
Turussa nähdään tänä syksynä ruoan riemujuhlaa, kun Suomen kansainvälisin ravintolafestivaali Food & Fun valtaa kaupungin 8.-12. lokakuuta 2025. Tapahtuman ensimmäiset keittiömestarivieraat on nyt julkaistu, ja mukana on timanttinen kattaus ruokamaailman huippunimiä.
“Meillä on mieletön kattaus huippukeittiömestareita tulossa tapahtumaan. On pohjoismaista, etelä-amerikkalaista, etelä- ja keskieurooppalaista keittiötä edustettuna”, iloitsee tapahtuman tuottaja Jouni Kuru.

"Nyt kun ensimmäiset vieraat päästään julkistamaan ja avaamaan pian varaukset ravintoloihin, pääsemme kunnolla esittelemään, mitä syksyn ravintolafestivaali tuo mukanaan: todella kovaa osaamista ja ruokakulttuurien törmäystä turkulaisissa ravintoloissa”, hän täydentää.
LUE LISÄÄ TAPAHTUMASTA: Suosittu ruokatapahtuma tekee paluun! Food & Fun kokoaa hyvän ruoan ystävät Turkuun syksyllä 2025
Food & Fun tuo yhteen kansainväliset keittiömestarit ja turkulaiset ravintolat. Kukin kokki suunnittelee yhdessä paikallisen ravintolan kanssa ainutlaatuisen menun, joka on tarjolla vain festivaaliviikon ajan.
Yksi jo julkaistuista tähdistä on tanskalainen Jesper Krabbe, joka on ollut mukana Food & Fun -tapahtumissa sekä Reykjavikissa että aiemmin myös Turussa.

“Turkuun palaaminen tuntuu vähän kuin vanhojen ystävien tapaamiselta. Pohjoismaisessa yhteydessä – luonnon, ihmisten ja raaka-aineiden välillä – on jotain raakaa ja aitoa, ja Suomessa on hiljaista taikaa, jota olen aina ihaillut", Krabbe toteaa.
"Näillä festivaaleilla tärkeintä minulle ei ole vain ruoka, vaan yhdessäolo. Se tapa, jolla kokit, tuottajat ja vieraat kohtaavat tulen ääressä, pöydän ääressä, jakaen aitoja ajatuksia. Minulle ruoka ei ole esitystä. Se on läsnäoloa. Ja kun tulen Turun kaltaiseen paikkaan, tunnen, että ihmiset todella välittävät siitä."
Uutta: Food & Fun SIDES
Tänä vuonna festivaali saa myös uudenlaisen sivuohjelmasarjan nimeltään Food & Fun SIDES. Loppukesästä starttaava ohjelmakokonaisuus tarjoaa pieniä, oivaltavia ravintolakokemuksia yhteistyössä paikallisten ravintoloiden kanssa.
SIDES-ohjelma täydentää festivaalin ydintä tuomalla lisää tapahtumia ja elämyksiä turkulaisille ja matkailijoille jo ennen pääviikon starttia.
Julkaistut vierailevat keittiömestarit:
Cesare Battisti (Ratanà, Milano, Italia), vieraana Gustavossa

Cesare Battisti on Ratanàn, nykyaikaisen milanolaisen keittiön maamerkin, keittiömestari ja toinen perustaja. Hänet tunnetaan Lombardian perinteiden kunnioittavasta, innovatiivisesta ja yksinkertaisesta uudelleentulkinnasta.
Chirstopher Lai (Bjertorp Slott, Ruotsi), vieraana Göranissa

Michelin-palkittu huippukokki Christopher Lai toimii ravintolatoimenjohtajana ja keittiömestarina Bjertorp Slott -hotelliravintolassa. Hänet tunnetaan modernista pohjoismaisesta ruoasta, johon yhdistyvät klassiset ranskalaiset ja italialaiset vaikutteet.
Friðgeir I. Eiríksson (Eiriksson Brasserie, Reykjavik, Islanti), vieraana OOBUssa

Friðgeir I. Eiríksson on Eriksson Brasserien omistaja ja keittiömestari. Hänet tunnetaan laajalti panoksestaan Islannin gastronomiaan. Aiemmin hän toimi keittiömestarina Domaine de Clairefontainessa, Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa Lyonissa, Ranskassa.
Jakob Lyngsø (Bistro Boheme, Kööpenhamina, Tanska), vieraana Mamissa

Keittiömestari Jakob Lyngsø on arvostettu tanskalainen kokki, joka tunnetaan ranskalaisen keittiön asiantuntemuksestaan. Bistro Bohemen yhteiskeittiömestarina hän on ollut keskeisessä roolissa yhdistämässä ranskalaisia perinteitä ja tanskalaista lämpöä lautasella.
Jesper Krabbe (Krabbefood, Tanska), vieraana Rosterissa

Jesper Krabbe on Michelin-tähdellä palkittu tanskalainen keittiömestari, joka tunnetaan siitä että hän vaihtoi tähdtinkimättömästä avotuliruoanlaitostaan, syvällisestä raaka-aineosaamisestaan ja raikkaasta kulinaarisesta tarinankerronnastaan.
Sigurður Kristinn Laufdal Haraldsson (Lóla, Reykjavik, Islanti), vieraana NOBIssa

Sigurður Kristinn Laufdal Haraldsson on Lóla-ravintolan omistaja ja keittiömestari. Hänen taustansa yhdistää kilpailumenestyksen, alan johtajuuden ja kokemuksen Michelin-tähdellä palkituista ravintoloista, kuten helsinkiläisestä Olosta ja tanskalaisesta Geraniumista.
Suomen Kokkimaajoukkue (eri ravintoloita, Suomi), vieraana Suomalaisella Pohjalla

Suomen Kokkimaajoukkue on joukko huippukokkeja, jotka edustavat suomalaisen gastronomian kärkeä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Joukkue koostuu huolellisesti valituista ammattilaisista, jotka työskentelevät yhdessä tuodakseen esiin suomalaisen keittiön taidot, innovaation, puhtaat maut ja ainutlaatuiset raaka-aineet.
Sylvia Vavik-Flåten (Sylvia´s Mexican Kitchen, Oslo, Norja), vieraana Kakolanruusussa

Sylvia Vavik-Flåten on merkittävä huippukokki ja pohjoismaismeksikolaisen fuusiokeittiön puolestapuhuja. Sylvia’s Mexican Kitchenin perustajana hän järjestää pop-up-tapahtumia, kokkikursseja sekä tarjoaa gastronomista konsultointia, inspiroiden uusia ruoan ystäviä.
Thrainn Freyr Vigfusson (ÓX ja Sumac, Reykjavik, Islanti), vieraana MOVE・5D:ssä

Thrainn Freyr Vigfusson on arvostettujen ravintoloiden Sumacin sekä Michelin-tähdellä palkitun ÓXin keittiömestari ja omistaja. Hänet tunnetaan ainutlaatuisesta lähestymistavastaan makuihin ja raaka-aineisiin sekä perinteiden ja odotusten haastamisesta huipputekniikoillaan.
Pippa Lovell (Versa, Isle of Mann, Englanti), vieraan Sommarissa
Pippa Lovell on asettunut uniikin UNESCOn biotoopin omaavalle Isle of Mannille, tekemään ruokaa rakastamistaan raaka-aineista. Hän käyttää löytämiään vieraslajisia kasveja ruoanlaitossa, hoitaen herkkää ympäristöä ja opettaen ihmisille samalla niiden käyttöä.





