Cat callingia, rasistista mölinää ja vammaisten syrjintää – Somekasvot, näyttelijät ja kuljettajat vaativat matkustusrauhaa julkiseen liikenteeseen

Kampanja nostaa esiin julkisessa liikenteessä tapahtuvan häirinnän ja kannustaa matkustajia puuttumaan siihen rohkeasti.

Somekasvo Pins.ku kertoo kampanjassa omista kokemuksistaan häirinnästä julkisessa liikenteessä.
Somekasvo Pins.ku kertoo kampanjassa omista kokemuksistaan häirinnästä julkisessa liikenteessä. Kuva: Kuvakaappaus Ihmisoikeusliitto

Häirintää ja syrjintää tapahtuu julkisessa liikenteessä paljon suhteessa siihen, miten hiljaisia, varautuneita ja etäisiä suomalaiset keskimäärin ovat. Ilmiö on hieman kuin internetissä: tuhannen ihmisen joukkoon ei tarvitse kuin muutaman kusipään, niin tunnelma voi olla pilalla. Onneksi julkisen liikenteen häirinnästä puhutaan.

Ihmisoikeusliiton, HSL:n ja HKL:n yhteistyössä toteuttama STOP! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja tuo esiin joukkoliikenteessä tapahtuvan syrjinnän. Tarkoituksena on rohkaista kaikkia julkisen liikenteen matkustajia osoittamaan tukensa häirinnän ja syrjinnän kohteeksi joutuville kanssamatkustajille.

Mukana on tunnettuja somekasvoja, räppäreitä sekä näyttelijöitä ja myös julkisen liikenteen kuljettajia. Mukana olevat nuoret kertovat kohtaamastaan seksuaalisesta ahdistelusta ja rasistisesta häirinnästä.

DJ ja räppäri Yeboyah kertoo kokemastaan ahdistelusta seuraavasti: 

"Naisena olen kuullut useinkin seksuaalissävytteistä huutelua, ns. ”cat callingia”. Sitä tapahtuu esimerkiksi metron liukuportaissa. Tuorein esimerkki oli, kun yksi jäbä katseli mua metrossa. Kun olin jäämässä pois, se tuli lähelle ja yritti pussata. Vaistomaisesti työnsin hänet pois ja sanoin, että hei, toi ei todellakaan ole ok! Ei sitä vissiin kukaan muu huomannut tai ei kukaan ainakaan reagoinut. Siitä jäi kyllä inhottava fiilis."

Kamppis nostaa esiin myös vähemmistöt julkisessa liikenteessä. Vammaiset nuoret ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat syrjintää ja häirintää ja moni kokee jäävänsä yksin näissä tilanteissa. 

Tärkeintä olisi, että häiritsevään käytökseen osattaisiin puuttua, kun sitä kohtaa.

”Kanssamatkustajien, erityisesti aikuisten tuki on oleellista. Voi mennä viereen istumaan, kysyä, tarvitseeko häirintää kokenut apua ja auttaa raportoimaan tilanteesta vastuutahoille”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila tiedotteessa.

Kampanjakasvo ja rap-artisti Hassan Maikal kertoo olevansa liiankin tottunut rasistiseen käytökseen.

"Yks kerta oli, kun mä istuin mun ystävän kanssa metrossa ja yks pariskunta istui siihen meidän lähelle. Me juteltiin ensin ihan tavallisesti, mutta yhtäkkiä sieltä tuli, että 'hei, sulla on hieno kamera. Se on mun verorahoilla ostettu.' Me oltiin mun ystävän kanssa tosi hämmentyneitä, mitä tuollaiseen voi vastata?" Maikal kertoo omasta kokemuksestaan.

"Noissa tilanteissa mä oon tottunut siihen, että mä joudun yksin puolustamaan itseäni tai mun ystäviä, mutta silloin kun siihen tulee kanssamatkustajat messiin puolustamaan, niin mä aina yllätyn, että wow, ei tuon henkilön tarvinnut nousta ja tulla puolustamaan mua, mutta se silti teki sen."

 

 

Kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran pääkaupunkiseudulla kaksi vuotta sitten. Helsingin lisäksi kampanja järjestettiin myös Tampereella ja Turussa, ja se tavoitti noin kaksi miljoonaa ihmistä.

“Kampanjan tavoitteena on muuttaa ihmisten käytöstä ja yleistä ilmapiiriä, siksi sitä on tärkeää toistaa. Edellisen kampanjan jälkeen olemme iloksemme kuulleet useista tilanteista, joissa ihmiset ovat menneet tueksi”, kommentoi Mattila.

HKL kouluttaa myös kuljettajiaan tunnistamaan häirintätilanteita paremmin. Kuljettajilla on velvollisuus ilmoittaa vaunussa tai pysäkeillä tapahtuvistä häirintätilanteista tilanteen vakavuudesta riippuen joko liikennevalvomoon tai hätäkeskukseen.

Kampanja näkyy pääkaupunkiseudun asemilla sekä busseissa, metroissa ja raitiovaunuissa maanantaista 11.2. alkaen. Ystävänpäivänä, torstaina 14.2, kampanjassa mukana olevat nuoret järjestävät flash mobin ja vapaaehtoiset jalkautuvat Helsingin keskustaan jakamaan tietoa kampanjasta.

2 kommenttia

shiwan8

18.2.2019 15:56

Ei tämä nyt mikään epidemia ole. Kun on käyttänyt julkisia yli 30 vuotta lähes päivittäin ja nähnyt kokonaista yhden tapauksen jossa epämääräinen möykkä ei ole kohdistunut kyseisen urpon omaan seurueeseen...ehkei kannata alkaa tekemään kovin isoa numeroa aiheesta. Kyse on kuitenkin omasta valinnasta. Maailmassa on aina ollut ja tulee aina olemaan idiootteja ja jos menee omalla naamallaan ja/tai nimellään julkisuuteen niin aivan varmasti törmää jossain vaiheessa kyseisen ryhmän edustajaan. Ongelma korostuu jos sattuu omaamaan mielipiteitä jotka eivät ole sen hetken äänekkäiden idioottien suosiossa. Tämä kuuluu kokonaisuuteen joka tulee auttamatta osaksi julkisuutta.

Aina voi mennä normaaliin työhön jolloin säästyy käytännössä kaikelta näistä ongelmista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VesiOnMärkää

19.2.2019 21:12

Miten muka kokee syrjintää, kun (saa) matkustaa samalla julkisen liikenteen välineellä kuin kaikki muutkin? Päänaukominen, käpälöinti tms. ei ole syrjintää, vaan huonoa käytöstä, joissain tapauksissa myös laitonta. Sellaista on elämä suurten ihmismäärien keskellä. Tarvittaessa yhteys poliisiin.

Myös vammaiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat sekä nuoret kokevat häirintää. Suurin osa häirinnästä kohdistuu terveisiin tavisheteroihin sekä aikuisiin, koska heitä on eniten ihmisistä.

Tunnetut somekasvot, räppärit ja näyttelijät tosiaan kiinnittävät huomiota... Ääneen sen ilmaisevat lähinnä känniääliöt. Jos joku haluaa hattuilla jollekulle, hän tietysti pyrkii löytämään kohdetta ärsyttäviä sanoja. Jos tunnettu muusikko on tummaihoinen, aika helppo valinta on "rotuviritteinen" läppä. Jos tunnettu muusikko on nainen, valinta on usein limanuljaskaläppä. Ja niin edelleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi