Millainen on teemapuisto, jonka pääosassa on ruoka? Italiaan avataan marraskuussa "kulinaristien Disney World"

Eataly World on huvipuisto kulinaristeille. Toimisiko sellainen Suomessa?

Kuva: irinagrigorii/Fotolia

Kuvittele paikka, jossa kulinaristien huvipuisto ja kaupungin parhaimmat, italialaiset ruokamarkkinat yhdistyvät. Nappaat lasillisen viiniä sieltä, muutaman arancinin tuolta, osallistut proseccomaistiaisiin ja opettelet työpajassa täydellisen risoton. Herkullinen tiramisu suoraan keittiöstä ja vastapaahdettu, tiukka espresso päälle. Kotiin voit viedä kassillisen paikallista pastaa, oliiviöljyä, viiniä, tuoreita kananmunia ja naapurista poimittuja tomaatteja. Kuten Linnanmäki tai Tuuri, mutta täynnä italialaista ruokaa ja viiniä. Marraskuussa se on mahdollista!

Pohjois-Italiaan, Bolognaan avataan marraskuun puolessavälissä paikka, jota kutsutaan kulinaristien Disney Worldiksi. Eataly World on ruoka-aiheinen teemapuisto, joka on omistettu italialaiselle ruokakulttuurille (eli kaikelle sille, mikä on maailmassa hyvää). Huimat satatuhatta neliömetriä kattavalle alueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta työpajat, tuotteet ja ravintolat ovat tietenkin maksullisia. Paikalla on yli 40 ravintolaa ja yli 100 kauppaa, jotka myyvät paikallisten tuottajien herkkuja. Puistossa järjestetään myös kävelyretkiä ja multimediaesityksiä, joiden avulla italialaista ruokatietoutta voi syventää entisestään.

Ajatus on yksinkertainen: Eataly World esittelee italialaisen ruokakulttuurin parhaimmistoa ja on ikään kuin ympärivuotinen ruokafestivaali ja -markkinapaikka. Miksei tällainen voisi toimia myös Suomessa? Pohjana toimii meille tuttu, perinteinen kauppahalliajattelu, jossa on tilaa pidemmälle viemiseen, etenkin syksyisin, kun kotimainen sesonki on parhaimmillaan. Keskittäminen on järkevää. Paikkana voisi toimia tavaratalon ruokaosasto tai kauppakeskuksen ravintolamaailma kaupungin keskustassa, tai käyttämättä jäänyt tapahtumapaikka muualla. Farm-to-table- ja field-to-fork -tyyppinen ajattelu on alati kasvava trendi, jonka toteuttaminen ympärivuotisena ruokatapahtumana olisi pienehkössä maassamme melko vaivatonta. Sataantuhanteen neliöön ei meillä ehkä tarvitse pyrkiä, mutta voisimme silti ottaa Eatalysta esimerkkiä.

Eataly World avataan Bolognassa 15.11.2017.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi