Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2016: Helsinki

Me kysyimme, te vastasitte. Esittelyssä Helsingin ravintolaäänestyksen voittajat.

Leipomokahvila N'Avetta on Johanna Petsola-Helinille kuin toinen koti.
Leipomokahvila N'Avetta on Johanna Petsola-Helinille kuin toinen koti.

Paras kahvila, paras palvelu, paras sisustus: Leipomokahvila N’Avetta

Suuren Ravintolaäänestyksen tämänvuotinen yllättäjä kahmi murskavoiton jopa kolmessa kategoriassa. Sehän ei ole muuten mikään yllätys, sillä leipomokahvila N’Avetta on upea paikka. Yllätys on se, että äänestyksessä haettiin pääkaupunkiseudulla sijaitsevia ravintoloita, ja N’Avetta sijaitsee Sipoossa, joka ei virallisesti kuulu pääkaupunkiseutuun.

Kahvilan vetäjä Johanna Petsola-Helin on uutisista haltioissaan. Kun soitamme hänelle kertoaksemme uutiset, hän on auton ratissa ja ilahtuu niin, että pelkää ajavansa ojaan.

“En olisi ikinä uskonut, että näin käy! Meillä on niin ihania asiakkaita.”

Entisessä navetassa tien varressa sijaitseva N’Avetta on kuin pieni pala maaseutua. Ihmiset hymyilevät paljon, tervehtivät toisiaan ja täyttävät pikku kahvilan lämpimällä tunnelmalla jopa keskellä tiistaipäivää.

“Täällä on ihana maalaismeininki. Ihmiset juttelevat pöydissä keskenään, vaikkeivät tunne toisiaan. Ja kaikki tulevat aina uudestaan, kun ovat kerran käyneet”, Petsola-Helin sanoo ihastunutta ylpeyttä äänessään.

Kaupunkiasujan on vaikea uskoa, että tällainen paikka on olemassa. Petsola-Helin tervehtii lähes jokaista asiakasta kuin vanhaa ystävää. Keittolounaalle, kahville tai kaakaolle ja pullalle tulleet asiakkaat luovat söpöön mökkiin after ski -tunnelmaa. Kesälomalla paikka on varmasti kuin ihastuttava kesämökki.

Petsola-Helinin kolme tytärtä ovat kaikki töissä kahvilassa, kaksi vanhempaa tiskin takana ja nuorin epävirallisesti.

“12-vuotias on testaaja, hän maistelee tuotteita”, Petsola-Helin sanoo ja iskee silmää.

N’Avetan kanssa samassa pihapiirissä toimii sisustuspuoti Nokkonen, josta kahvilan voittosisustus on pääosin peräisin. Suloinen pikku mökki on pullollaan ihastuttavia sisustustuotteita, tekstiilejä ja lahjatavaroita. Pihapiiriin kuuluu myös juhlatila ja savusauna, joita voi vuokrata omaan käyttöön.

Mutta miten sinne Sipooseen pääsee?

“Linja 841 Itiksestä tulee suoraan kahvilan ovelle. Se on kuin meidän oma linjamme”, Petsola-Helin sanoo ja hymyilee niin lämpimästi, että sydänjuurissa tuntuu.

Paras kahvila TOP 5

 1. N’Avetta
 2. La Torrefazione
 3. Kuuma
 4. Espresso House
 5. Ekberg

Paras palvelu TOP 5

 1. N’Avetta
 2. Majava Baari
 3. African Pots
 4. Treffipub
 5. Rymy-Eetu

Paras sisustus TOP 5

 1. N’avetta
 2. Majava Baari
 3. BasBas
 4. Holiday
 5. Steam Hellsinki

Treffin keittiömestari Topi Keskisarja tekee luukun takana burgerin jos toisenkin.
Treffin keittiömestari Topi Keskisarja tekee luukun takana burgerin jos toisenkin.

Paras ruoka, paras kortteliravintola: Treffipub

Herttoniemen metroaseman todellinen helmi, Treffi Pub & Bistro, joka oli viimevuotisen äänestyksen todellinen yllättäjä, on sittemmin noussut jo kulttimaineeseen saakka. Helsingin parhaan burgerin tittelin ansainnutta Treffi Burgeria myydään niin paljon, että heikompaa hirvittäisi.

Mikä tekee Treffistä parhaan?

“Me tehdään kaikki itse. Meillä on tuoreet raaka-aineet, puuhiiligrilli ja loistava henkilökunta”, sanoo Treffin omistaja Andy Solomon.

Palkintoja, pystejä, sijoituksia ja mainintoja on ropissut vaikka kuinka. Tuntuuko voitto enää miltään?

“Tottakai, tuntuuhan se aina hyvältä.”

Niin tuntuu myös herkullinen burgeri.

Paras ruoka top 5

 1. Treffi
 2. Sandro
 3. Rymy-Eetu
 4. African pots
 5. Töölön Sävel

Paras kortteliravintola top 5

 1. Treffipub
 2. Oiva
 3. Majava Baari
 4. Töölön Sävel
 5. N’Avetta

Mo asettelee nimikkoravintolansa lounasta tarjolle.
Mo asettelee nimikkoravintolansa lounasta tarjolle.

Paras tulokas: Mo Cafe

Kirkonkyläntiellä Malmilla on marokkolainen ravintola, jonka vieraskirja kertoo siitä kaiken tarvittavan. “Maailman paras ruoka”, siinä lukee. “Huikea paikka”, kirjoittaa toinen.

Seinät on koristeltu pohjoisafrikkalaisin esinein. Katosta roikkuu värikkäitä lyhtyjä ja lattiaa peittää useampi matto. Osa pöydistä on tehty vanhoista, sinisistä maitolaatikoista, osa eurolavoista. Ilmassa leijuu herkullinen, mausteinen tuoksu.

“Valkosipulia”, sanoo Mohamed Ibrahim Elbrimly, eli Mo Cafén nimikkomies Mo, ja hymyilee.

Mo touhuaa ravintolassa kaikkea: hän on milloin keittiössä, milloin somistaa buffetpöytää, milloin juttelee asiakkaiden kanssa – mutta kaiken hän tekee iloinen hymy huulillaan. Hän toivottaa henkilökohtaisesti jokaisen asiakkaan tervetulleeksi ja nostaa heidän lapsiaan syliin. Ei siis ihme, että ravintolalle napsahti ykkössija tulokasäänestyksessä.

“Tämä on paras juttu ikinä, minä tanssin ja itken onnesta! Avasimme vasta lokakuussa. Tässä huomaa, että kun asiakkaille antaa parastaan, he antavat parastaan takaisin”, sanoi Mo puhelimessa, kun ilmoitimme hänelle voitosta.

Mo on kotoisin Egyptistä. Hänen oli tarkoitus lähteä isänsä jalanjäljissä pankkialalle. Pian hän kuitenkin tajusi, että hän haluaa numeroiden sijaan työskennellä ihmisten kanssa. Suomessa hän on työskennellyt muun muassa ravintola Farougessa.

“Rakastan sitä, mitä teen”, Mo sanoo.

“Mutta haluan aina oppia lisää. Pyydän asiakkailta palautetta, mutta suomalaiset ovat joskus liian kohteliaita. Katson heitä tiukasti silmiin niin tiedän, ovatko he tosissaan.”

Mo Cafén kruununjalokivi on buffetlounas, joka jatkuu alkuiltaan. Viikonloppuisin nautitaan runsasta brunssia. Toinen Mo Café avattiin helmikuussa Järvenpäähän, ja tarkoitus on tulevaisuudessa avata useita muuallekin Suomeen.

Kuten ravintolan nettisivuilla sanotaan: Mo Café, no problems.

Paras tulokas TOP 5

 1. Mo Café
 2. Werner
 3. African pots
 4. Roots
 5. N’Avetta

Fafa's on täynnä yötä päivää.
Fafa's on täynnä yötä päivää.

Paras yöruoka, paras katuruoka: Fafa’s

Kulovalkean lailla leviävä Fafa’s on sellainen ravintola, johon jää koukkuun. Viime vuonna parhaan yöruoan tittelin korjannut Fafa’s on tänä vuonna edustettuna entistä useammassa kategoriassa. Voitto napsahti parhaasta katu- ja yöruoasta.

Rapeat falafelit, ihanat bataattiranskalaiset ja monipuoliset vegaanivaihtoehdot lienevät syitä Fafa’sin suosioon. Yöruoka-kategoriakin kertoo, että Fafa’s on myös myöhään auki – etu, joka harvoilta ravintoloilta löytyy.

Ei ole mikään ihme, että uusia Fafa’seja avataan tämän tästä joka puolelle Suomeen. Me tykkäämme!

Paras yöruoka TOP 5

 1. Fafas
 2. Manala
 3. Jaskan grilli
 4. McDonald’s
 5. Eerikin pippuri

Paras katuruoka TOP 5

 1. Fafas
 2. Street Gastro
 3. Tortilla House
 4. Jaskan grilli
 5. Kimchi Wagon

Hawaii-miehet Ville Relander ja Richard McCormick.
Hawaii-miehet Ville Relander ja Richard McCormick.

Paras brunssi, paras etninen: Sandro

Jo viimevuotisen ravintolaäänestyksen tuloksissa kirjoitettiin, että Sandrosta on tulossa moderni klassikko ja raflaäänestyksen kestomenestyjä. Notkuvat pöydät Kalliossa, Eirassa, Kampissa ja pian myös Tapiolassa houkuttelevat kävijöitä niin läheltä kuin kaukaakin.

“Vaikka emme pyri palkintoihin, on tämä tosi kiva muistutus siitä, että ihmiset tykkäävät siitä, mitä teemme”, Ville Relander sanoo.

Sandrot liittyvät osaksi Royal Ravintoloiden, Relanderin ja Richard McCormickin yhteistä Hawaii-ravintolaryhmää, jonka perustamisesta alkuvuodesta uutisoitiin. Sandrojen sielu ei kuitenkaan yrityskaupan myötä muutu.

“Sandron alkuperäinen tarkoitus on olla kiva, kohtuuhintainen ravintola, jossa voivat käydä sellaisetkin ihmiset, jotka eivät jatkuvasti käy ravintoloissa”, McCormick sanoo.

Jotakin uuttakin on silti luvassa. Ravintoloitsijat paljastavat, että palkittu brunssi muuttuu lähitulevaisuudessa täysin. Mukaan tulee cocktaileja ja muita uutuuksia, mutta fiilis pidetään samana. Muitakin muutoksia tulee tapahtumaan: kun Tapiolan Sandro avautuu, tulee jokaisesta Sandrosta enemmän kortteliraflan kaltainen.

“Tähän asti kaikissa Sandroissa on ollut sama menu. Se tulee muuttumaan, ja kukin Sandro tulee näyttämään ja tuntumaan enemmän siltä alueelta, jolla se sijaitsee”, McCormick sanoo.

Muutoksia tehdään kesää kohden. Kesää kannattaa muutenkin odottaa: Sandro Tapiolaan tulee iso terassi, ja Sandro Kallion terassia laajennetaan.

Paras brunssi TOP 5

 1. Sandro
 2. Oiva
 3. Treffipub
 4. Töölön sävel
 5. Rupla

Paras etninen TOP 5

 1. Sandro
 2. African Pots
 3. Mo cafe
 4. Lemongrass
 5. Satkar

Oivassa on Saara Kunnaalan mielestä paitsi hyvä lounas, myös loistava tunnelma.
Oivassa on Saara Kunnaalan mielestä paitsi hyvä lounas, myös loistava tunnelma.

Paras lounas: Oiva

Porthaninkadun Uusi Iloinen Oiva on iloinen kohtaamispaikka Karhupuiston ja Hakaniemen torin strategisessa välimaastossa. Naapuribaarissakin oltiin iloisia siitä, että Oivan lounas voitti ravintolaäänestyksen.

“Oivan lounas on klassista, suomalaista kotiruokaa, muttei pelkästään sitä. Joskus meillä myös irrotellaan”, kertoo keittiöpäällikkö Saara Kunnaala.

“Olemme kalliolainen klassikko, mutta olemme paljon muutakin kuin mitä Fredi laulaa”, Kunnaala sanoo ja nauraa.

Vaikka Oivassa kunnioitetaan perinteitä, ei siellä olla jumituttu menneeseen. Lounaan lisäksi ravintolassa tarjoillaan runsasta sunnuntaibrunssia, ja muutakin on mahdollisesti luvassa.

“Meiltä kysellään paljon à la cartea. Sitä ei ole – vielä.”

Paras lounas TOP 5

 1. Oiva
 2. N’Avetta
 3. Treffi
 4. Töölön Sävel
 5. Sandro

Majava Baarin Pasi Vuorinen on tyytyväinen sekä Majavan että naapuriravintola Oivan menestyksestä ravintolaäänestyksessä.
Majava Baarin Pasi Vuorinen on tyytyväinen sekä Majavan että naapuriravintola Oivan menestyksestä ravintolaäänestyksessä.

Paras baari: Majava Baari

Majava on kalliolainen klassikkobaari, jossa on niin mukava meininki, että pöydässä tai tiskillä viihtyy helposti pitkään. Ja jos Majavassa viihtyy joskus hiukan liian pitkään, voi tiskiltä saada kaulaan pujotettavan tunnistuslapun, jossa lukee nimi ja osoite.

Sijoituksia tuntuu napsahtelevan joka vuosi. Mikä on Majavan salaisuus?

“Hyvä kysymys”, vastaa Mikko Kotamäki Majavasta.

“Se liitty varmaan jotenkin siihen, ettei me olla muutettu tätä meidän urpoilua mihinkään suuntaan.”

Eli Majavaan voi aina luottaa?

“Siihen voi luottaa, että laatu on aina tasaisen epätasaista.”

Paras baari TOP 5

 1. Majava
 2. Rymy-Eetu
 3. Loose
 4. Treffipub
 5. Steam Hellsinki

Rymy-Eetussa tanssitaan – myös pöydillä.
Rymy-Eetussa tanssitaan – myös pöydillä. Kuva: Rymy-Eetu

Paras bailupaikka: Rymy-Eetu

Nimikin sen kertoo: Erottajalla sijaitseva Rymy-Eetu on oikea paikka bailata.Tänä vuonna kunnioitettavaan kymmenen vuoden ikään pääsevä Rymy ei suinkaan ole ravintolaäänestyksen kärjessä ensimmäistä kertaa.

“Tämä on neljäs voitto peräkkäin”, sanoo ravintolapäällikkö Pia Nyberg.

“Ei sillä, että meillä laskettaisi”, hän lisää ja nauraa.

Nybergin mukaan Rymyn menestyksen takana on tautisen makea asiakaskunta ja mielettömät työntekijät, jotka ovat juuri sopivan hulluja.

“Rymyn rikkaus on se, että tämä on jokaisen paikka”, Nyberg sanoo.

Asiakkaissa löytyy porukkaa monelta vuosikymmeneltä. Rymyyn ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat pitää hauskaa.

“Meillä on bileet viikonpäivästä riippumatta, koska yhden tiistai on toisen lauantai.”

Ja silloin on helppo mennä Rymy-Eetuun.

“Tänne ei tulla mököttämään.”

Paras bailupaikka TOP 5

 1. Rymy-Eetu
 2. Kaiku
 3. Teatteri
 4. Apollo
 5. DTM

Tavastia bäkkäreineen on legendan asemassa.
Tavastia bäkkäreineen on legendan asemassa. Kuva: Tavastia Facebook

Paras keikkapaikka: Tavastia

Ei liene mikään yllätys, että Helsingin legendaarisin keikkasali Tavastia vei parhaan keikkapaikan voiton tälläkin kertaa. Ylivoimainen äänestystulos saadaan aikaan pitkällä kokemuksella, kertoo Juhani Merimaa.

“Olemme tehneet tätä pitkään. Hyvän brändin tunnusmerkki on se, että ihmisille tulee se mieleen, ja siinä Tavastia on onnistunut. Jos mainitsee sanan rock-klubi, tulee ihmisille mieleen Tavastia.”

Merimaan mielestä Helsinki on monipuolinen keikkakaupunki, jopa parempi kuin monet muut saman kokoluokan kaupungit Euroopassa.

“Tavastia on aktiivinen keikkapaikka, jossa on monipuolinen tarjonta, ja se on keskellä vireää keikkakaupunkia. Täällä on hyvä fiilis”, Merimaa sanoo.

Jotta hyvä keikkapaikka pysyisi hyvänä, on sen kuitenkin myös kehityttävä. Viimeisin uutuus on supersuositut, nopeasti loppuunmyydyt Tavastian sunnuntaibrunssit, joilla nautitaan brunssiherkuista ja livemusiikista.

“Ei menestyksestä voi jäädä nauttimaan, pitää aina keksiä uutta.”

Paras keikkapaikka TOP 5:
Tavastia
Nosturi
Circus
G Livelab
Virgin Oil

Löylyn terassilla kelpaa paistatella.
Löylyn terassilla kelpaa paistatella. Kuva: Pekka Keränen

Paras terassi: Löyly 

Viime kesän tulokas Löyly nousi heti helsinkiläisten aurinkoterassien ykköseksi ylivoimaisella äänivyöryllä. Kolme puusaunaa käsittävä rantakompleksi onkin ainutlaatuinen helmi Helsingissä.

“On upeaa saada tällainen tunnustus, kun takana on vasta yksi terassikausi. Iso kiitos koko Löylyn porukan puolesta! Tästä on hienoa lähteä uuteen sesonkiin”, sanoo Löylyn ravintolapäällikkö Riikka Tenhunen.

Mistä Löyly saa kiittää ylivoimaista voittoaan?

“Upeaa sijaintia, arkkitehtuuria, monipuolisuutta ja ainutlaatuista fiilistä. Meillä voi aloittaa päivän nauttimalla aamukahvin, tulla lounaalle, päivälliselle tai viettämään hauskaa iltaa, ystävien tai perheen kera. Haluamme olla matalan kynnyksen paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Ja tässä olemme onnistuneet."

Niinpä. Löyly on noteerattu ulkomaillakin asti: siitä on kirjoittanut muun muassa New York Times, ja siellä on saunottu Richard Ayoaden matkaohjelmassa. Mitä tuleva vuosi pitää sisällään?

“Tuleva terassikausi on tarkoitus avata virallisesti vappuna, vaikka tokihan jo nytkin terassillamme voi nauttia keväisistä päivistä. Kesän tapahtumakalenterissa on luvassa on klubeja, keikkoja ja kaikkea hauskaa! Myös suuren suosion saavuttaneet aamujoogat terassilla jatkuvat. Uutuutena terassillemme on ensi kesäksi tulossa Hanko Sushin myyntipiste, sekä näköalatasanteelle oma samppanjabaari”, Tenhunen kertoo.

Nähdään siellä – viimeistään kesällä.

Paras terassi TOP 5

 1. Löyly
 2. Mattolaituri
 3. On the rocks
 4. Majava Baari
 5. Holiday

Silvopleen Satu Silvo ja joka-aamuiset mehut: porkkana ja vehnänoras.
Silvopleen Satu Silvo ja joka-aamuiset mehut: porkkana ja vehnänoras.

Paras kasvisruoka: Silvoplee

Toisen Linjan Silvoplee on Helsingin pitkäikäisimpiä kasvisravintoloita. Huippusuositun paikan runsas lounas kerätään monipuoliselta linjastolta, ja ruoasta maksetaan sen painon mukaan. Ravintolan kyljessä sijaitsee myös kahvila, josta voi ostaa muun muassa tuorepuristettuja mehuja tai ravitsevia smoothieita vaikka mukaan.

Omistaja Satu Silvo on kiitollinen ravintolaäänestyksen tuloksesta.

“Saamme asiakkailta päivittäin hyvää palautetta, mutta kyllä tällainenkin tunnustus tuntuu tärkeältä.”

Mikä saa suosion aikaan?

“Meillä on hyvä, pitkälle kehitetty, ainutlaatuinen ruokatuote, jossa on varmasti jokaiselle jotakin”, Silvo sanoo.

Iso kiitos kuuluu myös henkilökunnalle. Jo ravintolaan astuessa huomaa, että kiireestä huolimatta sisällä vallitsee hyvä, innostunut fiilis.

“Silvopleen henkilökunnassa vallitsee hieno positiivinen tunnelma. Meillä tehdään hyvää yhteistyötä, ja kaikki kantavat vastuun. Yhdessä.”

Paras kasvisruoka TOP 5

 1. Silvoplee
 2. Sandro
 3. Fafa’s
 4. Soi Soi
 5. Roots

City onnittelee kaikkia ravintolaäänestyksen voittajia!

1 kommentti

maiskuttelija

16.3.2017 22:21

Helsingin ravintoloita on tullut kyllä ikävä monesti ulkomaille muuton jälkeen. Toki täältäkin löytyy ok paikkoja, mutta erityisesti viime aikoina noussut paljon uusia mukavia paikkoja.

Katso blogi osoitteessa: http://www.ulkomailla.fi/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi