Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on SYP1-SYP2.

"Juha Sipilä pyytää anteeksi 1990-luvun laman uhreilta"  3

Tämä, päivän (14.2.2015) Helsingin Sanomissa oleva, Lauantaivieras-sarjan juttu saattaa olla eduskuntavaalien 2015 kannalta erittäin merkittävä.

Varsinkin, jos se johtaa avoimeen ja julkiseen keskusteluun Suomen omasta pankkilähistoriasta. Yli puolue-, media- ja aaterajojen. Ennen eduskuntavaaleja.

Keskusta koko kuvan avaajaksi?
Keskusta koko kuvan avaajaksi?

Suomen oikeusvaltio- ja demokratiaprosessit ovat olleet pitkään rikki, koska ilmeisen kipeitä asioita ja virallisen härskejä käytäntöjä ei olla vieläkään läpikäyty.

Pääministeri Stubbin suulla on puhuttu, että muun muassa politiikka ja konsensus ovat rikki. Oikea sana kuvaamaan tiedossa olevaa ongelmakenttää on korporatismi. Myös EU:n sisällä.

Nykyisessä talouden ja euron turbulenssissa; isoimmaksi kasvanut riski on se, että 1990-luvun pankkikriisin hoidossa tehdyt virheet toistetaan. Hoidetaanhan eurokriisiä Suomesta kotoisin olevilla menetelmillä.

Siksi joukkovoimalla toimiminen voi tuoda asiakokonaisuuden parhaiten esille.

Kuin sattumalta. Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ulostuloon liittyvä adressi onkin nyt erittäin ajankohtainen. Varsinkin, kun ja jos, kaikkien muiden puheenjohtajien ulostulot saadaan adressin aiheeseen:

Totuus esiin - Mihin hävisi hyvinvointivaltio
TULE MUKAAN - AUTTAKAA MEITÄ SELVITTÄMÄÄN TOTUUS!

Me entiset yrittäjät, takaajat ja kotinsa menettäneet 90-luvun uhrit haluamme selvittää totuuden 1990-luvun tapahtumista ja sen seurauksista tämän päivän yhteiskunnalle.

Me haluamme oikeutta ja kohtuutta yrittäjille, takaajille, asuntovelallisille, velka-ahdinkoon joutuneille jne.- myös nykyisille. Entä, jos et ole todellisuudessa jäänyt velkaa?

Joudut luottotietorekisteriin (n. 400 000 ihmistä tällä hetkellä), jonka jälkeen sekä sinä että perheesi kärsii. Tämä koskee noin 1 miljoonaa suomalaista ja siitä aiheutuu valtavat tappiot koko yhteiskunnalle.

Me taistelemme, emme enää yksin omasta puolestamme, vaan kaikkien Suomessa vielä työllistävien yrittäjien puolesta, jotta kukaan ei joudu kokemaan samoja lainvastaisia toimia, kuin me jouduimme.

Me taistelemme Suomen kansan puolesta, sillä Suomen kansan hyvinvointi menetettiin 1990 luvun takia ja sitä laskua maksamme edelleen 2015.

Vieläkö suomalainen maksaa pankkitukea -tavalla tai toisella? Sen me haluamme selvittää?

Kuka tai ketkä mahdollistivat 1990 luvun laittomuudet? Senkin me haluamme tuoda päivän valoon.

Tutustu, allekirjoita adressi ja levitä siitä tietoa, niin halutessasi verkostoissasi edelleen. Iso ja lämmin kiitos Sinulle.

* * *

Sitten eteenpäin. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo tuossa Hesarin haastattelussa seuraavaa:

Laman uhreista vaikeneminen on Sipilän mukaan osaltaan rapauttanut politiikan ja poliitikkojen mainetta Suomessa. Luottamuspula näkyy pohjoismaalaisittain huolestuttavan matalina äänestysprosentteina.

Tämänhetkisessä tilanteessa on Sipilän mukaan paljon yhtäläisyyksiä 1990-luvun alkuun.

Nykytaantuma näyttää jatkuvan poikkeuksellisen pitkään, kauemmin kuin suuri lama.

"Jotkut taloustieteilijät vertaavat tilannetta nälkävuosiin."

* * *

Tieto lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa se kannattaa mielestäni ottaa.

Mitä kaikkea emme omasta lähihistoriastamme vieläkään tiedä? EU:n, euron ja perustuslakimme "uudistusten suhteen. Siitä vielä lopuksi yhteen näkökulmaan.

Joukkoistaminen toimii erinomaisen hyvin Suomessa
Julkaistu lokakuu 19, 2011
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Karjalan Kuvalehden numero 6/2011 ”Toistuuko Suomen pankkikriisi EU-rahoituskriisissä”- reportaasin soisin jokaisen omasta taloudestaan kiinnostuneen suomalaisen lukevan. Miksei myös kaikille EU:n kielille käännettynä muillekin.


Älyvalokuva ja aurakevät  2

Tänään on Otavan julkaisemana tullut markkinoille Björn Wahlroosin itsensä kirjoittamaksi väitetty kirja.

Kirjan nimi on uutistietojen mukaan "Markkinat ja demokratia - Loppu enemmistön tyrannialle".

Suomen suurin sanomalehti HS antoi kirjalle 2/3 sivun kokoisen puffin 15.4.2012 sunnuntai numerossaan. Puffi oli otsikoitu "Voittajia ja häviäjiä".

"Björn Wahlroosin kirja Markkinat ja demokratia - Loppu enemmistön tyrannialle ilmestyy maanantaina Otavan kustantamana. Julkaisemme siitä yhden luvun. Kauppatieteiden tohtori Wahlroos on Sammon, Nordea pankin ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja."

Isolla Björnin kuvalla varustettuna ja ilman toimittajan nimeä julkaistu juttu on ainakin minun mielestäni selkeä kirjan puffi.

Itse tulen kirjan varmasti syksyn tullen lukemaan. Kunhan se ilmestyy kirjastojen valikoimiin.

Syksyyn mennessä olemme varmasti jo kuulleet sen, että onko kirja todellakin Björnin itsensä kirjoittama ja joko Björn on valmis käsittelemään omaa lähimenneisyyttään. Rehellisesti, luotettavasti ja avoimesti omalta kannaltaan katsottuna. Myös muiden SYP:in aikaisten kollegojen, virkamiesten ja laillisuusvalvojien kanssa?

Älyvalokuva ja Björn Wahlroosin kirja
Älyvalokuva ja Björn Wahlroosin kirja "Markkinat ja demokratia - Loppu enemmistön tyrannialle"

Eikä tässä kaikki.

Sunnuntainen HS megapuffi ko. kirjasta päättyy näihin sanoihin:
Arvio Björn Wahlroosin kirjasta julkaistaan HS:n kulttuurisivuilla tiistaina.

Mielenkiintoista onkin seurata, mihin kirja sisällöllään tällä kertaa iskee ja mitä taas jättää kokonaan käsittelemättä?


Suomen rahamaailman historiaa  1

En tiedä onko kouluissa nykyisin, miten tarkkaa katsausta Suomen finanssimaailman lähihistoriaan? Viralliseen taikka todelliseen.

Näistä nettimaailmassa vilistäneistä linkeistä saa mielestäni mielenkiintoista näkökulmaa pankkimaailman asioihin 1990-luvun Suomessa:

#Nordea historiaa osa 1/2 | SYP1-SYP2, Unitas
https://twitter.com/Vaaliliitto/status/187428968146804736

#Nordea historiaa osa 2/2 | SYP1-SYP2, Unitas
https://twitter.com/Vaaliliitto/status/187424911692808192

Ja eikös se SYPin jälkeen tullut Merita ja sitten nykyinen Nordea, jonka suurin omistaja taitaa olla nykyisin taas vakuutuskonserni Sampo.

Sammon johdon avainpaikoilla on taas henkilöitä, jotka olivat Björn Wahlroosin luotettuja jo SYPissä. Siis jos olen pysynyt aiheessa kärryillä.

Olisikin mielenkiintoista saada tietää, mikä käsitys Wahlroosin Björnilla ja hänen luotetuillaan on kyseisistä 1990-luvun tapahtumista.

Ja kuinka monta monimiljonääriä heistä tuli ajan myötä myös euroissa laskettuna? Ja kuinka monta juristia tällaisen kuvio pyöräytys vaatii ja keitä he oikein ovat?