Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2015.

Vuoden 2015 meemi?  1

Nyt alkaa ainakin meemien poliittisessa sarjassa ponnahtelemaan esiin hyviä kattauksia. Lähde tälle on sosiaalinen media. Vuoden 2015 poliittinen meemi?

Stubb tekemässä perttisalolaiset?
Stubb tekemässä perttisalolaiset?

Miksei kokoomuskaan uskalla kertoa rehellisesti; kenen taustarahoittajan tai ekosysteemin jäsenen asia on kuitenkin aina se tärkein? Myös kansainvälisessä eli globaalissa mittakaavassa.

Lisäisin tuohon meemiin viestintä-/lobbaustoimisto Eurofactsin, joka on saanut viime vuosina lukuisia uusia kilpailijoita pikavauhdilla kasvaville lobbaus- ja viestintämarkkinoille. Jonne virtaa yhä kasvava joukko kunnianhimoisia henkilöitä politiikasta ja tiedotusvälineistä:

"Hyviä katsauksia Suomen korporatismi – ja lobbauskoneistomme ytimiin:
– kruunaako jälkipotkulla tuleva yhteiskuntasopimus perinteiden jatkumisen?

1. Helsingin Sanomat 1.1.2015 – toimittaja Teemu Luukka
HS-analyysi – Työmarkkinajärjestöt näyttivät tänä vuonna mahtinsa
Moni on odottanut, että globalisaatio tappaa järjestövallan. Päättynyt vuosi todisti, että työmarkkinajärjestöt ovat voimissaan.

2. Suomen Kuvalehti 17/2015 – lobbari Anders Blom
675 miljoonan euron koneisto – Suomi on maailman lobatuin maa
Eduskunnan on säädettävä lobbausta säätelevä laki, vaatii lobbari.

3. Helsingin Sanomat 27.7.1996 Toimittaja Paavo Rautio
Euroedustaja Olli Rehnistä Oxfordin tohtori
Väitöksen aiheena korporatismi Suomessa, Ruotsissa ja Itävallassa

Olli Rehnin (kesk) nyt hyväksytty lähes 400-sivuinen väitöskirja käsittelee korporatismia ja talouskehitystä kolmessa pienessä Euroopan maassa: Itävallassa, Suomessa ja Ruotsissa. Ajanjaksoksi on otettu 1945-1995.
– artikkeliin ei löytynyt toimivaa linkkiä.

Toivottavasti saamme edellä mainituista koneistoista; vapaiden ja riippumattomien tiedotusvälineiden tekemänä mahdollismman kattavan ja todellisuuden kanssa yhtenevän tilannekuvan. Kaavioin ja selventävin tekstiselostein varustettuina."

Lähde: Suomi 2017 blogi - Hallitusneuvottelut 2015

* * *

Kyllä sarjoittain valittava vuoden meemikilpailu olisi mielestäni kova juttu. Ellei ole jo sitten jonkin ideanikkarin luomana olemassa?


Yhteiskuntasopimussoppaa

Voisiko lyhyiden ja ytimekkäiden kansalaisaloitteiden aalto olla olla se vipuvoima, jonka avulla voimme yhdessä vaikuttaa politiikan isoon kuvaan?

Vai ollaanko nyt parhaillaan, vain viemässä jo 1990-luvulla puheena olleita isoja rakenneuudistuksia maaliin? Kansalaisilta mitään kysymättä ja kertomatta.

Kahden kauppa ja useampien korvapuusti
Kahden kauppa ja useampien korvapuusti

1990-luvulla ongelmat olivat samoja. Vienti ei vetänyt. Valtion velka oli kasvanut uhkaavan isoksi. Työttömyys rikkoi ennätyksiä. Suomalaisia työntekijöitä korvaamaan haluttiin saada halvempaa työvoimaa.

Tasavallan presidentiksi sdp:n ehdokkaana valittu Martti Ahtisaari nostatti sdp:n ja SAK:n leirissä hiuksia sekä verenpaineita. Presidentin kampanjan aikainen vaatimus lisätä kansanvaltaa ihan oikeasti ja vähentää puolueiden sekä etujärjestöjen; oli ennen kuulumaton.

Nytkin tehdään parasta aikaa irtaantumisyrityksiä kansallisesta korporatismista; länsimaisen demokratian perustalta toimivan parlamentarismin suuntaan.

Tosin kukaan vaaleilla valittu ei ole noin kertonut. Vaan vinkin antoi 17.10.2015 Uusi Suomi - verkkolehdessä Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J.Penttilä. Isompaan uutiseen piilotettuna.

Pääministeri Sipilän hallituksen päätavoitteet?
Pääministeri Sipilän hallituksen päätavoitteet?

Vai käykö niin, että "lipsahdamme" kansallisesta korporatismistanmme; lume demokratian kaapuun puettuun finanssifasimiin ja tiukasti kuristavaan liittovaltiokehykseen?

Varoittavan vinkin tästä antoi taas SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja blogikirjoituksessaan "Haukat saivat yliotteen EK:ssa", Uusi Suomi Puheenvuorossa.

"Ei voi olla yhtymättä Raimo Sailaksen jokunen viikko sitten esittämään johtopäätökseen, että taustalla on EK:n ideologinen motiivi työntää ay-liike sivuraiteille yhteiskunnassa. Tätä ideologista pyrkimystä tukee myös Sipilän kolmen ässän hallitus."

Korporatismista selätysloikka finanssifasismiin.
Korporatismista selätysloikka finanssifasismiin.

Yhteiskuntasopimussooppaa ja sen ainesosien selville saamista; yhdestä lähestymiskulmasta eli katu - ja ruohonjuuritasolta katsottuna, osoitteessa

https://suomi2017.wordpress.com/2015/12/04/yhteiskuntasopimus/