Ai miksi Vegaanihaaste? Säästät eläimiä, terveyttäsi, ilmastoa ja vettä, etkä jää mistään paitsi – siksi!

Vegaanihaaste käynnistää vuoden – vielä ehtii mukaan, vaikka uutena vuotena olisi vielä nakki maistunutkin.

Kuva: Photographee.eu / Fotolia

Uusi vuosi tuo mukanaan haasteet. Yksi merkittävimmistä ihmisten käytöstä muuttavista yhteishaasteista on tammikuun ajan kestävä Vegaanihaaste, missä ihmiset haastetaan kokeilemaan kasvissyöntiä tammikuun ajan.

Ilmastonmuutos on todellinen uhka, ei mielipidekysymys, sanoi presidentti Sauli Niinistö presidentin perinteisessä uudenvuodenpuheessa.

“Jokaisen meistä on otettava ja kannettava vastuuta; elämäntapamme tuottaa kriittiseksi käyvää kuormaa planeetallemme”, Niinistö sanoi puheessaan.

Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen ja kasvisten osuuden lisääminen nivoutuu tiiviiksi osaksi ilmastolle ystävällistä ruokavaliota yhdessä hävikin pienentämisen, lähellä tuotetun ruoan suosimisen sekä tuotannon, valmistuksen ja säilytyksen energiatehokkuuden parantamisen kanssa. Siksi Niinistökin kertoi syksyllä Twitterissä syövänsä lihaa vain yhtenä päivänä viikossa.

Vegaanihaaste tarjoaa osallistujilleen inspiraatiota haasteessa onnistumiseen. Kun osallistut haasteeseen Vegaanihaasteen sivuilla, saat itsellesi uutiskirjeen muodossa vinkkejä herkulliseen kasvisruokavalioon sekä halutessasi käyttöösi oman vegaanituutorin.

Vegaanihaasteen sivuilla listataan myös hyviä syitä osallistua. Säästät eläimiä, terveyttäsi, ympäristöä, ilmastoa ja vettä.

Listan viimeiset syyt kääntävät monille vaikealta kuulostavan ajatuksen vegaanisesta ruokavaliosta eräänlaiseksi arjen seikkailuksi. Ne kuuluvat: et jää mistään paitsi, voit herkutella, etkä jää yksin.

“Kasviperäisten tuotteiden saatavuus ja valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina niin kaupoissa kuin ravintoloissa ja kahviloissakin. Ruokakaupoissa on paljon erilaisia kasviproteiinin lähteitä Härkiksestä Oumph!:iin ja Nyhtökaurasta vegaanisiin nugetteihin, nakkeihin, pihveihin ja pyöryköihin. Valmisruokia löytyy pizzoista hampurilaisiin ja makaronilaatikosta lihapiirakoihin. Kasviperäisiä maitoja, kermoja, jäätelöitä, rahkoja, vanukkaita, jogurtteja ja juustoja voi ostaa lähes jokaisesta ruokakaupasta.”

“Suolaisen mättöruoan ja sipsien lisäksi tavallisissa ruokakaupoissa on laaja valikoima jäätelöitä, suklaita, keksejä sekä karkkeja. Kiireisen leipurin pelastus ovat valmiit vegaaniset pakastepullat, lehti- ja piparkakkutaikinat sekä croissantit.”

Inspiraatiota vegaaniseen syömiseen löytyy todella paljon. Vegaanituotteet.net on yksittäisen ihmisen projekti, joka kokoaa yhteen olennaisimmat tiedot veganismista ja listaa suomalaisista peruskaupoista löytyviä vegaanituotteita. Toinen inspiraation lähde on Facebookin Sipsikaljavegaanit, joka on ruoka- ja kehopositiivinen, vegaaniseen mättöruokaan suuntautunut valtakunnallinen ryhmä.

5 kommenttia

MatoMaki67

2.1.2018 14:34

Kuin tilauksesta! Olen pitkään syönyt lähes vegaanisti, mutta se lopullinen askel puuttui. Miksi? Koska en vaan tullut hankkineeksi riittävästi tietoa asiasta. Nyt päätin, että nyt! Kiitos jutusta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

#jospaeikuitenkaan

2.1.2018 17:53

Muuten hyvä juttu mutta kun tuolla haasteen lopussa lukee 'Vegaanihaasteen järjestää: Oikeutta eläimille' niin KIITOS EI! Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia on ihan ok juttu mutten silti halua olla noiden ekoterroristien kanssa missään tekemisissä!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Valehteleva haaste

4.1.2018 14:52

Yhdessä lehmässä on 300 kiloa syötävää, mutta elintarviketeollisuus on opettanut ihmiset lähinnä paisteihin, pihveihin ja rypsiöljyllä pilattuihin valmismarinoituihin suikaleisiin.

Syön lihaa noin 40 kiloa vuodessa, eli suomalaisten kulutuskeskiverto 1970-luvulta. Syön eläintä turvasta hännänpäähän asti, kuten pitääkin ja kaipaisin 'syö koko eläin' -kampanjaa. Vielä parempi olisi 'syö vain suomalaista laiduntanutta ja AIV-rehua syönyttä lihaa ja syö kaikkia osia siitä.' Ei vaan ole kovin vetävä nimi.

Japanissa, missä viljelymaata on vähän, syödään kaikki. Grillaa-itse-pöydässä paikoissa tarjolla mm. kohtua, tripesiä ja ohutsuolta grillattavaksi. Kokeilin ohutsuolta ja se oli grillattuna tosi hyvää.

Vegaanihaaste sitäpaitsi valehtelee että kaikki liha on samanlaista: Maailman luonnonsäätiö itse tukee METSÄLAIDUNTAMISPROJEKTIA. Jos syö suomalaista laiduntanutta lihaa, kyseessä on - koska laiduntaminen ja AIV-rehu - ko. liha on hiilinielu. Näillä leveysasteilla viljely, esim viljojen, on erittäin epäekologista, ekologisin ruuantuotantometodi näin pohjoisessa on laiduntava märehtijä.

Nämä haasteet lisäksi esittävät aina hiilipäästöjen, vedenkulutuksen yms. määrinä USAlaisen feed-lot naudan lukemia, kun moinen ei ole Euroopassa edes sallittu menetelmä. Jos on pakko valehdella, asiassa on jotain hämärää. Suomessa ei ole vesipulaa ja suomalainen nauta laiduntaa ja/tai syö AIV-rehua. Laiduntava eläin säilyttää arvokkaita, uhanalaisia lajeja sisältäviä perinnemaisemia laiduntaessaan.

Olin kasvissyöjä 20 vuotta ja sitten alkoi tukka lähteä sinkinpuutteesta. Kasvikunnan sinkki ei imeydy kaikilla kunnolla. Pieni määrä - se 70-lukulainen kulutusmäärä - lihaa pitää tukan päässä. Ja niille jotka selittävät että se kasvisruokavalioni oli huonosti koostettu: Ei ollut, sillä olin mukana kasvissyöjien d-vitamiinitutkimuksessa tuolloin 2 vuoden ajan, verikokeita, ruokapäviäkirja-analyysiä jne. ja niiden mukaan sinkinsaanti oli kunnossa ja ainoa mitä tarvittiin muka lisäravinteena oli se d-vitamiini ja sekin vain talvella. Joo, papereissa oli varmaan riittävä sinkinsaanti, mutta kun elimistö ei sitä sinkkiä ottanut, varsinkin kun söin suositusten mukaisen määrän täysjyväruista ja se viljojen fytiinihappo estää mineraalien - erityisesti sinkki, rauta ja magnesium - imeytymistä, koska se kelatoi nitä.

Tärkkelyksetön tammikuu voisi olla parempi ajatus, sen tyypin 2 diabeteksen hoitoon kun uppoaa lääkkeitä ja lääkärille matkustamista ja niilläkin on se oma hiilijalanjälkensä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Down2Earth_

4.1.2018 16:30

En lähde mukaan. Lihansyönti kuuluu ihmislajille, se on kohtuullisesti nautittuna terveellistä ja se tuottaa monille nautintoa. Eläimet syntyvät syötäviksi, eikä niitä voi "pelastaa" (typerä termi käyttää tässä yhteydessä). Ihminen on ravintoketjun huipulla ja tämän planeetan valtias. Planeetan menestyneimpänä lajina olemme saavuttaneet mahdollisuuden syödä muita lajeja ja itse aion käyttää tätä mahdollisuutta hyväkseen koko elämäni loppuun asti ("oikeudellisuutta" ei voi liittää tähän asiayhteyteen).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

8.1.2018 15:57

Tutkitusti kasvit tiedostavat, että niitä syödään. Salaatti on murha.

http://uproxx.com/life/plants-know-when-being-eaten/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi