Helsingin Kirjamessuilla yli 1000 esiintyjää – perinteisten kirjallisuuspaneelien lisäksi lauluntekijät Pyhimys, Ellinoora ja Maija Vilkkumaa kertovat merkityksellisestä kirjoittamisesta

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma alkaa tänään ja jatkuu aina sunnuntaihin asti.

Viime vuonna Helsingin Kirjamessuilla vieraili yli 84 000 kirjallisuuden ystävää.
Viime vuonna Helsingin Kirjamessuilla vieraili yli 84 000 kirjallisuuden ystävää. Kuva: Messukeskus Helsinki

18. kertaa järjestettävä Helsingin Kirjamessut on saanut uuden ohjelmajohtajan Ronja Salmen myötä tuoretta ilmettä sekä visuaalisesti että ohjelman puolella.

Lavat on nimetty Helsingin kaupunginosien mukaan. Mukana on tuttuja kotimaisia nimiä kuten Kari Hotakainen, Riikka Pulkkinen, Anja Snellman ja Jari Tervo. Kansainvälisiä kirjailijoita saapuu yhdeksästä maasta: esimerkiksi teemamaa Yhdysvalloista saapuu kirjailija Patricia Lockwood, sarjakuvapiirtäjä Don Rosa sekä tähtivieras Jennifer Clement.

Uusille tekijöille on myös haluttu antaa ääni. Toiveena on tavoittaa myös sellaiset henkilöt, jotka eivät aiemmin ole kirjamessuilla käyneet. 

”Kirjamessut mahdollistaa keskusteluja ja kohtaamisia, jollaisia voi kokea vain tulemalla paikan päälle. Olen ohjelmavalinnoissa pyrkinyt nostamaan uusia ääniä esille ja sen myötä tuonut esimerkiksi laulunkirjoittajia keskustelemaan kirjoittamisesta", Salmi kertoo tiedotteessa.

Salmen mainitsemista lauluntekijöistä ja muusikoista Senaatintori-lavalla kuullaan muun muassa Pyhimyksen, Ellinooran, Maija Vilkkumaan ja rap-kollektiivi D.R.E.A.M G.I.R.L.S:in ajatuksia merkityksellisestä kirjoittamisesta. 

Maailmaa muuttaneen #metoo-liikkeen seurauksia puidaan kirjamessujen sunnuntaissa tunnin verran. Keskustelemassa ovat Tästä saa puhua!- ja #metoo-vallankumous -kirjojen kirjoittajat.

Lapsia ja nuoria halutaan tukea lukemaan. Lapsille on oma osasto nimeltään Kumpula, jossa YLE:n Pikkukakkonen on mukana lauantaina ja perjantaina. Rakkaudesta kirjaan -palkittu lukukoira Börje saapuu kirjamessuille. Lukukoiralle lukeminen ja lukukoiran tapaaminen kohottavat lukemisvaikeuksien kanssa kamppailevan lukijan itsetuntoa ja auttavat treenaamaan lukemista. 

Kallion lukion opiskelijat suunnittelevat ohjelman nuorille seitsemättä kertaa. Kallio-lavalla vaihtuu päivittäin teema, josta keskustellaan. Torstaina puhuttaa ilmastonmuutos ja perjantaina pureudutaan tasa-arvoon ja sukupuolen moninaisuuteen Jenni Pääskysaaren Sinä olet…-Karri ‘Paleface’ Miettisen ja Kaisa Happosen Revi se- ja Elina Tuomen Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa -kirjojen avulla.

Lauantaina aiheena on nuorten mielenterveys. Nuoren kasvamiseen kuuluu keskeisenä osana alakuloisuus ja voimakaskin mielialojen vaihtelu. Sunnuntaina käsitellään vaikuttamista ja aktivismia. Käsiteltäviin kirjoihin kuuluu esimerkiksi Anton Vanha-Majamaan Kannabiskirja ja paneelikeskusteluissa puhuvat muun muassa toimittaja ja kirjailija Pontus Purokuru, salakuvaaja Kristo Muurimaa sekä aktivisti Senni Moilanen.

Lue myös: Cityn tärpit Viini ja Ruoka -messuille

Helsingin Kirjamessut ja Viini ja Ruoka -messut Messukeskuksessa 25. -  28. lokakuuta 2018. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi