Nimeä mut uudestaan -debyytin julkaissut Sini Yasemin: “Levynteon aikana opin rakastamaan itseäni ja antamaan itselleni anteeksi”

Perfektionistiluonne Sini Yasemin oppi hellittämään itsekritiikkiä ensilevyä tehdessään.

Sini Yaseminin debyyttialbumi Nimeä mut uudestaan ilmestyi 8. helmikuuta.
Sini Yaseminin debyyttialbumi Nimeä mut uudestaan ilmestyi 8. helmikuuta. Kuva: Juuli Rönkä/Universal Music Finland

Iltavirkulle Sini Yaseminille aamuherätykset eivät ole vahvinta alaa. Yö on mennyt jännittävissä tunnelmissa, sillä illalla on luvassa levynjulkistuskeikka Tavastialla. Kenraaliharjoituksiin on suunnattava puoleksi päiväksi.

“Siellä on luvassa kunnon rock ‘n roll -show ja paljon biisejä, mitä ei oo aiemmin livenä kuultu. Ekaa kertaa Nimeä mut uudestaan -levyn biisit vedetään, ja siellä on pientä yllärisovitustakin biiseissä”, Yasemin sanoo.

Helmikuun alussa ilmestyneen debyyttialbumin syntyminen oli pitkä ja raskas prosessi, jonka aikana Yasemin kävi melkein loppuunpalamisen partaalla. Levyn ensisingle Mun kaa ilmestyi jo kaksi vuotta sitten, ja on tähän päivään mennessä streamannut melkein viisi miljoonaa kertaa.

“Koin levynteon aikana henkilökohtaisessa elämässäni paljon isoja muutoksia. Voin sanoa, että opin enemmän itsestäni kuin koko elämäni aikana. Opin myös rakastamaan itseäni ihan eri tavalla ja antamaan itselleni anteeksi. Kaikkia hyviä juttuja siis”, Yasemin miettii.

Nimeä mut uudestaan -albumi on ehtaa poppia, jossa Yaseminin rocktausta kuuluu. Junnuna mimmillä oli parikin bändiä, joissa hän lauloi suomeksi ja englanniksi. Muun muassa metal corea teinistä asti kuunnelleena Yasemin ei usko rockin kuolemaan.

“Henkilökohtaisesti en koe, että rock on kuollut todellakaan! Se ottaa vaan uudenlaisia muotoja. Rock elää ja palaa ainakin meidän sydämissä”, Yasemin sanoo.

Perfektionistiluonteen kirot hellittäneet

Muutama vuosi sitten Yaseminilla oli bändi ja biisejä kasassa. Keskusteluja levy-yhtiöiden kanssa käytiin, mutta Yasemin kaipasi lopulta omaa juttua. Soolomateriaalia syntyi, ja ensimmäinen biisi julkaistiin 325 Median kautta.

“Halusin löytää oman soundin ja itseni kirjoittajana. Universal bongasi mut sitten ensimmäisestä biisistä”, Yasemin muistelee.

Debyyttialbumin biisit ovat pääosin Yaseminin omaa käsialaa. Kyynelii-biisiä kirjoitettiin viinilasillisen äärellä yhdessä laulaja-lauluntekijä Vilma Alinan kanssa, mutta lopullisen muodon kappale sai Yaseminin kynästä.

Perfektionistiluonteelle ensimmäisen levyn julkaisu voi äityä raastavaksikin. Kun Yaseminin levy oli miksauksia myöten valmiina muutama päivä ennen julkaisua, iski paniikki.

“Mikään ei koskaan riitä itselle ja aina on se fiilis, että tämänkin olisi voinut tehdä paremmin. Mä koen, että kaikilla luovan alan ihmisillä on se tunne, että ikinä ei ole valmista.”

Nykyisin myös muille artisteille biisejä kirjoittava artisti on oppinyt armollisuutta itsekritiikissään. Levyä tehdessä Yasemin vietti monia unettomia öitä keikkailun ja pitkien studiopäivien syödessä energiaa.

“Stoppi tuli vastaan. Tajusin, että välillä pitää antaa itsensä levätä ja ymmärsin, et joinain päivinä ei vaan lähde ja niitä biisejä ei synny”, Yasemin sanoo.

Entiset raamit ja kahleet eivät rajoita enää entiseen malliin. Yasemin on päästänyt irti egosta, joka määritti näyttämisen ja vaikuttamisen halua.

“Kun kirjoitan jollekin toiselle biisiä, niin siitä häviää tietyntyyppinen vankila. Se on vapauttanut myös oman musiikin tekemistä.”

Yasemin uskoo tosifaneihin

Yasemin sai maistaa osansa jättimenestyksestä kolme vuotta sitten, kun Chilii-biisi julkaistiin. Raappanan menevää kesähittiä on kuunneltu järisyttäviä määriä.

Yasemin laulaa englanniksi myös Juuso Ruohosen eli Viewn Bad Habits -biisillä. Nimeä mut uudestaan -debyytillä oli vastapalveluksen paikka ja Ruohonen räppääkin levyn nimikkobiisillä. Hyvää ystävää ei tarvinnut taivutella suomeksi räppäämään.

“Oltiin puhuttu siitä kauan. Tehdään aina välillä Juuson kanssa semmosia vitsibiisejä. Meillä on semmoinen sivuprojekti: huumoripläjäysbändi, millä sitten aina välillä kaveriporukkaa hauskuutetaan”, Yasemin nauraa.

Vaikka Yasemin on nyt uransa alkupolulla, ymmärtää hän paikallaan jumittamisen riskit. Palataanpa vielä rockin kuolemaan. Nuoresta saakka Yaseminin matkassa kulkenut metalcore-bändi Bring me the Horizon on aiheuttanut faneissaan jakaumaa uusimman Amo-albuminsa myötä. Levy on monen mielestä lähes poppia kaikessa keveydessään.

“Osa jengistä on et ‘vittu mitä paskaa’. Olen sitä mieltä, että pitää kehittyä ja inspiroitua uusista asioista, jotta pysyy varteenotettavana monia vuosia. Jos tekisi samaa musaa ja samat levyt aina uudestaan, niin se ei olisi kovin pitkäkantoista. True fanit pysyy kyllä messissä kehityksessä”, Yasemin päättää.

1 kommentti

Starship captain

29.8.2019 00:40

Niin ihana Sini! <3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi