Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2013.

Stora Enson suuri salaisuus  1

Vielä 7 päivän ajan nähtävissä Yle Areenalla. Ruotsin tv:n jymyjuttu, josta syyskuussa tullut Ylen FST Spotlightin jatkojakso herätti yllättäen vastamyrskyn Helsingin Sanomissa.

Kenellä on tapauksen todellisuus tiedossa?
Kenellä on tapauksen todellisuus tiedossa?

Kumpi mahtaa olla lopulta oikeassa? Svt/Yle verkoistoineen? Vai Helsingin Sanomat näkemyksineen? Mistä kaikesta jutussa onkaan kyse?

Tästä linkistä suoraan FST Spotlightin jatkojaksoon:
http://arenan.yle.fi/tv/2016000/
- tekstitys ruudun oikeasta alakulmasta myös suomeksi
- nähtävissä vielä 7 päivän ajan

Svt:n alkuperäinen jakso osoitteessa:
- http://www.svt.se/dokument-inifran/dubbel-bokforing
- tekstitys ruudun oikeasta alakulmasta vain ruotsiksi
- näytettiin Ylen Ulkolinjassa 20.6.2013 eli juuri juhannuksen alla


Valtio harkitsee koko Sampo-salkkunsa myymistä?  1

Mielenkiintoista on ollut huomata, että liikkeellä on paljon puhetta siitä, että nyt vaaditaan vähemmän valtiota. Vaan kun puheeseen tulee valtion osakeomistuksista luopumisesta finanssikonserni Sammossa, niin osakkeiden myyntiä vastustetaan kiivaasti.

Ruotsissa valtio laittoi jo koko Nordea pankin omistuksensa lihoiksi. Saaden rahaa muutamia miljardeja euroja, joilla lyhennettiin uutistietojen mukaan valtion velkaa.

Sampo-konsernihan on taas suurin (ulospäin näytetty) yksittäinen osakkeenomistaja Nordeassa. Valtion maksuliikennettä taas käsittääkseni Suomessa hoitaa 7 vuoden sopimuksella Pohjola Pankki Oyj (OP-Pohjola), joten miksei valtion osakkeenomistusta finanssikonserni Sammossa voi laittaa nyt lihoiksi?

Ja toteuttaa tätä Wahlroosin Björnin mantraa?

Lakisääteinen vakuutus- ja sosiaaliturva? Erittäin merkittävän julkisen vallan käyttö Yhtiössä? Kuten If-vakuutus...
Lakisääteinen vakuutus- ja sosiaaliturva? Erittäin merkittävän julkisen vallan käyttö Yhtiössä? Kuten If-vakuutus...

Valtion omistama Solidium omistaa Sammon osakkeita per 30.9.2013 14,16 prosenttia rekisteröidyistä. Eli Suomen valtio on suurin yksittäinen osakkeenomistaja, joka on näytetty ulospäin.

Valtio omistaa Sammon osakkeita 79 280 080 kappaletta
Ylin hinta 35,63 €/kpl
Myynnistä yhteensä 2 824 749 250,40 € eli noin 2,8 miljardia euroa.

Lisätietoa suurimmista Sammon osakkeenomistajista osoitteessa:
http://www.sampo.com/fi/sijoittajasuhteet/omistajat

Sammon yhtiökokouksessa kerrottujen tietojen mukaan, Sampo-konsernin liikevaihdosta tulee enää 25 prosenttia Suomesta, joten luopuminen ei kirpaise siltäkään osin, muita kuin niitä osakkeenomistajia, jotka ovat tulleet niin sanotusti sisään osakkeen hinnan ollessa korkealla.

Kauppalehden tietoihin Sammon osakkeesta:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/porssikurssit/osake/?klid=1089

SAMMON OSAKEPOTISTA VALTIOLLE 2,5 MILJARDIA EUROA?

Eikö tuosta liikenisi sitten pikana puuttuvat määrärahat Lastensairaalan rakentamiselle? Yksittäisten lahjoittajien hankkeeseen luovuttamat rahat saisivat siten arvoistansa seuraa.

Tässä vaiheessa vedetään sitten, yleensä, esiin Reumasairaala-kortti. Väitettiin, että toimiva sairaalakokonaisuus ajettiin nurin, kun kahta miljoonaa euroa ei valtiolta löytynytkään...

Reumasairaalan lopettamiselle, puuttuvan 2 miljoonan euron takia on ollut liikkeellä toisenlainenkin versio.

EU-kilpailulainsäädännön takia säätiömuotoiset sairaalat on Suomessa jouduttu yhtiöittämään ja avaamaan näin toimintansa osalta enempi päivänvaloon. Esimerkkinä voinee ottaa aiemman Invalidisäätiön Helsingissä, joka Orton-konsernina sisältää käsittääkseni nykyisin useamman yhtiön, joka hoitaa asioita leikkauksista ja hoidoista kuntoutukseen sekä apuvälineisiin.

* * * *

No mene ja tiedä mikä on kulloinenkin totuus, mutta kyllä Wahlroos: epävirallinen elämänkerta kirjasta avautuu mielenkiintoisia näkökulmia moneen yhteiskunnallisesti merkittävään aiheeseen.

Solidiumin nykyinen toimitusjohtaja Kari Järvinen on; kirjan tietojen (sivu 228) mukaan, entinen mandatumilainen eli entinen BW:n alainen. Joten valtion koko osakepotin mahdollinen myynti on mielenkiintoinen asia, sillä tieto kulkee piireissä myyntihankkeista tässä tapauksessa erittäin nopeasti.

Onhan valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkökin mielenkiintoinen taustaltaan. Monimiljonääri sekä SRV:n ja vakuutusyhtiö Pohjolan entinen toimitusjohtaja Eero Heliövaara...

* * * *

Varsinkin, jos otetaan huomioon se, että muun muassa OP-Pohjola ja Sampo/If - akseli on onnistunut kaappaamaan itselleen vallan koko lakisääteisen vahinkovakuuttamisen (kuten työtapaturmat ja ammattitaudit) "tuotantoketjussa". Halliten myös työeläkeyhtiöidensä Ilmarisen ja Varman kautta, merkittävää osaa, lakisääteisen työeläkevakuutuksen noin 150 miljardin euron kokoiseksi kasvanutta eläkerahapottia.

Eli sisääntulevan ja ulosmaksettavien rahavirtojen putki on täydellisesti hallinnassa. Vaikka tämän jutun suhteen ei ollakaan Neuvostoliiton aikaisessa Tallinnassa. Tai ei siis pitäisi olla...

Yksi näkökulma aihekokonaisuuteen. Erittäin merkittävän julkisen vallan käyttämisestä Yhtiöissä lisää > Kukkosen listasta


Jatkoa > Ruotsin tv:n jymyjuttuun Stora Ensosta  1

Kirjoitin aiemmin juuri ennen juhannusta, tuosta Yleltä tulleesta tv-dokumentistä. Oli mielestäni jo silloin kova juttu. Vaan hautautui kesän helteisiin. Tuntui, että myrskyn silmään joutunut Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen oli sanonut viimeisen sanan. Hänhän on joutunut selvittämään edeltäjänsä ja eläkeläisen Jukka Härmälän toimia. Tämän kertaisen kirjoitukseni tavoite on päästä perille tapauksen saloista.

Asia loppuunkäsitelty. Tilanne kesäkuussa 2013.
Asia loppuunkäsitelty. Tilanne kesäkuussa 2013.

Kesäkuussa annettiin Stora Enson taholta vielä toimitusjohtaja Jouko Karvisien nimissä avoin sidosryhmäkirje, jonka luulin päättäneen asian käsittelyn.

Ote toimitusjohtaja Jouko Karvisen sidosryhmäkirjeestä. Kesäkuu 2013.
Ote toimitusjohtaja Jouko Karvisen sidosryhmäkirjeestä. Kesäkuu 2013.

Vaan nyt syksyn edetessä juttu on ponnahtanut isosti otsikoihin. Mistä kaikesta mahtaakaan olla kysymys? Onko sittenkin tapahtunut väärinkäytöksiä? Tuorein jatkojuttu tuli FST Spotlightista, joka on katsottavissa vielä 24 päivän ajan Yle Areenalta:
http://arenan.yle.fi/tv/2016000/
- oikeasta reunasta löytyy tekstityspainike

"Stora Ensos stora hemlighet. Textad. Stora Ensos bokföring ifrågasätts. Men bolaget tiger. Nu kräver aktiespararna att Stora Enso lägger korten på bordet."

Redaktör: Kjell Lindroos. Sändningstid: To 3.10.2013 kl. 21.30 Yle Fem Uppspelad: 1815 gånger ( Går att ses på utomlands )

* * * *

Tuore Ylen uutinen 7.10.2013 asiasta: "Stora Enso ei ole jakanut osinkoja laittomasti"

Osakkeen omistajien tuntoja FST Spotlightin sivulla: "Lägg korten på bordet Stora Enso!"
Toivottavasti nuo osakkeenomistajien vaatimat toimenpiteet käynnistyvät. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala/vihr. on avainasemassa. Tässäkin ajankohtaisessa asiassa.

* * * *

Mielenkiintoiseksi asiakokonaisuuden tekee se, että Helsingin Sanomat pitää juttua selvitettynä. Helsingin Sanomat 8.10.2013 - Uutiset > Talous
"Selvitykset vapauttavat Stora Enson väitetystä kirjanpidon peukaloinnista"


"Tausta - Lähde otti yhteyttä Helsingin Sanomiin"

* * * *

Uusi Suomi Puheenvuoro - Risto Rumpunen: Hesari morkkaa kuollutta miestä - päivitys 9.10.2013 kello 19:10

Tuo Rumpusen Riston uusin kirjoitus ja sen edeltäjä avaavat taustakuviota, joten se kannattaa aiheesta kiinnostuneiden ehdottomasti lukea.

* * * *

Jotenkin voisi olettaa ilmassa olevien tietojen perusteella sitä, että kohina jutun ympärillä jatkuu. Itse toivon, että myös kaupanteon alkupäätä selvitetään, mihin dokumentaatioon ja laskelmiin perustuen tappiolliseksi osoittautunut kauppa aikanaan tehtiin?

Eikä tässä kaikki.

Oliko Consolidated Papers - kaupan selvitystä tekemässä jokin investointipankki tai -pankkiiri? Jos oli, niin minkä niminen ja keitä avainhenkilöitä sieltä löytyykään. Suosittivatko kauppaa vai juoksemaan karkuun?

Olen myös sitä mieltä, että aina kun kovan luokan liikejuristit laitetaan tutkimaan jotain mahdollista väärinkäytösasiaa, niin tilaajan haluamaan lopputulemaan yleensä päästään aina. Selvityksen toimittaminen pelkästään Finanssivalvontaan tuntui oudolta. Toivottavasti se saadaan myös Stora Enson kautta jakoon suomeksi.

Sillä tuossa tuoreimmassa FST Spotlightin dokumentissa tutkija ja metsäteollisuuden asiantuntija Jakob Donner - Amnell toteaa, että Finanssivalvonnan toimivaltaan eivät liity verotukseen eikä kirjanpitolakiin liittyvät valvonta-asiat. Jos tuo pitää paikkansa, niin asiaahan on vasta tutkittu turvallisessa ja omassa sisäpiirissä.

Tämä keskuskauppakamarin antama päätös saanee toivottavasti oman huomionsa, kun asiaa selvitellään eri kanteilta tarkasteluna lisää.

Stora Enson tekemät osakkeiden takaisinostot olivat laittomia.
Stora Enson tekemät osakkeiden takaisinostot olivat laittomia.

Itse olen täysi amatööri arvioimaan, miten vakavasta asiasta on kysymys. Osakkeen hintaan ja siten osakkeen omistajien omistuksen arvoon tuolla on ainakin vaikutuksensa. Jos nyt rahamaailman saloista jotain ymmärrän.

* * * *

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että perussuomalaisten riveistä löytyy halua ja taitoa selvittää asiaa lisää.

Uusi Suomi - Puheenvuoro 23.7.2013
Näin toimii siis valtion omistajaohjaus
kansanedustaja Jari Lindström /ps kirjallinen kysymys KK 613/2013

Mielenkiintoista olisikin, jos saatavilla olevat aineistot annettaisiin esimerkiksi perussuomalaisten riveistä löytyvien rautaisten talouden ja verotuksen asiantuntijoiden avoimeen käyttöön....

Kuin myös mielellään muidenkin puolueiden asiantuntijoiden, jotka haluavat olla selkeyttämässä, mielestäni erittäin merkittävää, yhteiskunnallista asiakokonaisuutta. Minkälaisen lausuman muuten verottaja tästä jutusta antaisi? Entä valtion omistajaohjausta hoitava Solidium?

* * * *

Sitten muutamia lisäosumia aiheesta FST Spotlight sivustolta. Jos joku huomaa näistä jutuista suomeksi - napin, niin vinkatkaa kohteliaimmin kommenttiosioon. Toivotaan siten, että tämän jutun tarkastelu eri kanteilta katsottuna ei juutu kielimuuriin:

En kafkaaktig process
Värdeförstörande dividendmaskin

* * * *

Tämän jutun ympärillä piisaa näköjään päiviteltävää - 9.10.2013 kello 19:50.

Talouselämä 7.10.2013 - Stora Enso kirjanpitoepäselvyyksistään: Useimmat väitteet perusteettomia - paitsi "eräissä tapauksissa"

Jonka jälkeen hurauttelin hakukoneita, josta löytyi sitten Stora Enson tuorein ja virallinen vastaus ilmassa velloviin väitteisiin.

Stora Enso julkaisee ulkopuolisen yhteenvedon selvityksistä, jotka koskevat väitteitä vanhoista kirjanpitoepäselvyyksistä

”Stora Enso ei ole jakanut osinkoja laittomasti. Kenelläkään ei ole syytä kyseenalaistaa Stora Enson taloudellisen raportoinnin todenmukaisuutta. Hallitus korostaa, että Stora Enson nykyjohdolla on hallituksen täysi tuki sekä sen korjatessa menneisyydessä mahdollisesti tapahtuneita virheitä että sen tänä päivänä johtaessa yhtiötä vastuullisesti ja harkitusti.”

Yhteenvedon ovat laatineet laamanni, asianajaja Tomas Lindholm Lindholm Wallgren Asianajotoimisto Oy:stä sekä asianajaja Nina Isokorpi ja asianajaja Vesa Rasinaho Roschier Asianajotoimisto Oy:stä. Yhteenvedossa käsiteltävät aiemmat selvitykset on tehnyt pääosin Tomas Lindholm yhteistyössä yhtiön omien sekä ulkoisten asiantuntijoiden kanssa. Yhteenveto on toimitettu myös Finanssivalvonnalle.

Asianajajien laatima englanninkielinen 60-sivuinen raportti on luettavissa osoitteessa http://www.storaenso.com/Documents/External_report.pdf

* * * *

Vaan kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää. Isojakin asiakokonaisuuksia. Joten toivotaan, että raporttipötkäle saadaan Storan Enson toimesta jakoon myös suomen ja ruotsin kielellä. Myöhemmin myös paperille painettuna ja Storan Enson kautta toimitettuna. Ainakin kaikille aiheesta kiinnostuneille osakkeenomistajille Suomessa ja Ruotsissa.

Ja kun päivittelyni aiheen ympärillä päättyy, niin kello on 20:26 ja päivämäärä 9.10.2013

* * * *

Päivittely jatkuu - 10.10.2013 kello 8:50 alkaen
Hakukoneilta ei näköjään aina löydy tietoa heti. Vaan tässä seuraavassa Yle uutisessa tehty "virhe" jo myönnetään. Tosin summaa ei kerrota. Ja kenen laariin vaikuttavuudet ovat valuneet? Ja kuinka kauan?

Talous 7.10.2013 klo 14:57 | päivitetty 8.10.2013 klo 6:35
Stora Enso: Kirjanpidossa inhimillinen virhe

Metsäyhtiön mukaan kirjanpitoa on täsmennetty, jottei inhimillinen erhe voisi enää toistua. Ketään yksittäistä työntekijää ei olisi Stora Enson mukaan oikein viedä vastuuseen – joskin epämääräisyyksistä julkisesti kertonut Gerard Goodwyn sai potkut.

Metsäyhtiö Stora Enson maajohtaja kuvaa toistunutta virhettä kirjanpidossa "inhimilliseksi".

– Se oli inhimillinen virhe, joka lähti pienenä liikkeelle ja toistui ikään kuin vuosittain. Se ei ollut mikään suuri kertaluontoinen virhe, maajohtaja Lauri Peltola sanoo Yle Uutisille.

Mikäli paljastuu, että virheen kooksi varmentuu yli miljardi euroa, niin kyseessä on Suomen teollisuus- ja taloushistorian yksi isoimmista rikoksista. Ainakin toistaiseksi.

* * * *

Joten mielenkiintoiseksi menee. Tiedonvälityksen ja journalismin kilpailutilanteen ja luotettavuuden kannalta katsottuna. Tämä Helsingin Sanomat 8.10.2013 juttu herättää enevässä määrin ihmetystä? Miksi Gerard Goodwyniin ei Helsingin Sanomien taholta uskottu? Olihan hän kuitenkin konsernilaskennan ammattilainen, joka suuren yleisön käytettövissä olevien tietojen valossa vain hoiti ammattiaan ja yritti sitkeästi oikaista itse asiaa eli toistuvaa virhettä kirjanpidossa organisaation sisällä. Josta hän taas tv-dokumentista saatujen tietojen valossa oli asemansa takia rikollisoikeudessa vastuussa Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Entä miten on mahdollista, etteivät tilintarkastusta suorittavat yhtiötkään huomaa tällaisen koko luokan virhettä?

"Goodwynin mielestä erotus oli monta miljardia euroa."
"Goodwynin mielestä erotus oli monta miljardia euroa."

Monenlaisia motiiviepäilyjä leijuukin nyt ilmatila sakeana. Vaikka tällä asialla ei ole kuulemma merkitystä. Niin heitänpähän avoimen kysymyksen ilmoille. Kenen paperitehtaan paperille Helsingin Sanomat on painettu, esimerkiksi vuosien 2000 - 2013 aikana? Entä Sanomat konsernin muut paperilehdet? Esimerkiksi Iltasanomat?

Sillä. “Tiedotusvälineellä ei ole arvokkaampaa pääomaa kuin se, että siihen voi luottaa.” Julkisen sanan neuvoston (JNS) puheenjohtaja Risto Uimonen HS 11.7.2012.

Jotenkin ei välttyä sellaiselta ajatukselta, että tässä tapauksessa on ainakin yhden kirjan ja elokuvan ainekset kasassa. Myös suomalaisten tiedotusvälineiden lähihistoriassa on mielestäni paljon avattavaa.

* * * *

- Tiedonvälitysvalta -

Kirjoittaessani soi Deep Purple, päivitysvaiheessa Iron Maiden, AC/DC - Dirty Deeds Done Dirt Cheep (Likaisia Temppuja Tarjolla Sikamaisen Halvalla)

Kommentoi kirjoitusta

Aarresaaret  1

Tämä Nicholas Shaxsonin kirja, joka kertoo veroparatiiseista muun muassa Yhdysvalloissa, EU:ssa ja etenkin Britanniassa on mielestäni kovaa kamaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen suosittelee.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen suosittelee.

Kirjan pitäisi olla pakollinen lukukokemus kaikille kansanedustajille, mepeille ja sellaisiksi aikoville. Virkamiehiä ja meitä taviksia unohtamatta.

Ja sitten tulisi saada käyntiin; avoin julkinen keskustelu kirjan sisällöstä. Minkä rahajärjestelmän saldot ovat ne viralliset ja todelliset? Ja kuuluuko asiakokonaisuus ollenkaan meille taviksille?

Aika heviä sisältöä. Mitä tiedotusvälineet ovat kertoneet?
Aika heviä sisältöä. Mitä tiedotusvälineet ovat kertoneet?

Kirjan luettuani tuntuu siltä, että meitä on vedetty höplästä ja pitkään.

Hyvää taustatietoa avoimen internetin hakukoneita hurauttamalla:

veroparatiisit Britannia
EU ja vaalirahoituksen avoimuus
EU ja harmaa hallinto

* * * * * * *

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen/sd. haastatteluun Voima-lehdessä 31.5.2013 tästä linkistä.

Mielenkiintoista olisikin kuulla, että onko mitään enää tehtävissä? Tuleeko Suomestakin veroparatiisi? Ahvenanmaasta vaiko Hailuodosta alkaen...?