Kun Hakaniemeen rakennetaan, joku saattaa menettää merinäköalansa

Hakaniemenranta, Merihaka ja Sörnäisten rantatie käyvät läpi jättimuutokset tulevan kymmenen vuoden aikana.

Helsingin keskeisimpiin rantoihin kuuluvat Hakaniemenranta, Merihaka ja Sörnäisten rantatie kokevat suuria muutoksia tulevina vuosina. Alueelle kaavaillaan uutta jättimäistä hotellia, asuntoja 2500 ihmiselle, toimistoja ja liiketiloja. Toiveissa on elävä jatke kaupungin täyteen pakatulle keskustalle.

”Nämä alueet eivät oikeastaan ole minkäänlaisen systemaattisen suunnittelun lopputuloksia, vaan ennemminkin tälläisiä jakojäännöksiä. Nyt ne pyritään saamaan arvoiseensa käyttöön”, Pulkka sanoo Helsingin Sanomissa.

Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Uudet suunnitelmat tarkoittavat sitä, että iso osa autoliikenteestä joutuu väistymään. Autoilu on tarkoitus kieltää Hakaniemenrantakadulla Sörnäisten rantatien ja Haapaniemenkadun välillä. Autojen tilalle saadaan pikaraitiotie.

“Kruunusillat-pikaraitiotieyhteys kulkee tulevaisuudessa Kalasataman Nihdistä Hakaniemenrannan kautta kohti keskustaa. Se määrittää pitkälti maankäyttöä ja rakentamisen aikataulua alueella”, kertoo arkkitehti Pulkka Helsingin tulevaisuuden suunnitelmia kartoittavalla Uutta Helsinkiä -sivustolla.

Kruunusillat-pikaraitiotien pysäkkejä on suunniteltu Merihaan ja Hakaniementorin kohdille.

“Merihaan pysäkki sijaitsee asukkaiden toiveiden mukaisesti lähempänä Hakaniementoria. Sijainti vapauttaa tilaa rannan oleskelualueelle ja lisäksi huoltoyhteydet on helpompi järjestää”, Pulkka jatkaa.

Koko alueen suunnitelma sai sysäyksen siitä, kun kaupungin piti päättää, mitä rapistuvalle Hakaniemen sillalle tehdään. Vanha silta puretaan ja tilalle rakennetaan uusi.

Hakaniemenrannan suunnitelmaa.
Hakaniemenrannan suunnitelmaa. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Sörnäisten rantatien suunnitelmaa.
Sörnäisten rantatien suunnitelmaa. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Kaupunki kerää asukkaiden mielipiteitä alueen kehittämisestä Kerrokantasi.hel.fi-sivuilla, missä aiheen ympärillä käydään keskustelua. Toiset kiittelevät suunnitelmia ja pitävät niitä oikeanlaisena kaupunkikehityksenä, joka tuo Helsinkiin kiinnostavaa urbaania ympäristöä ja kaivattua tiiviyttä. Osa taas on harmissaan siitä, että kaunis merinäköala tukitaan.

Jättikokoisen hotellin kiilaaminen paraatipaikalle herättää närästystä. Eräs kommentoija pohtii, kuinka hotelli “tukkisi täysin merellisen atmosfäärin torilta ja ympyrätalolta päin”. Toinen vastustaa hotellia, koska menettäisi oman merinäköalansa.

“Ei tule hotellia vuonna 2020, vaikka valituskierteeseen menisi viimeisetkin roposet ja aika”, hän kirjoittaa.

Omat mielipiteensä suunnitelmista voi jättää Kerrokantasi-palvelussa 4. marraskuuta asti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi