Emmi Valveen Armo on karu ja rehellinen kuvaus mielen sairauksista

Teoksen alkuperäinen työnimi oli kusta, paskaa ja oksennusta.

Armo on sarjakuvataiteilija Emmi Valveen 300-sivuinen omaelämäkerrallinen teos. Se kertoo tästä elämästä, uskomattomista seikkailuista baarien, makuuhuoneiden, väkivallantekojen, harhojen ja mielisairaaloiden syövereissä.

Valve on piirtänyt kirjaa kolme vuotta taukojen kera ja ensimmäinen vuosi kului käsikirjoittamisessa ja karsimisessa. Armo on raaka ydintarina hänen aikuisvuosistaan mielen sairauksien kanssa ja niistä parantumisesta.

“Näyttää jo nyt vähän siltä, että Armolle on ollut tilausta, vaikka näitä teemoja on pyöritelty niin kauan kuin alkoholismia ja rakkauttakin. En mä ole sillä tavalla siis pyörää keksinyt uudestaan”, Valve pohtii.

Teoksen henkilökohtaisuus tuntuu hetkellisesti Valveesta siltä, että mitä vittua mä olen mennyt tekemään, nää on mun yksityisasioita. Tekovaiheessa rehellisyys ei tuntunut ongelmalliselta, sillä hänen mielestään näistä asioista pitää puhua.

“Mä koen, että Armosta on jotain hyötyä, sillä siihen on helpompi samaistua koska tarina on totta. Mä en taputtele kauheita asioita turhan runollisuuden alle tai pyörittele niitä sellaiseen pakettiin, että ne näyttäisivät haikeilta, vaikka on ollut ihan vitun paskaa”, Valve kertoo.

Valveelle Suomen sarjakuvaskene on läheinen ja rakas, mutta hän ymmärtää että ihmiset tietävät lahjakkaista tekijöistä kovin vähän yhteisön ulkopuolella. Sarjakuva on kasvanut Aku Ankasta jo pitkän matkaa, eikä Valve puhukaan sarjiksista, vaan kirjoista.

Suomalainen sarjakuva on Valveen mukaan maailmalla tunnustettua ja ihailtua. Hän soisi, että pikkuhiljaa täälläkin ihmiset havahtuisivat siihen.

Emmi Valveen Armo Porvoossa -julkaisutilaisuus 7. syyskuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi