Esko Valtaojan vastaus avioliittolain kumoon äänestäneille: "Imekää munaa, molot!"

"Sääli, että joku on vielä aikuisenakin niin kakara."

Kuva: Youtube / TEDx Talks

Miksi lähdit Pride-kummiksi?

“Miksi EN olisi lähtenyt? Suuri kunnia että pyydettiin! Ja onhan pelkoa ja kauhua aina Liedon Essolla saakka herättävästä MC Mummolana-moottoripyöräjengistänikin tasan puolet pervoja (heippa Siku ja Ann!).”

Millainen merkitys Pride-viikolla on mielestäsi seksuaalisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä?

“Hyvää asiaa täytyy aina pitää esillä, sekä vakavassa mielessä että välillä hauskanpidon merkeissäkin. Harmi että en kesälomien vuoksi koskaan tahdo päästä paraatiin.“

Keskustelu aiheen ympärillä on käynyt kuumana, kuinka tärkeä ihmisoikeuskysymys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on?

“Tietysti ihmisten tasa-arvo on yksi sivistyneen yhteiskunnan tärkeimmistä mittareista. Ja olen itse nähnyt millaisia inhimillisiä tragedioita syrjintä varsinkin ennen vanhaan aiheutti.”

Tulisiko homoilla olla lain edessä samat oikeudet kuin heteroillakin?

“Hassu kysymys! Yhtä hyvin voisimme pohtia, pitäisikö kaikkien heteromiesten olla tasa-arvoisia naismieltymyksistään riippumatta. Samat oikeudet sekä tissi- että pyllymiehille! (Tulen ulos kaapista: kuulun jälkimmäisiin.)”

Millä mielin otit vastaan päätöksen tasa-arvoisen avioliittolakialoitteen hylkäämisestä?

“Itse asiassa kuulin vasta nyt, olen mökillä irti maailmasta… Poliittisesti korrekti ja riittävä responssi valiokunnan herrasmiehille on tietysti "Imekää munaa, molot!" Mutta vastaan äänestäneethän edustavat vain meitä, kansaa, me heidät olemme eduskuntaan äänestäneet. Terveisiä siis keskustan, kristillisten, persujen ja kokoomuksen äänestäjille: tätäkö todella haluatte?”

Uskotko, että laki tulee jossain vaiheessa menemään läpi?

“Tietysti se menee. Samanlainen taistelu on käyty jo niin monta kertaa: äänioikeus, tasa-arvo, uskonnonvapaus, naispappeus... ja aina on lopulta inhimillisyys, ihmisyys voittanut. 

Ja onhan jo edetty pitkälle. Kuka olisi 70-luvulla uskonut homoon presidenttiehdokkaaseen, Tom-postimerkkeihin, tai edes siihen, että Maria Veitola vetää tyttökielarit suorassa lähetyksessä?

Muutaman kymmenen vuoden kuluttua kukaan ei edes kehtaa tunnustaa vastustaneensa tasa-arvoa. Mutta voisi se väistämätön kehitys joskus kehittyä hieman ripeämminkin.”

Oletko omassa elämässäsi tai lähipiirissäsi törmännyt ennakkoluuloihin seksuaalivähemmistöjä kohtaan?

“Aivan riittävästi, onhan ystävissäni aina ollut pervokansaa sen verran kuin muuallakin yhteiskunnassa. Olen vuosien mittaan kirjoittanutkin näistä asioista useassa sanomalehtikolumnissani.”

Miten tällaisiin ennakkoluuloihin tulee reagoida?

“Sääli on ensimmäiseksi mieleen tuleva sana, sääli siitä että joku on vielä aikuisenakin niin kakara. Mutta uskon, että ihmisiä voi kasvattaa ja opettaa. Samalla tietysti on tiukasti pantava hanttiin kaikille iljetyksille, jotka omien pelkojensa, ennakkoluulojensa, tietämättömyytensä tai ideologioittensa vuoksi katsovat oikeudekseen sortaa toisia ihmisiä.”

Seuraava

211 kommenttia

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi