Facebook-varoitus

Facebook haluaa maailman luetuimmaksi kirjaksi. Miksi sinun pitäisi pelätä sitä?

1. Se tekee onnettomaksi

Vuonna 2003 Mark Zuckerberg, silloin 19, loi uuden palvelun Harvardin yliopiston opiskelijoille. Sen nimi oli Facemash. Siitä tuli hitti. Se ei ollut täysin sääntöjen mukainen, mutta hauskaa riitti.

"Pääsimmekö Harvardiin naamamme perusteella? Emme. Mutta arvostellaanko meitä jatkossa naaman mukaan. Kyllä", kirjoitti Zuckerberg Facemashin etusivulla. Opiskelijat nauttivat saadessaan arvostella julkisesti kanssaopiskelijoiden ulkonäköä joutumatta kohtaamaan heitä. Todellista ystävyyttä?

Karilta, 26, meinasi mennä rakkaus. Karin Facebook-epätoivon lähteenä olivat hänen kaverikutsuja lähettävät exänsä.

"Se kävi liian raskaaksi vaimolleni ja minulle. Olin kerännyt profiiliini ystäviä kolmen vuoden ajan ja niitä oli yli 500. Lopulta tajusin, että joko viisisataa virtuaalikaveria tai todellinen puolisoni. En ole katunut."

Kari teki Facebook-itsemurhan. Hän deletoi profiilinsa offline-onnen säilyttääkseen.

Googlen kaltaisten hakupalveluiden tarkoitus on täyttää käyttäjiensä tarpeet. Haun tehdessään henkilö tietää, mitä hakee. Facebookin periaate on päinvastainen. Sen tarkoitus on synnyttää käyttäjissä tarpeita, joista nämä eivät aina ole edes tietoisia.

"Minussa Facebook synnytti tarpeen käydä vieraissa. Tajusin, että ainoa tapa välttyä epäonnelta, on tappaa online-persoonani."

Yhtiö on tehnyt profiilin deletoimisen työlääksi: Kari joutui poistamaan yksitellen jokaisen kaverinsa ennen kuin tappoi itsensä. Aikaa meni neljä tuntia.

Hän sai rohkaisua tekoonsa amerikkalaiselta vaihto-oppilaalta, joka esitteli hänelle Facebook-joukkoitsemurhaa hautovien ryhmän: Facebook Mass Suicide Club.

Yleisin syy Facebook-itsemurhien yleisyyteen on sivuston kilpailuhenki. Se kehoittaa vertailemaan kaikkea; ystävien määrää, luettujen kirjojen määrää, statuspäivitysten nokkeluuden määrää. Psykologien mukan jatkuva vertailu tekee ihmisen onnettomaksi. Facemash ja -book herättävät ihmisissä primitiivisen halun luoda nokkimisjärjestyksiä. Mikä olisikaan kätevämpää kuin tehdä vertailuja kanssaopiskelijoiden avuista oman tietokoneen ruudulla?

2. Se vaarantaa urasi

Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:in tutkijaa Airi Lampista kiinnostaa miten käyttäjät hallitsevat yksityisyyttään ja julkisuuttaan yhteisöpalveluissa. Yhä useammissa palveluissa toimitaan omalla nimellä ja kuvalla, muualtakin kuin netistä tuttujen ihmisten kanssa.

"Palvelun käytön voi joutua miettimään uusiksi, jos pomo tai äiti pyytää kaveriksi. Tämä siksi, ettei potkuja tulisi tai ihmissuhteisiin syntyisi kitkaa. Jotkut kokevat hankalana sen, etteivät voi toimia eri ihmisten kanssa yhtä vapaasti erilaisissa rooleissa."

Lampinen näyttää kallistuvan ajattelemaan kuin Zuckerberg, että Facebookin vahvuus on siinä, että se näyttää edistävän kokonaisvaltaisempaa kuvaa ihmisistä.

Tämän suomalainen Herra P:kin olisi halunnut kuulla, kun hänet eräänä aamuna kutsuttiin toimistoon puhutteluun potkujen antamisen edellä. Johtaja ilmoitti puhuttelun syyksi Herra P:n Facebook-profiilista esille tulleet "huolestuttavat seikat".

Puhuttelussa esimiehet kelasivat profiilitulostetta ja lukivat Herra P:lle tämän päivityksiä. Osin perustelut ontuivat.

"He vertailivat kalenteriani ja jotkut tekstit oli heidän huomionsa mukaan julkaistu silloin, kun olin työseminaarissa. Olin sen verran hämmenyksissä puhuttelutilanteessa, että en protestoinut. Nimittäin blogisovellus, jota käytin, oli amerikkalainen eli päivitysajat olivat myös Amerikan kellonaikaa."

Tällä tavalla näytti siis, että P kirjoitti juttujaan työaikana.

"Tänä päivänä kaikki on profiilissani salattu, kohta niin, että kaverinikaan eivät pysty profiiliani näkemään. Kohta voin yhtä hyvin irtisanoutua koko sivustosta."

Suomessa uutisoitiin viime syksynä tapauksesta, jossa työntekijä sai potkut haukuttuaan työnantajaansa Facebookissa.

3. Se paljastaa tietosi

Yksi juristeja puhuttava Facebookin ongelma liittyy tykkää-sovellukseen. Tietosuoja-, internet- ja tekijänoikeusjuridiikkaan erikoistuneen asianajaja Elina Koivumäen mukaan Facebook ei anna B-Colalle heidän tuotteestaan tykkäävien henkilötietoja. Sen sijaan epäselvää on, saako mainostaja kerätä tykkääjien tietoja tuotteensa sivulta ja lähestyä heitä muita reittejä. Facebook ei myy mainostajille henkilötietoja vaan kohderyhmiä. Esimerkiksi 20–25-vuotiaat helsinkiläiset.

Viime kuukausien aikana Koivumäelle on tullut yhteydenottoja liittyen Facebook-profiileihin, jotka ovatkin yritysten luomia virtuaalihenkilöitä, jotka soluttautuvat tavallisten käyttäjien ystäväverkkoon. Tämä on ongelma, koska markkinnoinnista pitää käydä ilmi, että kyse on markkinoinnista.

Facebookissa mikään ei ole luottamuksellista. Yhtiön yksityisyyden suojaa koskevassa lausunnossa todetaan: me emme voi taata, ettei käyttäjien sivustolle postittama sisältö tule niiden tarkasteltavaksi, joilla ei ole käyttöoikeutta.

4. Se säilyttää tietosi – aina?

Varovainen arvio on, että tälläkin hetkellä Facebookin digitaalisessa mauseleumissa on viitisen miljoonaa profiilia. It-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan profiili voi jatkaa elämää, vaikka se olisi lopetettu. Mutta kuinka kauan?

"Facebook ei lupaa taka-rajaa. Voi olla, että ne haluaa säilyttää kaiken."

Reilu vuosi sitten Cambridgen yliopiston tutkijat paljastivat, ettei Facebook deletoi käyttäjien lataamaa tietoa servereiltään. Kuten Järvinen toteaa: levytila on käytännössä ilmaista, tiedon poistaminen on kallimpaa.

"Voi mennä vuosi, ennen kuin linkki lakkaa toimimasta. Siitä, onko Facebook säästänyt tiedostot jollekin sisäiselle palvelimelle, emme tiedä mitään", Järvinen sanoo.

Mitä kirjoitit silloin päiväkirjaan? Eräs suomalaismies poisti Facebookista kaikki kuvansa ja lopetti profiilinsa. Kun hän 1,5 vuotta myöhemmin perusti uudestaan profiilin, kaikki "poistetut kuvat" tulivat tarjolle – pyytämättä ja yllätyksenä.

5. Se tappaa kaupunki-kulttuurin

Ennen keilasimme yhdessä. Nykyään keilaamme Facebookin keila-applikaation avulla. Ennen koputimme naapurin ovea. Nyt me tökkäämme hänen digitaalista olkapäätään. Tutkimusten mukaan livenä ihmisiä tapaavat ovat onnellisempia kuin ihmiset, jotka tapaavat verkossa. Facebook on lähiökulttuurituote. Kuten konepellit omakotialueella, statuspäivitysten on tarkoitus näyttää kiiltäviltä. Kuten esikaupungissa, myös Facebookissa esiinnytään hyvässä valossa.

6. Se tuhoaa ympäristöä

Yksi Facebookin onnistuneen maailmanvalloituksen kivijalka on jatkuva serverikapasiteetin kasvattaminen. Juuri tähän ongelmaan kaatui Facebookin edeltäjä, yhteisöpalvelu Friendster. Sivujen lataaminen kesti pahimmillaan puoli minuuttia.

Vaikka yhteisöpalvelun käytölle ei ole yhtä helppoa laskea hiilijalanjälkeä kuin autoilulle, sitä pidetään yhtenä pahimmista ympäristön kuormittajista. Reitittimineen ja datakeskuksineen meidän 500 miljoonan Facebook-käyttäjän profiilien ja ah, niin hassunhauskojen statustemme ylläpitämiseen vaadittava hiilijalanjälki on yhtä iso kuin Helsingin kokoisella kaupungilla. Vuosi sitten Facebookin tekno-osaston johtaja ilmoitti, että yhtiöllä oli 30 000 serveriä.

Tietotekniikan ympäristövaikutuksia tutkivan kansanedustaja Jyrki Kasvin mukaan yksittäisen Facebook-profiilin hiilijalanjälki ei välttämättä ole korkea. Vuodessa siitä tulee kuitenkin arviolta 800 grammaa, joka vastaa kahta edestakaista lentoa Helsingin ja Lontoon välillä. Yhteenlaskettu energian tarve on katastrofaalinen. Ja se pahenee, kun 500 miljoonaa käyttäjää latailee valokuvia kaukaisille servereille. Facebookin tavoite on tulla isommaksi kuin Google.

Kun Kasvi 1990-luvulla innostui tietotekniikan ympäristövaikutuksista, tietokoneita ja internetiä pidettiin ympäristön pelastajana (TJEU: paperiton toimisto). Kasvi vertaa tilannetta hevossaasteongelmaan sata vuotta sitten.

"Silloin auto nähtiin ympäristön pelastajana, koska kaupungit uhkasivat hukkua paskaan. Sama juttu toistui tietokoneiden osalta: koneiden ajateltiin vähentävän tarvetta kulkuvälineiden käyttöön. On sanottu, että ihmisten pitäisi siirtyä materiaalisesta immateriaaliseen kulutukseen. Sitä Facebook ei ole", Kasvi toteaa.

Arvioiden mukaan vuoteen 2020 mennessä pystymme lämmittämään talojamme Facebookiin lataamillamme kännikuvilla. Serverienergia menee tätä nykyä pääasiassa hukkaan – Helsingissä toimii vain yksi serverilämmittämö.

7. Se levittää perseesi

Tiedemiesduo Christakis ja Fowler selvittivät Facebookin lihottavaa vaikutusta. Online-yhteys kavereihin muistuttaa tartuntaa. Facebook on sukua joulunkaltaisille juhlapyhille, jolloin ihmiset heittäytyvät joukkomässäilyn pauloihin katuakseen tekosiaan myöhemmin kuntosalilla.

"Ei ole selvää, miten tämä tapahtuu. Facebook, Myspace ja Twitter ovat oikeastaan vain offline-verkostojen laajentuma, jossa toimivat lainalaisuudet selviävät vain yksilöiden välisiä kytkentöjä analysoimalla."

Kaksikko seurasi neljän vuoden ajan 1700 Facebookin käyttäjää. Tulos: jos yksi Facebook-kavereistasi on läski, se lisää sinun lihoamisesi todennäköisyyttä kymmenen prosenttia!

Suomessa lihavuus liitäntäsairauksineen on merkittävä kansanterveysongelma. Suomen Lihavuustutkijat ry:n sihteeri Susanna Kautiainen teki merkillisen löydöksen tutkiessaan suomalaisnuorten lihavuuden yhteyttä tieto- ja viestintäteknologioihin. Pelien pelaaminen ei ollut yhteydessä läskiin. Kautiaisen tutkimus teki selvän eron erilaisten tietokonepohjaisten aktiviteettien välillä. Eri kategoriat muodostuivat surffailusta, kirjoittelusta ja pelaamisesta. Erityisesti Facebookin kaltaiset vuorovaikutteiset kirjoitteluun ja chattailyyn perustuvat tietokoneaktiviteetit ja ylipaino näyttävät olevan yhteydessä toisiinsa. Kiintoisa huomio oli myös, että lihavuus oli erityisen yleistä tytöillä, jotka kuluttivat mielellään aikaa surffaillen ja tv:tä katsellen.

8. Se aiheuttaa riippuvuutta

Quitfacebookday-ryhmä vertasi Facebook-riippuvaisuutta tupakkariippuvaisuuteen. Teknokulttuurin tuntija Petteri Järvinen ei ole vielä kuullut, että ketään olisi viety hoitoon Facebook-riippuvuuden takia.

"Himanen puhui tästä 1990-luvulla. Facebook on 2000-luvun versio kohtaamisnymfomaniasta. Halutaan olla koko ajan ajan tasalla. Jos ei tule päivityksiä, tunnetaan, että ollaan pudottu kelkasta."

Tarve tarkistaa palvelu useita kertoja päivässä saa Järvisen joskus tuntemaan olonsa voimattomaksi.

"Mä tunnen itsessäni näitä oireita. Joudun usein kesken päivän vaihtamaan konetta sellaiseen, jossa ei ole Facebookia."

Se on aikavaras. Monet yritykset ovat kieltäneet Facebookin. Ainakin Stockmann, Nordea ja Kone.

9. Se tuhoaa kansalliset palvelut

Alkuvuodesta 46 prosenttia norjalaisista, 42 prosenttia kanadalaisista, 36 prosenttia israelilaisista ja 53 prosenttia islantilaisista kuului Facebook Global Monitorin mukaan palveluun. Suomalaisia käyttäjiä oli noin 1,5 miljoonaa. Facebook dominoi yhteisöpalvelubisnestä Kambodzassa, Malesiassa ja Singaporessa. Facebookilla on nimi kansallisille yhteisöpalveluille: imitaatio. Eräs sellainen, Espanjan Tuenti kärsi juuri tappion taistelussa Facebookia vastaan. Kun saksalainen yhteisöpalvelu studiVZ saavutti menestyksen 1,5 miljoonalla käyttäjällä vuonna 2007, Facebook haastoi studiVZ:n oikeuteen. Suomessa IRC-gallerian viikkokäyttäjämäärä romahti liki miljoonasta reiluun 400 000. Vahvojen kansallisten yhteisöpalveluiden olemassaolo on Zuckerbergin mielestä merkki nurkkakuntaisuudesta.

10. Se voi viedä sinut tuomioistuimeen USA:ssa

Internet-yrittäjä Herra X Helsingistä tilaa amerikkalaiselta firmalta y pilvipalvelun. Tilattu data on palvelinhotellissa Venäjällä ja softa, jolla tilattua dataa käsitellään on palvelinhotellissa Kiinassa. X joutuu riitaan matkan varrella kadonneen datan vuoksi. Minkä maan oikeusistuimessa riita ratkaistaan? Vastaus: Kukaan ei tiedä.

Sähköistä pilvipalveluaan tarjoavan Facebookin suhde eri maiden kansallisiin lakeihin on myös kimurantti. Yhtiön datakeskukset ovat Yhdysvalloissa, mikä on osin tarkoituskin, näin yhtiö toivoo välttyvänsä kahnauksilta kansallisten tuomioistuinten kanssa. Eräs lieveilmiö tästä on, että sivut avautuvat joskus hitaasti. Vaikka internetin sanotaan kutistaneen etäisyydet, lokaatiolla on merkitystä.

Jos käyttäjä maasta x tekee rikoksen toista kohtaan maasta y, mitä tapahtuu? Joutuvatko molemmat Arnold Schwarzeneggerin puhutteluun Kaliforniaan?

Tietosuoja-, internet- ja tekijänoikeusjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Elina Koivumäki Juridiasta vastaanottaa viikoittain Facebook-aiheisia tapauksia.

Facebookissa voi ajattelemattomuuttaan rikkoa esimerkiksi tekijänoikeus- tai sisäpiirisäännöksiä. Johtaja X:n rouva kertoo profiilissaan, että mies vie hänet illalliselle onnistuneen diilin kunniaksi. Pörssiyhtiöiden sisäpiirisäännösten mukaan myös lähipiiri kuuluu sääntelyn alaisuuteen. Vaimosta saattaa tulla rikollinen.

"Tätä Facebookin käyttäjät eivät välttämättä tule ajatelleeksi."

Mikäli rouva olisi kalifornialainen FB:n käyttäjä, hän joutuisi todennäköisesti paikalliseen oikeusistuimeen. Jos Facebookissa rikoksen tekevä on suomalainen ja kohde y ruotsalainen, "puhuttelu" tapahtuu mitä todennäköisimmin Suomessa.

Ongelma kuitenkin on Facebookin erittäin lavea vastuuvapauslauseke. FB:n Statement of Rights and Responsibilities -ehdoissa Facebook vapauttaa itsensä kaikista kiistoista. Facebook ilmoittaa ehtojen sitovan jokaista, joka aloittaa FB:n käyttämisen. Eri asia on, näkeekö Suomen tuomioistuin kalifornialaisen yhtiön säännöt sitovina suomalaisen kuluttajan kannalta.

"Sitä ei ole suomalaisessa tuomiostuimessa testattu", Koivumäki sanoo.

Tulevaisuudessa mikäli suomalainen tuomioistuin tekee riitatapauksessa Facebookin käyttäjän kannalta onnellisen päätöksen ja katsoo, etteivät Facebookin ehdot ole kaikilta osin pätevät suhteessa suomalaiseen kuluttajaan, on mahdollista, että Facebook ei tyydy päätökseen. Voi olla, että käyttäjä Suomessa saadusta vapauttavasta tuomiosta huolimatta joutuu käräjille Kaliforniaan. Pahimmillaan käyttäjä käy oikeutta monessa maassa. Arvatkaa mitä se maksaa?

Facebookista tulee herrasi

Zuckerbergin lempielokuva on Wolfgang Petersenin ohjaama elokuva Troijan sodasta. Ja jotkut väittävät, että Facebook on kuin tarinan puinen hevonen: se näyttää kiinnostavalta ja on ilmainen. Mutta sen ainoa tarkoitus on kansallisten yhteisöpalvelujen tappaminen. Siitä huolimatta Zuckerbergin motto on:

"Avainasemassa on suvaitsevaisuus. Facebook auttaa solmimaan ystävyyssuhteita ihmisten kanssa normaalin viitekehyksen ulkopuolelta", hän sanoo.

Palo Alton toimiston in-vitsi on jo vuosikausia ollut toimintaelokuvista tuttu total domination – täydellinen herruus. Eräs Facebookin tarkoitus on tulla koko ihmiskunnan sisältäväksi puhelinluetteloksi. Facebookin osakas venäläisen yhteisöpalvelu VKontakten omistaja Yuri Milner kannattaa Facebook-passin käyttöönottoa.

Myös Zuckerberg on useaan otteeseen verrannut Facebookia maiden hallituksiin. Tänä vuonna FB alkoi tarjota Facebook-luottoa siinä uskossa, että käyttäjät maksavat mieluummin suoraan Facebookille kuin kolmansille. Näyttää siltä, että maa nimeltä Facebook odottaa oven takana seuraavaa sisäänkirjautujaa. Se, että palvelun leviämistä kartoittava Facebook Global Monitor ei laske kirjautuneiden prosenttiosuuksia muista internet-käyttäjistä, vaan kunkin maan kansalaisten osallistumisprosentin, osoittaa, että kyseessä on poliittinen projekti.

Toisin kuin Yhdysvaltojen sotakoneen tykkidemokratiassa Facebook-demokratiassa on kyse verettömästä maailmanvalloituksesta.

23 kommenttia

jugular

19.8.2010 14:26

Nykyään on vaikea olla olematta Facebookissa. Bänditreenit sovitaan siellä, sukulaiset eivät enää lähetä sähköpostia ollenkaan ja jos ei ole omaa profiilia, ei koskaan tule kutsutuksi mihinkään.

Poistin itseni väliaikaisesti viikoksi. Sukulaiset ja ystävät alkoivat soitella perään, ja lopulta profiili oli pakko palauttaa, koska tarvitsen sitä työkäyttöön. Ahdistaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

viileville

19.8.2010 17:12

"Tietotekniikan ympäristövaikutuksia tutkivan kansanedustaja Jyrki Kasvin mukaan yksittäisen Facebook-profiilin hiilijalanjälki ei välttämättä ole korkea. Vuodessa siitä tulee kuitenkin arviolta 800 grammaa, joka vastaa kahta edestakaista lentoa Helsingin ja Lontoon välillä."

Taitaa tulla kahdesta Hki-Lon lennosta vähän enemmän kuin 800g,kun keskiverto 2 litrainen autonmoottori pöhäyttää 170 g per 1 km joka vastaa vähän alle 5 km ajoa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ugha

19.8.2010 18:25

En kuulu facebookiin. Aluksi pidin sitä irc-galleriamaisena 'pissistelynä', mutta homman kasvaessa ja lähipiirin liittyessä (mummot, vaarit) painostus liittymisestä kasvaa. Nyt kun opinnotkin alkoi, on entistä tärkeämpää tietoa naamakirjan sivustolla (projektisuunnittelua, bilekutsuja ym.).

Joskus on jopa vaikea selittää leimautumatta 'hörhöksi', miksi en halua kuulua FBn perheeseen.

"Ai etsä oo feisbuukis? Eiks sul ole tietokonetta? Ai on, hyvä! Laita guugleen fasebook ja rekkaa sinne ni tuu mun frendiks, kyl sä osaat hei. Se on oikeesti just siisti."

-Ei kun katsos, tiedän kyllä mikä se on, en vain halua sinne.

"AI MIKS?" :OOOO

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jurist

19.8.2010 18:52

”Internet-yrittäjä Herra X Helsingistä tilaa amerikkalaiselta firmalta y pilvipalvelun. Tilattu data on palvelinhotellissa Venäjällä ja softa, jolla tilattua dataa käsitellään on palvelinhotellissa Kiinassa. X joutuu riitaan matkan varrella kadonneen datan vuoksi. Minkä maan oikeusistuimessa riita ratkaistaan? Vastaus: Kukaan ei tiedä.”

Hopsista; sopimus on suomalaisen ja amerikkalaisen valilla, Venaja ja Kiina ovat merkityksettomia alkuperiasen sopimuksen kannalta. (Taman jalkeen jaa myyjalle hakea korvauksia joko Venajalta tai kiinasta omien sopimsutensa mukaan)

Kv-sopimuksissa yleensa maaritellaan minka maan tuomiovallassa sopimus on, joka taas yleensa menee kaytannon syiden mukaan. Oletan etta ko. amerikkalaisella on paljon samanlaista kauppaa, kun taas suomalainen ostaa vastaavia palveluita harvakseltaan. Nain ollen sopimus on todennakoisesti amerikkalaisen aikalailla standardisopimus, jossa todnak tuomiovalta on maaritelty omaan paikkakuntaan. Sen lisaksi isommat sopimuspuolet yleensa saavat halunsa tuomiovallasta lapi, eli jos amerikkalainen on ratkaisevasti ’isompi’, niin jalleen amerikkalainen tuomiovalta.

Joka tapauksessa esimerkki ei ole mitenkaan poikkeuksellinen kv-kaupassa; samalla tavalla ostellaan mm. rahtia niin etta ostaja on Suomessa, myyja Afrikassa, rahti valiamerikkalaisella laivalla Kiinassa.
Turhaa parkumista.

”Mikäli Johtaja X:n rouva olisi kalifornialainen FB:n käyttäjä, hän joutuisi todennäköisesti paikalliseen oikeusistuimeen. Jos Facebookissa rikoksen tekevä on suomalainen ja kohde y ruotsalainen, "puhuttelu" tapahtuu mitä todennäköisimmin Suomessa.”

Hopsista; porssirikokset tavataan hoitaa siella mista porssista on kyse. Tama ei ole hankalaa.

”Pahimmillaan käyttäjä käy oikeutta monessa maassa. Arvatkaa mitä se maksaa?”

Pyh; koska esimerkiksi on otettu porssi jolla on edistyneet (sisapiirikauppasaadokset) ja tehokas valvonta (sita mahd. sisapiirikauppaamonitoroidaan), on kyseessa kaytannossa kehittyneen lansimaan porssi. Ne lansimaat joilla vastaavia on, on myos kv-sopimuksia tuomioistuinten toiminnasta, johon oleellisesti kuuluu etta kun asia on otettu kasittelyyn yhdessa maassa, muut maat eivat uudelleen kasittele samaa asiaa. Taa on ihan peruskamaa.

Tietosuoja-, internet- ja tekijänoikeusjuridiikka on (suht) nuorta ja siella on vahan kaikenlaista vipeltajaa, l. heikompia juristeja, jonka lisaksi kv-yksityisoikeus ja kv-oikeus on monimutkainen oikeudenala joka ei taida suomalaisille juristeille olla pakollista koulussa.
Joko haastateltu juristi on huono eika hallitse kv-ulottuvuuksia tai tahtoo suurennella ja pelotella tai sitten Cityn toimittaja on vaarinkasittanyt vahan kaiken – varmaan vahan kaikkea. Joka tapauksessa tuolla osiolla voisi parhaiten pyyhkia perseensa ellei siita jaisi mustejalkia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.8.2010 09:05

jugular: lemppaa sukulaiset ja vaihda ystävät uusiin, fiksumpiin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

20.8.2010 11:40

Jurist, kiitti kommentistasi (paitsi sitä osaa joka koskee perseen pyyhintää) Sanoit monta kertaa ettei pykälien tulkinta ole hankalaa. . Jokatapauksessa useamman kuin yhden haastateltavani reaktio facebookin ja lain suhteen oli : kyseessä on harmaa alue joka aiheuttaa paitsi juristeille ja myös käyttäjille päänvaivaa. Facebook pyrkii pysymään etäällä näistä hankaluukisista vastuuvapauslausekkeensa avulla. Jos tämä osio on sekava se johtuu siitä että aihe-alue itsessään ei ole niin kristallinkirkas toimintakenttä kuin vastauksessasi annat ymmärtää. Täytyy myös sanoa että tämän jutun tarkoitus ei ole pelotella perusteetta, vaan saada funtsimaan näkökulmia yhteisöpalveluun jotka helposti jää vaille huomiota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jurist

20.8.2010 13:04

”Sanoit monta kertaa ettei pykälien tulkinta ole hankalaa. . Jokatapauksessa useamman kuin yhden haastateltavani reaktio facebookin ja lain suhteen oli : kyseessä on harmaa alue joka aiheuttaa paitsi juristeille ja myös käyttäjille päänvaivaa.”

Uudet asiat ovat aina hieman harmaita alueita joista aiheutuu juristeille paanvaivaa, mutta juuri paittensa vaivaamisesta juristeille (hyvin) maksetaan! Taman voisikin kaksiajaotella niin, etta ne jotka meuhkaavat FB-ulottuvuudesta tosissaan uhkana eivat ole kovin kummoisia juristeja (talla alalla) ja ne muut nakevat FB:n suhteellisen vahaisena lisahankaluutena jutuissa – ja toki mahdollisuutena lisalaskutukselle.

Tarttumissani esimerkeissa varsinkin ensimmainen ei nojaa pykaliin - vaan kahdenvalisiin sopimuksiin - ja kolmas on harmaan sijasta mustavalkoinen. Siis ihan ilman tapauskohtaisiin seikkoihin sukeltamista.

Kakkos esimerkissa sen sijaan voi olla niin monta lisaseikkaa etta siina on pelivaraa, mutta paaasiallisesti se tosiaan menee niin kuin totesin - eika FB tms. tuo ko. tilanteeseen mitaan oleellisesti uutta.

Itse asiassa nama esimerkit toimivat lahinna esimerkkina siita etta kv-ulottuvuus mutkistaa aina asioita, mutta kv-ulottuvuuden lisaamiseenhan ei tarvita FB:ta tai edes nettia.

Selvennan sen verran etten vaita etteiko FB toisi yllattavia juridisia riskeja, mutta artikkelin esimerkeissa ei sellaisia ole – ja ylipaatansa lahtokohta etta olisi olemassa yleisesti kristallinkirkkaita juridisia aihealueita on harhainen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

20.8.2010 22:00

viileville: näyttää siltä että yksikkö g pitäisi olla todellakin kg. lasku pohjaa laveasti Facebookin servereillä olevaan n 10 biljoonaan valokuvan määrään ja palvelun kasvavaan energiantarpeeseen. Erään arvion mukaan Facebookin päivittäinen sähkönkulutus 924 000 kilowattituntia päivässä, josta pienen numeronäpräilyn jälkeen saadaan arvio: Facebookin vuosittainen hiilijalanjälki vastaa 0,75 tuhatta tonnia mistä Fbookin viikottaisen kasvun huomioon ottaen pyöristetään lopputulos carbon footprint= n 800kg vuodessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

andyjee

22.8.2010 16:11

Viileville. Tutkippa aihetta enemmän. Lentokoneen moottori on ympäristöystävällisempi kuin auton moottori. Johtuu sen paremmasta hyötysuhteesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

krisus

23.8.2010 01:18

Iroonista on se että City-sivuston artikkeleissa käytetään Suosittele/Tykkää widgettiä, niin kuin tässäkin :) Tyhmä koko artikkeli, huvitti enimmäkseen vaan. Luulin ensin alkuakin vitsiksi...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hkhiinoifnbugv

23.8.2010 03:38

jugular, jos ahdistaa, voi pitää profiilia jossa ei ole kuvia eikä mitään tietoja itsestä. Ei tarvitse kirjoittaa statuspäivityksiä. Tällöin voi silti käyttää FB:n käteviä sovelluksia kuten mainitsemiasi tapahtumia ja opiskelijaryhmiä sekä pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Itseäni risoo suunnattomasti kun kitaristimme ei ole suostunut liittymään Facebookkiin. Hänen takiaan joutuu erikseen käyttämään meiliä ja puhelinta. Lisäksi keikkojen markkinointiin Facebookissa tarvittaisiin hänenkin työpanostaan. En käsitä ihmisiä jotka leikkivät coolia ja tiedostavaa kieltäytymällä Facebookista. Sama kuin olisi aikanaan kieltäytynyt käyttämästä puhelinta. Jotkut mummuthan kieltäytyvät viimeiseen asti kännykästä. Facebookkia ei todella tarvitse pelätä, vaan omaa nettikäyttäytymistään niin kuin edellinen kommentoija mainitsi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TarmoToukka

23.8.2010 03:50

Itseasiassa FB lisää omaa sosiaalisuuttani ja käyntiä eri tapahtumissa, esim. keikoilla koska saan kutsuja ja FB muistuttaa kätevästi kun jotain on tulossa. FB on myös lisännyt kansalaisaktivismiani: Esim. se ryhmä Koffin puiston sotkemisesta. FB:ssa ihmiset voi jopa vaikuttaa: Mediassa huomioidaan jos jokin asia saa kannatusta FB:ssa. Puistotyypitkään ei olis ikinä tavoittaneet mua ilman FB:kkia. Tai sanotaanko FB ei ole lisännyt, vaan sen fiksut käyttäjät ;) Luin tuon blogimerkinnän, ja olen tismalleen samaa mieltä. Jaoin sen FB:ssa ;)
Mut joo, Cityllä on oma lehmä ojassa. Minäkään en ole enää Cityn rekisteröitynyt jäsen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rainie

23.8.2010 09:52

Ympäristökohtaan huomautus, jos kävisin tökkäämässä edes kerran kuukaudessa Lontoossa, Japanissa ja muualla ympäri maailmaa asuvia ystävieni olkapäitä, katsomassa bilekuvia paperisina kansiosta ja leikkimässä tyynysotaa IRL, olisi hiilijalanjälkeni vallan valtava.

Niin, ja mailien kirjoittamiseen, puheluihin ja skypeen pitää aina varata aikaa, facebookissa voi heittää toisen seinälle jotain nopeasti, muun tekemisen lomassa, johon toinen vastaa kun joutaa ja niin edelleen..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ChatAddikti

23.8.2010 10:29

Minäkin huomaan näitä riippuvuus-oireita joita netti aiheuttaa. Roikun Cityn chatissä vaikka pitäisi nukkua, syödä, peseytyä tai lähteä ulos. Olen chat-riippuvainen jo vuodesta -99. Chat on se mikä sekoittaa unirytmini ja saa laiminlyömään muita toimia. En pääse irti vaikka haluaisin. Yksi ihmissuhdekin meni sen takia kun roikuin liikaa chatissä. Myös keskustelupalstanne on addiktoiva. Kirjoittakaahan siitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Freiheit

24.8.2010 14:25

Olen pitänyt Facebook-sivustoani suljettuna jo 9 kk. Sivusto on olemassa, mutta se on "disactivated". Jos tarvitsen välttämättä jonkun yhteystiedot, joita minulla ei ole, saan Facebook-sivuni vielä auki. Mutta yleensä se ei ole yleisessä levityksessä eikä sitä näe kukaan, en edes minä. En päivitä sitä enkä lataa sinne enää tietoa. Ja - hurraa! - tunnen oloni todella vapaammaksi. Ne ihmiset, jotka ovat todella ystäviäni, voivat soittaa minulle puhelimella. Iloitsen heistä enemmän kuin niistä 500 Facebook-frendistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.8.2010 21:11

Facebook myös tuhoaa ihmissuhteita. Vai olenko vain typerä, kun en pidä siitä, että ihmiset, jotka livenä tavatessa ovat aivan ystävällisiä eivät hyväksy kaveripyyntöäni tai katoavat listalta syytä kertomatta? Niin tyhmä en ole, että kuvittelisin, että uonteessani/vuorovaikutustaidoissani ei olisi mitään vikaa, mutta koko palvelu on varmaankin tarkoitettu edistämään ihmissuhteita eikä pilaamaan niitä? Pahin esimerkki tästä oli se, että 5 kuukauden tapailusuhteen jälkeen laitoin miehelle kaveripyynnön. No Facebook suuressa fiksuudessaan näytti minulle feedissä joka kerta, kun mies lisäsi kavereita, mutta omaa pyyntöäni mies ei hyväksynyt. Ei varmaan yllätä, että asiasta tuli riita ja lopulta koko suhde kaatui. Totta kai pyöri mielessä, että pakkohan siellä on olla jotain, mitä en saisi nähdä tai sitten mies ei pitänyt minua mielenkiintoisena ihmisenä ollenkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lorttoliisa

25.8.2010 18:50

Koko facebook on suunniteltu ihmisten KYTTÄÄMISEEN! Ketä tunnet, mitä diggaat, mitä teet, mitä aiot tehdä.. hehheijaa että ihmiset on tyhmiä.. en menis faceoffiin vaikka mua pisteltäis neulalla peräaukkoon. Hullua, että tosissaan on olemassa aivotonta jengiä, jotka vapaaehtoisesti paljastavat kaiken isoveljen sähköisille sovelluksille, faceoffille ja big brother-ohjelmaformaatille.. eikä kenellekään tule mieleen, että kenties tämä kaikki palvelee uutta fasistista maailmanjärjestystä? Orwell tiesi mistä kirjoitti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vatsa

26.8.2010 22:54

Tänään oli FB:ssa hämmentävä tilanne: ranskalainen tuttuni, jonka kanssa emme juurikaan juttele (mutta jonka kuulumisia tykkään seurata FB:n kautta) alkoi chatata kanssani FB:ssä.
Keskutelu meni näin (tosin englannin kielellä):
Ranskalainen: Hei vatsa, onko sulla hetki aikaa?
Minä: Toki! Mitä kuuluu?
R:Sain juuri uuden puhelimen. Latasin siihen kaikkea mahtavaa musaa.
M:Eli hyvin menee siis...
R: Pidätkö soittoäänistä? Käy tässä osoitteessa (linkki), sieltä saa tänään ladata 25 ilmaista soittoääntä.
M: ok...
R: (kehuskelee mahtavia soittoääniään)
M´: hahah, onko tämä sun uusi työ tai jotain?

... ja sitten ei ranskalaisesta enää kuulunut.
Todella pelottavaa, sillä en usko että se oli tämä ranskalainen joka sieltä kirjoitteli (olisi varmasti puhunut muutakin vaikka olisikin soittoääniä yrittänyt myydä).

Onko muilla vastaavia kokemuksia?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ida

28.8.2010 13:11

Oho, onko mainosbotit rantautuneet FB:kin...??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

NOMITASATMITA

28.8.2010 23:55

BI BOTISÄ MITÄS TYÖN ORJAT??? LOMATI ONSLUSITTU JA TAKIAINS TYÖN ÄÄREEN?? MIKÄPOIKA VAAN KÄÄNTÄÄ KYLKEÄ JA JATKAA UNOSIA KUN TE RAADATTE MIKÄSS IINÄ KUN OLETTE KUTSUMUSAMMATISSA!!! ORAJTAK OIKEIN KALEERIORAJT!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jii_Virtanen

30.8.2010 11:18

Miten ihmeessä saat ton 800 kg ? Jos facebookin vuosittainen hiilijalanjälki on 0,75 tuhatta tonnia vuodessa = 0.75 * 1000000 kg = 750000 kg, niin facebookilla pitäisi olla 937,5 käyttäjää, jotta jokaisen profiili tuottaisi 8000 kg hiilijalanjäljen. Nykyisellä 50 miljoonalla käyttäjällä hiilijalanjälki olisi 15 g/käyttäjä. Vai ymmärränkö nyt jotain täysin väärin ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

italialainenspagettiolkain

31.8.2010 22:32

Ei sinne Facebookiin tartte alvariinsa kirjotella - esim jos kerran kuussa käväsee ja vähän jotain kirjottelee, niin so what ?- Ja minkä ihmeen takia jonkun ihmisen musiikki- ja leffamaku ja ne ja nää harrastukset ois niin mielenkiintosia et joku fasistinen "isoveli" kyttäis niitä ? Samanlaita kyttäystä voi tapahtua ihan livenä todellisuudessa: terveysasemat, naapurit, työnantajat, koko yhteiskunta - Facebookiin jos on jotain kirjottanu voi aina vedota siihen että, no joo, tuli vähän pelleiltyä - Ei kai Facebookiin kirjotetut jutut oo juridisesti välttämättä edes totta - Sinnehän voi perustaa esim sivuston jollekkin julkisuuden hahmolle ja panna se sanomaan vaikka mitä....
- Olennaista Facebookissa olemisessa IMO on nää: Ei mitään liian intiimejä tietoja itsestä ja jos joku toinen (jonka tuntee) alkaa sellasia levittelemään, välitön yhteydenotto tähän ja ukaasi; ei liikaa tietoa omista harrastuksistaan ja tekemisistään, ei psyykkistä avautumista, ei omia osoitteita - Itse pidän profiilini riittävän "runollisena" ja siten etäisenä ja monitulkintaisena nauttien kuitenkin siitä että silloin tällöin voin sinne jotain itsestäni laittaa, eikä yhtään haittaa kuka näkee, en laita sinne sellasta mistä vois olla mulle harmia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi