Perunamuusi nuijii ranskalaiset! Laihduttavat naiset ovat ärsyttäviä! Persikka voittaa vesimelonin! Hans Välimäki on seksikkäämpi kuin Jyrki Sukula! Maksalaatikko on hyvää! Jep. Cityn ruokakysely piirtää ravintoympyrän uudelleen.
City-lehti kysyi ruuasta ja syömisestä heinäkuussa. Ja kyllä te vastasittekin.Vajaan kuukauden aikana saimme lähes 6000 vastausta, joista 74 prosenttia naisilta.
Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikön Johanna Mäkelän mukaan ruoka on yhä useammin statement, väline oman elämäntavan määrittelemiseen. Näin ei ole aina ollut. Mäkelän mukaan parissa vuosikymmenessä on tapahtunut kuusi suurta muutosta nuorten aikuisten keittiössä ja syömisessä.
1. Supersize-ilmiö
Kuka muistaa kolmanneslitran limupullon? Pakkauskoko kasvaa erityisesti makeisissa ja limonadeissa. Myös fast food -ravintolat pyrkivät samaan mega- ja plusaterioillaan pienellä rahalla paljon lisää.
Juuri nyt supersize-tuotteet ovat myrskynsilmässä. Morgan Spurlock kohautti Yhdysvalloissa pikaruuan ahmimisen seurauksista kertoneella dokumentillaan.
Makeisia, limonadeja ja sipsejä syytetään erityisesti suomalaisten miesten ylipainosta ja aneemisista Cooper-tuloksista. Kymmenessä vuodessa alokkaan aerobinen suorituskyky on pudonnut 10 prosenttia. Muutokset ruokailu- ja liikuntatottumuksissa ovat olleet niin nopeita, että ilmiön lopulliset seuraukset kansanterveyteen jäävät nähtäväksi. Voiko keskipituuden kasvu kääntyä laskuun? Voisiko elinajanodote jopa laskea?
”Suomessa on pitkä valistamisen perinne. Yliampuminen on tavallista”, Mäkelä rauhoittelee.
2. Mies keittiössä
Einekset, puolivalmisteet, helppokäyttöiset ja tehokkaat kodinkoneet laskevat keittiötöihin käytettyä aikaa.
”Vielä 90-luvulla einesten syömistä täytyi jotenkin selitellä, mutta nykyään nuoret aikuiset pitävät eineksiä arvossaan”, Mäkelä kuvaa.
Samalla kun naisten liesiaika on laskenut tasaisesti, mies on hellan ääressä useammin kuin koskaan. Syitä muutokseen voi hakea yhteiskunnan tasa-arvoistumisesta ja feminiinin miehen mallista, joka on ottanut selkävoiton rautahannusta. TV:n äärestä ei sittenkään ole niin pitkä matka
keittiöön: Harri Syrjäsen ja Jamie Oliverin esimerkki kiehtoo.
3. On The Road -ruoka
Yhdysvalloissa käytetään 40 kertaa enemmän rahaa fast foodiin kuin 1970-luvulla. Ruoka ei ole pitkään aikaan enää pysynyt pöydällä vaan se on siirtynyt sinne minne syöjäkin.
Mäkelän mukaan vielä 1980-luvulla saattoi olla aika varma siitä, että suurin osa suomalaisia syö jotakin kello 17. ”Nyt ruoka-ajat ovat pirstoutuneet. Olemme siirtyneet aterioista jatkuvaan syömiseen.” Viimeisimpänä muutoksena Mäkelä näkee take away -kahvit- ja kahvilat, jotka vakiinnuttivat paikkansa Suomessa vasta 2000-luvun taitteessa.
4. Kasvissyöjien nousu ja uho
Kuten Heidi Hautalan suulla on todettu: tiedostavin jengi ruokaili jo 1970-luvulla helsinkiläisessä Kasvis-ravintolassa. Helsingissä on sittemmin yrittänyt pari elävänravinnon ravintolaakin, mutta vasta 2000-luvulle tultaessa kasvisruokavaliosta on tullut suuren joukon valinta. Yksi siirtyy kasviksiin laihtuakseen, toinen välttääkseen kaikkea eläinperäisiä ruokatuotteita.
5. Luomuruoka ja lähiruoka
Vielä vähän aikaa sitten ruuan piti olla luonnonmukaista, nyt luonnonmukaista suomalaista ja mieluiten oman läänin alueelta. Lähiruokaa vaativat haluavat varmistaa, että ruoka kulkee lyhyen matkan tuottajalta omalle lautaselle. Paras ruoka kulkee pöytään suoraan tilalta. Parempi logistiikka, tuoreempaa ruokaa, vähemmän pakkausjätettä. Jos kaikki valitsisivat samoin, lähiruoka olisi poikkeuksellisen edullista, moni järkeilee.
Helsingissä jo ainakin ravintola Nokka ja Zetor kantavat ylpeänä ovessaan lähiruuasta kertovaa sertifikaattia.
6. Jako kahteen
Matkustelu, ruokakirjojen ja kokkausohjelmien vyöry johtaa väistämättä parempaan ruoka- ja ravintotietouteen sekä vaatimustason nousuun, mutta tieto ei jakaudu tasaisesti. Suomessa elää nyt poikkeuksellisen paljon poikkeuksellisen paljon ruuasta ja sen valmistamisesta tietäviä, ja toisaalta poikkeuksellisen paljon keittiön uusavuttomia. Ainakin Cityn kyselyssä uusavuttomat olivat vähemmistö. 64 prosenttia valmistaa siis valmistaa, ei lämmitä ruokaa vähintään pari kertaa viikossa.
Ruokakirjojen- ja ohjelmien suosion kiteyttää amerikkalainen kolumnisti L.M. Boyd:
”Jokainen, joka syö kolme ateriaa päivässä, ymmärtää, miksi ruokakirjat myyvät paremmin kuin seksikirjat.”
Tehdään ruokaa!
Kuinka usein valmistat ruokaa?
- Joka päivä 23%
- 2-3 kertaa viikossa 41%
- Kerran viikossa 23%
- Kerran kuukaudessa 8%
- En koskaan 1%
Mitä seuraavista osaat?
- Keittää kananmunan 97% (naiset) 98% (miehet)
- Paistaa pihvin 87% 95%
- Suurustaa 82% 74%
- Tehdä salaattikastikkeen 77% 70%
- Käyttää liivatetta 69% 53%
- Perata ja fileoida kalan 32% 58%
- Tehdä kohokkaan 29% 26%
- Flambeerata 19% 38%
Arvosana itsellesi (4-10) kotikokkina
- Naiset keskiarvo 7,8
- Miehet keskiarvo 7,7
Mikä on television paras ruokaohjelma?
- Alaston Kokki 24%
- Tinas Mat 19%
- Kokkisota 19%
- Soppamies 17%
- Nigella, kort och gott 3%
- Ruokala 1%
Joku muu: 9%
Kuka on seksikkäin tv-kokki?
Naiset:
- Harri Syrjänen 27%
- Jamie Oliver 23%
- Rocco Di Spirito 13%
- Hans Välimäki 8%
- Aki Wahlman 6%
- Jyrki Sukula 3%
Hyvää ruokaa!
Lempiruokasi
Mainittiin useammin kuin kolmesti
Naiset
- Feta-salaatti
- Pizza
- Naudan sisäfilepihvi
- Kasvislasagne
- Uudet perunat
- Uunilohi
- Sushi
- Fajitakset
- Vuohenjuustosalaatti
- Caesar-salaatti
- Poronkäristys
Miehet
- Makaronilaatikko
- Pippuripihvi
- Kampasimpukat
- Valkosipuliperunat
- Äidin lihapullat
- Graavi lohi
- Sushi
- Perunamuusi
- Pizza
Hedelmät TOP 5
- Mandariini
- Persikka
- Ananas
- Vesimeloni
- Appelsiini
Peruna on parasta…
- Muussina 37%
- Keitettynä 21%
- Uuniperunoina 15%
- Lohkoperunoina 13%
- Paistettuina 7%
- Ranskalaisina 7%
Mitä seuraavista olet syönyt?
- Maksaa 89%
- Simpukoita 67%
- Raakaa kalaa 63%
- Etanoita 38%
- Munuaisia 29%
- Ostereita 23%
- Aivoja 4%
- Heinäsirkkoja 3%
- Käärmettä 3%
- Pässin kiveksiä 2%
- Koiraa 1%
Näitäkin on syöty
- Sammakkoa
- Keittetyä hirven kieltä
- Kuivattua poron sydäntä
- Chilimarinoituja heinäsirkkoja
- Keitettyä sian sydäntä
- Valaan lihaa
- Koppakuoriaisia
- Uppopaistettua skorpionia
- Maassa mädätettyä haita
- Majavaa
- Strutsia
- Alligaattoria
- Seepraa
- Munuaispiirasta
- Härän häntää
- Gnu-antilooppia
- Spermaa
- Lehmän kieltä
- Vasikan aivoja
- Merilevää
- Leväkeksejä
- Laamaa
- Sian kamaraa
- Ankan aivoja
- Muurahaishappoa
- Lehmän pötsiä
- Sianpääsylttyä
- Kengurua
- Valkosipulijäätelöä
- Merisiiliä
- Kalkkarokäärmettä
- Raakaa hevosenlihaa
- Kolumbialaisia paistettuja muurahaisia
- Kastematoja
- Hylkeen lihaa
- Friteerattuja torakoita
- Sian sorkkia
- Muurahaisen munia
- Karitsan aivoja Istanbulissa
- Taikasieniä
- Hapansilakkaa
- Barracudaa
Eroottisin ruoka on…
Naiset
- Simpukat ja etanat
- Spagetti
- Mansikat ja kermavaahto
- Passion-hedelmät
- Kaikki sormin syötävä
- Sushi
- Yllätyksellinen, vaivalla tehty.
- Kaikki dipattavat. Fondue.
- Chiliruoat
- Inkivääripossu
- Viinirypäleet
- Mansikat ja samppanja
- Ruoka ei ole eroottista!
- Suklaakakku
- Kermavaahto
- Yhteinen jäätelöannos
- Kinuskikastike
- Meriantura
- Jäätelöpuikko
- Tomaattikeitto
- Tuorekurkku
- Äyriäiset
- Osterit ja mango
- Vaahtokarkit
- Vesimeloni
- Mansikat ja kermavaahto
Miehet
- Jälkiruoka naisen vartalolta.
- Viinirypäleet.
- Samppanja ja mansikat.
- Sushi
- Osterit
- Suklaa-mousse
- Kermavaahto
- Banaani
- Hummeri
- Kirsikat
- Valkosuklaavaahto
- Juusto-fondue
- Etanat
- Mäti
- Artisokka
- Porkkana
- Pirtelö
- Musta makkara
- Simpukkakeitto
- Aurinkokuivatut tomaatit
Suomen paras eines on…
Mainittiin useammin kuin viisi kertaa
- Maksalaatikko
- Makaronilaatikko
- Sininen lenkki
- Pinaattikeitto
- Hernekeitto
- Jauhelihapizza
- Karjalanpiirakat
- Kalapuikot
Maailman paras ruoka tulee…
- Italiasta 29%
- Suomesta 25%
- Kiinasta 7%
- Ranskasta 7%
- Thaimaasta 6%
- Kreikasta 5%
- Espanjasta 3%
- Japanista 2%
- Yhdysvalloista 1%
- Venäjältä 1%
Joudut miltei autiolle saarelle, jossa on vain yksi ravintola. Toivot sen olevan…
- Kiinalainen ravintola 27%
- Tex-mex-ravintola 22%
- Kasvisravintola 16%
- Pizzeria 14%
- Sushi-baari 5%
- Hampurilaisbaari 4%
Joku muu 11%
Jos työpaikka- tai opiskeluruokailua ei huomioida, kuinka usein syöt ulkona?
- Joka päivä 1 %
- 2-3 kertaa viikossa 10 %
- Kerran viikossa 32 %
- Kerran kuussa 52 %
- En koskaan 4 %
Pahaa ruokaa!
Maailman pahin ruoka tulee…
- Englannista 33%
- Venäjältä 27%
- Yhdysvalloista 14%
- Japanista 7%
- Unkarista 3%
- Suomesta 1%
Inhokkiruokasi
Mainittiin useammin kuin kolmesti
- Janssonin kiusaus
- Maksalaatikko
- Veriletut
- Kesäkeitto
- Sienet
- Maksakastike
- Lammas
- Sisäelimet
- Verimakkara
- Hernekeitto
- Silakkalaatikko
- Kaalilaatikko
- Mämmi
- Kaalikääryleet
- Silakkapihvit
- Borsch-keitto
- Sinihomejuusto
- Kaalikeitto
- Siskonmakkarakeitto
Vältätkö jotain ruokaa eettisistä syistä?
- Geenimuunneltua ruokaa 30%
- Häkkikananmunia 25%
- Hanhenmaksaa 24%
- Lihaa 12%
- Tuontiruokaa 5%
- Kaikkia eläinperäisiä tuotteita 3%
- Kaupan ruokaa, olen freegani 0,2%
Näitäkin vältetään
- ”Nestlen ja McDonaldsin tuotteita.”
- ”Jänistä ja Porsasta. Liian söpöjä.”
- ”Kaikkien ylikansallisten yhtiöiden ruokaa.”
- ”Luomutonta maitoa.”
- ”Juottovasikkaa. Puhdasta eläinrääkkäystä.”
- ”Ylipakattuja tuotteita.”
- ”Tehotuotettua lihaa ja kananmunia.”
- ”Chiquitan banaaneja.”
- ”Karitsaa, koska en syö vauvoja.”
- ”Coca-Cola Companyn tuotteita.”
- ”Israelista ja USA:sta tuotuja tuotteita.”
- ”Jenkki-purkkaa. Mainokset ovat niin käsittämättömän huonoja.”
- ”Eteläafrikkalaisia viinejä.”
- ”Kahvia, lukuunottamatta reilun kaupan kahvia.”
- ”Eineksiä.”
- ”Kaviaaria. Sampi-parat ovat sukupuuton partaalla.”
- ”Mustekalaa. Älykäs ja herkkä eläin.”
- ”Ruokia, jotka on pakattu hitaasti hajoavalla materiaalilla.”
- ”Kasviksia. Syön vain lihaa.Olen carnivaali.”
- ”Ruokia, joissa käytetty verta.”
- ”Suklaata. Kaakao-viljelijöiden asema on heikko.”
- ”Valkosipulia. Vihaan sitä löyhkää.”
Ongelmallista ruokaa!
Mihin seuraavista väitteistä yhdyt?
- Nirsot lapset ovat ärsyttäviä 69%
- Suomalainen ruoka on puhtaampaa kuin ulkomainen 68%
- Naisten valitus omasta lihavuudesta on ärsyttävää 66%
- Alati laihduttavat naiset ovat ärsyttäviä 61%
- Suomalainen ruoka maistuu paremmalta, kun on ollut ulkomailla 55%
- Suurimmalla osalla malleista on syömishäiriö 52%
- Hienoissa ravintoloissa on liian pienet annokset 51%
- Allergioiden lisääntyminen johtuu ruoan lisäaineista 50%
- Miesten valitus omasta lihavuudesta on ärsyttävää 49%
- Nykynuoret tekevät huonommin ruokaa kuin vanhempansa 47%
- Ruoka tulee syödä loppuun 37%
- Lihavat ovat vailla tahdonvoimaa 32%
- Teen parempaa ruokaa kuin äitini 23%
- Leipä lihottaa 20%
- Raskaana on syötävä kahden edestä 19%
- En voisi mennä naimisiin ihmisen kanssa, joka ei osaa tehdä ruokaa 19%
- Mikroaaltouunin säteily osoittautuu haitalliseksi 14%
- Naiset tekevät parempaa ruokaa kuin miehet 11%
- Atkinsin dieetti toimii 11%
- Syöminen kello kuuden jälkeen lihottaa 10%
- Ruoan valmistaminen on naisten työtä 2%
Kuinka usein Sinulle tulee herkuttelusta huono omatunto?
- Aina 9% (naiset) 2% (miehet)
- Usein 43% 13%
- Harvoin 38% 52%
- Ei koskaan 8% 33%
Onko Sinulla ollut jokin syömishäiriö?
- Anoreksia 6% (naiset) 1% (miehet)
- Ahmimishäiriö 6% 1%
- Bulimia 5% 1%
- Ortoreksia 1% 1%
- Ei ole ollut 80% 95%