Hot!

Tyylin uusi testamentti.

Muodin ilosanoma on taas täällä. City HOT mittaa kevään muodin vaatteista harrasteisiin, kodista ulkomaille. Moraalipoliisi paljastaa muodin kääntöpuolen.

Vaatteet

ERRORKuviot

Piirretyt hahmot ja kuviot ovat valloittaneet kankaat. Hennes&Mauritz esittelee koko housukokoelmansa piirrettynä. Nokian puhelinlanseerauskutsu oli koristeltu piirroskuvioin. Kuviointiin ovat syyllistyneet niin Sonya Rykiel kuin Chanelkin.

Romantiikka

Jatkuu viime keväältä. Viime vuoden lämpökauden ykkösaalto oli muotilehtien mukaan romantiikka ja röyhelöt. Suomalaisiin vaatekauppoihin suuntaus laskeutui, mutta suurelle yleisölle tuntuvat kelvanneen vain valkoiset koristetunikat. Prinsessameininki jatkuu yhä. Max Maralla on pitsiä, Ralph Laurenilla brodeerauksia ja rimpsua. Tätä voi kutsua myös verhomuodiksi: runsaita kerroksia, kukkia ja söpöjä kuvioita. Nautitaan kohtuullisesti.

Sota ja rauha

Onko military-henkisten vaatteiden käyttäminen statement sodan puolesta vai sitä vastaan? Vai ainoastaan viesti siitä, että on Voguen kestotilaaja? Asiaa on pohdittu koko kevään muotilehdissä, kun suunnittelijat marssittivat mallinsa lavalle military-henkisissä vaatteissa. No, military oli muotia myös kolme vuotta sitten, ilman Irakin sotaa, joten kyseessä lienee vain kiusallinen yhteensattuma. Syyskuun 11. siirsi kuitenkin keväälle 2002 suunniteltua sotavaatetrendiä vuodella. Military-muotiin on myös sopiva tuoksu: Swiss Army for her. Miehet ovat saaneet inttituoksunsa jo 1997 ja 2001.
Yhteenvetona: maastonvihreän välttäminen tuskin on fiksu tapa protestoida sotaa.
Sen sijaan vaatteilla voi muuten ottaa kantaa sotaa vastaan – kuten Sheryl Crow, joka vastusti sotaa tammikuussa t-paidassaan. Muusikot ja Hollywood-tähdet käyvät sotaa apatiaa vastaan: kansalaisia yritetään aktivoida sanomalehti-ilmoituksilla. palopuheilla Oscar-juhlissa ja mielenosoitusmarsseilla. Muun muassa Sheryl Crow ja Massive Attack allekirjoittivat New York Timesissa olleen ilmoituksen, jossa taiteilijat ilmoittivat, että sota on väärin. Myös Madonna on kantanut kortensa sodanvastaiseen kekoon. Uusi sinkku American Life on sodanvastainen – sanat pitää kuunnella hyvin tarkkaan. Videossa näemme kersantti Madonnan military-asussa.
Kyynisempi kysyisi, onko sodan vastustaminen Madonnalle vain aasinsilta käyttää videollaan muodikkaita sotavaatteita?

Sodanvastaisia lauluja

Madonna: American Life
Bruce Springsteen: Born in the Usa
Edwin Starr: War
Bruce Springsteen: War (uusi versio)
Bob Dylan: Blowin’ in the wind
John Lennon: Give Peace a Chance
CCR: Fortunate Son
Country Joe & the Fish: 1-2-3 What are fighting for

Omnipotentti muoti

Here there everywhere, lauleskeli Beatles muinoin. Ei laulanut muodista, mutta olisi voinut laulaa. Muoti on yhä enemmän siellä, täällä, kaikkialla. Se erottaa 1990- ja 2000-luvun muodin aikaisemmista vuosikymmenkerroista.
Muodista on tullut televisiosarjojen alajuoni: toiseksi tärkein asia Mr. Bigin jälkeen Sinkkuelämää-sarjassa on se, millaiset kengät Carrie Bradshaw’lla on jalassaan. Carrie käyttää muuten suomalaisen Hanna Sarénin suunnittelemia puukkareita.
Muodista on myös kirjan aiheeksi. Kirjailija Bret Easton Ellis tuli tunnetuksi yksityiskohtaisilla merkkivaate- ja muotipiirikuvauksillaan kirjoissaan Amerikan Psyko ja Glamorama. Pari vuotta takaperin Voguen toimittaja kirjoitti kirjan Devil wears Prada, jonka elokuvaoikeuksista on jo sovittu. Uusin muotikirjatulokas on Michelle Leen Fashion Victim, tarina muodin uhrista, siis meistä.
Tai sitten italialaisesta Astin viinitalosta, joka on ostanut viinpulloihinsa koristeeksi Naomi Campbellin navan.
Vaikea sanoa, ketä on vedetty höplästä: viinitaloa vai kuluttajaa, jonka huomio voidaan vangita vain harvinaisen pitkän ja kauniin ihmisen navalla!
Muoti on ängennyt hienovaraisesti kodin- elektroniikkaan: Nokian uusi 7250 lanseerataan maaliskuun lopulla muotimaailman tyyliin.
Joillekin elämänalueille muoti on ängennyt vähemmän hienovaraisesti: Chanel esitteli männä tammikuussa oman surffilautansa! Tosisurffari sitä tuskin käyttää.
Tämä on muoti 2003. Älä ota sitä liian vakavasti. Emme mekään ota.

Moraali-poliisi

• Vaatteiden kulutus teollisuusmaissa on kymmenkertainen kehitysmaihin verrattuna.
• ILOn tutkimuksen mukaan 88% kehitysmaiden tekstiilitehtainen naisista kärsii aliravitsemuksesta.
• Vaatteen alkuperämaahan jää kolmannes kuluttajahinnasta.
• Yli 50 e maksavista Niken kengistä työvoimakustannukset ovat noin euron.
• Yhden nahkakilon parkitseminen tuottaa 35 litraa pahoin saastunutta vettä.
• Jos kengässäsi lukee Made in Italy, voi ainostaan design olla Italiasta. Nahka voi olla Intiasta, pohja Brasiliasta, korko Meksikosta ja päällys Malesiasta.
• Syömishäiriöistä kärsii arviolta 20 000 15–25-vuotiasta suomalaisnuorta.
• 25–30-vuotiaista suomalaisnaisista 0,5% vastaa mallien ihannemittoja.
• Marilyn Monroen vaatekoko oli 44.
• Mikäli näyteikkunoissa olevat mallinuket olisivat oikeita naisia, heillä ei voisi olla kuukautisia laihuutensa vuoksi.
•Naiset katselivat tutkimuksessa muotilehtien malleja 3 minuutin ajan. 70 % naisista masentui ja tunsi syyllisyyttä ja häpeää vartalostaan.

ERRORVäreissä

Kirkkaat
Erityisesti keltainen ja oranssi. Rukan keltainen sadetakki on nyt kuumaa tavaraa. Kirkkaankeltaisen puolesta julistavat mm. Prada, Miu Miu ja Dior. Eniten näkee sitruunankeltaista ja auringonkeltaista. Myös oranssi viehättää, mm. Max Mara kauppaa oranssia jakkupukua.

Pastellit
Ei kevättä ilman lilaa tai vaaleanpunaista. 1980-luvun teinivärien puolesta vannovat mm. Ralph Lauren, Anna Sui ja Calvin Klein.

Valkoinen
Valkoinen on väripelkoiselle varma vaihtoehto ja joka kesän ja kevään tuttu. Boss uskoo valkoisiin miesten pukuihin. Valkoiseen puolueeseen kuuluvat myös Valentino, Miu Miu, Kenzo ja Gucci. Valkoinen on levinnyt vaatteista laukkuihin ja kenkiin. Valkoisiin laukkuihin vannovat mm. Calvin Klein, Tod’s ja Marc Jacobs.

Pinnalla

1. 3/4-legginsit
2. Pastellinväriset, kerrokselliset hameet 50-luvun tyyliin.
3. Materiaalina satiini
4. Rusettipumpsit
5. Sievät alusvaatteet

Muotisuunnittelija Hanna Sarén.

1. Klassiset puukengät, ns. Swedish clogsit
2. Raakareunatekniikat, eli jätetään reunat viimeistelemättä ja “rikkinäisen” näköisiksi
3. Kauneus. Maailmalla pitkään vallinneiden rumankauniiden dekadenssi- ja punktyylien vastavoima.
4. Independet-suunnittelijamerkit. Eettisesti tai ekologisesti toimivat pikkumerkit.
5. Polvisukat, kaikissa mahdollisissa eri malleissa ja muodoissa.

Suunnittelija Paola Suhonen.

Asusteiden kuuma lista

Valkoiset kengät
Miten vain haluatte: korkokenkinä tai lenkkareina. Mm. Manolo Blahnik ja Tommy Hilfiger.

Hanna Sarénin puukkarit
Upeaa! Vihdoin suomalainen kansainvälinen televisiotähti: Hanna Sarénin puukkarit. Ensiesiintyminen nähdään Sinkkuelämää-televisiosarjan viidennen kauden jaksoissa.

Loaferit
Loaferit olivat prinsessa Dianan suosikki (Tod’s), ja nyt ne kelpaavat kaikille. Esimerkiksi Zaran kevään kenkämallistossa loaferit ovat merkittävässä sivuosassa.

Hopeakenkä
Guccin korkokengät ovat hopeiset ja päästävät varpaat pienestä kolosta hengittämään. Kantaakaan kengissä ei ole. Hopeista tekevät myös Tod’s ja Givenchy.

Nilkkaremmi
Kyllä pysyy kenkä jalassa, kun vielä nilkkaan kiinnittää, uskovat Helmut Lang, Manolo Blahnik ja Valentino. Innokkaimmat lisäävät sääreensä lisäremmejä.

Platform
Platform on tullut takaisin. Tommy Hilfigerin platform-kengän pohja on espadrillos-tyylinen.

Louis Vuittonin värikäs monogrammilaukku
Jos olet jo kyllästynyt kaupungilla viliseviin Louis Vuittonin ruskea-beessi
-väriseen monogrammilaukkuun, on aika herättää ansaittua huomiota värikkäällä monogrammilaukulla: valkoinen pohja, pinkit, vihreät ja limenväriset logot. Tällaisen Liz Hurley aikoo kuulemma ostaa.

Iso laukku
Hienoa, että laukkuun mahtuu yhä jotakin. Hyvä esimerkki siitä ovat Mulberryn kassit. Pinkissä Mulberry for Luella -kassissa roikkuu sydämiä.

Reikäsaapas
1980-luvun tyyliin: ilmanvaihto on taattu, kun saapas on täynnä reikiä. Mieluiten pinkkinä.

”Kiinnitteet”
Muistatko 1980-luvulta renkaat ja kangassuikaleen, joilla vaatteet kiinnitettiin? Dolce&Gabbana on lisännyt niitä lähes kaikkiin vaatteisiin. Remmit kiristävät vaatteet sopivan vartalonmyötäiseksi, ja syömisenkin jälkeen oloa voi helpottaa nopeasti.

Kukkavihko
Sinkkuelämää-sarjan viidennen kauden jaksoissa Carrie Bradshaw koristelee itsensä 1980-luvun tyyliin kukkavihoilla. Kukat koristavat rannetta ja hiuksia.

Housuissa

Ei enää tavallisia housuja. Tänä vuonna ne ovat outoja. Farkut ovat revittyjä ja housut kuviollisia, vähintäänkiin kukallisia tai 3/4-osamittaisia. Myös mallit ovat kokeneet muodonmuutoksen. Esittelemme malleista kolme tärkeintä.

Reisitaskuhousut
Cargopantseista odotetaan kevään hittiä. Ne ovat mukaelma Englannin laivaston purjehdushousuista 1800-luvulta. Sarah Jessica Parker on jo vaihtanut ne univormukseen, ja housut esiintyvät Sinkkuelämää-sarjassakin viidennen kauden jaksoissa. Unisex-muotia, josta on jalostettu myös sex-muotia: Tommy Hilfiger on tehnyt mm. reisitaskuhameen.

Mikro
Koipireisi on taas suosiossa: Michael Kors, Stella McCartney ja Versace esittelevät kaikki innolla mikroshortseja. Mikroshortseja myytiin ainakin jo Sisleyssä viime kesänä. Katukuvassa ne vilahtivat harvoin. Ei ihme, tunne on yhtä alaston kuin pelkät pikkuhousut jalassa kulkisi.

Narut tai resori jaloissa
Kivassa pussissa jalat pääsevät tuulettumaan. Resorihousut ovat saaneet vaikutteensa 1970-luvun jumppamuodista. Naruhousut taas ovat saaneet vaikutteensa haaremitanssijanhousuista. Ensimmäistä kertaa haaremihousut olivat muodissa 1910.

Minihame
Onhan hameesi riittävän lyhyt, kysyvät Chanel, Prada ja Anna Sui. Myös syksyksi naisille tarjotaan vain minin verran kangasta.

Nirunarupaidat
Terveiset kahdeksan vuoden takaa. Miehet voivat taas niruttaa kaulansa.

Satiini
Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää. Tänä keväänä kiiltävä on todennäköisesti satiinia. Satiinista tehdään niin mekkoja, hameita kuin paitojakin. Calvin Klein uskoo erityisesti satiiniyksityiskohtiin. YSL, Louis Vuitton, Prada, Donna Karan ja Marc Jacobs vannovat muuten satiiniin. Jos uskoo Elleä, varma valinta on satiinimekko tai lyijykynähame.

Marc Jacobs ja Paco Rabanne

Marc Jacobs sai ilmaista mainosta, kun kävi ilmi, että Winona Ryderin shopliftaamat vaatteet olivat pääasiassa Jacobsin kynästä. Jacobs valitsi Ryderin virallisestikin mainoskasvokseen, joten enää neidon ei tarvitsee näpistää hätäänsä.
Muut kuumat muotinimet tulevatkin aikakoneella 1980-luvulta: Paco Rabanne on Voguen ja Ellen mukaan kovassa nousussa ja on saanut vaatesivuosan mm. viidennen kauden Sinkkuelämää-sarjan jaksoissa.

1980-luvun retro: Opium ja Kouros

Koskaan ei voi olla liian kasari, tuntuu olevan kauden tunnuslause. Kahdeksankymmentäluvun muoti on tuonut takaisin oudot mustat lasit, tupeeraukset ja 1980-luvun tuoksujen uudelleen-lämmittelyn. Paljolti 1980-luvun todellisesta lanseerauksesta on vastuussa Tom Fordin luotsaama Yves Saint Laurent, jonka ansioihin voidaan lukea mm. 1980-luvun mustien lasien paluu. 1980-lukuilmiöihin kuuluu myös tuolloisten hittituoksujen, Paris, Kouros, Opium, uudelleenkämmittely. Kaikista edellämainituista tuoksuista tulee kevätkauppaan kevyemmät versiot.
Kouros Sport Cologne 100 ml 48 e, kaupoissa maaliskuussa, Opium eau d’été 100 ml 48,10 e, Paris Premières Roses 125 ml 42,50 e.

Tupeeraukset

Onhan sinulla hyvä kampa? Tarvitset sitä tupeeraukseen. Valentinon näytöksessä mallien tukat oli tupeerattu leijonanharjatyyliin. Gwyneth Paltrow on kasvattanut jo 1980-luvun pitkän glam-tukan Cindy Crawfordin tyyliin.

Bardot-silmät

Hot chics! Marc Jacobs uskoo viiruihin silmäkulmassa Brigitte Bardot’n tyyliin.

Haista Alexander McQueen!

Kevään hittituoksu on todennäköisesti Alexander McQueenin ensimmäinen tuoksu Alexander McQueen, sokeriseen juhlaan. Givenchyn (1996-2001) ykkösmiehenä itsensä muotilehtiin lanseerannut
Mc Queen on lisensoinut itsensä myös aurinkolaseihin. Viime vuoden joulukuussa McQueen teki sopimuksen Guccin kanssa. Alexander McQueen -liikkeitä on pian kolme: New York, Tokio ja Lontoo. Milanon liike aukeaa myöhemmin tänä vuonna.
Alexander McQueen 50 ml 65 e.

Pinnalla

1. Mikrot ja minihameet
2. Armeijakuosit
3. Valkoinen väri
4. Erilaiset peace- ja protestipaidat
5. Etno- ja kerrospukeutuminen

Stylisti Outi Broux.

Chanel-jakku

Chanel on taas huudossa. Chanel-jakkuja valmistavat tänä keväänä muutkin kuin Chanel, mm. Marc Jacobs, Escada ja Louis Vuitton. Chanel yrittää nuorentaa imagoaan mm. keväällä lanseerattavalla Chance-tuoksullaan. Raikas kukkaistuoksu kosii etenkin 20–25-vuotiaita naisia. Tilaisuus on kaupoissa huhtikuussa, ja 50 ml:n edt maksaa 57,60 e.

Moraali-poliisi

Huuliin ruiskutettu silikoni saattaa aiheuttaa kudostulehduksia, ihonvärin muutoksia, muhkuroita ja epämuodostuneisuutta. • Ryppyihin käytetty Botox-hermomyrkky toimii halvaannuttamalla kasvolihakset. Samaa ainetta käytetään kemiallisiin aseisiin.

Harrasteet

Biker-pyörät

Pyörälläkin voi nykyään ilmaista yksilöllisyyttään. Kaliforniasta, Venice Beachilta tuttu pyörämalli rullaa kohta Manskullakin. Electran Stream Ride -pyörät sekoittavat kuluttajien päät mm. Stockmannilla. www.electrabike.com

Snoukkaennuste talveksi

1. Pipe glowes
Ohkaiset hanskat, joiden kämmenpuoli on pidon vuoksi tahmea, leviävät Suomessakin, jos talvi vain on riittävän leuto. Pipe Gloweseja valmistaa mm. Burton. Ulkomailla hitti.

2. Ruskea
Pro-snoukkaajien väri oli tänä talvena ruskea. Ensi vuonna se on kaikkien.

3. Laudat pidentyvät
Laudan mitta lyhenee ja pitenee kausien mukaan.

4. Flow’n siteet
Suurin osa Suomen maajoukkueesta käyttää Flow’n siteitä. Flow on kehittänyt normaalisiteen ja step-in -siteen välimuodon, jonka läpilyöntiä odotetaan.

Tennishame… ja rugbypaita

Ja 1980-luku jatkuu. Lacoste-tyyli puree yhä tenniskentillä. Mallia voi ottaa vaikka Sandra Bullockista elokuvassa Kahden viikon iskuaika. Rugbypaita taas on varman valitsijan klassikko vapaa-ajalle. Ja ah, niin 1980-lukuinen.

1980-luku jatkuu: steppijumppa

Kaiva steppilautasi esiin, 1990-luvulla ihastuttanut Step Aerobic on tullut takaisin. Vanhasta steppijumpasta on tehty moderneja versioita. Latinotyyliinkin voi laudalle nousta. Steppaaminen onnistuu mm. Salomonkadun Esportissa.

1980-luku saleilla

1980-luku on tullut saleille todenteolla. Adidas valmistaa taas vanhoja klassikoitaan, mm. legendaarista jumppapukua, jossa oli löysä yläosa ja kireä alaosa. Raidat ovat Adidaksen retromuodissa pääosassa. Esimerkiksi Madonnalla on sininen Adidaksen verkkapuku.
Myös Nike on tullut 1980-lukuapajille: vaaleankeltainen puuvilla-asu on kuin aikamatka menneisyyteen.

Harrastuksena politikointi?

Yhä useampaa suomalaista kiinnostaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Sitä ovat todistaneet sekä presidentinvaalit että eduskuntavaalien kohonnut äänestysprosentti. Aikaisemmin nukkuneetkin heräsivät Tony Halmeen kuumaan kutsuun. Uusimman Risc Monitor -tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen, kokonaisuudessaan 64 prosenttia, on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Ja jos mikä, niin 20 000 ihmistä kerännyt rauhanmarssi todistaa suomalaisten heränneen aktiivisuuden.

Lisensointi

Lisenssijumpat ovat olleet jumppasalien ykkösliikuttajia jo kuusi vuotta, edelläkävijä oli Reebok Step Aerobic, sitä seurasi mm. Pace. Viimeiset kolme vuotta Les Millsin jumpat, BodyPump, BodyBalance ja Body Combat, ovat vedonneet liikkujiin tutulla ja turvallisella standardoidulla ohjelmallaan, joka vaihtuu muutaman kuukauden välein. Bodya voi pumpata Helsingissä Motivuksissa ja Esportissa.
Lisensointi on levinnyt myös urheiluvaatteisiin: Niken kehittämä erinomainen Air Max -teknologia on päässyt Cole Haanin vapaa-ajan sandaaleihin ja tossuihin. Valitettavasti Cole Haania ei saa Suomesta.

Moraali-poliisi

Goalla keskimääräinen turisti käyttää 10-kertaisesti vettä paikallisasukkaaseen nähden. • Ilman länsimaisten matkailijoiden rahoja Turkilla ei olisi varaa sotaan kurdeja vastaan. • Kehitysmaaturismissa kulutetuista noin 50 miljardista dollarista jopa 80-90% palaa takaisin länsimaihin. • Egyptin loistohotellien suihkut ja porealtaat ottavat veden paikallisten juomavesiverkosta. • Suuri egyptiläinen hotelli kuluttaa sähköä saman verran kuin 3600 paikallista perhettä.

Poptähdet pelissä

Toukokuussa voit leikkiä olevasi Justin Timbarlake tai Robbie Williams, kun maailman suosituimmasta pelistä, The Simsistä, tulee poppariversio. Pelissä seikkailevat myös Christina Aguilera ja Andy Warhol. The Sims Superstar tulee kauppoihin 22.5., PC-versio.

Nokia 7250

7250 on Nokian vuoden fashion-puhelin: värikuoriakin saa Nokian mukaan kuulemma kaikissa muotiväreissä. Puhelin soittaa melodisia soittoääniä, toimii radiona ja ottaa kuvia. Ja toimii kaikilla mantereilla.

N-Gage

Puhu pelikoneellesi, se kuuntelee, jos on Nokian N-Gage. Loppukesästä markkinoille saapuva N-Gage on ensisijaisesti pelilaite ja vasta sitten puhelin. Nokia on saanut mukaansa nimekkäitä pelinvalmistajia Segaa myöten. Puhelinjätti on luvannut hinnoitella pelipuhelimensa massamarkkinoita ajatellen. Tuskin se kuitenkaan aivan Gameboy Advance SP:n hintaan irtoaa, alle 140 eurolla.

Etelä-Amerikka

Suomalaisten uusin suosikkikohde on Etelä-Amerikka, väittävät matkailualan tutkimukset. Brasilia löi ensimmäistä kertaa läpi pakettimatkakohteena viime talvena, esimerkiksi Aurinkomatkat matkusti Brasiliaan neljään eri kohteeseen.
Brasiliassa jo käyneet suuntaavat Etelä-Amerikan muihin maihin. Esimerkiksi Boliviaa esiteltiin Condé Nast Travellerissa useamman sivun verran lehden Etelä-Amerikka -teemassa.

Halo 2

Kaikkien aikojen räiskintäpeli, Xboxin Halo, saa jatko-osan vuoden lopussa.

Uudet älyt

Ensin oli matemaattis-looginen älykkyys, sitten tuli tunneäly. Nyt psykologian ykkösjuttu on seksiäly. Seksuaalinen älykkyys tarkoittaa seksuaaliseen käyttäytymiseen vaikuttavien biologisten tekijöiden tuntemista. Eli suomeksi: seksiälykkäiden ihmisten elämästä ei määrää alapää, vaan yläpää. Seksiäly-kirjan kirjoittajien, psykologien Sheree Conradin ja Michael Milburnin, mukaan seksuaalisesti älykkäillä ihmisillä on vuorovaikutustaitoja, joiden avulla he voivat puhua kumppanilleen seksuaalisista tarpeistaan. Seksiäly-kirjassa on myös seksuaalisen älykkyyden testi.
Oletko sinä seksuaalisesti debiili?
Sheree Conrad ja Michael Milburn: Seksiäly, 22,50 e (Otava).

Moraali-poliisi

• Leluteollisuuden työolot kehitysmaissa ovat vaateteollisuuttakin huonommat. WDM (brittiläinen kehitysyhteistyöjärjestö) mukaan Disneyn leluja tehdään Kiinassa 11 tuntia päivässä 7 päivää viikossa.
• Lelujätti Mattelin toiminnan tehostaminen johti thaimaalaisessa alihankintatehtaassa lomien, äitiysvapaiden ja terveydenhuollon poistamiseen.
• Suomessa on noin 10 000 asunnotonta ihmistä.
• Jos kaikki Suomen sähkökiukaat olisivat käytössä samaan aikaan, Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalat ylikuormittuisivat.

Ruoka & juoma

Lisää superkokkeja: Nigel Slater

Sunday Times on nimittänyt hänet maailman parhaaksi ruokakirjoittajaksi, Jamie Oliver kehunut neroksi. Hänen kirjansa ovat brittien bestseller-listoilla. Vuonna 2001 ilmestynyt Appetite valittiin vuoden keittokirjaksi.
Kokki Nigel Slaterin lähestymistapa ruokaan on epäortodoksi. Appetite-kirjassa opetetaan arvioimaan suhteita, ei käyttämään mitta-astioita. Itse asiassa mittoja kirjassa ei ole lainkaan.
Appetite on saanut Amazon.comin asiakkailta arvosanaksi neljä ja puoli tähteä. Maksimi on viisi. Slaterin muita kirjoja ovat Real Fast Food ja Real Cooking.
Millaista kokkaaminen Slaterin mukaan sitten on? City käänsi Slaterin keittoreseptin. Kokeile kotonasi, mutta muista Slaterin kaksi tärkeää ohjetta:
Ihminen voi elää kotitekoisella keitolla ja paahtoleivällä. Kotitekoisesta keitosta ja paahtoleivästä koostuva ruokavalio käy pitkän päälle yksitoikkoiseksi.
WSOY julkaisee Appetite-kirjan keväällä 2004.

Kanakeitto

Kanaa
2-3 kpl pieniä,
voimakkaita punaisia chilejä
Pari paksua oksaa sitruunaruohoa
Pieni kourallinen nuudeleita
Vihreitä kasviksia, esimerkiksi pinaattia

Paista syvässä pannussa kanaa. Anna kanan kiehua. Leikkaa chilit hienoiksi ja poista halutessasi siemenet. Heitä chilit pataan. Slater suosittelee kahta chiliä henkilöä kohden. Riko sitruunaruohon lehdet ja heitä ne chilien sekaan. Käännä lämpö miedolle ja anna sitruunaruohon antaa vartin verran makua. Keitä sillä välillä nuudeleita minuutin-kaksi. Hyvä nuudeli on al dente. Juoksuta keitetyt nuudelit kylmän veden alla, niin ne eivät juutu toisiinsa. Leikkaa vihreät kasvikset suuhun mahtuvan kokoisiksi. Kalasta sitruunaruoho kastikkeesta ja heitä se roskiin. Lisää vihreät kasvikset kiehuvaan kastikkeeseen. Lisää suola. Kun vihreät kasvikset ovat pehmenneet (noin minuutti), kauho nuudelit keittoastioihin ja kaada kastike päälle. Voit lisätä keittoon myös katkarapuja, thaimaalaista kalakastiketta, tuoretta korianteria tai limemehua. Valmistamiseen menee noin puoli tuntia.

Romantiikka

Romantiikka on hyökännyt vaatteista kodin sisustukseen. Kotia koristavat ruusukankaat, sametti, pitsi ja koristelut. Ykkösväri on pinkki. Romanttista ilmettä saa nopeasti maalaamalla seinän esimerkiksi pinkiksi. Maltillisesti kotiaan voi romantisoida myös kukilla ja sini-valkoraidallisella kankaalla.

Sisustuskirjat

Sisustuskirjat myyvät vuosi vuodelta enemmän, kerrotaan Akateemisesta kirjakaupasta. Sekä englannin- että suomenkielisten sisustuskirjojen tarjonta on parantunut. Saman kohtalon jakavat viini- ja keittokirjat.
Kevään sisustuskirjoista maininnan ansaitsee Habitat-perustajan Terence Conranin Keittiökirja. Conran luo pienilläkin kikoilla keittiöön tunnelmaa - esimerkiksi keittön kaapinovet, jotka on tehty liitutaulusta, johon voi kirjoittaa.
Sohvapöydän koristekirjoista, eli ns. coffee table -kirjoista, suomalaiset eivät ole toistaiseksi kiinnostuneet.
Terence Conran: Keittiökirja, 32 euroa (Tammi).

Ruoka elämysmatkana

Suomen ainoan kahden tähden Michelin-ravintolan Chez Dominiquen innokkaimpia asiakkaita eivät olekaan 60-vuotiaat vuorineuvokset, vaan nuoret aikuiset kaupunkilaiset, jotka elämysmatkailevat Michelin-maailmassa. Nuorille aikuisille ulkona syöminen on jo pinttynyt tapa. Se on hyvä, sillä uusi kuluttajapolvi lupaa myös entistä enemmän hyviä ravintoloita.

Juomalista

Itävaltalaiset valkoviinit
Vihdoin kaikkien huulilla Lontoossa. Euroopan uusi maailma. Kuten Uuden-Seelannin viinit: ei halpa, mutta laadukas.

Anti-tammisuus
Itävallan valkoviinien suosion syy. Tamminen viini ei sovi lipittelyyn. Kuluttaja on kuningas.

Kierrekorkit
Kierrekorkit hämmästyttävät viinintuntijoita. Huippu-sommelier Juha Lihtonen suosittelee seuraavia kierrekorkkiviinejä: Hewison, Jackson Estate ja Villa Maria.

Tummat oluet
Oluessakin on runsaasti erilaisia makuja.
.
Noora Vuorimaa
Kova sommeliernimi, jonka viinivinkkejä voi lukea mm. FST:n Strömsö-ohjelman nettisivuilta: www.yle.fi

Tee
Teenjuojat järjestäytyivät yhdistykseksi paremman teen puolesta.

Ruokalista

Espanjalainen ruoka
On muutakin kuin tapasta.

Kotimaiset pientuottajat
Parempaa laatua ilman välikäsien hinnoittelua.

Moderni kotiruoka
Mukavuusruokaa hyvistä raaka-aineista.

Hedelmä-cocktailit
Raikkaita makuja volttien tukemina.

Nuorekkaat ruokaravintolat
Laatua ilman jäykkyyttä. Chez Dominiquessa syöjät ovat pääasiassa nuoria aikuisia.

Jälkiruuat
Hemmottelu kunniaan.

Pinnalla

1. Aasialainen keittiö
2. Afrikkalainen keittiö
3. Pienet annokset
4. Drinkit “Erityisesti eksoottiset ja vaivaa vaativat drinkit, aasialais- ja afrikkalaisvaikutteet näkyvät näissäkin.”
5. Meksikolainen ruoka “Vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten suosikkina.”

Ravintoloitsija Sedu Koskinen.

2 kommenttia

Määzik

2.4.2003 18:34

Hei, jäin ihmettelemään muuten kattavan tyyliraamatun unohdusta! Mihin unohtui retrotyylinen, verkkarimallinen ja tosi sporttinen vapaa-ajan asuste shoppailureissulle tai terassille. Leveät housut (yksiväriset) ja siihen kuuluva esim.huppari/korkeakauluksinen vetskarilla varustettu paita (sekin yksivärinen). Korkeintaan raita tai kaksi sivuilla, matsku voi olla verkkaa, jumppaa tai ohutta samettia. Peak Performancella yksinkertaisesti upein kangas ja upeimmat värivalikoimat kyseisessä puvussa...upeinta hintaa unohtamatta!
Kesän ehdoton sporttipimuille!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Turhautunut 40vee

1.5.2003 19:01

Mistä noita Tommy Hilfigerin valkoisia kenkiä saa? Olen löytänyt netistä vain Tommyn kotisivun, jonka kautta kengät voisi tilata jenkeistä, mutta en tiedä tarkkaa kokoa, joten en ala sellaista tekemään.

Mikä on lähin liike Turussa tai Turkua lähinnä oleva liike, josta noita kenkiä saa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi