Katso video: liikaistuminen vie terveytesi

Hetki liikuntaa ei pysty korjaamaan päivän istumisen tuottamia vahinkoja.

Monet meistä viettävät päivittäin tuntitolkulla istuen. Työpäivä kuluu ruudun äärelle käpertyneenä ja sama meininki jatkuu vapaa-ajalla. Jatkuva istuminen aiheuttaa kuitenkin muutakin kuin satunnaisia selkäkipuja. Hyvän ja kestävän ergonomian pointtina onkin se, että asentoa pitää vaihtaa päivän mittaan. Pitää muistaa pysyä liikkeessä, sillä se vaikuttaa monipuolisesti kehoosi. Suomessa aihetta on pitänyt pinnalla syksyn mittaan muun muassa UKK-instituutin johtaja 

Työpäivän aikana tapahtuvat asennonvaihdot ovat todella tärkeitä, sillä edes himoliikunta ei vapaa-ajalla ei välttämättä auta, jos olet jumittanut koko päivän samassa istuma-asennossa. Istumisen haittoja verrataan usein tupakointiin: se, että käyt lenkillä ei nollaa tupakan tai istumisen aiheuttamaa haittaa elimistöllesi. Liikettä pitääkin tuoda päivän eri kohtiin, kuten työmatkoille, jotka on järkevä kävellä tai pyöräillä kulkuneuvoissa istumisen sijaan tai konttoriin, missä sähkösäätöinen pöytä, jonka ääressä voit työskennellä myös seisoen.

Istumisen aiheuttamiin haittoihin voi tutustua oheiselle Are You Sitting Too Much? -videolla.

1 kommentti

akselirakseli

26.12.2014 20:22

periaatteessa mulla on istumatyö mutta onneksi istun kerrallaan 10-15 min ja välissä liikun tosi paljon. en soita työkavereille vaan menen käymään heidän luonaan, jne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi