45 kilometriä tunnissa kulkeva kaksipyöräinen ei ole lain silmissä polkupyörä vaan mopo

Helsinkiin rantautui ensimmäiset sähköavusteiset kevytmopot.

Bond-pyörien taustalta löytyvällä emoyritys Smidellä on vastaavia kulkupelejä myös Zürichissa.
Bond-pyörien taustalta löytyvällä emoyritys Smidellä on vastaavia kulkupelejä myös Zürichissa. Kuva: Smide / Facebook

Niitä sanotaan pikasähköpyöriksi, vaikka Suomen lain mukaan niitä pitäisi kutsua mopoiksi. Helsingin kantakaupunki sai uuden liikkumismahdollisuuden, kun Bond Mobility toi kaupungille 30 pikasähköpyörää ihmisten käytettäväksi. Lähiviikkoina kyseisten kulkupelien määrä kasvaa noin sataan pyörään, kunhan niitä ehditään rekisteröidä lisää.

Bond-pyörillä ei ole kiinteitä asemia, vaan homma toimii sähköpotkulautojen tapaan eli sovelluksesta voi katsoa, missä kulkuvälineitä kulloinkin löytyy ja vempeleen voi palauttaa mihin tahansa alueen sisäpuolella. Ensin lanseerattiin Android-versio ja pian sovellus on saatavilla myös iOSille.

Bond-pyörät kulkevat peräti 45 kilometriä tunnissa ja niiden toimintasäde on 100 kilometriä. Helsingissä niiden alue päättyy Pasilaan, mutta lenkkiä voi heittää koko 100 kilometrin säteellä.

Pyörien laskutus on kolmiosainen: maksat käyttöönotosta, ajasta sekä kilometreistä. Käyttöönotosta tulee aina euron kertamaksu ja jokainen ajettu kilometri maksaa euron. Lisäksi kustannuksia tulee kymmenen senttiä jokaiselta minuutilta, kun pyörä on käytössäsi. Halpaa Bond-pyöräily ei ole, sillä esimerkiksi kymmenen kilometrin ja puolen tunnin pyöräily Punavuoresta Pasilaan ja takaisin kustantaisi noin 14 euroa.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin huomautti Bond-pyöristä Twitterissä.

“Kerrataan vielä, vaikka aihetta on jo käsitelty. Toisin kuin jutussa pääasiallisesti esitetään, nämä ovat mopoja eivätkä polkupyöriä. Niitä koskevat mopon liikennesäännöt, kuten kypäräpakko sekä promillerajat. Eikä niillä tietenkään ajeta jalkakäytävällä."

 

Jalkakäytävien lisäksi näillä pyörillä ei saa ajaa myöskään kevyen liikenteen väylällä, jos ei mopolla ajoa ole merkissä erikseen sallittu. Bond-pyörällä voi ajaa monessa kohtaa etenkin kantakaupungin alueella, sillä nopeusrajoitus pätee luonnollisesti myös niihin.

Sähköpyörien nopeutta rajoitetaan lain takia, vaikka usein vehkeissä riittäisi voimaa huomattavasti kovempiinkin nopeuksiin. Tästä antaa esimerkin Youtube-käyttäjä BossManaatti, jonka videoilla viritetyt sähköpyörät rikkovat helposti sadan kilometrin tuntinopeuden.

1 kommentti

55-vuotias

20.8.2019 08:43

Jos kyseisen pyörän sovellukseen täytyy laittaa kuva ajokortista, mitenkäs me vanhemmat jotka saamme mopoa ajaa ilman ajokorttia tässä tilanteessa toimimme mikäli vanhempana ei ole ajokorttia mopolle tai autolle hankittu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi