Keikat & festarit

Frontlè Magazine on vuonna 2015 perustettu musiikin riippumaton sanansaattaja. Kirjoitamme keikoista, festareista, ilmiöistä ja asioista. www.frontle.com

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2015.
Edellinen

Paleface – Sorrettujen ääni  2

Joskus muinaisina aikoina kun Kriittinen kulttuuritäti eli vielä kukkeinta nuoruuttaan, laahusti repaleisessa villatakissa ja kirpputorilta löydetyissä Vuokko -merkkisissä trumpettihousuissa, (autenttiset 70 -luvun laatutekeleet, joita pidettiin kunnes ne lahosivat jalkaan budapestiläisillä festareilla), rastat takussa ja pää täynnä penttilinkolalaista maailmanlopuntuskaa kaupallisessa maailmassamme, herra Paleface, kalpeanaama, palaili amerikoista ja aloitteli uraansa Suomessa. Silloin Aleksanterinkatu Helsingissä oli vielä melkein hooetäm jne yms -vapaa, toisin on nyt.

Peilarin (tuttavallisesti katsokaas) silloinen enkkuräppi ei isommin puhutellut kulttuuritätiä, ja koko häiskä painui jollain tavalla rekisteröitynä mielen taka-arkistoihin ja jäi sinne omaan, silloin päätetyn mielipiteen mukaiseen lootaansa.

Kului kymmenen vuotta. Kulttuuritäti vanhentui, elettiin kataiskausi ja Suomi alkoholisoitui, rikastui ja köyhtyi yhtäaikaa, velkaantui ja jakaantui yhä syvemmin kahtia. Tuli köyhyys. Ja köyhiä. Heidän äänitorvekseen ryhtyi iso, vahva ja peloton mies, Karri Paleface Miettinen. Miten historiaa luetaan? -kipale (2012) onnistui nostamaan Peilarin bloggaajaan mielenarkistosta hetkeksi taas uudelleenarviointikenttään, mutta vaipui taas sitten sinne kellariin. Noita asioita on helpompi vaan olla ajattelematta.

Sitten saapui syksy 2014 ja kaikessa hiljaisuudessa (bloggaajan näkökulmasta) oli (bloggaajalta salaa) valmistettu albumi Luova tuho. Sen julkkaribileisiin Kulttuuritäti päätyi monen sattumuksen kautta, jälleen vastentahtoisesti, mutta menipä kuitenkin. Ihan yksin.

Pitkä työviikko painoi korkeisiin korkoihin pukeutuneen bloggaajan jaloissa ja hänen kilistelevät rannekorunsa ja kataisvalkoinen paitapuseronsa eivät niin millään mätsänneet yleisön pukeutumiskoodiin. Hän tunsi olevansa nolo turisti massatapahtumassa, mihin olivat rantautuneet kaikki Helsingin entiset rastafarit, taidetyypit, grungehipit, undergroundräppärit ja muut sellaset, jotka tietenkin nyt ovat jo nelikymppisiä.

Ynseänä, ulkopuolisena ja hieman epävarmana Kulttuuritäti silmäili vasemmistoaggressiivista porukkaa, joka oli rauhan asialla. Ja vihdoin se alkoi.

Lava oli täynnä soittimia, sumua ja himmeitä valoja. Taustalla näkyi hämärästi Jani Leinosen upea kangas, jossa oli poptaide -tyyppisesti sommiteltuja tekstejä. Paleface ilmestyi lavalle, valot syttyivät ja alkoi musiikki – ja samalla sekunnilla yleisössä rytmikäs käsien heilutus sivulta toiselle.

Nuutunut bloggaaja viihtyi takavasemmalla baarijakkaralla lepuuttamassa kinttujaan, mutta alkoi huomaamattaan imeytyä kohti yleisömerta. Estynyt sivistyneistö seisoskeli etupäässä tyylikkäästi paikoillaan, mutta Kulttuuritädin kehoa alkoi keinututtaa. Käsikin nousi vähän arastellen sitten ilmaan siinä. Kohta hän unohti taas missä on jo ja heilutteli mukana täysin innoissaan.

Palefacen keikka on aristoteelinen kokemus. Sanoitukset ja paha jonka hän ilmi vyöryttää, aiheuttaa kollektiivisen ahdistuksen, jonka yhdessäoleminen, musiikki, tanssi ja hyvä fiilis katharttisesti poistaa. Paleface tuo lohtua kaikille, jotka katsovat uutisia ja elävät tässä maassa. Joku, joka ei pelkää, joka puhuu suoraan, ja joka pitää heikompien ja ihan kaikkien puolta. Joku, joka lisäksi osaa tehdä musiikkia, räpätä ja laulaa, ja joka itse ei ole synkkä eikä epätoivoinen. Joku, jonka olemuksesta, masentavan totta olevista sanoituksista huolimatta, huokuu ilo ja hyvä olo. Artisti, joka on auki, rehellinen ja seisoo sanojensa ja tekojensa takana.

Keikan päätti upea, upea Vanki vai vartija, jonka instrumentaaliosuus sai kyyneleet silmiin ja kylmät väreet kulkemaan. Kulttuuritäti antaa viisi kukkasta, ja suosittelee Peilarin keikkaa kaikille. Vielä ehtii.Kirjoittanut Heini Heikkilä, Frontlé

Tykkää meistä facebookissa ja katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa Palefacen tulevat keikat osoitteesta www.gigwhale.com


It was a crush: Zara Larsson  1

Ihastuin radiosta alkukesänä kuulemaani tanssittavaan biisiin, jonka nimeä, enkä esittäjää tuntenut. Aina, kun kyseinen biisi alkoi pompahdella kaiuttimista, mietin, että tässäpä viileän kuuloinen mimmi ja freesiä tuotantoa. Se oli ihailua ensi kuulemalla. ”It was a crush But I couldn’t, couldn’t get enough..”.

Mietin, kenen kesäinen mestariteos tämä voi olla? Laulajan äänessä oli Rihannamaista tummaa vibraa ja Taylor Swiftimäistä popahdusta. Kauaa ei tarvinnut hakukoneessa notkua, kun jäljet johtivat rakkaaseen naapurimaahamme Ruotsiin. Olisihan se pitänyt arvata! Artistiksi paljastui vaaleakutrinen yltiölahjakas teinityttö Zara Larsson Tukholmasta, ja biisin nimeksi Lush Life. Tämä 1997 vuonna syntynyt lapsukainen yllätti ikänsä ja tyylinsä puolesta vahvasti. Larsson voitti Ruotsin Talent-ohjelman, Talangin, vuonna 2008 ollessaan vain 10-vuotias. Hän esitti ohjelmassa Whitney Houstonin ja Celine Dionin isoimpia kappaleita, ja voitti kilpailussa 500 000 kruunua.

Vuonna 2013 julkaistiin debyytti EP albumi Introducing, joka sisältää superhitti Uncoverin, jonka myös tajusin kuulleeni aikoinaan. Uncover -musiikkivideo on katsottu Youtubessa kymmeniä miljoonia kertoja. Tällä hetkellä tyttösellä on kolme-vuotinen sopimus Epic Recordsin kanssa USA:ssa, joten eiköhän 17-vuotiaalta Zaralta ehditä kuulla vielä hitti, jos toinenkin.

”Yeah I’mma dance my heart out ’til the dawn…”

Jos ja kun Zara Larsson tulee Suomeen konsertoimaan, teen jotain ollakseni siellä. Oh that teen spirit!


Kirjoittanut MinnyLee, Frontlé

Katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa Zaran keikat osoitteesta www.gigwhale.com


Frontlén teemabileet: Blockfest - osa6  1

Osa 6: Timanttikattaus

Huh huh. Blockfestin esiintyjäkaartissa komeilee suomiräpin ihmelapsi, 80 -luvun suomalaisen juppikulttuurin silotsiikkinen vesa, Cheek. Rakastettuna kansanikonina luulisin, että Cheekiä voi varmaan huoletta verrata kehen tahansa suomalaiseen supertähteen. Cheekistä tulee mieleen elävästi ne kekkoskultaiset ajat, jolloin suomalaisuus oli vielä ylpeydenaihe. Äskenhän oli vasta ne ajat, jolloin oli Paavo Nurmi ja se ensimmäinen ällistyttävä Nokian luuri.

Jotain totaalisen samanlaista on Cheekin uskossa itseensä, uhossa ja vilpittömässä, avoimessa menestyksen tavoittelussa.

Sanottiinpa ja oltiinpa Cheekistä mitä mieltä tahansa, hän on kiistatta omavoimaisesti noussut lahtelaisesta pikkupojasta tähtitaivaalle nöyristelemättömällä tyylillään ja bisnesmiehen aivoilla. Kaikki se on aivan taatusti ja ihan faktanakin vaatinut hirvittävän määrän työtä, täysin armottoman määrän ajettuja kilometrejä, syntymälahjana saatua karismaa, autenttisen, puhtaan ja kauniin ulkomuodon, ja voimakkaan tahtotilan.

Blockfestiin saapuu siis todella Iso NIMI. Blingbling -räppäri, timanttinen uhoaja, Suomen James Bond. Cheek, Elastinen ja muu Rähinä recordsin jengi ovat avanneet omalla menestyksellään, tv -työllään ja megakeikoillaan isolla kädellä samalla ovet levälleen koko suomiräp -genrelle kaikkine tasoineen. Eipä juuri tänäpäivänä löydy poppissikermää, missä ei fiittaajana olisi joku räppipoika. Tai tyttö.

Kun Cheekin esiintyminen Blockfestin lauantaissa julkistettiin, Tiketin sivut kaatuivat välittömästi ja loput liput tuolle lauantaille menivät todella lyhyessä ajassa. Blocfestin Cheek -lauantai on myyty siis loppuun. Tsekkaa seuraava keikka available Gigwhalesta. Ja ole nopea.

Täysin toisenlaisesta näkökulmasta Blockfestia lähestyy toinenkin iso nimi, Atomirotta. Notkea rotta riisui viime kesänä rottanaamarinsa ja astui julkisuuden valokeilaan aivan omilla kasvoillaan. Ja millaiset kasvot!

Itä-Helsingin sanansaattaja, tarinallisista hahmoista ja verbaalisesti varsin notkeasta musiikista tunnetun Notkean Rotan solisti toi Atomirottana pehmeän ja rakastettavan, rouhean ja maanläheisen rokkisoundin räppäämiseen ja biiseihin yhdessä Rane Raitsikan kanssa.

Hima taas ja Aurinkoon -biisit ovat nostaneet Atomirotan lyhyessä ajassa kaikkien huulille. Keikat on tunnetusti täynnä energiaa, loikkimista ja biletystä. Hanibani, kantsii mennä. Believe me. Atomirotta kun on vaan kaunis, sisällöltä ja ulkoa.Kirjoittanut Heini Heikkilä, Frontlé

Lue juttusarjan muut osat ja katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa yllämainittujen esiintyjien muut keikat osoitteesta www.gigwhale.com


Frontlén teemabileet: Blockfest - osa5  1

Osa 5: Lyömättömät ja Pajafella

Blogaaja on salaisesti rakastunut. Lyömättömien Kosola on todistetusti Suomen kovin friistailaaja, Xmies osaa pyöräyttää levyiltään pohjoisen pallonpuoliskon smootheimmat groovet. Mutta sitten. Tämä Solonen. Sen lisäksi, että Solonen on hävyttömän hyvä friistailaaja, räppäri ja läpänheittäjä, Solonen on K U U M A.

Tämä kuva otettiin reilu vuosi sitten. Mä en oo pessy tota poskee vieläkään.

Olin tuossa keväällä kerran eräässä tamperelaisessa ravintolassa tämän superkollaboraation keikalla. Yksi Lyömättömien keikkojen parhaista ohjelmanumeroista on osuus, jossa kaksikko pyytää yleisöä sanomaan henkilön, maan, tilanteen jne. joista he sitten keksivät armoitettuja riimejään. NIIN silloin, juuri tuolla hetkellä, Solonen katsoi minua syvälle silmiin ja kysyi minulta, ketä henkilöä olinkaan juuri ehdottanut.

Aika hidastui. Hikikarpalot valuivat aistillisesti hänen poskillaan, hänen ehkä hivenen juopuneet silmänsä olivat hyvin, hyvin siniset. Näin kuinka hänen huulensa avautuivat, hän huusi: ”MITÄ?” ja minä vastasin ”SAMANTHA FOX!”. Tämä häkellyttävän diippi keskustelu jatkui vielä hetken toistaen itseään pariin kertaan. Toivon, että Solonen lopulta sai sen minun oikean viestini. Wink. Wink wink. Nähdään Blockfesteillä Solonen T: Henna.

Oikeasti olen avoimen rakastunut koko kolmikkoon, jossa on kaksi Suomen ylivoimaisesti kovinta ja hauskinta hipidihopparia sekä tout-simplement-doué DJ. Kuten kaikki blogaajan tsiljoonat seuraajat ovat ehkä huomanneet, niin blogaajan hehkutussanavarasto on verrattain laaja. Kuitenkin Lyömättömien kohdalla kaikki mehevimmätkin suitsutukset kuulostavat banaaleilta, joten ehkä kadut tai tää ao. biisi puhuu mun puolesta.

Kun olin tuona sadunomaisena iltana odottelemassa Lyömättömien keikan alkamista, illan järkkärit, nuo mahtavat BassoKlubilaiset kutsuivat lavalle yllätysartistin Pajafellan. Sanoin kaverille, että ”tiedätkö, tästä jannusta me kuullaan vielä, tosta tulee jotain isoa”. Oman tarinansa kertoo sekin fakta, että vaikka ensimmäinen EP julkaistaan tänä syksynä päivämäärällä X, on räppärille kuitenkin varattu oma lava-aika. Sellanen ihankiva startti kenen tahansa uralle :) Ja onhan tämäkin biisi nyt aika herkku, oh oui.

Kirjoittanut Henna Lähtevänoja, Frontlé
Lue juttusarjan muut osat ja katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa yllämainittujen esiintyjien muut keikat osoitteesta www.gigwhale.com


Frontlén Teemabileet: Flow Festival - Sunnuntai  1

Osa 3 – Sunnuntai

Huomenna alkaa Flow Festival. Frontlén teemabileet: Flow-festivaali on 3 osainen juttusarja jonka kanssa voit kahlata tämän vuoden Flown tärpit läpi, päivä päivältä.

Flow 2015 järjestetään siis tänä vuonna pe 14.8. – su 16.8. ja tapahtuma puhkuu toinen toistaan mielenkiintoisempia artisteja ja artistikattauksen kovaa tasoa hämmästellään ulkomailla asti. Katsaus Flown kolmanteen tapahtumapäivään lupaa paljon, todella paljon.

Flown yksi mielenkiintoisimmista artistivieraista nousee sunnuntaina päälavalle. Kolme Grammya viime levystään kahminut anti-folk artisti Beck (US), joka esiintyy Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

Beck tuli tunnetuksi läpimurtosinglellään Loser vuonna 1994. Miehen meriitit eivät varmasti jätä ketään kylmäksi ja tekevät selväksi, että kyseessä on todella taitava muusikko. Hän soittaa mm. Kitaraa, rumpuja, bassoa, sekä huuliharppua ja soittaakin lähes poikkeuksetta kaikki albuminsa soittimet itse.

Sunnuntain toinen tärppi on brittiläinen indie rock –yhtye Florence + Machine (UK), jonka syvä ja romanttinen soundi taannee kylmät väreet iholla. Yhtyeen laulaja, Florence Welchin huikeat tulkinnat ja upea ääni jäävät takuulla soimaan päähän.

Kolmas tärppi on sinisen teltan illan avaava ihana Mirel Wagner (FI). Herkkä blues / folk –laulajatar on nopeasti saavuttanut kansainvälistä nostetta, josta esimerkkinä viime vuonna solmittu levytyssopimus yhdysvaltalaisen Sub Popin kanssa.

Neljäs nosto on Bright Balloon 360 stagella esiintyvä Kakkmaddafakka (NO). Aurinkoinen indie –meininki on discon, housen, rockin ja rytmien iloinen fuusio, johon yhdistyy poikkeuksellisen hilpeä Kakkmaddafakkan live -keikkojen energia. Tästä tulee hauskaa.

Tässä ei luonnollisesti ole läheskään kaikki, vaan sunnuntai on hyvää musiikkia tulvillaan. Sunnuntain bonustärppeinä mainittakoon ainakin Alt-J (UK), Flying Lotus (US), Tove Lo (SE), ja Emma Salokoski (FI) +++

Enää 1 yö…

Kirjoittanut Mr. Midsummer, Frontlé
Katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Katso Flown esiintyjälista ja esittelyt www.gigwhale.com


Frontlén Teemabileet: Flow Festival - Lauantai  1

Osa 2: Lauantai

Perjantaina alkaa Flow Festival. Frontlén teemabileet: Flow-festivaali on 3 osainen juttusarja jonka kanssa voit kahlata tämän vuoden Flown tärpit läpi, päivä päivältä.

Flow 2015 järjestetään siis tänä vuonna pe 14.8. – su 16.8. ja tapahtuma puhkuu toinen toistaan mielenkiintoisempia artisteja. Flown toinen tapahtumapäivä vaikuttaa hyvältä, todella hyvältä.

Selatessani Flown lauantain päiväohjelmaa läpi aistini herkistyvät erityisesti Belle & Sebastian (UK) kohdalla. Bongatessani bändin keikan Roomassa vuosituhannen alussa, jätti keikka jälkeensä kaihoa, syvää kaipuuta ja upean M-koon, valkoisen, fani T-paidan.

Vaikka ajan saatossa M-koko alkoi puristaa, eikä valkoinen ollut enää valkoinen oli Belle & Sebastian kuitenkin täyttänyt indie popin muotoisen reiän sydämessäni. Nyt Flowhun saapuva skottisekstetti tykittää freesimpänä kuin koskaan. Alkuvuodesta julkaistu yhdeksäs albumi Girls In Peacetime Want To Dance on jo pitkään odotettu loikka diskopopin suuntaan, joten odotettavissa on tapaaminen astetta tanssittavamman B&S:n kanssa.

Toinen poiminta lauantaille on Future Islands (US). Bändin meininki on mukavan miehistä ja rehdimpää otetta saa hakea. Tummat synasoundit ja voimakas laulu ottavat hetkessä otteen. Bändin kokeellinen synapop taannee Flow-yleisölle väkevän, sisun -makuisen elämyksen, jota ei kannata jättää väliin.


Lauantain herkkupala on kovaan nousukiitoon kiihdyttänyt Years & Years (UK) electronicatrio. Bändistä tulee kerrassaan hyvät vibat ja nättiin electropoppiin sekoittuu piirteitä r&b:stä ja housesta. Nyt ollaan tanssittavan electro -musiikin ytimessä ja tämä on pakko kääntää kovemmalle.


Päälavalla lauantai-illan starttaa täydellinen Regina (FI), joka tekee Flowssa tämän vuoden ainoan keikkansa. Vaikka Reginan esikoisalbumi täyttääkin tänä vuonna jo pyöreät 10 vuotta eivät biisit ole vanhentuneet päivääkään. Regina on takuulla yhtä ihana kuin aina.

Ruotsalais-gambialainen Seinabo Sey (SE) edustaa Reginaan verrattuna pari klikkiä tummempaa soundia. Vaikka Sey on vieraillut Suomessa aiemminkin lämmittänee sielukas laulajatar Bright Balloon 360 Stagen hehkuvaksi pimenevässä elokuun illassa.


Tässä ei luonnollisesti ole läheskään kaikki, vaan lauantai on hyvää musiikkia tulvillaan. Lauantain bonustärppeinä mainittakoon lisäksi ainakin Pet Shop Boys (UK), Róisín Murphy (IE), ILoveMakonnen (US), Skepta & Wiley (UK), ja Evian Christ (live) (UK) +++

3 yötä vielä…


Kirjoittanut Mr. Midsummer, Frontlé

Katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Katso Flown esiintyjälista ja esittelyt www.gigwhale.com


Frontlén teemabileet: Blockfest - osa4  1

Osa 4: Aivovuoto, DJ Kridlokk ja Tuuttimörkö

DJ Polarsoulin keikka kaikkine 23 vierailevine artisteineen viime vuoden Blockfesteillä oli sen verran mielen puhaltava kokemus, että odotan innolla tämän vuoden yhteiskeikkoja. Yhden sellaisen tarjoilee MC Jodarokin sekä tuottajakaksikko K.V.N:n ja Lobon muodostama kokoonpano Aivovuoto, DJ Kridlokk aka Khid mukanaan vielä Kilifornian kuvernööri Tuuttimörkö. Tästä syntyy sellainen kombo, että ilmassa on tiukasti hyvän mikkiinsylkemisen tuntua.

Kaikki näihin yhden keikan mittaisiin bileisiin osallistuvat artistit ovat pitkän linjan tekijöitä. Väkisinkin herättää rispektiä, että tässä nihkeilijöiden luvatussa maassa jotkut jaksaa painaa omaa juttuaan vuodesta toiseen, vaikka räntää sataa vaakatasossa ja voi kuulla, miten mökit mätänee peltojen keskellä. Aivovuodon, DJ Kridlokin ja Tuuttimörön tuotannoille on kaikille yhteistä tietynlainen tumma sävy, johon synkkä suomalainen mieli voi samaistua.

Aivovuodon uusin albumilta löytyy paitsi osaavaa räppäystä myös tosikivoja taustoja. Esimerkiksi Visioita Louvren vessasta tuo jänniä X-files-fiboja ja Fantastik Vouyage:sessa on ihan ihanat sämpläykset, häshtäg tykkään.Kirjoittanut Henna Lähtevänoja, Frontlé

Lue juttusarjan muut osat ja katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa yllämainittujen esiintyjien muut keikat osoitteesta www.gigwhale.com


Frontlén teemabileet: Blockfest - osa3  1

Osa 3: Dxxxa D & Hzzzt ja Likanen Etelä

Blockfestin timanttisessa esiintyjäkokoelmassa on muutama blogaajalle entuudestaan tuntematon hahmo. Sellaisia olivat esimerkiksi yhteiskeikan vetävät Dxxxa D ja Hzzzt. Blockfestin nettisivujen esittelyssä olevasta kuvasta tuli ensimmäisenä mieleen kuvahakutulokset, jotka saa kun kirjoittaa hakukenttään ”stuffed animals gone wrong”. Lähempi tarkastelu paljasti maskien olevat folioviritelmiä, mistä syntynyt mielikuva oli vain hitusen vähemmän hämmentävämpi kuin se ensimmäinen. Loogisesti päätellen tällä kaksikolla ei voi olla muuta kuin vähintäänkin inspiroivaa musiikkia, eikä olekaan. Löysin aika pian kappaleen nimeltä Toiset, jotkut muut ja katuperse, siis wowza. Ajattelin, että hitto soikoon, tämähän on nerokas! Dear misters Dxxxa D sekä Hzzzt. Jos vain kuulette minua, niin meikä haluis et kaikki ois mahtavaa, eli ois jos voisitte soittaa tuon ko. kappaleen sitten Blockfesteillä T: Henna.

Myös Likanen Etelä on jäänyt vähemmälle kuuntelulle. Likasen Etelän edustama uhoräppi oli blogaajalle joskus The Juttu, ja kyllä vaan, nämä miehet osaavat hommansa. Vaikka nuorten naamarimiesten kirkkonummiuho ei tarjoaisikaan henkilökohtaista tarttumapintaa, niin ADOD ja MC Rambo puristavat sanomansa sellaiseen asenteelliseen aggremoodiin, että takuulla festariyleisö on ihan että ah jaa hurri, kerro miten se menee.

Kirjoittanut Henna Lähtevänoja, Frontlé
Lue juttusarjan muut osat ja katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa yllämainittujen esiintyjien muut keikat osoitteesta www.gigwhale.com


Frontlén Teemabileet: Flow Festival - Perjantai  1

Osa 1: Perjantai

Ooooh, viikon päästä perjantaina alkaa Flow Festival. Frontlén teemabileet: Flow-festivaali on 3 -osainen juttusarja, jonka kanssa voit kahlata tämän vuoden Flown annin läpi, päivä päivältä.

Flow 2015 järjestetään siis tänä vuonna pe 14.8. – su 16.8. Festivaali on reilussa kymmenessä vuodessa ehtinyt muodostua oleelliseksi osaksi Helsingin kulttuuritarjontaa. Flow on enemmän kuin pelkkä festari, Flow on kokemus, joka vahvistuu vuosi toisensa jälkeen lukuisine esityksineen.

Tapahtumaa siis riittää, ehkäpä siksi on hyvä skannata festivaalin joitakin mielenkiintoisimpia artistivieraita läpi ennalta. Aloitetaanpa loogisesti perjantaista:

Perjantain pääesiintyjäksi on kiinnitetty Major Lazer (US). Major Lazer on amerikkalaisen DJ-tuottaja Diplon, sekä Jillionaire ja Walshy Firen muodostama elektronisen musiikin fuusio. Musiikissa on runsaasti vaikutteita reggaesta, dancehall ja electro housesta. Toiminta on vauhdikasta ja huumaavaa. Major Lazer on tällä hetkellä niin kuumaa kamaa ympäri maailmaa, että tätä keikkaa ei kannata jättää väliin. Ps. Diplo vetää Flowssa myös oman DJ keikkansa joka kannattanee myös tsekata.


Toinen perjantain must on kultaisen disco-ajan yksi keskeisemmistä edustajista Chic featuring Nile Rodgers (US). Chicin tunnetuimpiin hitteihin lukeutuvat mm. Good Times, Dance, Dance, Dance sekä Le Freak. Vaikka bändin perustajiin kuuluvalla Nile Rodgersilla on ikää jo yli 60 vuotta ei disco katso ikää. Chic tuo takuulla hymyn takaisin 2015 -luvulle.

Kolmas poiminta perjantaille on vastustamaton Lianne La Havas (UK). Ihastuttava, vasta 25 –vuotias La Havas on folk- ja neosoul -laulaja, sekä multi-instrumentalisti. Liannen toinen studioalbumi julkaistiin juuri parahiksi ennen Flowta, joten odotus palkitaan taatusti.


Tässä ei luonnollisesti ole läheskään kaikki, vaan perjantai on hyvää musiikkia tulvillaan. Perjantain tärppeinä mainittakoon ainakin Run The Jewels (US), Clark (UK), ja Elliphant (SE) +++

7 yötä vielä…

Kirjoittanut Mr. Midsummer, Frontlé
Katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Katso perjantain esiintyjälista ja esittelyt www.gigwhale.com


Frontlén teemabileet: Blockfest - osa2  1


Osa 2: Paperi T, Tippa-T ja MNTTT

Siis täysin irrelevantti kysymys, mutta voisiko joku blogaajaa valaistuneempi kertoa miksi noin 90% viime vuosina breikanneista kotimaisista räppäreistä lopettaa artistinimensä T-kirjaimeen? Tämä kysymys vainoaa minua öisin. ( Ja nälkä. Myös nälkä vainoaa minua öisin. Mutta ei siitä sen enempää.)

T-räppäreistä nähdään tänä vuonna parhaimmisto Blockfesteillä. Oma suosikkini on Paperi T, jonka monimuotoiset ja mielenkiintoiset kappaleet kolahtelee pikkuhiljaa, palanen kerrallaan. Kaikista helpointa räppiä Papru ei tee, mutta se tekeekin siitä herkullista – Paperi T:n biisi on sipuli, joka kuoriutuu jokaisella kuuntelukerralla yhden kerroksen lisää ja joskus vähän itkettää. Paperi T:ltä runoilut sujuu, esimerkiksi tässä biisissä.

Turkulainen Tippa-T taas puolestaan tekee rehellistä viinaaseksiähuumeita-räppiä trap-taustoilla. Tippa-T:tä on aiemmin verrattu Petri Nygårdiin, mutta tämän ganstan musiikista puuttuu perussuomihumpan rillumarei-rentunruusumeininki. Juurikin tämä puuttuva elementti tekee tämän T:n swägästä niin mehun.MNTTT
on tästä kolmikosta ja ehkäpä koko Blockfestin esiintyjistä uugein. Huikeasta levymyynnistään huolimatta MNTTT:n biisit ei todellakaan ole niitä perinteisiä bilebiisejä, mutta veikkaanpa että lavan edusta täyttyy silti paitsi hartaista tosifaneista myös uusista kuulijoista, sillä Menetetyt-levyn kipaleet saa kyllä räppipäät nyökkäämään. Eevil Stöö ja Aztra ylläpitää ”old-school” -suomiräpin mystistä marginalismia komeasti.

Kirjoittanut Henna Lähtevänoja, Frontlé
Lue juttusarjan muut osat ja katso keikat, festarit, ilmiöt ja asiat osoitteesta www.frontle.com

Tsekkaa yllämainittujen esiintyjien muut keikat osoitteesta www.gigwhale.com

Edellinen