Ike löysi oman äänensä

Tosielämässä pelkkä ääni ei ratkaise, joten Ikenna Ikegwuonu päätti kasvaa artistiksi.

Kun Ikenna Ikegwuonu kolme vuotta sitten esiintyi Voice of Finlandin finaalissa, reitin piti olla selvä. Elastinen oli juuri sopiva tähtivalmentaja tyypille, joka hurmasi suomalaiskatsomot samettisella äänellään. Tie tähteyteen avoinna.

“Mulla oli sellainen fiilis Voicen jälkeen, että tää on selkeää: tehdään levy ja tää on helppoa. Nyt, muutama vuosi myöhemmin, mä oon iloinen, ettei me lähdetty tekemään mitään levyä, koska mitä siitä ois tullut, kun mulla ei ollut selkeää kuvaa, kuka mä oon artistina?” Ike sanoo Citylle.

“Jos joku olisi sanonut mulle, että tehdään Suomireggaeta, oisin saattanut tehdäkin.”

Voicessa nähty Ike vastasi täydellisesti hiomattoman timantin määritelmää. Soulia ja r&b:tä äänessään kantava karismaattinen laulaja, jollaista Suomessa ei oltu nähty ehkä koskaan.

Ike päätyi Elastisen Rähinä-levy-yhtiölle ja r&b-laulajan viittaa sovitettiin aluksi niskaan ankarasti. Genreajattelu kävi kuitenkin pian ahtaaksi.

“Mietin ensin, että oon r&b-laulaja ja aloimme ajatella sitä vähän laput silmillä. Sitten heitettiin kategoria pois ja aloimme tehdä musaa Ikelle.”

Nyt takana on ensimmäinen sinkkujulkaisu Kaikki sanat, tuore pop-biisi, jossa kuuluu myös r&b-vaikutteet. Lisäksi Ike on ehtinyt vierailemaan muutamilla biiseillä ja heittämään keikkaa Jontte Valosaaren kanssa.

Kolmessa vuodessa ehtii oppia paljon ja hyvällä tuurilla tavoittaa jotain oleellista itsestä.

“Musta tuntuu, että oon kolmen vuoden aikana löytänyt itseni. Sen kulman, millainen artisti haluan olla. Menin Voiceen mukaan altavastaajana: ei taustaa, ei koulutusta, ei tekniikkaa laulaa. Lauloin, mitä sydämestä tuli ja sillä pääsi niin pitkälle. Kun aloin tehdä musaa, en vielä tiennyt millainen artisti haluan olla.”

“Kun istun studiolla tuottajan kanssa, opin joka päivä uutta. Aluksi en tiennyt, mitä on sävellajit – nyt osaan jo sanoa, mitä haluan musiikiltani. Olen oppinut itsekriittiseksi.”

Itsekriittisyys tuottaa rehellisyyttä. Sen sijaan, että Ike olisi laulanut levyllisen opeteltuja pop-fraaseja, tarkoitus on laulaa omasta elämästä ja sen aikana saaduista kokemuksista.

“Tajusin, etten voi vaan keksiä aiheita, että nyt poika tapaa tän tytön, vaan sen pitää tulla sydämestä. Jos on elänyt ne asiat, ei tarvitse selitellä. Kaikki sanat -sinkku on mulle tosi henkilökohtainen.”

“Jokainen on elänyt elämää, vaikka olisi kuinka nuori. Elämä on sun tarina ja kun istut alas, niin ne muistot ja fiilikset, mitä mieleen tulee, ovat biisiaiheita.”

Ike haluaa laulaa rehellisesti tunteistaan. Samalla muutkin, esimerkiksi juroudestaan tutut suomalaismiehet, voivat oppia käsittelemään omia tunteitaan.

“On ollut kiva kuulla aikuisilta miehiltäkin kommentteja, että sinkku on osunut ja kolahtanut.”

Elastisen ja Rähinän tarjoama tosielämän tähtivalmentajuus on jättänyt Ikelle tilaa kasvaa. Toista ei voi viedä kädestä pitäen artistiuteen, joten neuvo oli selvä: asiat pitää tehdä itse ja luottaa siihen, että pikku hiljaa alkaa tapahtua.

“Parina vuonna ei tapahtunut paljoa, mutta nyt alan huomaamaan, että palaset alkavat loksahtaa kohdalleen.”

Palasten loksahteleminen musiikkiuralla tarkoittaa myös luopumista. It-alalla hommia tekevä Ike on pelannut koko ikänsä tosissaan jalkapalloa, mutta suurimpien futisunelmien perässä ei ole enää aikaa juosta.

“Pelasin puoliammatikseni ykkösdivarissa ja yritin jongleerata asioita yhtä aikaa. Olin duunissa, tein musaa, kävin pelaamassa ja valmensin vielä junnuja. Jos olisin antanut tosi paljon joka päivä, olisin voinut ehkä pelata Veikkausliigassa pari kautta”, nyt sopivaa jäähdyttelyjoukkuetta etsivä Ike sanoo.

Siinä, missä jalkapallo oli Ikelle haave pienestä pitäen, musiikki oli kaukainen unelma, jota tuskin uskalsi ajatella, saati kertoa siitä kenellekään.

“Mun piilounelmana on ollut olla lavalla ihmisten edessä, oli se sitten 20 ihmistä tai 2000 ihmistä kuten Voicessa. Haluan kokea sen fiiliksen useammin kuin kerran vuodessa.“

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi