Keikat & festarit

Frontlè Magazine on vuonna 2015 perustettu musiikin riippumaton sanansaattaja. Kirjoitamme keikoista, festareista, ilmiöistä ja asioista. www.frontle.com

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2015.

Elastisen – ELA SHOW  1

En mahda sille mitään, että itselleni tulee edelleen Elastisesta puhuttaessa ensimmäisenä vahvasti mieleen Fintelligens, vaikkakin yhtye on ollut tauolla jo vuodesta 2012. Mennäänpä kuitenkin muutama vuosi ajassa taaksepäin rakkaalle 90-luvulle. Oli nimittäin vuosi 1998 ja elin omaa hip hop -kesääni kuunnellen Mobb Deeppiä, Rootsia ja Xzibittiä. Jenkkiräppi oli aitoa hiphoppia ja biisien sanat tarttuivat tiukkaan. Jopa niin tiukkaan, että edelleen yllätyksekseni osasin biisien sanoja ulkoa.

Pian tästä MoonTVllä ja soittolistoilla alkoi näkyä kotimainen Fintelligens. Suomeksi räppääminen oli tuohon aikaan vielä verrattain uusi juttu ja koska kontrasti jenkkiräpin kanssa oli suuri, meni omalla kohdallani todella kauan ennen kuin pystyin ottamaan Fintelligensin tosissaan. Salaa tietty fiilistelin joskus vuosituhannen vaihteen aikoihin tehtyä Stockholm-Helsinki biisiä, mutta olin jo ehtinyt lokeroimaan bändin siihen unohda –lokeroon.

Fintelligens ei kuitenkaan suostunut unohtumaan eikä feidaamaan. Iso H ja Elastinen osasivat hommansa ja puskivat kotimaista hoppia eteenpäin yhdessä ja erikseen. Vuonna 2003 yhdessä Kapasiteettiyksikön kanssa perustettiin suomalaiseen rap-musiikkiin keskittynyt Rähinä Records –levy-yhtiö ja asiat liikkuivat kuin itsekseen kohti jotain suurempaa.

Kymmenessä vuodessa Suomi oli kypsynyt vastaanottamaan suomalaista rap-musiikkia. Nyt musiikkityylin suomennos hyväksyttiin mukisematta tasavertaisena muiden genrejen rinnalle, fanikunta kasvoi kasvamistaan ja tie oli aurattu auki useille muillekin musiikkityylin edustajille.

Vuodet luonnollisesti jättävät jälkensä meihin ja toki Fintelligensinkin musiikki muuntui 2010-luvulle tultaessa uhoräpistä enemmän bileräpin suuntaan. Pian biisit kuten Mikä Boogie tai etkot, juhlat, jatkot pyörittivät peppuja ympäri Suomen. Elettiin Suomi -rapin kultaisen aikakauden porttien juurella.

Rap-musiikin vahvuus täytyy olla sen muuntautumiskyvyssä. Se on onnistunut luomaan itsensä niin monesti, ottamaan vaikutteita, ja liikkumaan uusiin suuntiin, että se on pysynyt valtavirrassa näin monta vuotta ja saanut taakseen lukuisan kannattajakunnan.

Kuvailisin nykyistä vallalla olevaa hip hop -aikakautta viihderäpin –aikakaudeksi, jossa kyseiselle aikakaudelle tyypillisiä merkkejä ovat isot, megaluokan keikat sekä biisien sijaan artistin selittämätön, ylikorostunut asema. Esimerkkinä tästä mainittakoon viimeaikainen JareKrishna hysteria ja liikehdintä. Räpilla pyyhkii Suomessa lujaa ja se näkyy.

Elastisenkin tukka alkoi kasvaa ja hymy levisi korvasta korvaan vaivihkaa vuosien aikana. Nyt aina kun miehen näkee, ei valkoinen hammasrivi pysy piilossa lainkaan. Positiivisuus on tietysti hyvä juttu ja varsin kysyttyä tänä päivänä. Elastinen on breikannut itsensä läpi mainoskasvona, The Voice of Finland –ohjelman tuomarina, Vain elämää –televisiosarjan yhtenä osallistujana, ja lukuisina ääninä animaatio elokuvissa, sekä yhteisbiiseissä monien artistien mm. legendaarisen Snoop Doggyn kanssa.

Elastinen itse haluaisi kuitenkin olla huippuhyvä taikuri ja jonkin asteista taikaa Elan otteissa onkin, sen verran suuri hype miehen takana on. Nyt on Elastisen aika astua areenalle. Hartwall areena on varattu miehelle valtaisan kysynnän vuoksi nyt kahdeksi päiväksi 9. Ja 10. Lokakuuta. Lokakuun ELA SHOW tulee olemaan Elastisen tämänastisen uran suurin näytös. Keikalla nähdään läpileikkaus miehen urasta ja lavalla nähdään Elastisen kanssa hänen orkesterinsa sekä toistaiseksi yllätyksenä säilyvät vierailijat.

Monia spekulaatioita vierailijoista liikkuu aina Snoop Doggista, Rähinä posseen, ja Cheekiin. Oma artistiveikkaukseni on, että lavalla nähdään ainakin Iso H ja Fintelligens ”comeback”. Illasta tulee aikakaudelleen uskollisesti SUPER MAGEE elämyksellinen kokemus ja pääartistina nähdään tietysti ELA itse. Anna sen soida.


Kirjoittanut Mr.Midsummer, Frontlé

Tykkää meistä facebookissa ja lue lisää tulevista keikoista, festareista, ilmiöistä ja ajankohtaisista artisteista osoitteesta www.frontle.fi

Katso keikan lisätiedot - www.gigwhale.com


Puhutaan hetki Antti Tuiskusta  2

Lokakuusta alkaen popskenen tämän hetken kuumin hotti, Antti ”Anatude” Tuisku kiertää Suomen merkittävimmät konserttitalot. Peto on irti -kiertueelle myydään jo lippuja ja henk.koht. suosittelen olemaan ripeä, ettei käy niin kuin allekirjoittaneen kavereille männäkesänä.

Viestejä Antti Tuiskun keikalta
Viestejä Antti Tuiskun keikalta

Kävin nimittäin heinäkuussa Tampereella eräillä klubifestareilla elämäni ensimmäisellä Antti Tuiskun keikalla. Olin ostanut itselle ja posselle liput jo reilusti ennakkoon, mikä osoittautui harvinaisen viisaaksi vedoksi siinä vaiheessa, kun muutama muukin kaveri olisi tapahtumailtana halunnut tulla tuiskuttamaan. Kun soitin innokkaana kysyäkseni olisiko keikalle saatavissa vielä lippuja, oli puhelu kuin kohtaus American Psychosta (ks. alla). Lippuja ei TODELLAKAAN ollut.

Kyseisen festivaalin keikkojen sijoittelu on todennäköisesti päätetty jo kauan aikaa ennen käänteentekevän Peto on irti –levyn julkaisemista. Keikka oli sijoitettu Tampereen keskustassa sijaitsevan, kissaeläinaiheisen hotellin yökerhon tiloihin. Järjestäjät eivät selkeästi olleet varautuneet tämän kesän Koko Suomi tuiskuttaa –ilmiöön, sillä yökerho oli tosiaan ääriään myöten loppuunmyyty. (Tämä on varsin ymmärrettävää, vaikkakin me Tosituiskuttajat olimme saaneet siitä jo vihjeitä Antin salaperäisistä #munvuosi -somepäivityksistä). Yökerhon esiintymislava oli sekä liian pieni että matala. Jonot olivat kuin Neuvostoliitossa: pitkät sisään, ulos, vessaan ja ylipäätään metrin eteenpäin missä tahansa kohtaa baaria, mutta itse esitys lunasti kyllä odotukset. Olin nimittäin (ja olen edelleen) katkera siitä Ruisrock-hommasta, etenkin kun joka paikka tuuttasi kuinka Anatude veti koko festarin parhaimman performanssin.

Siksipä olenkin iloisena vastaanottanut tiedon Antin konserttitalokiertueesta, sillä tällä kertaa haluan nähdä koko shown banaaninsyömisineen kaikkineen, ilman että joku hulauttaa jokaisen ”wääään” kohdalla siideriä niskaan ja toisella puolella yli-innokas möhömaha keinuttaa sen lantioo way too fucking close.

ANYWAY, Lippupalvelun lippuja saa täältä. Ja gigwhale kertoo myös keikkojen ajankohdat ja paikat.Kirjoittanut Henna Lähtevänoja, Frontlé

Tykkää meistä facebookissa ja lue lisää tulevista keikoista, festareista, ilmiöistä ja ajankohtaisista artisteista osoitteesta www.frontle.fi

Katso keikan lisätiedot ja osta liput - www.gigwhale.com


Täyttä vauhtia – Kid Ink Suomeen  1

Syksy tulla ropisee ja kesän festarikeikat painuvat lyhytkestoisesta keikkamuistista siihen pitkäaikaiseen säiliömuistiimme, jonne kaikki parhaimmat keikkamuistelot pakastetaan, ja joilla herkutellaan aina amnesiaan asti. Nopea vilkaisu gigwhale.comin Suomen loppuvuoden keikkatarjontaan paljastaa sieltä makoisan herkkupalan.

Yksi ehdoton valinta on radioystävällisen hiphopin ja r&b:n lähettiläs Kid Ink. Losilainen, päästä varpaisiin tatuoitu, räppäri julkaisi kolmannen studialbuminsa Full Speedin alkuvuodesta 2015, ja on viihtynyt US Billboard 200 -listalla kunnioitettavasti.

Kid Ink (Brian Collins) aloitteli musiikkitaipaleensa 16-vuotiaana tekemällä biittejä ja mixteippejä innoittajinaan mm. Pharrell Williams ja Timbaland. Ottipa hän tuolloin jo ensimmäisen tatuointinsakin. Vuonna 2012 hän breikkasi julkaisemalla ensimmäisen itsenäisen albuminsa Up & Away, joka sisältää singlet Time of your life ja Lost in the sauce. Tämän jälkeen levyjä ja hittejä on tipahdellut tasaiseen tahtiin, joista viimeisimpinä mainittakoot kappaleet Be real, Show me ja Body language, jossa fiittaa mm. oma suosikkini Usher.

Suomessa Kid vieraili jo viime syksynä, kun Nosturin keikka myytiin loppuun. Miekkosen piti seuraavan kerran esiintyä tämän kesän Blockfesteillä mutta perui tulonsa kiertuesuunnitelmien muutosten vuoksi. Nyt Kid Ink saapuu Helsinkiin sunnuntaina 15.11. The Circukseen. Lipunmyynti on nyt auki täällä.

”Amerikan Mikael Gabriel” tahtoo aina yllättää yleisönsä ja toivookin, että paikallaolijat saisivat jotain, jota eivät osanneet odottaa. Keikasta tulee takuulla pidempiaikaisen keikkamuistin arvoinen eli ryhmity ajoissa Kid kaistalle ja varaa lippusi ajoissa, sillä keikka myytäneen Nosturin tavoin loppuun. Ja mitä tatuointeihin tulee – ei miehestä juuri löydy tilaa uusille kuville vaan tatskoja on yksinkertaisesti liian-monta-laskettavaksi. Mies on artistinimensä ansainnut.

Iz U Down?


Kirjoittanut MinnyLee, Frontlé
Tykkää meistä facebookissa ja lue lisää tulevista keikoista, festareista, ilmiöistä ja ajankohtaisista artisteista osoitteesta www.frontle.com

Katso keikan lisätiedot ja osta liput - www.gigwhale.com


DJ Premier and His Live Band  1

10. syyskuuta tullaan näkemään mielenkiintoinen ilta kun yksi hip hopin arvostetuimmista ja nimekkäimmistä kulttihahmoista saapuu suomeen. Ensi vuonna viisikymppisiään juhliva DJ Premier on ollut pelissä pitkään ja ruokkinut kultaisella lusikallaan lukuisia hip hopin tunnetuimpia nimiä. Premier on takuulla vaikuttanut itse kunkin musiikillisiin hermoreseptoreihin, sillä Primo on häärinyt tuottajana mm. KRS-Onen, Nas:n, Jay-Z:n, Biggien, Mos Def:n, Xzibitin ja Snoop Doggin hittibiisien taustalla.

Nyt tässä vaiheessa pitäisi olla jo selvää, että kun puhumme DJ Premierestä puhumme hip hopin kenties vaikutusvaltaisimmasta persoonasta. Gang Starrista yhdeksi maailman tunnetuimmaksi tuottajaksi kivunnut DJ Premier nähdäänkin nyt onneksemme Nosturissa, torstaina 10. Syyskuuta.

DJ Premier ei suinkaan tule yksin, vaan tuo mukanaan New Yorkin jazzmuusikoiden parhaimmistoa. Jazz-hiphop-konsepti on timanttinen ja juontaa juurensa, Gang Starrin toisen osapuolen, Gurun vuonna 1993 aloittamalle Jazzmatazz-projektille. Jazzmatazz on vaihtoehtoista jazzräppiä, jossa Guru työskenteli yhteistyössä jazzmuusikoiden, kuten Donald Byrdin, Branford Marsalisin ja Roy Ayersin kanssa.

DJ Premierin (Christopher Martin) muodostama livebändi ja jazz-hiphop-turntablism-fuusio on jälleen hieno osoitus kuinka laajalle musiikillisia rajoja voidaan venyttää. Keikoilla bändi esittää DJ Premierin tuotantoa aina Gang Starrista mm. Nasin, Jay-Z:n ja Biggien kanssa tehtyihin biiseihin. Bändissä soittavat DJ Premierin lisäksi Brady Watts (basso), Lenny ”The OX” Reece (rummut), Takuya Kuroda (torvet ja koskettimet) sekä Corey King (pasuuna ja koskettimet).

Kirjoittanut Mr. Midsummer, Frontlé
Tykkää meistä facebookissa ja lue lisää tulevista keikoista, festareista, ilmiöistä ja ajankohtaisista artisteista osoitteesta www.frontle.com

Katso keikan lisätiedot ja osta liput - www.gigwhale.com