
“Kokki tykkäsi hyvälaatuisista pihakanan munista, asiakkaalle maistui ja minäkin kiitin: isompien munamäärien myyminen ravintolaan helpotti omaakin arkirumbaa”, kirjoittaa Kirsi Haapamatti Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.
“Vaan eipä aikaakaan, kun tämä kotkotus sai lopun. Terveystarkastaja pisti pelin poikki ja informoi, että direktiivin mukaan leimaamattomia ja painoluokittelemattomia munia ei saa myydä suurtalouskeittiöön.”
Jälleen edessämme on yksi järjetön virkamies(mieli)vallan osoitus. Lähiruokaa pitäisi tukea, mutta tuntuu, että virkamieskoneisto tekee kaikkensa, ettei pientuotanto pääsisi esiin.
Kyseisen tapauksen munanmyyjä huomioi, kuinka munat itse asiassa pääsevät pykälän mukaan saastumaan käyttökelvottomiksi.
“Käytäntö. jossa lähiruokaravintola saisi tuoreita raaka-aineita kahdenkymmenen kilometrin päästä suoraan keittiöönsä, oli tietenkin alun alkaenkin sulaa hulluutta Suomessa. Jo aikaisemmin viranomaiset olivat kadottaneet kaikki pikkukanaloiden munat luomu- ja lähiruokakaupoista. Näin siksi, että munasta tulee vaarallinen, jos kananmunan ja asiakkaan välillä on kauppias”, toimittaja ja pienviljelijä Haapamatti kirjoitti.
Hän listaa myös muita “viranomaisten sammutustöitä”, jotka ovat pyrkineet tukehduttamaan maaseudun yritteliäisyyden liekkiä. Tyrniviljelijä lopetti viljelyn, kun mehustamon lisäksi olisi vaadittu elintarvikehuoneisto- ja ajoneuvo, bed & breakfast -yrittäjä olisi halunnut myydä pientilojen tuotteita aamiaisellaan, mutta viranomaiset kielsivät tämän ehdottomasti, pirkkalalaiskahvila ei saanut myydä pullaa samassa tilassa käsittelemättömän tilamaidon kanssa. Kaikissa tapauksissa vaaditut toimenpiteet ovat liian kalliita pienelle toimijalle toteuttaa.
Kun mietitään jaloja isoja tavoitteita, kuten ekologista ruoantuotantoa tai syrjäseutujen haasteita työttömyyden kanssa, tuntuu virkamiehille annettu valta täysin järjettömältä. Ketä pykälät suojelevat oikeasti? Kirsi Haapamatilla on siihenkin näkökulma.
“Samalla kun pientä lyörään (!) Evira ajaa läpi monikansallisten ja amerikkalaisten suuryritysten tahtoa: geenimuuntelusta ei tarvitse kertoa liha- eikä kanapakkauksissa.”
Päivitys 14:45 Kirsi Haapamatin blogi korjattu Maaseudun Tulevaisuuden kolumniksi.