Terve vaan, tutun tutun tuttuni!

Kaikki 721 miljoonaa Facebookin käyttäjää ovat vain muutamien ihmisten päässä toisistaan.

Facebook-harjoittelija Paul Butlerin visualisointi näyttää palvelun kaverisuhteet joulukuussa 2010.
Facebook-harjoittelija Paul Butlerin visualisointi näyttää palvelun kaverisuhteet joulukuussa 2010.

Kaikki suomalaiset ovat käytännössä kolmen tuttavan päässä toisistaan. Bussissa viereesi istuva tuntematon on todennäköisesti tutun tutun tuttusi, selviää vasta ilmestyneestä Facebook-tutkimuksesta.

Facebook on kaikkien aikojen suurin sosiaalisten suhteiden tutkimuskenttä. Eilen tältä kentältä saatiin mielenkiintoisia tutkimustuloksia, kun Facebook julkisti yhdessä Milanon yliopiston kanssa tekemiään laskelmia.

Tutkimuksessa selvitettiin Milanon yliopistossa kehitetyn algoritmin avulla ensinnäkin, että Facebook-käyttäjillä on keskimäärin 190 kaveria palvelussa. Toiseksi lähes jokainen käyttäjä koko palvelussa on noin viiden kaverin päässä toisistaan. Kolmanneksi, vaikka koko maailman käyttäjät ovat yhteydessä kavereidensa kanssa, on käyttäjän kaverit hyvin suurelta osin kuitenkin samanikäisiä ja samasta maasta kotoisin.

Pitkään on puhuttu, että korkeintaan kuusi ihmistä erottaa sinut kenestä tahansa maailman ihmisestä. Kuuden kontaktin teorian esitteli alunperin unkarilainen Frigyes Karinthy novellissaan vuonna 1929. 

1990-luvun alkupuolella ajatuksen pohjalta kehitettiin seurapeli Kuusi askelta Kevin Baconiin. Pelin ajatuksena on yhdistää kuka tahansa näyttelijä Baconiin mahdollisimman lyhyellä ketjulla. Peli sai ideansa, kun Bacon väläytti näytelleensä kaikkien Hollywood-tähtien kanssa.

Stanley Milgram tutki kuuden askeleen yhteyttä 1960-luvulla kirjeiden avulla USA:ssa. Hän valitsi alle 300 vapaaehtoista, joiden piti lähettää kirje ystäviensä kautta eräälle bostonilaiselle herralle. Kirjettä ei saanut lähettää suoraan, vaan ohjeena oli lähettää se ihmiselle, jolla kuvittelisi olevan lähempänä kohdehenkilöä. Kirjeet päätyivät perille keskimäärin 5,2 portaan kautta. Paitsi, että kuuden askeleen yhteys näytti toimivan, koe osoitti, että ihmiset pystyvät onnistuneesti navigoimaan ketjua pitkin, vaikkei heillä olisikaan tietoa ensimmäisestä askeleesta pidemmälle.

Koko maailman ihmisten yhdistämisessä herää tietysti kysymyksiä siitä, mitä tarkoitetaan koko maailmalla. Tuntuu epätodennäköiseltä, että Afrikan tai Kauko-idän rajaseuduilla tai edes Suomen perimmäisillä kolkilla asuvilla ihmisillä olisi sama sosiaalinen yhteys.

Facebookin käyttäjiä löytyy 721 miljoonaa eli noin 10 prosenttia koko maailman ihmisistä. Heistä suurin osa asustaa kuitenkin länsimaissa, ja he myös käyttävät Facebookia kommunikointiin, joten näiden ihmisten välillä on myös erityinen intressi olla yhteydessä toisiinsa palvelun kautta.

1 kommentti

PesisMaila

22.11.2011 18:50

No just tää kiinnostaisi tietää, että onko tässä otettu huomioon väestömäärät per maa ja laskettu siitä jotain prosenttiosuuksia. Eihän se muuten vastaa todellisuutta...

En usko, että esimerkiksi brasilialaiset tai afrikkalaiset kauheasti käyttävät tietokoneita tai nettiä. Tai hei, en voi edes yleistää, olen käynyt Brasiliassa vain yhdessä kylässä ja pääkaupungissa ja Afrikasta olen nähnyt nälänhätä-videomateriaalia. Niinpä niin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi