Kaupungin paras 2010

City-lehti etsi, löysi ja valitsi 50 kaupungin valioyksilöä.

Malli, josta George Clooneykin pitää? Kalakeitto, joka on pysynyt listoilla 10 vuotta?  Klubi-isäntä, jonka klubille tulee koko ajan  vain lisää ihmisiä? City-lehti etsi, löysi  ja valitsi 50 kaupunkisi valioyksilöä: ihmistä, ilmiötä ja asiaa.

Kaupungin paras -bileet 7.10.

Ihmettele kaupungin parhaita Kaupungin paras -bileissä 7.10. kello 21 ravintola Pääkonttorissa. Esiintymässä Mariska & Pahat Sudet, Fuerteventura ja kohupunkbändi Pyhät Tepot. Vapaa pääsy. Live-maininnalla varustettu paras myös juhlissa.

Tsekkaa biletiedot Go-Go-menopalvelusta!

Kiitos lukijat!

Avullanne löysimme muun muassa kaupungin parhaan henkilökunnan ja vintage-puodin.

Malli (Live)

Maryam kilpaili 7–13-vuotiaana muodostelmaluistelutiimissä.
Maryam kilpaili 7–13-vuotiaana muodostelmaluistelutiimissä.

Maryam Razavi, iranilaisisän ja suomalaisäidin tytär, edusti kesällä Suomea Nestlén Nespresso-kahvimainoksessa, johon hänet valitsi pätkää pääosittava näyttelijä George Clooney. Tosin Maryamilla ei ole oikeastaan käsitystä, eikä salassapitosopimuksen vuoksi oikeuttakaan kertoa, mistä vuoden lopussa lähes maailmanlaajuisesti nähtävä mainoselokuva kertoo.

"Sain vain omat vuorosanani, ja piti arvuutella, miten ne piti sanoa."

Sanat piti lausua vastanäyttelijä Clooneylle, joka esittäytyi kuvausten aluksi: "Hi Maryam, I am George."

Tänä kesänä lehdet ovat esitelleet myös Maryamin muita näyttelijäyhteyksiä. 7 Päivää -lehden mukaan Maryam seurustelee näyttelijä Mikko Leppilammen kanssa.

Pelkkä julkisuus ei tietenkään riitä parhaan mallin tittelin saamiseksi.

Mutta onhan Maryamilla, 28, kahdeksan vuoden työkokemus. Lisäksi hän on positiivinen ja avulias valokuvaaja Osma Harvilahden mukaan. Se myös näkyy: kun kuvaaja tuo Maryamille ja toimittajalle juomaa, Maryam pahoittelee, ettei tajunnut tulla kantamaan niitä.

Lienee merkitystä silläkin, että 176-senttinen Maryam kuuluu siihen harvaan mallilajiin, joka tuntuu olevan luonnossa jopa kauniimpi kuin kuvissa. Se on huomattu kaupungillakin. Kun kaksi viikkoa sitten törmäsin Maryamiin päivällä Uudenmaankadulla, kaksi miestä vislasi perään. Melodiset kohteliaisuudet menivät tosin kuuroille iPod-korville. Maryam kuuntelee aina musiikkia kävellessään.

Maryamin voi buukata Modelboomista.

Visailu

Tässä visassa ei tarvitse osata kuin kansainväliset käsimerkit: kivi, paperi, sakset. Viime vuoden lokakuussa Ravintola We Got Beefissä alkaneen Edu Kehäkettusen kuukausittaisen K/P/S-keskiviikkoklubin visaosuus on kerännyt parhaimmillaan yli 30 osaanottajaa per ilta. Kisa vaatii turnauskestävyyttä, sillä jokaisen klubi-illan kaksi parasta pääsevät jatkoon. Kausi alkaa elokuun lopulla ja finaali käydään huhtikuussa. Palkintoina on jaettu muun muassa kirjosieponpönttö, mummoautorata ja munankeitin. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota palkintojen käytettävyyteen.

Illan juontaja ja idean Suomeen Philadelphiasta maahantuonut Edu pukeutuu kisahenkisesti oranssiin Hockey Night -takkiin ja nauttii juontonsa aikana sallittuja urheilujuomia.

K/P/S We got Beef, Iso Roobertinkatu 21

Henkilökunta

Aleksin Vilan avajaisia vietettiin 2009. Kuvassa vasemmalta Tanja Järvinen, Linda Palonen, Tiina Tapio ja Anu Holtinkoski.
Aleksin Vilan avajaisia vietettiin 2009. Kuvassa vasemmalta Tanja Järvinen, Linda Palonen, Tiina Tapio ja Anu Holtinkoski.

"Tarvitaanko sovituskopeilla apua? Eri kokoja?", myyjä huikkaa Aleksanterinkadun VILAssa. Täällä myyjät tuovat ja vievät asuja sovituskopeilta. Missä muussa nuorten aikuisten vaatekaupassa tätä enää tapahtuu? Liikkeessä on vain alle 30-vuotiaita myyjiä ja kaikki kuulemma muotifriikkejä. Tanja Kuparisen, 28, luotsaamaan tiimiin kuuluvat Tiina, Tanja, Eeva, Emmi, Linda, Nina, Sanna ja Annu. Suurin osa myyjistä on töissä korkeakouluopintojen ohella. Liike kuuluu Vero Modaa, Vilaa, Jack&Jonesia luotsaavan Bestsellerin ylistetyimpiin. Positiivista asiakaspalautetta tulee päivittäin, kaikille myyjille. Ja yksi naisasiakas lähetti kerran henkilökunnalle kukkakimpun.

Vila, Aleksanterinkatu 15

Uikkarikauppa

Arena, Speedo, AquaJogger. Liikuttavan laaja valikoima uintiin -slogan täyttyy Kumpulassa: vesijuoksijat, triathlonistit, kilpauimarit, raskaana olevat, lihavat ja likinäköiset ilahtuvat. Sisustussuunnittelija ei ole käynyt täällä (kalterit ikkunassa ja pahvilaatikoita liiketilassa), mutta sovituskoppi löytyy. Monet kahmivat kerralla kolmet neljät uikkarit tai biksut, koska valikoima on niin huikea. Vesipedot myyjät, kilpauimari, valmentaja ja triathlonisti, kertovat, miten käytät pullareita, lättäreitä tai juoksuvyötä.

Suomen Uintikauppa, Mäkelänkatu 45

Kalakeitto

Se on Suomi-Italia-mix: italialaiset eivät suvaitsisi tomaattisessa keitossaan kermaa, suomalaiset ovat taas kermakeittojen ystäviä. Parhaaseen kalakeittoon kuuluu tomaattikastikkeen ja kerman lisäksi merilohta, katkarapua, persiljaa, pippuria ja suolaa. Ravintola Zio Pepen omistaja Giuseppe Misitano kehitti reseptin kymmenen vuotta sitten ja siitä lähtien se on ollut ravintolan listalla.

Zio Pepe, Lapinlahdenkatu 25

Martta

"Eikun uusia tahroja hankkimaan!" kehoittaa Uudenmaan Marttojen hallituksen puheenjohtaja ja piirin historian nuorin sellainen, Annu Vitikka-Lahtinen, 32, ja viittaa siihen, kuinka erinäiset rakkaudennesteet saa pois lakanoista ("pikaisesti sappisaippuaa ja kuudellekympille koneeseen"). Vitikka-Lahtinen liittyi Helsingin yliopiston Hyviin Marttoihin 21-vuotiaana, ja vaikka teinivuodet olivat jo takana, oli marttailu "silti alussa vähän noloa".

Nyt 12 vuotta myöhemmin marttojen jäsenmäärä on nousussa. Käsillä tekeminen ja ekologisuus houkuttelevat uusia ihmisiä – myös miehiä – marttailun pariin. Uusien illat tutortoimintoineen ja yliopiston avajaiskarnevaaleihin osallistuminen ovat kannustimia, joilla Hyvät Martat toivovat löytävänsä lisää marttailuista kiinnostuneita.

Marttaliiton pronssisesta ansiomerkistä huolimatta Vitikka-Lahtinen ei osaa pontikkarespetiä ulkoa, vaan tukeutuu Alkon luomuviineihin. Bileiden jälkeisessä hätäpikasiivouksessa "tavaroita voi vaikka kasata ja tunkea seinän viereen" ja tällä lausunnolla Annu antaa siunauksensa myös niille, joilta kodinhoito ei suju ohjekirjan mukaan.

http://www.helsinki.fi/jarj/hym

Puskapissapaikka

Koffin puiston asfalttimontun ympärillä elää runsas ja suojaisa pusikko. Pensaat ovat kahden metrin korkuisia ja istuvat tiiviissä rivissä jättäen keskelle ihmisen mentävän käytävän. Paikka on mainio tyttöjen yhteispissapaikka, ja mahtuvat sinne pojatkin pissaamaan ristiin. Kesällä puskarykelmään saattaa joutua jonottamaan. Talvella sen sijaan paljaat pensaat paljastavat myös pakarat, jolloin tunkua ei ilmene. Plussana sahanpurunomainen maa, jossa erinomainen imukyky.

Koffin puisto, Bulevardi 12

Turvapaikka

Pimänpelko on turha, jos valitset huudisi oikein. Helsingin uusimmissa kaupunginosissa, Karhusaari–Talokallio–Salmenkallio-alueella, ei ole poliisin mukaan tapahtunut puolen vuoden aikana yhtään henkeen ja terveyteen kohdistuvaa rikosta ja vain 12 omaisuusrikosta. Alueella on 478 asukasta. Pieni rikoskertymä on toki selitettävissä vähäisellä asukasmäärällä, mutta alue peittoaa myös suhteellisessa tarkastelussa hyvin turvalliset Suomenlinnan ja Lehtisaari–Kuusisaari-alueen. Vertailulukuna väkivallan kärkipaikka Kluuvi, jossa turpakäräjiä on pidetty 441 kertaa tarkkailukaudella.

Itäkeskuksesta Karhusaareen bussilla 93K

Tankotanssija (Live)

Oona Kivelä on perustanut lasten kuntokeskus Gymin.
Oona Kivelä on perustanut lasten kuntokeskus Gymin.

18 pistettä eroa kakkossijaan. Negatiivista palautetta vain suun asennosta. Yleisö kananlihalla, huumaantuneena. Tankotanssin Suomen mestari 2010 on Oona Kivelä.

Oonan, 27, keho on pelkkää voimaa ja notkeutta. Yhdeksänvuotiaana hän aloitti telinevoimistelun, jota treenasi yli kymmenen vuotta. Vuonna 2008 matkalla New Yorkiin Oona luki lehdestä tankotanssista ja päätti käydä kokeilemassa. Se oli rakkautta ensi pyörähdyksellä. Oona keksii liikkeet itse, eikä minkään liikkeen tekeminen näytä olevan hänelle este. Hän kokeilee. Ja onnistuu.

Pohjoismaiden mestaruus vuoden 2009 PoleArt-kisoissa toi mukanaan Oonalle myös koreografin, Marko Keräsen, joka toimi tuolloin kisatuomarina. Oona treenaa päivittäin, ja kerran viikossa he Markon kanssa hiovat esityksestä täydellistä: liikkeet rytmitetään musiikkiin, hiotaan käsien ja jalkojen asentoja ja tehdään asennoista vieläkin näyttävämpiä. Seuraava haaste syyskuun PoleArtin 2010 jälkeen on tietenkin 2.10. järjestettävät MM-kisat Zürichissä, joissa ensisijainen tavoite on yleisön lumoaminen, sitten vasta kulta. Ja EM-kisat tulevat heti perässä. Pääsääntöisesti Oona työskentelee vuonna 2008 perustamallaan lasten ja nuorten kuntoklubi Gymillä, josta myös löytyy tangot. Tankotanssi ei ole Oonalle pelkkä harrastus. Hänellä on koreografin lisäksi myös hieroja, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti. Hän treenaa tosissaan ja asettaa tavoitteet korkealle.

"Pyrin haastaviin liikkeisiin, joihin muut eivät pysty. Tärkeää on liikkeen sulavuus ja jatkuvuus, ja se että liike puhuu musiikkia."

Kun Oonalta kysyy, mikä tankotanssissa on parasta, hän vastaa heti "flow". Tällä hän tarkoittaa asennetta, musiikkia, luovuutta, yllätyksellisyyttä. Oona ja tanko yhdessä muodostavat flown, jonka rinnalla moni alan harrastaja kalpenee, ja jonka takia Oona on yksinkertaisesti paras.

Luontoääni

Pöllö, västäräkki, satakieli. Forumin parkkihallissa voi kuunnella viikoittain vaihtuvaa lintua. Parkkihallin jalankulkukäytävillä on kulloinkin äänessäolevasta linnusta infotaulu, jossa kerrotaan muun muassa linnun latinankielinen nimi ja sen pesinnästä.

Lähes kymmenen vuotta sitten syntynyt idea on poikinut myös uusia sovelluksia:

"Yhtenä jouluna meillä oli äänenä kalkkuna", kertoo pysäköintihallista vastaavan BK Groupin toimitusjohtaja, perheyrittäjä Sebastian Koreneff.

P-Forum, Simonkatu

Pikaruokapaikka

Miniloma Itäiselle Välimerelle! Forumin alakerran Habibissa syödään falafeleja, tabboulehia, hummusta, labnaa. Pika-pikaa valmistuvat pitaleivän tapaisesta leivästä tehdyt rullat, jotka täytetään esimerkiksi falafel-pyöryköillä, kanalla tai lampaalla, maksavat 4,90–7,90 euroa. Habibista saa myös lounasta.

Habibi, Forum, Mannerheimintie 20

Blokkari

Einar Tantu, 41, on viihtynyt blokkarina harvinaisen pitkään: yhdeksän vuotta. Einaria kutsutaan työpaikallaan Lady Moonissa joka paikan höyläksi, sillä hän hoitaa myös pintaremontit.

"En ole siirtynyt baarimikoksi, sillä työni on monipuolisempaa."

Einar käyttää taitavasti ranne- ja kehonvoimaa kantaessaan tuoppipinoja.

"30 tuoppia on ollut enimmillään pinossa. Silloin joutuu kulkemaan polvet koukussa, sillä Lady Moonin katto on niin matalalla."

Einar töissä 1.10., Lady Moon, Kaivokatu 12

Näyteikkuna

Kurkkaa rakennustyömaan seinästä, miltä näyttää rakennustyömaa merinäköalalla.

YIT Merenkulkijanranta, Purjeentekijänkatu 3

Vegevalikoima

Yli kolmeakymmentä erilaista "vegelihaa", esimerkiksi soijanakkeja ja vegepekonia. Brändeinä Hälsan’s Kök, Anamma, Vegideli, Veggo ja Redwood. Toisaalta pätevä valikoima ei yllätä, onhan Musta Pekka valittu tänä vuonna koko Suomen parhaaksi K-Supermarketiksi.

K-Supermarket Musta Pekka, Mäkitorpantie 1

Buffet

Yhdeksän erilaista kakkua, sacheria, sitruuna-marenkitartalettia, mansikka-punaherukkatartalettia, kuusi leivosta. Ja kaikkea saisi syödä ja kahvin juoda päälle, kun maksaa kassalle 11 euroa. Nyt ollaan Kakkugallerian All you can eat -kakkubuffetissa. Yksi miinus: jaksaako näitä kukaan enempää kuin kaksi palaa?

Kakkugalleria, Fredrikinkatu 41

Beatboksaaja (Live)

Rudi esiintyy myös Beat Warriors -ryhmässä, jossa on street- ja break-tanssijoita.
Rudi esiintyy myös Beat Warriors -ryhmässä, jossa on street- ja break-tanssijoita.

Tavallaan oli onni, että Rudi Mickelsonilla, tästä eteenpäin RudiRokilla, todettiin vuonna 2005 kaksi välilevynpullistumaa, välilevyn rappeutuma ja kuluma. Se nimittäin lopetti 19-vuotiaan breakdance-uran. RudiRok oli esiintynyt eri tapahtumissa ja opetti Helsingin tanssiopistossa.

Onni, sillä Rudi keksi vartalolleen muuta käyttöä. Breakdance-tuomion jälkeen, hän alkoi harrastaa beatboksausta. Vuosi oli 2006.

"Pari kaveria osasi vähän beatboksata. Se oli tavattoman makeeta ja ryhdyin katsomaan netistä videoita siitä, kuinka se tapahtui."

Mickelson harjoitteli beatboksausta kokopäivätyön tavoin. Ei ohjelmallisesti, se oli vahinko.

"Kun innostun jostain, en huomaa edes, kun aika kuluu."

Ja aika kului ja taidot karttuivat niin, että beatboksaamisesta tuli Rudin päätyö. Suuta soitetaan nyt 100 keikan vuosivauhtia.

Tosin ihan standardiboksausta ei Rudinkaan esitys ole. Kun allekirjoittanut oli seuraamassa ja tuomaroimassa RudiRokin esiintymistä Grand Casinon Casino Talent -kisassa (jonka hän voitti), ei esityksestä voinut satavarmasti sanoa, oliko kyse beatboksauksesta vai stand up -komiikasta. Rudi lienee myös ainoa beatboksaaja, jonka instrumentille on sävelletty konsertto. Säveltäjänä oli Jan Mikael Vainio ja Rudi esitti konserton Mikkelin Kaupunginorkesterin kanssa.

Jotain uutta on repertuaariinkin luvassa: Rudi kehittelee jatkuvasti uusia ohjelmanumeroja ja käy pianotunneilla. Perushuollon huomioiden. Nimittäin yksi asia jäi hyvin muistiin breakdance-urasta.

"Nyt käyn säännöllisesti laulutunneilla ja huollan ääntäni."

http://www.rudirok.com

Leipä

Kaljamallasta, juuri, siirappia, hiivaa, suolaa ja vehnäjauhoa. Niin syntyy Ravintola Olon huikean hyvä mallasleipä. Resepti on kulkenut keittiömestari Pekka Terävän mukana jo vuodesta 1995 ja leivän salaisuus on höyrypaisto, joka tuo siihen kosteutta. Kotona samaa voi yrittää pistämällä uuniin paiston ajaksi vesikipon.

Ravintola Olo, Kasarmikatu 44

Skeittaaja

Kaupungin paras -skeittaaja ansaitsee pyörillä vuosittain 12–15 000 euroa.
Kaupungin paras -skeittaaja ansaitsee pyörillä vuosittain 12–15 000 euroa.

Vuonna 2006 Eniz Fazliovia haastateltiin kotimaiseen skeittiaviisiin, Hang Up -lehteen. Eikä toimittaja ollut uskoa, että Fazliov on oppinut flippi-tempun kahdessa viikossa. Siksi, että temppua opetellaan yleensä vuosia.

Ei liene ihme. Eniz Fazliov, 23 skeittaa neljä tuntia päivässä, kesäisin enemmän, sillä esteenä eivät ole pimeys tai kylmyys. Ensi kertaa hän nousi laudalle 12-vuotiaana ja 17-vuotiaana hän oli jo skeitin Suomen mestari. Eniz tuplasi tittelinsä kaksi vuotta myöhemmin, mutta mieleenpainuvin voitto napsahti Virossa Simple session -kisoissa vuonna 2007.

Kuten kaikilla kunniallisilla skeittaajilla, Enizillä on sponsoreita: Volcom, Emerica, Alien Workshop, Perus, Destruck ja Lamina Skateshop. Volcom järjestää Los Angelesissa vuosittain maailman skeittaajille kisat, joissa Enizkin on ollut useamman kerran mukana. Tosin kisat näyttelevät usein sivuosaa, sillä päivät kuluvat eri paikoissa skeittaillen, eikä hulppeassa talossa asuminenkaan pahaa tee. Kolmikerroksisessa Volcom-rakennuksessa on muun muassa kolme ramppia, bilispöytä, jalkapallokentän kokoinen takapiha ja uima-allas, joka tyhjennetään välillä skeittausta varten.

Luulisi, että tuollaisissa härveleissä jo itsensä loukkaa. Mutta ei. Puista pöytää koputellen Eniz toteaa selvinneensä murtumitta tai suuremmitta vammoitta, mikä on alalla harvinaista.

"Naarmuja tulee aina ja kerran lähti taju, kun pää kopsahti maahan, mutta silloinkin pääsin sairaalasta samana päivänä takaisin laudan päälle."

Eniz skeittaa usein Kiasman edustalla.

Pariisi

Sehän on kuin Edelfeltin maalauksesta (no, jos ei katsele puistonpenkkejä)! Vuonna 2008 alkanut ja neljä miljoona euroa maksanut Kaivopuiston itäosan puistopromenadin kunnostus valmistui elokuussa 2010 ja nyt kujan parisataa tanskalaislehmusta kolmessa rivissä luovat Kaivariin pariisilaispuiston tunnelman. Pussisamppanjaa, anyone?

Kaivopuisto, Iso Puistotie

Uimahalli

Uimahalli? Ei, enemmänkin kylpylä. Itäkeskuksen uimahallissa rentoudutaan 33-asteisessa poreammeessa tähtitaivaan alla, seitsemässä saunassa, joista yksi on höyrysauna, vesihierontapisteissä tai lokoillaan infrapunalamppujen alla. Jos haet vesileikkejä: hyppytorni, kaksi vesiliukumäkeä, kylmäallas ja kolme uima-allasta pitävät huolen lihasten kunnosta. Kallioon louhittua hallia kehuu myös Lonely Planet. Eikä huolta huomisesta. Jos ydinsota yllättää, uimahalli on muunneltavissa 3800 hengen väestönsuojaksi. Kylpylähuvi maksaa 2,50–6,50 euroa kerta.

Itäkeskuksen uimahalli, Olavinlinnantie 6

Pullapaikka

Luulisi, että terveysasemalla annettaisiin pelkkiä virtsanäytteitä ja koettaisiin tuskankyyneleitä. Ei, mikäli suuntaat Töölön terveysaseman kahvilaan. Kahvilan oikeasti itsetehdyt pullat (ei siis itsepaistetut pakastetaikinasta) ovat persoonallinen tuulahdus menneestä. Suosikkini on korvapuusti. Voisilmäpullaa ja rahkapullaakin on tarjolla.

Töölön terveysasema, Sibeliuksenkatu 14

Korusuunnittelija (Live)

Reetta saa jo osan elannostaan koruista.
Reetta saa jo osan elannostaan koruista.

Niitä vilahtelee Marikolla, PMMP:n tytöillä ja muotiblogeissa. Niitä myydään jopa Espanjassa ja Saksassa, Suomessa niitä voi ostaa muun muassa Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja Oulusta unohtamatta nettikauppaa. Ne saattavat esiintyä Dominopalikoina korvissa, revolvereina kaulassa tai sulkina hiuksissa.

Ne ovat helsinkiläisen 32-vuotiaan Reetta Kiurun tekemiä Kooky Gems -koruja.

Heliassa englanniksi kaupallista alaa opiskelevan Reetan harrastus alkoi viisi ja puoli vuotta sitten häälahjaksi saadusta Afrikan Tähti –pelistä. Rosvonappuloita, hevosenkenkiä, timantteja. Hmm...Hetken nappuloita ihmeteltyään hän päätti valmistaa niistä koruja, jotka ihmiset halusivat ostaa hänen päältään.

Kooky Gems perustettiin vuonna 2007, ja samalla Reetan harrastus muuttui työksi, josta hän nykyään tienaa opiskelun ohella elantonsa. Reetta tekee kaiken itse; entiselle kampaajalle onkin kertynyt jos jonkinlaista korua ja hiuspidikettä, josta väkertää. Kooky-koruja saa myös kierrätysmateriaaleista valmistettuna. Kaikki käytetty nahka on kierrätettyä ja höyhenet eläinystävällisiä.

"Korut ovat ihmisille, jotka ottavat tyylin vakavasti, mutta eivät itseään", toteaa Reetta.

Kooky Gems -korut Korjaamo markkinoilla 2.–3.10. http://www.kookygems.com

Hissi

Hissi merinäköalalla ja designilla, kiitos. Koneen pääkonttorin neljä vierekkäistä hissiä nousevat 59,1 metrin korkeuteen ja 16. kerroksessa niissä voi ihailla koko Helsinkiä. Hissejä koristavat Marimekon kankaista tehdyt pinnoitteet. Niitä vaihdellaankin; onhan Marimekon kanssa tehtävässä pinnoitevalikoimassa 20 erilaista.

Kone, Keilasatama 3

Opettaja

Tilastotiede saa opiskelijoissa aikaan kahdenlaisia reaktioita: toinen aiheuttaa kuorsausta, toinen kauhua. Vaan ei enää.

Porthanian luentosali 1 venyy ja paukkuu, kun sinne ahtautuu yli 400 opiskelijaa. Opiskelijoita on kaikista tiedekunnista. Helsingin yliopiston suurinta kurssia vetää tilastotieteen professori Kimmo Vehkalahti (tilastotieteelliseltä iältään 40–45 v).

Kimmo ei ottanut lapiota käteen, ei moottorisahaa, vaan kaivinkoneen ja pisti Tilastotieteen johdantokurssin uusiksi. Matemaattisten kaavojen laskeminen muuttui käytännönläheisemmäksi, ja puolet aikaisempien kurssien materiaaleista putosi pois. Kimmo palautti asiat oikeille uomilleen:

"Tärkeintä on, että opiskelijat osaavat perusasiat kunnolla ja pystyvät tekemään oikeasti hyödyllisiä tutkimuksia. Kurssilla pohditaan, mitä keskiarvo tarkoittaa, missä yhteydessä sen käyttö on järkevää, miten sitä pitäisi yrittää tulkita, miksi se toisinaan on hyödytön ja silti usein esillä."

Mutta suurin muutos on varmaan se, ettei laitokselle ole enää tullut valituksia kurssista.

Kimmo luottaa opiskelijoihin: kurssilla eivät nimilistat kierrä ja ketään ei pakoteta paikalle.

Kimmo on saanut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sekä Valtiotieteellisen tiedekunnan myöntämän Hyvän opettajan palkinnon eikä suotta, sillä mies saa viikoittain positiivista palautetta sekä kurssilla että sähköpostitse. Myös se, että Kimmo koetaan helposti lähestyttäväksi, näkyy luennon päätteeksi: jutustajia on jonoksi.

Kimmon seuraava luento 6.10. kello 8–10 Metsätalolla

Suutari

Stadin rokkaavin suutari löytyy Kalliosta. Liikkeen ovi on aikakone, joka vie aikaan, jolloin Elvis oli vielä hoikka. Kenkiä odottaessa voi istua punaisissa nahkatuoleissa ja lueskella fiftarilehtiä. Jos fiftarikulttuuri vie mennessään, lisätietoja keikoista, vintage-kaupoista ja levy-liikkeistä saa nettisivuilta, www.kallionsuutari.com, tai tiskin takaa hymyllä. Tiskillä voi samalla täydentää myös Elvis-, Marilyn- ja Bettie Page -keräilykokoelmia. Unohtamatta tärkeintä, suutari saa asiakkailtaan kiitosta.

"Turhaa ei yritetä myydä, yhdessä suunnitellaan korjaukset ja jos apu ei löydy liikkeestä, oikea osoite haetaan odotellessa."

Kallion Suutari, Fleminginkatu 21 A

Kahvi

Helsingin ensimmäisen kahvilapaahtimon tavoitteena on tarjota täydellinen kupillinen kahvia. Itse Ruandasta, Intiasta, Brasiliasta maahantuotu ja paikan päällä paahdettu kahvi maistuu täyteläiseltä. Tuplaespressopohjiin rakennettavien erikoiskahvien maitovaahto on samettisen pehmeää ja oikean lämpöistä, ei kiiltävää valkoista höttöä.

La Torrefazione, Aleksanterinkatu 50

Smoothie-paikka

Yhdeksän erilaista smoothieta. Kaikki terveellisiä. Berry Smoothiessa on superterveellistä, 2000-luvun trendikamaksi muodostunutta acai-marjaa, Green-smoothiessa pinaattia. Lisäksi tarjolla on flunssanpoistaja-smoothie. Ja hinta 4,90–6,90 euroa.

Caneli, Iso Roobertinkatu 46 C

Energianlähde

Serverilämmittämössä pörisevät muutaman kymmenen pk-yrityksen serverit
Serverilämmittämössä pörisevät muutaman kymmenen pk-yrityksen serverit

Sillä saadaan lämmitettyä tällä hetkellä noin viisisataa isokokoista omakotitaloa tai tuhat kolmion kokoista kerrostalohuoneistoa. Brittilehti The Guardianin mukaan Academica Oy:n serverilämmittämö on helsinkiläinen ekovallankumous. Se on tänä vuonna rakennettu Uspenskin katedraalin alle, toisen maailmansodan aikaiseen pommisuojaan, jonka tehtävänä oli suojella Helsingin kaupunginhallitusta venäläisten pommeilta.

Academican konesalin tuottama lämpö pumpataan kaukolämpöverkkoon ja sillä lämmitetään helsinkiläisten käyttövettä. Tulos näkyy myös sähkölaskussa, vakuuttaa Academican myynti- ja markkinointijohtaja Pietari Päivänen.

Serverilämmittämö, Kanavakatu

Yöruokapaikka

Ahmed ja Sahin Deniz saapuivat Turkista Helsinkiin 1998. Sahinin mukaan kebabia ei missään nimessä kirjoiteta kovalla p:llä. Vallilalaista ravintolaa on pyöritetty kolme vuotta.

"Meitä on kolme veljestä. Yks on just intissä", Sahin sanoo. Ahmed ylpeilee suomalaisilla julkkisvierailla: Mika Häkkinen, Mika Salo sekä itse Miss Kuopio ja 7 Päivää-lehden blogaaja Anne-Mari Berg. Denizin veljekset pyrkivät tarjoamaan asiakkaille uuden konseptin: stand-up-kebab.

"Viikonloppuisin, kun vakiasiakkaat tulee kännissä, eikä yhdenkään ole onnistunut saada naista, me saadaan takuulla asiakkaat repeämään", vakuuttaa Sahin, 23, esiintymistaidoistaan. Somaliasta kotoisin oleva Abdi, 16, beatboksaava kokki tarjoaa lisänumeron jälkiruokaa odotellessa.

"Me on yritetty yllyttää Abdi-poikaa kisoihin, mutta sillä ei pokka riitä. Se on oikeesti tosi hyvä", hehkuttaa Sahin. King Kebabin suosituimmat annokset ovat 7 euroa maksava kanarullakebab sekä 5,50 euroa maksava riisikebab. Viihdytystä ja ruokaa saa viikonloppuisin aamuviiteen.

King Kebab, Mäkelänkatu 31

Ripsimuotoilija

Oksana ja superripset, jotka maksavat 140–220 euroa laitettaessa ja 60–85 euroa per huoltokerta.
Oksana ja superripset, jotka maksavat 140–220 euroa laitettaessa ja 60–85 euroa per huoltokerta.

Ripsikouluttaja ja -muotoilija Oksana Valeicha, 23, taiteili Suomen ensimmäiset Xtreme Lashes -ripsipidennykset marraskuussa 2007, buumin alkuaikoina. Yhdysvalloissa 2004 perustettu merkki on nykyisin markkinajohtaja, ripsipidennysmaailman "mersu", jolla on edustajansa 25 maassa. Xtreme Lashesin maahantuojan mukaan Oksana on brändin ykköstietäjä ja -taitaja kaupungissa. Suomessa merkillä työskenteleviä ripsimuotoilijoita on 200, jotka Oksana kouluttaa.

"Merkin ripsimuotoilijoiksi voivat kouluttautua ainoastaan kauneus- tai hoitoalan ammattilaiset", Oksana kertoo, ja lisää vielä, että sertifiointikoulutuksessa keskitytään silmän anatomiaan ja silmäsairauksiin.

Oksana on taiteillut ripsiä Anna Abreulle, Martina Aitolehdelle ja Essi Pöystille. Anna Abreun räpsyttimien erityisyys piilee yksilöllisyydessä: silmän muoto ja omien ripsien kantokyky vaikuttavat laitettavien pidennysten pituuteen ja paksuuteen .

"Ripsien ei kuulu olla liimaklönteissä, eivätkä ne saa vahingoittaa omaa ripseä."

http://www.xtremelashes.fi

DJ-kollektiivi

DJ-kollektiivitrio.
DJ-kollektiivitrio.

Emperatron, eli DJ:t Duponddupont, 21, Juden, 20, ja Plus de Massiff, 20, on helsinkiläinen DJ-kollektiivi. Ryhmä perustettiin kaksi vuotta sitten, kun heidän remiksinsä sai viikossa kymmeniätuhansia kuuntelukertoja.

"Biisi tehtiin yöllä ennen lentoa Pariisiin. Palatessa oltiin jo ilmiö."

Nyt Emperatron tekee housea Top Billin -levy-yhtiölle. Viikonloppuisin levyjä pyöritetään Bassoradiossa ja klubeilla ympäri Suomen. Menestyksen myötä keikat ovat harventuneet ja samalla kasvaneet. Syyskuussa he soittivat Pietarissa.

"Venäjällä meitä ei tunnettu. Ne kuulemma yllättyivät, kun soitettiin, mitä jengi oli toivonut. Loppuillasta ne olivat tosi nälkäisiä."

Kolmikko tosiaan tietää, miten nostaa fiilistä. Tämän vuoden syyskuussa Tavastialla yleisö sekosi täysin. Kansaa alkoi kaatua, ja bileet keskeytettiin tanssilattian täyttyessä verestä. Ryhmää on jo veikkailtu seuraavaksi Suomesta maailmalle nousevaksi DJ-kollektiiviksi. Mutta miltä tuntuu olla kaksikymppisenä kaupungin paras?

"Toivotaan, että se on yksi etappi uralla. Mutta nöyrinä me tällainen otetaan vastaan."

Emperatron The Circucsessa 15.10. ja Kuudennella linjalla Emperatron Horror Bash 30.10. King Riddim EP ilmestyy 1.10. http://www.myspace.com/emperatron

Jumppaohjaaja

Yliopistoliikuntaan saapuu palaute: "Kati ohjaajaksi ja lisää näitä tunteja. Hän on paras."

Kati Rosendahl, 35, kysyy, onko tunnilla ensikertalaisia. Hän painottaa, että jokainen saa tehdä liikkeet tyylillään, eikä tanssi ole vakavaa, keho saa tehdä niin kuin siltä tuntuu.

Usein Katilta kysytäänkin: " Vedätkö SÄ näitä tunteja muuallakin?". Toiminimen Hyvinvointipalvelu Onni kautta hän järjestää liikunnallisia tunteja firmoille ja liikuntaseuroille.

Kati innostui tanssista 16-vuotiaana, sillä hänen vanhempansa tanssivat. Siitä asti vuoteen 2008 hän on ollut joka vuosi mukana Helsingin sambakulkueessa, jopa viimeisimmillään raskaana. Vuonna 2008 hänet valittiin sambakoulu Império do Papagaion kuningattareksi.

Yliopistolle Kati päätyi 13 vuotta sitten, kun hänen tuttavansa kysyi, voisiko Kati tulla ohjaamaan sambatunteja. Kati pyrkii tunneillaan monipuolisuuteen: Hän saattaa jakaa ryhmän kahtia, jolloin toinen puolisko esittää harjoitellut liikkeet toiselle. Tunnin lopuksi Kati laittaa usein biisin soimaan ja käskee tekemään sitä, mitä keho haluaa. Jokaisella on tällöin mahdollisuus harjoitella tunnilla opittua sarjaa tai tehdä vaikka voltteja ja kärrynpyöriä.

Kati on valmistunut hypnoosiohjaajaksi ja suggestoterapeutiksi, ja hän kokee tärkeäksi mielen ja kehon hoitamisen.

"En yritä asettua muiden yläpuolelle, enkä tule tunnille näyttämään osaavani paremmin. Tarkoitus on auttaa jaksamaan arjen keskellä, luoda hyvää mieltä ja ottaa voimavaroja musiikista."

Brasilian mix maanantaisin Porthaniassa klo 15–16

Menu

Menu vai vinyylilevynkansi?

Storyville, Museokatu 8

Lihakorvike

Alkukeväästä Suomessa tavattiin uusi ravinnoksi kelpaava eläin: vegekana. Nyt tämä soijapavuista tehty valmiiksi maustettu “liha” on Wrong Noodle Barin kasvisvaihtoehto. Lihamainen maku. Parempi kuin bulkkibroileri.

Wrong Noodle Bar, Yliopistonkatu 5

Lihakauppa

Jos luulet, että kaikki liha on yhtä hyvää, et ole maistanut Veijo Votkinin Villigrilli-villisikamakkaraa. Makkaroiden lisäksi vanhan ajan lihapuodissa on kaikkea luullisesta keittolihasta riistaan. Jauheliha tulee tirisevän tuoreena seinän takaa, leikkaamosta.

Chef Wotkin's Tehtaanmyymälä, Vanha talvitie 8

Kynsistudio

Hollywood Nails -kynsistudiossa täydelliset rakennekynnet valmistuvat tunnissa, kun teko muissa paikoissa kestää parisen tuntia. Hinnatkin ovat kohtuulliset: tavalliset rakennekynnet saa 50:llä ja ranskalaiset 60 eurolla. Koristelut ja kynsikuviot tehdään käsityönä. Kynnet pysyvät hyvinä jopa kahdeksan viikkoa. Studion kolme sisarusta ovat opiskelleet rakennekynsien tekoa Yhdysvalloissa ja Englannissa vuoden päivät.

Hollywood Nails, Hämeentie 17 A

Klubi-isäntä

Vuonna 2008 virallisen singlelistan kakkosena leijuu lähes 10 viikkoa biisi nimeltä Sauna Caliente. Biisin remix-versio pomppaa heti ykköseksi. Samana vuonna perustetaan klubi Sauna Caliente. Bileet järjestetään ensin CUBA!:ssa, mutta se todetaan liian pieneksi. Sitten Feverissä. Sekin jää pieneksi. Sitten Cafe Operassa. Ja taas sama. Loppuvuonna 2009 bilettäjien määrä on kasvanut jo yli 1400, ja klubi tarvitsee kaksi baaria.

Kaiken tämän takana on Kuuban gettossa syntynyt 33-vuotias Norlan Leygonier, joka tunnetaan artistina nimeltä El Misionario, lähettiläs. Norlanilla on tällä hetkellä valmisteilla kolmas albumi, ja hän on työskennellyt jo vuoden verran myös dj:nä nimeltään Dj Misionario.

Norlan seisoo kolmen eri trooppisen bilekonseptin takana, Sauna Calienten lisäksi Tropicocon ja El Traficon. Hän tuo Suomeen latino- ja karibialaista kulttuuria: klubeilla vierailee muun muassa kansainvälisiä artisteja, dj:tä ja tanssinopettajia.

Norlan on tuonut Suomeen myös reggaetonin ja bilehoustauksen eli MC:n (Master of the Ceremony). Vastaavaa ei Suomessa ole ennen nähty. Norlan saa lavakarismallaan ja energisyydellään yleisön syttymään, hikoilemaan ja nauttimaan. Hän freestailaa, räppää, laulaa, tanssii, ja hän tekee sitä sekä lavalla että yleisön joukossa. Hänet tunnetaan positiivisena ja lämminsydämisenä ihmisenä. Se näkyy myös hänen toimiessaan isäntänä.

Club Sauna Caliente -Season Opening 30.10. Helsinki Club, Copacabana ja Neo

Rekisterikilpi

Innokkaana automiehenä tunnettu Peter Gunnar Pihlström sai jo kouluaikoina lempinimen. Se viittaa yhtälailla häneen itseensä sekä genitaaleihin.

"Jossei elämässä ole huumoria, niin missä sitten?" hän kysäisee kotonaan Espoossa. Yrittäjämies päätti, että heti kun käsiin rantautuisi Mercedes Benz CDi 400, myös rekkari tuunattaisiin. Tähän saakka Peter on nauttinut kaupungin huoltamoilla saamastaan huomiosta. Tietty, rekisterikilpi PIL-1 viittaa nimenomaan pieneen pippeliin.

"Kyllähän se hymyä nostattaa. Mutta se on ihan miten sä luet sen. Sä voit lukea vaan PIL-1. Tai sitten että PILI", Peter analysoi. Hän ei pelkää, että kukaan kuvittelisi rekisterikilvellä olevan yhteyttä hänen genitaaleihinsa. Kukaan ei ole heitellyt häntä kivillä.

"Jengi kommentoi, että hyvä kilpi. Harvemmin mitään negatiivista." Rekisterikilven saama suuri suosio on saanut Peterin rekisteröimään myös kakkosautonsa persoonalliseen tyyliin.

"Kai sä tiedät sen mallin?", Peter kysyy toimittajalta. Kyse on McLaren-Mersun kopiosta. Auto on SL 55 AMG. Ja kuinka ollakaan, rekisterinumero on PIL-11.

Kampaaja

Riina Reinikainen tekee myös meikkejä.
Riina Reinikainen tekee myös meikkejä.

Tyyli-liikkeen hiusmuotoilija ja meikkaaja Riina Reinikainen, 34, saa päivittäin kehuja asiakkailta, että osaa muuttaa kaikki toiveet todeksi.

"Tärkeintä on kuunnella asiakasta, visualisoida toiveet ja korostaa parhaita puolia. Haluan, että asiakkaani ovat supertyytyväisiä."

Hiustaituri loisti jo kouluaikoina, ja opettajat siirsivät hänet hiusmuotoilijakoulun ensimmäiseltä luokalta suoraan kolmannelle.

"Meikkauksen opin myöhemmin Réne Wileniltä, joka oli Idolsin meikkaajana. Tein myös Janina Frostellin Bella-tv-ohjelman muutosleikissä hiuksia, olin Sillä silmällä -tv-sarjassa ja Lupaus-elokuvassa hiusmuotoilijana. Häät- ja muihin aikakausilehtiin on myös tullut tehty paljon töitä", Riina kertoo.

Vuonna 2003 Riina voitti L’Oréalin värimestaruuden yhdessä serkkunsa, hiusmuotoilija Niina Heleniuksen kanssa.

"Sen koommin en ole kilpaillut, koska se vie aikaa ja huomasin, että haluan piristää ihmisiä päivittäin", Riina hymyilee.

Tyylissä kampauksen ja meikin saa alle sadalla eurolla. Hiusten leikkaus ja värjäys maksaa 80–120 euroa.

Tyyli, Pursmiehenkatu 14, http://www.tyyli.fi

Ravintolavillitys

Se on vesihöyryä ja tupakkaa.  Ravintola Groteskin kuusi vesipiippua ovat olleet varattuina lähes koko kesän. Sinkkuelämää 2 -leffa sai naiset piipun pariin parikymppisten miesten kaveriksi. 35 euroa maksavan piippusatsin voi jakaa kolmeen pekkaan ja etukäteisbuukkauksenkin voi tehdä, jos varaa pöydän. Myös nikotiiniton versio sisätilakäyttöön on tulossa. Mutta kuka muistaa, että vesipiippua polteltiin jo viisi vuotta sitten Punavuoren Sohossa?

Grotesk, Ludviginkatu 10

Julkkis

Puolitoista vuotta sitten hän vetosi City-lehden päätoimittajaan puhelimessa, ettei tiettyjä osia häntä koskevassa jutussa julkaistaisi. Ne julkaistiin.

Se ei tietenkään ollut Martina Aitolehdelle mieliksi, mutta kuten todellinen julkisuuden seitsenottelija, hän ei kantanut kaunaa: jo parin kuukauden päästä Martina nähtiin City-lehden seurapiiripalstalla Spy Hardissa. Ja seuraavaksi luemme hänestä Cityn sivuilta syksyllä. Näin kypsä asioiden jättäminen asioiksi on joskus ollut vaikeampaa “suuremmillekin” julkisuuden henkilöille.

Etninen ruokakauppa

Kokonaisia pakastekanoja, isoja pakastekaloja. Ei näitä ainakaan lähikaupasta enää saa. Hätäisimmille valmisnuudeleita kymmenen metriä pitkän hyllyn verran. Aasialaisten ruokatarvikkeiden lisäksi thaimaalaisia karkkeja ja kattaustarpeita.

Aasialainen kauppa, Kolmas linja 3

Samppanjabileet

Kolmena aikaisempana vuonna liput on myyty loppuun. Tänä vuonna kauppatieteiden ylioppilaiden Hannu Keräsen ja Lauri Kaakisen järjestämissä bileissä on teemana Gordon Gekko (muista pukeutua henkseleihin) ja jo toistamiseen Moët & Chandon samppanjasponssina. Liput maksavat 12 euroa, 25 euron ekstralla pääsee jonon ohi ja Moët & Chandon -bistrovippiin.

UUBank Restaurant Bankissa 2.10.

Vintage-puoti

1920-luvulla silloisessa Tšekkoslovakiassa oli tehdas, joka valmisti koruja naisille. Nyt näitä vanhoja, uniikkeja art deco -korvakoruja on myynnissä myös Suomessa Hoochie Mama Janessa. Korujen hinta vaihtelee 60­–175 euroon, ja ne ovat tämän puodin vanhinta ja arvokkainta tavaraa.

Hoochie Mama Jane on Irja Nurun vuonna 2009 perustama liike, joka myy 1920–80-luvuilta peräisin olevaa vintagea (siis käytettyjä vaatteita ja asusteita) naisille: vaatteita, kenkiä ja asusteita. 95 prosenttia tuotteista on haarukassa 5–100 euroa ja suurin osa tavaroista 1940–60-luvuilta. Valikoimaan kuuluu paljon kaikkea juhlavaa: juhlamekkoja, käsilaukkuja, käsineitä, korkokenkiä, sormuksia, huiveja, rinta-, käsi-, kaula- ja korvakoruja.

Irja valitsee myytävät tuotteet mielenkiintonsa ja laadun mukaan. Liikkeen tuotteet on ostettu kirpputorilta, eBaysta tai asiakkailta, joiden komeroista löytyy hyväkuntoista tavaraa.

Hoochie Mama Jane, Vaasankatu 10

2 kommenttia

Gretschen

12.10.2010 05:01

Vintage Hoochie Mama Jane on todellakin paras, yöruokapaikoista voidaan keskustella...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi-Elli

12.10.2010 10:24

Tollainen levynkansi-menu muuten löytyy myös Soul Kitchenistä Kalliosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi