Kampaamoalan karu arki

  • lupaviidakko.fi

(Tarinat osoitteesta: https://lupaviidakko.fi)

Olen parturi-kampaaja ja toiminimi yrittäjä. Kun valmistuin en tiennyt, että kampaamo-alalla suurin osa työskentelee yrittäjinä. Palkkatöitä on todella vähän tarjolla joten ajauduin yrittäjäksi, koska vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Kun aloitin kampaajan työt yrittäjänä, en olisi koskaan arvannut millaisia tulevat vuodet tulevan olemaan. Jos olisin tiennyt mitä pienyrittäjyys Suomessa on, voin sanoa 100% varmuudella etten olisi valinnut tätä tietä. Olisin varmasti hakenut palkkatöihin tai harkinnut jotain muuta vaihtoehtoa, mutta koska rakastan alaa, en ole osannut lopettaakkaan, kun kuitenkin koen olevani oikealla alalla. Kilpailua on niin paljon, joten olen tehnyt todella paljon töitä sen eteen että olen saanut kerättyä lojaalia asiakaskuntaa. Koskaan ei voi mennä sieltä mistä aita on matalin.

Avataanpa hieman kuluja. ALV- veroahan päätettiin nostaa meidän alalla vuonna 2012 kerralla 14%. Ja vuosi sen jälkeen sitä nostettiin vielä prosentilla. Tällä hetkellä ALV on siis 24%. Miten tuollaisen korotuksen voi laittaa suoraan hintoihin, kun asiakkaat valittavat muutenkin korkeista hinnoista? Emme todellakaan pystyneet tällaisena lama-aikana nostamaan hintoja niin paljoa, joten tämä vero meni niin sanotusti omasta pussista.

Toiminimiyrittäjänä maksan ensin tuolivuokran, joka minulla on 30%, sen jälkeen maksan 24 prosentin arvolisäveron. Lisäksi tietenkin maksan normaalia veroa niin kuin palkansaajat. Meillä yrittäjillä se on ennakkovero. Maksan myös itse itselleni eläkettä, joka on pakollinen yrittäjäeläkevakuutus. Maksan itse omat väriaineeni ja sakset mitä käytän, mutta muut liikkeen kulut kuuluu vuokraani. Väreistä tulee jonkin verran kustannuksia ja toki olen myös hankkinut hyvän kirjanpitäjän, joka maksaa joka kuukausi. Olen laskenut, että minulle jää melko tarkasti 30% omaan taskuun kaikesta mitä asiakas maksaa. Kun lasketaan prosentuaalisesti arvolisävero, ennakkovero ja yrittäjäeläkevakuutus, valtio saa takuuvarmasti enemmän minun tekemästä työstä.

Kun oli kulunut yli vuosi ALV-veron nostosta, tilanteeni alkoi olemaan rahallisesti hankala. Töitä tuli kyllä tehtyä paljon, mutta rahaa käteen jäi todella vähän. En meinannút selvitä laskuistani. Karu totuus paljastui, kun katsoimme kirjanpitäjäni kanssa vuoden 2013 liikevaihtoani. En meinannut uskoa todellisuutta. Puhdas liikevaihtoni vuonna 2013 oli ollut 42 000€. Tämän summan olin lyönyt kassaan ja mielestäni se on ihan ok summa vuodelta. Minulla on kuitenkin vain kaksi kättä ja tunteja on rajallinen määrä vuorokaudessa. Tämän olin ansainnut hiuksia laittamalla aivan itse. MUTTA… kun katsoimme mitä minulle todellisuudessa jäi käteen, olin järkyttynyt. Voitto-osuuteni oli 12 800€!!! Tästä oli siis vähennetty kaikki yrityksen kulut, joten kuukausipalkkani oli 1066€.

Työtunteja tähän mahtuu todella monta ja lomia ei ole pidetty paljoa. Tällä noin tuhannen euron kuukausipalkalla minun piti elää ja maksaa asuntolainani lyhennykset, laskuni ja moni muu elämiseen liittyvä pakollinen kulu. Olen kymmenen vuotta maksanut siitä, että saan ihan itse työllistää itseni. Mitä järkeä tällaisessa on?

Asiakkaat ovat tänä päivänä kokoajan hintatietoisempia ja ymmärrän kyllä, että jo esim. 100€ väri/leikkauspalvelu voi tuntua kalliilta omasta pussista. Toivoisin vain niin kovasti, että asiakkaat ymmärtäisivät mistä hinta Suomessa koostuu ja kuinka paljon siitä jää käteen tekijälle. Kunpa asiakkaat muistaisivat hinnoista valittaessaan, että sen työn takana on ihminen joka tekee käsityötä täydellä sydämellään ja rakkaudesta alaan.

- Parturi-kampaaja 29v

Vieraile sivustolla https://lupaviidakko.fi ja kerro oma tarinasi!

Kirjoitettaessa soi Sugababes - About You Now

11 kommenttia

Business Analyst

16.4.2015 15:14

"Kilpailua on niin paljon"

Niinpä niin, näin siinä käy, kun on ylitarjontaa. Ongelmasi on liikevaihdon vähyys ts. toimintasi ei ole kannattavaa. Kuuluuko meidän muiden elättää sinut, koska et halua muuttaa muualle saksimaan tai ehkä vaihtaa alaan josta olisi kysyntää? Liikevaihtosi on sen verran alhainen, että vaikka yrityksesi kulut olisivat 0 EUR, jäisi käteesi silti alle 2000 eur/kk verojen ja työnantajamaksujen jälkeen.

Jos vuodessa on 258 työpäivää ja teet 8 h päivässä työtä, tuolla liikevaihdolla se tekee 20€/h mikä on aivan liian vähän ts. kauppa ei käy. Kampaamoalalle sen pitäisi olla 40€/h vähintään. Suosittelen, että siirrät toimintasi paremmalle paikalle tai hakeudut muihin hommiin ja saksit vapaa-ajalla siinä sivussa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tiia Eskola

16.4.2015 22:47

Aivan uskomattoman ikäväsävyinen kommentti. Ei kai tämä yrittäjä ole mitenkään esittänyt, että jonkun muun pitäisi häntä elättää - ihmettelee vain, miten todella paljolla työllä Suomessa on erittäin vaikea elättää itseään, koska verottaja vie yli 60% veroa/veroluonteisia maksuja. Eikä tässä todellakaan ole minkäänlaista tolkkua, että pienet yrittäjät verotetaan kuoliaaksi.
Ja kun ihmisellä ei ole kuin kaksi kättä, niin eipä tilannetta yhtään paranna muuttaa "vilkkaammalle" alueelle. Myös sitten vuokra on hyvin paljon korkeampi.

enelyn

21.4.2015 11:38

Ei tämä henkilö mitään työnantajamaksuja joudu maksamaan kun on ainut työntekijä omassa yrityksessään! Älä ala selittään jos et edes lue kunnolla juttua! Tuolivuokraa kyllä maksaa, ja näkisin myös että se on melko korkea jos kerran värit ei sisälly siihen. Olen itse yleisesti siinä käsityksessä että jos olet toiminimellä jossain yrityksessä töissä, oma provikkasi on oltava vähintään 70% tehdystä työstä ja kaikkien tarvikkeiden yms. kulut on kuuluttava sinut työllistävälle yritykselle jotta kyseinen systeemi on edes jotenkin kannattavaa.

Ajatuksen Kukkanen

17.4.2015 12:01

Jaa, miksi meidän sitten pitää elättää työttömiä. Eivätkö hekin voisi muuttaa jonnekin, missä on töitä tai tehdä jotain töitä? Tämä kampaaja ei valtion kassaa rasita. Liiketoiminta on ehkä huonossa hapessa, mutta siitähän kärsii vain hän itse. Vuokraisäntä saa rahansa. Valtio saa omansa. Tässä ei häviä kuin kampaaja uravalinnallaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Työn iloa

19.4.2015 10:10

Ongelma kampaamoalalla on järjettömät tuolivuokrat. Saisit toimintasi taatusti kannattavammaksi jos harkitsisit parempaa sopimusta jostain muusta kampaamosta. 30% provisiovuokra on aika paljon, jos ei värit kuulu hintaan. Itse maksoin aikoinaan 37% vuokraa ja pidin sitä sikamaisena, koska liikkeen omistaja ei juurikaan ollut itse paikalla ja istutti vuokralaisiaan liikkeessä ns. "tyhjää" eli myös sillon kun ei ollut kalenterissa varauksia.
Kyllä kampaamotyöllä elää ihan samalla lailla kuin muullakin työllä jos kykenee järkeistämään toimintansa. Älä lannistu!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aina yrittäjä

19.4.2015 10:47

Mieti tätäkin puolta
Kaikki kunnia ihmiselle joka omalla työllään elättää itsensä. Näin olen itsekkin tehnyt 30vuotta. Ehkäpä vielä vaikeamman kautta, sillä siihen aikaan ei ollut systeemiä vuokratuolilainen. Tarkoittaa että otat lainan takaajineen, kiinnität ehkä kotisi lainaa vastaan, vuokraat huoneiston, hankit kalusteet, tuotteet, teet remontit...
Tänä päivänä menisin luultavasti vuokratuolilaiseksi, en saisi tietenkään tuloja jos olisin pois, mutten olisi vastuussa liiketilasta, se olisi omistajan huoli.
Yhtäkaikki, jos on yrittäjähenkinen, oma juttu on oltava ja olen edelleen innostunut työstäni. Kieltämättä pienyrittäjiä saisi tukea huomattavasti enemmän, mielelläni esim. työllistäisin nuoria jos kulut eivät teettäisi itselle mahdotonta lisätyörupeamaa.
Mutta aina voin todeta että oma on valintani.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ammatinvaihtaja

6.5.2015 00:39

Niin, itsekin olen lopettamassa kampaamoa. Työskentelen kotona ja sivutoimisesti, joten vuokriin ei mene rahaa. Tämä on sivutoiminen bisnes, olen laskenut että sain käteen noin neljäsosan saamastani rahasta (maksan verot). Minulla on edulliset hinnat, mutta asiakkaita ei todellakaan riitä edes joka päivälle. Onnea vaan sille, joka saa myytyä kaikki päivät täyteen. Sairastaa ei parane. Eikä pitää lomia. Mutta omapahan oli valintani. Nyt on toisen valinnan paikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ex yrittäjä.

21.5.2015 08:59

Olen itse lopettanut yritystoiminnan, koska kulut olivat mielestäni kohtuuttomat kampaamoalalla. Työtä tosiaan riitti, silti kirjanpitäjän tekemät laskelmat saivat minut miettimään yrittämisen järkevyyttä. Yritystoimintaan, joka tapahtuu makrona, toiminimellä, on tullut niin paljon lisäkuluja vuosien varrella, ettei käteen kunnollista palkkaa jää. Kahdella kädellä ei tehdä kolmea ihmistä samalla kerralla, joten päällekkäistä työtä ei voi tehdä. Työntekijän vuositason kulut ovat sitä luokkaa, ettei pienen yrittäjän kannata palkata ketään, ellei ole varmaa, että työtä tekijälle riittää 80% työajasta. Silloinkaan tekijä ei juuri tilipussia suuremmin lihota, mutta omaa vapaa-aikaa saa joskus sentään liikettä sulkematta. Ymmärrettävää onkin ottaa tuolivuokraajia, sillä silloin on ainakin varmaa tuloa tiedossa. Vastuukin poistuu. Alaa "kaupataan" ruusuisin kuvin, mutta todellisuus on kovaa työtä. Liikakoulutus on myöskin yksi ongelma, sillä työtä ei todellakaan ole tarjolla kuin pienelle prosentille valmistuneista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tmi Julia

21.5.2015 22:43

Mielestäni kaikilla palvelualoilla pitäisi olla ylipäänsä hieman pienempi vero. Tämä tukisi pienyrittäjien kasvu-/kehittymismahdollisuuksia. Tällä hetkellä palveluiden hintoja pitäisi nostaa roimasti jotta homma kannattaisi mutta tämä taas vähentää jo ehkä ennestään vähien asiakkaiden määrää. Ei mielestäni palvele ketään että ahkerat ammatinharjoittajat ajetaan työkkäriin tai burnoutin partaalle kun ei ole varaa sairastaa eikä pitää lomia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ristillinen

28.5.2015 06:04

Voi mitä uusavuttomia! Niin kai se on jumalauta muillakin yrittäjillä verot ja maksut. Ensinnäkin ap hommaa oma paikka niin kuin muutkin yrittäjät tekevät, jää se 30% itsellesi.
Älä haksahda liian kalliisiin mainoksiin, opettele hiukan nettiä itse.
Älä maksa kirjanpitäjälle 55€ tunnissa vaan opettele edes hiukan taloudenpitoa itse.
Kirjanpito-ohjelma maksaa n 150 ja yksinyrittäjän kirjanpito on tosi helppo. Kerran kuukaudessa printtaat alvi-ilmoituksen, kone laskee kyllä summat jos kuitit on lyöty asianmukaisesti sisään. vakuutusmyyjät myyvät myös turhia vakuutuksia jos et pidä varaasi, yel-vakuutuksesta otat minimin ja se ei ole paljon.
Mummo-vainaa sanoi:"ei ne suuret tulot mitään vaan pienet menot"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

V.Karhu

1.6.2015 18:06

Eikös partureillakin tiputettu alv % yhdessä vaiheessa? Se kun ei näkynyt kuluttajahinnoissa laskuna ja uusia työpaikkoja ei syntynyt niin siitä luovuttiin. Vaikka olet palkkatöissä niin kyllä se verottaja pitää huolen ettet pääse liikaa vaurastumaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi