Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2016: Tampere

Me kysyimme, te vastasitte. Esittelyssä Tampereen ravintolaäänestyksen voittajat.

3D Crush Café tunnetaan myös nimellä "se pupukahvila".
3D Crush Café tunnetaan myös nimellä "se pupukahvila". Kuva: Emma Karki

Paras palvelu, paras kahvila: 3D Crush Café

Jos vetelehtiminen nuorisotalolla saa aikaan nostalgiaryöpyn teinivuosilta, kannattaa suunnata 3D Crush Café:en. Toisaalta samaan paikkaan kannattaa suunnata siinäkin tapauksessa, jos haluaa silittää pupuja, pelata lautapelejä tai pleikkaria, tilata 3D-tulosteen, syödä vegaanisia herkkuja tai saada Tampereen parasta palvelua. 3D Crush Café, eli ”se pupukahvila”, voitti Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä sekä parhaan kahvilan että parhaan palvelun kategoriat.

Kahvilan ovi käy tiuhaan ja yrittäjä Sammeli Majava tervehtii ja palvelee jokaisen asiakkaan siten, ettei jää epäilystäkään, miksi juuri 3D Crush Café otti murskavoiton parhaan palvelun kategoriassa. Kahvilan kaksivuotisen taipaleen aikana Majava on kehittänyt toimintaansa saadun palautteen perusteella jatkuvasti.

"Silloin kun kahvila avattiin, asiakas kyseli vegaanisten tuotteiden perään ja tajusin, etten ollut ottanut ollenkaan huomioon Tampereen kovaa vegaaniskeneä. Nyt meiltä saa vegaaniruokaa suolaisesta makeaan ja valikoimaa pyritään kehittämään myös jatkossa. Erityistä kiitosta asiakkailta on tullut omatekoisesta vegaanisesta jäätelöstä."

3D Crush Cafén erikoisinta antia ei kuitenkaan ole hyvä vegeruokavalikoima, vaan todellisena asiakasmagneettina toimivat erillisessä huoneessa asuvat puput. Majava kertoo, että puputerapiahuonetta kokeiltiin aluksi siksi, että ihmiset vierastivat 3D-tulostuskahvilaan tulemista. Pupuilla pehmennettiin uuden ja mullistavan teknologian aiheuttamaa jännitystä.

3D-pupukahvilassa on lämmin tunnelma.
3D-pupukahvilassa on lämmin tunnelma. Kuva: Emma Karki

Puputerapiahuoneen perustamista Majava myöntää harkinneensa melko kauan ennen kuin uskalsi. Aluksi sen piti olla vain kokeilu, mutta kun puput näyttivät viihtyvät kahvilassa, päätti Majava jatkaa sitä toistaiseksi. Hän kuitenkin painottaa, että puputerapiahuonetta pidetään täysin pupujen ehdolla; jos hän huomaa pientäkään merkkiä stressaantumisesta tai muusta haitasta eläimille, ne muuttavat pois kahvilasta.

3D-tulostuksen ja puputerapiahuoneen lisäksi kahvilassa on jotain, mitä moni aikuinen kaipaa elämäänsä – paikka, jossa voi löhötä sohvilla, pelata pleikkari- tai lautapelejä ja hengailla vailla kiirettä kavereiden kanssa. Sekä puputerapiahuone että kellarikerroksen viihdehuone on tarkoitettu asiakkaiden käyttöön, mutta Majava lupaa, että kahden euron minimiostoksen jälkeen niissä saa viettää aikaa aukioloaikojen puitteissa niin pitkään kuin itse haluaa.

Kahden kategorian voitosta Majava kiittelee vuolaasti asiakkaitaan.

"Tuntuu tosi hienolta, että voitimme niissä kategorioissa, missä olemme pyrkineetkin olemaan niin hyviä kuin suinkin osaamme. Kiitos kuuluu tietysti myös asiakkaillemme, jotka ovat olleet niin tyytyväisiä, että ovat meitä äänestäneet."

Paras palvelu TOP 5


 1. 3D Crush Café
 2. Majava Baari
 3. Café Pispala

 4. Ravintola Pyy
 5. 
O'Connell's

Paras kahvila TOP 5

 1. 3D Crush Café
 2. Fazer
 3. Pyymäen oma
 4. Pella's
 5. Kaffila

Kippis Majavalle!
Kippis Majavalle! Kuva: Majava Baari Facebook

Paras kortteliravintola, paras tulokas, paras baari ja paras sisustus: Majava Baari

Alkujaan helsinkiläinen Majava Baari avasi toimipisteensä Tampereelle viime keväänä ja  putsasi pöydän uusimmassa Suuressa Ravintolaäänestyksessä voittamalla peräti neljä kategoriaa. Tampereen Majavan ravintolapäällikkö Santtu Hämäläinen iloitsee suorituksesta, vaikka vieläkin parempi lopputulos olisi miehelle kelvannut.

"Viiteen tähdättiin, mutta neljän suorahan on sököringissä jo ihan hyvä käsi", Hämäläinen kommentoi luotsaamansa ravintolan sijoitusta.

Majava Baari on profiloitunut rokkibaarina, joten Mokoma-yhtyeen basisti ravintolapäällikkönä tuskin on ainakaan hidastanut paikan suosion kasvua. Täysverisen rokkibaarin henkeen kuitenkin kuuluvat ehdottomasti erilaiset juomisen lomassa suoritettavat ohjelmanumerot, joista Majavan kenties suosituin on ollut joka sunnuntainen darravisa.

Hämäläinen lupaa, että Darravisan palkintoihin on tulossa melkoinen upgreidaus, eli jatkossa Mansen rokkikukoilla on entistä vähemmän syitä jäädä potemaan darraansa yksin kotiin. Niinhän sitä sanotaan: sillä se lähtee, millä on tullutkin.

Tulevaisuuden suhteen Hämäläinen on rennoin fiiliksin. Voitokkaan baarin luotsaaja on selvästi otettu asiakkaiden antamasta tunnustuksesta ja uskaltaakin luottaa saman meiningin toimivuuteen myös jatkossa.

"Sisustukseen aiomme panostaa vähintään yhtä paljon kuin viime vuonna. Muuten teemme tuttuun tyyliin mitä sattuu ja milloin sattuu."

Paras tulokas TOP 5

 1. Majava Baari
 2. Ravintola Pyy
 3. Los Pollos
 4. 3D Crush Café
 5. Naughty Brgr

Paras baari TOP 5

 1. Majava Baari
 2. Barmacia
 3. Vanha Monttu
 4. Cafe Europa
 5. O'Connell's

Paras sisustus TOP 5

 1. Majava Baari
 2. Café Europa
 3. August von Trappe
 4. Ravintola Pyy
 5. 3D Crush Café

Paras kortteliravintola TOP 5

 1. Majava Baari
 2. Café Europa
 3. Vanha Monttu
 4. Cafe Pispala
 5. O'Connell's

Cafe Pispalassa hymyilyttää niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin.
Cafe Pispalassa hymyilyttää niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin. Kuva: Emma Karki

Paras ruoka, paras brunssi: Cafe Pispala

Vaikka Pispalassa kävisi viikoittain, on maisema korkean harjun päällä vanhojen puutalojen keskellä henkeäsalpaava. Mikä olisikaan siis parempi miljöö illalliselle tai pitkälle viikonloppubrunssille kuin yksi Suomen vaikuttavimmista asuinalueista?

Cafe Pispalan yksi erikoisuuksista on viikoittain vaihtuva lounas- ja illallismenu. Ravintolan omistajat ovat maailmanmatkaajia, jotka ovat tuoneet ruokavaikutteita mukanaan vuosikymmenien ajan ja lopputuloksesta saavat nauttia kaikki, jotka pispalaiseen ravintolaan menevät käymään. 

Rehellisesti sanottuna jo pelkkä ravintolan tunnelma riittäisi houkuttelemaan fiilistelijöitä paikalle, mutta koska sana mahtavasta ruoasta on kantautunut jo pitkälle, on ravintolaan parasta tehdä pöytävaraus.

Jos brunssi tai hyvä illallinen ei syystä tai toisesta nappaa, on Cafe Pispala tunnettu myös huikeista leivoksistaan, joilla saa kovemmankin makeannälän taltutettua. Tunnelman kruunaa takassa palavien puiden rätinä.

Paras brunssi TOP 5

 1. Cafe Pispala
 2. Fazer
 3. Hullu por
 4. Pella's café
 5. Majava Baari

Paras ruoka TOP 5

 1. Cafe Pispala
 2. Ravintola Pyy
 3. 2 h + k
 4. Ravinteli Bertha
 5. Los Pollos

Ruusterin terassilla viihtyy vaikka pipa päässä.
Ruusterin terassilla viihtyy vaikka pipa päässä. Kuva: Jack the Rooster Facebook

Paras terassi: Jack the Rooster

Vaikka pakkanen pureekin vielä kovintakin terrasifiilistelijää sen verran napakasti poskista, että juominen kannattaa hoitaa sisätiloissa, voi silti tähän aikaan vuodesta suunnata katseensa jo tiukasti kohti kesää. Ja parhaitenhan se onnistuu suunnittelemalla, mikä olisikaan tämän kesän vakkariterassi. 

Jack the Roosterin terassi valittiin Suuressa Ravintolaäänestyksessä jo toista kertaa putkeen parhaaksi ja ravintola on kerännyt paljon ääniä myös aiempina vuosina. Tammerkosken kupeessa on manselaisuus ylimmillään ja maisema on enemmän kuin katu-uskottava vaikka maailman toiselta puolelta tulleiden vieraiden viihdyttämiseen.

Jack the Roosterin sisätilat ovat rokkimeininkiä parhaimmillaan, mutta koko illan auringossa kylpevä terassi käy moneen makuun. Niin kauan kun elohopea pysyttelee talvisissa lukemissa, joutuu siitä valitettavasti vain haaveilemaan, mutta kyllä se kesä sieltä tulee tänäkin vuonna.

Paras terassi TOP 5

 1. Jack the Rooster
 2. Passion
 3. Paapan kapakka
 4. Telakka
 5. Suvilaiva

Vaakon Nakki on tamperelainen legenda.
Vaakon Nakki on tamperelainen legenda. Kuva: Vaakon Nakki Facebook

Paras yöruoka: Vaakon nakki

Pispalaan kannattaa suunnata illallis- ja brunssinnälän lisäksi myös yön pikkutunneilla, kun promillet veressä tekevät mättösafkan himosta sietämättömän. Yli puoli vuosisataa palvellut Vaakon nakki sijoittui jälleen listan kärkeen parhaan yöruoan kategoriassa.

Jokaisella kaupungilla kuuluu olla legendaarinen yöruokapaikka, joka on ollut toiminnassa niin kauan, että isät ja jopa isoisät ovat hakeneet hiprakkansa päälle purtavaa sieltä. Tampereella sen paikkaa pitää tiukasti Vaakon nakki.

Vaakon nakissa uskotaan tiukasti höyryttämisen olevan paran tapa valmistaa herkut yöllisille juhlijoille ja heitä kyyditseville taksikuskeille. Myös paikan suosituin annos Kivimies kypsennetään höyryllä.

Paras yöruoka TOP 5

 1. Vaakon nakki
 2. Tammelantorin grilli
 3. Nakkifakiiri
 4. McDonald's
 5. Burger King

Ranskalaista tunnelmaa kauppahallissa.
Ranskalaista tunnelmaa kauppahallissa. Kuva: 4 Vuodenaikaa Facebook

Paras lounas: 4 vuodenaikaa

Tämän vuoden Suuren Ravintolaäänestyksen voittajista moni on Tampereen legendaarisimmilla paikoilla, eikä lounaskategorian voittaja tee tässä poikkeusta. Kauppahallin huippusuosittu 4 vuodenaikaa on toisinaan niin täynnä lounasaikaan, että vieruskaverikin tulee tutuksi.

Ranskalaiseen keittiöön erikoistunut 4 vuodenaikaa on toiminut Kauppahallissa jo vuosia. Lyömättömän hyvän ruoan lisäksi paikan erikoisuus on erikoislounaat ja -illalliset, joita siellä järjestetään säännöllisesti. Illallinen hämärässä Kauppahallissa on taatusti omanlaisensa kokemus, mutta ilman varausta on erikoislounaasta tai -päivällisestä turha haaveilla. Ja jos 4 vuodenajan herkkuja haluaa tarjota omissa juhlissa, se onnistuu ravintolan pitopalvelun kautta.

Paras lounas TOP 5

 1. 4 vuodenaikaa
 2. Gopal
 3. Ravintola Pyy
 4. Nanda Devi
 5. Los Pollos

Jörnin Dönerit, nam!
Jörnin Dönerit, nam! Kuva: Jörns Döner Facebook

Paras katuruoka: Jörn’s Döner

Käytännössä jokainen berliininreissaaja toivoo, että olisi voinut tuoda sieltä yhden asian mukaansa; aidon berliiniläisen dönerin. Tampereella dönerinnälkään on vastannut Veli-Pekka Virtanen, joka itsekin ihastui berliiniläisherkkuun sen juurilla. Vesi kielellä haikailun sijaan hän kuitenkin päätti toimia ja toi pienen palan Berliiniä Tampereelle.

Vain kesäisin toimiva Jörn’s Döner on foodtruck-trendin aallonharjalla ja Virtasen Laukontorilla majaansa pitävä koju voittaa nyt parhaan katuruoan tittelin jo toista vuotta putkeen. Jos et pääse Berliiniin, käy kuitenkin haukkaamassa pala siitä heti kelien lämmettyä!

Paras katuruoka TOP 5

 1. Jörn's Döner
 2. Vaakon nakki
 3. Tammelantorin grilli
 4. Nakkifakiiri
 5. Fafa's

Gopalissa on tunnelmaa – ja tietenkin huippuhyvä kasvisruoka!
Gopalissa on tunnelmaa – ja tietenkin huippuhyvä kasvisruoka! Kuva: Gopal Facebook

Paras kasvisruoka: Gopal

Tampereen vegaaniskene on omaa luokkaansa. Facebookin huippusuositussa Sipsikaljavegaanit-ryhmässä tamperelaiset kasvisravintolat näyttelevät niin suurta osaa, että muissa kaupungeissa ollaan kateudesta vähintään yhtä vihreinä kuin kasvikset ovat lautasella.

Tänä vuonna pyöreitä juhliva, vuonna 1997 perustettu Gopal on saanut tunnustusta lukuisilta tahoilta ruoastaan ja voitto Suuressa Ravintolaäänestyksessäkin tuli toista kertaa peräkkäin. Huomionarvoista on, että Gopalissa ruoasta maksetaan painon mukaan. Se lämmittää erityisesti pieniruokaisen sydäntä. Jos ei ole siunattu rekkamiehen vatsalla, ei kuitenkaan joudu syömään itseään väkisin ähkyyn. Lautanenhan pitää syödä tyhjäksi vaikka napa paukkuu, eikös se niin mennyt?

Paras kasvisruoka TOP 5

 1. Gopal
 2. Zeytuun
 3. Fafa's
 4. 3D Crush Café
 5. Nanda Devi

Nanda Devin ovi käy tiuhaan tahtiin.
Nanda Devin ovi käy tiuhaan tahtiin. Kuva: City

Paras etninen: Nanda Devi

Myös intialaista tarjoava Nanda Devi keikkuu listoilla jo vanhana tekijänä, nyt neljättä kertaa peräjälkeen. Intialaisille ruoka on pyhää ja se näkyy Nanda Devin toinen toistaan herkullisemmissa annoksissa. Ruoat saavat kiitosta autenttisista mauistaan – äärimmäinen kohteliaisuus Suomessa toimivalle etniselle ravintolalle, muttei ihme, kun ravintolan pyörittäjät tietävät, mitä tekevät.

Maistuisiko perinteinen Tikka Masala tai kasvisannos Saag Paneerwala? Siinä tapauksessa suunnaksi kannattaa ottaa Nanda Devi, koska sieltä niitä saa, todistetusti Tampereen parhaina versioina.

Paras etninen TOP 5

 1. Nanda Devi
 2. Katmandu
 3. Zeytuun
 4. Malabadi
 5. Maruseki

Klubi on Tampereen helmi.
Klubi on Tampereen helmi. Kuva: Klubi Facebook

Paras keikkapaikka: Klubi

Tampereen paras keikkapaikka on yksinoikeutetusti ensi vuonna kolmekymppisiään viettävä Klubi. Klubin tarjonta kattaa yli 400 kotimaista ja ulkomaista esiintyjää vuodessa ja se nauttii laajaa arvostusta yli skenerajojen koko Suomessa.

Arkipäivisin keikkojen lisäksi tarjolla on myös lounasta ja kesällä Klubi laajenee rautatieaseman puoleiselle Länsiterassille, jossa istuvalle rusketusrajat ovat taatut; terasille paistaa aurinko koko iltapäivän ja illan. Kesää odotellessa!

Paras keikkapaikka TOP 5

 1. Klubi
 2. Pakkahuone
 3. Yo-talo
 4. Telakka
 5. Vastavirta

Doris, hellittelynimeltään Dorkala, on Tampereen paras menomesta.
Doris, hellittelynimeltään Dorkala, on Tampereen paras menomesta. Kuva: Doris Facebook

Paras bailupaikka: Doris

Yökerho Doris avaa ovensa vähintään 20 vuotta täyttäneille ja lupaa, että musiikista vastaavat jokaisena iltana aidot ihmiset, eivätkä jukeboksit ja soittolistat. Baaritiskillä virtaa juoma ja tanssilattialla hiki – kuten Tampereen parhaassa bailupaikassa kuuluukin.

Tanssijalan vipattamisesta vastaavat yhdeksän residentti-DJ:n lisäksi vierailevat tähdet ja bilettämään pääsee perjantain ja lauantain lisäksi myös tiistaina ja sunnuntaina. Ja mikä parasta, kaikkina iltoina voi vetää niinsanotusti päätyyn asti, koska Doris on auki yöneljään saakka.

Paras bailupaikka TOP 5

 1. Doris
 2. Klubi
 3. Ilona
 4. Ihku
 5. Roska

City onnittelee kaikkia Ravintolaäänestyksen voittajia!

2 kommenttia

Norppalainen

10.3.2017 12:33

Baras baari kakkosena Barmacia? :D Hauska huomata, että sehän lopetti ihan äskettäin! Toisaalta voitto lienee Leonin ansiota, eli onnittelut silti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lailanen

22.3.2017 15:20

Kannattais vähän perehtyä asioihin... Soittaako Living Room kelloja...

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi