yrittävät osoittaa, että muut vain sätkivät. Tai koulutustaso, sehän on tässä kohtaa kuin sukkapako. Kouluttamaton mutta kunnianhimoton, onko mahdollista, vai onko tämä kaikki niin suhteellisen raadollista.

Määritelkää oma tyhmyytenne ja tietonne, puolison voi valita, ei ole pakko epämiellyttävää itseään kahlita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

finally

12.4.2013 16:37

Aika jännä kun tämä teksti sattui nyt silmään, nimittäin tulin jättäneeksi eilen poikaystäväni juuri niistä syistä mistä tässä viestiketjussa on ollut kyse. Hän on ihana ja kultainen, mutta mua aina jännittää mitä jamppani aikoo suustaan laukoo ystävieni seurassa ja hänen ystävien seurassa joudun vajoamaan keskustelutasolle nolla. En myöskään kestänyt lukea hänen FB-päivitysten sekametelisoppaa kera miljoonan kirjoitusvirheen. Oma vika kun, olin naiivi ja ajattelin, että kyllä rakkaus voittaa kaikki sosio-ekonomiset sekä koulutustaso-esteet. Tiedoksi, ei voita.
Mutta tilastot puhuvat puolestaa: PK-seudulla ei vaan riitä ylikouluttautuneille 25-30-vuotiaille naisille samankoulutustason miehiä, joten ymmärrän niitä, jotka joutuvat kuuntelemaan paskaa puolisonsa suusta ja tyytymään kohtaloonsa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi