8 x New York -vinkit

Suurkaupungissa on paljon tekemistä. Kokosimme täsmävinkit Nykin reissulle jokaiseen makuun.

New York on kauneimmillaan kenties keväällä.
New York on kauneimmillaan kenties keväällä.

Shoppaile

Designer-merkkejä saa Nykistä halvalla. Jos ei pelkää tungosta, kannattaa piipahtaa Century 21 -tavaratalossa alakaupungilla ja ostoskatu Broadwaylla. Tarjoushaukan kannattaa tehdä päiväretki Woodbury Commons -outletkylään. Varaa päivä aikaa ja ota mukaan tyhjä matkalaukku - niin muutkin tekevät. 

Kulturoi

New Yorkin Broadway-musikaaleissa on, mitä valita. Jos kuitenkin erikoisempi taide-elämys kiinnostaa, kannattaa varata liput Sleep No More -taloon. Vanhassa hotellissa kierrellään vapaasti kolmattakin tuntia naamiot päällä, ja show'n päätteeksi (tai aluksi) voi nauttia drinkin satumaisen kauniilla Gallow Green -kattoterassilla. Vaihtoehtoisesti voi tsekata Tinder Live! -tinderöintishow'n. Jos on liikkeellä budjetilla, kannattaa suunnata Washington Square Parkiin katsomaan maksutonta flyygelinsoittoa tai Bleecker Streetille Amy's Bread -kaupan eteen nauttimaan ilmaisesta barbershop-kvartetista viikonloppuisin.

Westvillessä saa aamiaisella muun muassa uppomunia ja lehtikaalisalaattia.
Westvillessä saa aamiaisella muun muassa uppomunia ja lehtikaalisalaattia.

Juliette-ravintolassa Brooklynissä saa aamiaista suloisessa ympäristössä.
Juliette-ravintolassa Brooklynissä saa aamiaista suloisessa ympäristössä.

Brunsseile

Newyorkilaisen tärkein ateria on brunssi. Viikonlopuisin brunssiravintoloihin kannattaa varautua jonottamaan, sillä ne ovat tavallisesti tupaten täynnä. Tyypillisimmillään newyorkilainen brunssi on annosmallinen, ei buffet-tyylinen, kuten Suomessa on usein tapana. Paikkoja on pilvin pimein, mutta Cityllä on muutama suositus: Brooklynin parhaimpiin kuuluva brunssi löytyy Egg-nimisestä ravintolasta. Manhattanilla kannattaa kokeilla Westvilleä tai Jack's Wife Fredaa. Jos kaipaa brunssiltaan hiukan ylellisyyttä, Grand Hotel Tribecassa järjestetään sunnuntaisin livemusiikilla maustettu 40-lukua henkivä jazzbuffet.

The High Line on puisto, joka on istutettu vanhalle metroradalle.
The High Line on puisto, joka on istutettu vanhalle metroradalle.
 

Kukkaloisto on Nykissä keväällä parhaimmillaan.
Kukkaloisto on Nykissä keväällä parhaimmillaan.

Puistoile

Vaikka New York on pilvenpiirtäjien kaupnki, tunnetaan se myös lukuisista puistoistaan. Kaupungin viheralueet säilytetään siisteinä ja hyvänkuntoisina järjestämällä niihihn myös koiravapaita alueita, kieltämällä tupakointi ja sulkemalla puistot yöksi. Puistot ovat ihmisiä varten, joten niistä löytyy aina penkkejä ja usein myös pöytäryhmiä kaupunkilaisten käyttöä varten. Isommissa puistoissa on lisäksi aina ilmaiset käymälät, joiden siisteydestä puistohenkilökunta huolehtii. Tilaa tarvitsevan kannattaa suunnata piknikille legendaariseen Central Parkiin tai Brookynin Prospect Parkiin. Veden äärelle kaipaavalle sopivat esimerkiksi Hudson River Park, East River Park sekä Battery Park. Hälinää ja meininkiä löytää Union Square Parkista ja Bryant Parkista. Tsekkaa myös vanhalle metroradalle rakennettu High Line.  Kesäaikaan useissa puistoissa järjestetään ulkoilmaelokuvanäytöksiä.

Salakapakoi

Salaiset baarit ovat New Yorkissa kovassa huudossa. Niiden ongelmaksi muodostuu aina tietenkin se, että ne ovat salaisia - mutta onneksi on internet! West Villagen The Garret -salakapakkaan pääsee Five Guys -ravintolan keittiön läpi. East Villagessa Crif Dog -hodariraflassa täytyy sukeltaa puhelinkoppiin päästäkseen salaiseen Please Don't Tell -cocktailbaariin. Chelsealainen kahvila Stone Street Coffee Company muuttuu öisin Bathtub Gin -salabaariksi. Lukuisat muut salakapakat löytää puskaradion avulla - tai googlaamalla "speakeasy New York City".

Laula

Koreatown on karaokepaikkoja pullollaan. Siellä karaoke ei kuitenkaan ole ihan samanlaista kuin suomalaisessa lähikuppilassa. Korealaisessa karaokessa lauletaan yksityisissä karaokehuoneissa, joihin voi tilata juomat baarista. Valitse suosikkibiisisi satojen kappaleiden joukosta ja hoilota menemään oman kaveriporukan turvassa. Joihinkin karaokepaikkoihin saa tuoda omat ruoat, toisilla on kattavat ruokalistat. Hinta vaihtelee hiukan paikan ja henkilömäärän mukaan, mutta esimerkiksi Music Story -nimisessä paikassa huone 1-4 henkilölle maksaa 40 dollaria tunnilta. Paikkoja löytyy pilvin pimein 32nd Streetin varrelta, viidennen ja kuudennen Avenuen välistä.

One World Trade Center -tornin eli Freedom Towerin huipulle avattiin toukokuussa observatorio.
One World Trade Center -tornin eli Freedom Towerin huipulle avattiin toukokuussa observatorio.

Parhaiten Manhattanin näkee Brooklynista käsin.
Parhaiten Manhattanin näkee Brooklynista käsin.

Nouse katolle

New Yorkin katoilta ja näköalapaikoilta avautuvat kaupungin mahtavimmat maisemat. Kaupungin koon ja runsauden tajuaa kunnolla vasta, kun ne näkee yläilmoista. Suosittu näkoalapaikka on ikoninen Empire State Building, jonka ainoa ongelma on se, että sieltä ei näe ikonista Empire State Buildingiä. Rockefeller Centerin Top of the Rock antaa uskomattomat näkymät valtavaan Central Parkiin, ja sieltä otettuihin kuviin tallentuu myös legendaarinen Empire State. WTC-torni Freedom Towerin huipulle vasta avattu One World Observatory tarjoaa kauniit maisemat niin Manhattanille kuin merelle ja Vapaudenpatsaallekin, mutta sieltä ei näe vaikuttavaa Central Parkia. Ylös nousevassa hississä on tosin vaikuttava videoshow. Jos ei halua maksaa itseään kipeäksi turistirysissä, kaupungin lukuisilta kattoterasseilta saa lähes saman vaikutelman drinkin hinnalla. Näköalapaikalle kannattaa suunnata auringonlaskuksi, jotta näkee monipuolisimmat maisemat.

Hemmottele

New York ei ehkä ole tunnettu kylpylöistään tai salongeistaan, mutta niitä on jokaisessa kulmassa. Ota manikyyri kympillä, pedikyyri kahdella ja pistäydy hieronnassa tai parranajossa muutamalla kympillä. Dry barit tarjoavat hiusten föönausta ja Chinatownin hierontapaikat akupainantaa ja refleksologiaa. Hinnat eivät veroineen ja tippeineen välttämättä ole paljon Suomea edullisemmat, mutta hoitojen hienous piileekin Nykissä siinä, että niihin ei juuri koskaan tarvitse varata aikaa. Kynsisalongeista kannattaa valita hiukan kalliimpi paikka tai ainakin tipata kunnolla - New York Times paljasti taannoin kaupungin manikyristien heikot olot. 

Paljasta omat New York -vinkkisi kommenttiboksissa!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi