Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2018: Lahdesta kasvaa pikku hiljaa laadukas ravintolakaupunki

Skaba pysyi tiukkana useissa kategorioissa. Klassikkoitalialainen ja artisteja houkutteleva rock-klubi maistuvat lahtelaisille.

Mamma Marian italialaistunnelma viehättää lahtelaisia.
Mamma Marian italialaistunnelma viehättää lahtelaisia. Kuva: Mamma Maria / Facebook

Cityn Suuri Ravintoläänestys järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Lahdessa, joka on vakiinnuttanut paikkansa Cityn kartalla olemalla mukana viimeisen parin vuoden ajan SYÖ!-viikoilla.

Lahden ravintolaäänestyksen tulosten perusteella Lahti on vasta kasvamassa ravintolakaupungiksi, mutta kiinnostavia paikkoja löytyy jokaiseen kategoriaan.

Paras ruoka ja paras palvelu samassa osoitteessa

Lahden paras ruoka löytyy Cityn äänestyksen perusteella italialaisesta ravintola Mamma Mariasta, josta löytyy myös kaupungin paras palvelu. Mamma Mariassa vallitsee sympaattinen italialaistunnelma.

“Yleisön kiitos on paras kunnianosoitus, mitä voi olla. Sitä varten täällä ollaan, että ruoka olisi hyvää ja palvelukin onnistuisi. Varmasti kaikkien kohdalla ei voi aina onnistua”, sanoo ravintoloitsija Virpi Kämppi vaatimattomasti.

Mamma Maria kuuluu suomalaisen ravintolakentän varhaiseen italialaiseen aaltoon, joka luottaa saapasmaan perinteen olevan suomalaisille helposti lähestyttävä ravintolakokemus. Mamma Maria on jatkanut italialaisen ruoan asialla jo vuodesta 1995 ja homman ytimessä on ajatus “isoäidin keittiöstä”. Se tarkoittaa paikan päällä valmistettua safkaa ja reiluja annoksia kohtuulliseen hintaan.

“Me ollaan italialainen ravintola, jossa ruoka tulee suoraan mamman keittiöstä. Yritetään olla alkuperäisiä, mutta Suomeen soveltaen. Suomalaiset kokee nimittäin italialaisen annoksen sisällön niukkana ja siksi siihen on pitänyt tuoda hieman rönsyjä.”

Vuoden tulokas luottaa puuhiiligrilliin

Lahden parhaan tulokkaan kategorian voittaneen Coppa Eateryn keittiön sydän on puuhiiligrilli, josta nousee reiluja annoksia. Grillin antimet paritetaan aina raikkaiden elementtien kanssa.

Vuosi sitten marraskuussa avatun paikan listalle kuuluu muun muassa tapakset korvaavat coppakset, grillattavat sekä pastat ja pizzat. Paikan hyvät arvostelut kertovat paitsi maukkaasta ruoasta, myös viihtyisästä tunnelmasta ja sisustuksesta.

Coppan hiiligrilli tuo oman leimallisen ja herkullisen makunsa.
Coppan hiiligrilli tuo oman leimallisen ja herkullisen makunsa. Kuva: Coppa Eatery / Facebook

Mössössä parhaat keikat

Parhaaksi keikkapaikaksi valikoitui tapaus nimeltä Mössö eli Möysän Esso eli Möysän Musaklubi.

Vanha Esso-huoltamo muuttui musaklubiksi ja ensimmäiset keikat järjestettiin siellä jo 2010. Alusta asti paikka sai kiitosta niin ystävällisestä henkilökunnasta kuin välittömästä tunnelmasta. Puolitoista vuotta sitten Mössö siirtyi keskustaan Hämeenkadulle ja sen jälkeen sitä on kiitelty myös akustiikasta ja keikkakokemuksesta, jonka takaa vanhan elokuvateatterin tilat nousevine lattioineen.

Mössö-kokemuksen ytimessä on kuitenkin isännöinti ja emännöinti, jonka paikalle tulevat artistit kohtaavat. Paikalla on hyvä maine sekä artistien että yleisön keskuudessa. Artisteja ei tarvitse erikseen maanitella paikalle.

“Meillä ei oo paksuimmat pihvit tai isoimmat viinapullot, mutta me koetaan, että artisti on meille sen illan työkaveri ja meidän kaikkien yhteinen tavoite on, että töissä on kivaa. Me ei katsota isoja artisteja liikaa ylöspäin, eikä ketään alaspäin ja me arvostetaan koko henkilökuntaa roudarista lähtien”, Mössön viehätystä artistien silmissä pohtii paikan isäntä Antti Puhakka.

“Jos artisti viihtyy, se soittaa ehkä yhden encore-biisin enemmän ja yleisö tykkää ja lumipalloefekti on valmis. Meidän ote on sellainen, että ollaan ihmisiä ihmisille.”

Puhakka kertoo myös, kuinka artistien, ja sitä kautta yleisön, viihtyminen tuli heille alun perin hieman yllätyksenä. Ajatuksena kun oli ollut tehdä ilman aiempaa kokemusta keikkapaikka, joka on omannäköinen.

“Itsekin on ihmetelty suosiota. Me päätettiin tehdä alusta asti omalla tyylillä ja se on uusi tyyli sekä yleisölle että artisteille.”

Olavi Uusivirta ottaa tuntumaa Mössön yleisöön.
Olavi Uusivirta ottaa tuntumaa Mössön yleisöön. Kuva: Möysän musaklubi / Facebook

Tulevaan keikkalistaan kuuluu iso osa Suomen eturivin artisteja MC Taakibörstasta, Huoran kautta J. Karjalaiseen, Ismo Alankoon ja Ruusuihin. J.Karjalainen ja Alanko päättivät aloittaa kiertueensa Mössöstä.

“Isot nimet haluaa varman paikan kiertueavaukseen ja siksi J. Karjalainen aloittaa Mössöstä, kuten aiemmatkin klubikiertueensa.”

Santa Féssä paras terassi ja paras kasvisruoka

Paras kasvisruoka sekä paras terassi löytyvät lahtelaisten äänestäjien mielestä Santa Féstä. Helsingistäkin tutun latinalaisamerikkalaisen raflan sijainti Lahden ydinkeskustassa auttaa kansan löytämään terassille.

Kasvistarjontana Santa Fén listalta löytyy puolestaan kausittain vaihtuva kasvisruoka, vegeversiot fajitaksista ja flatbreadseistä sekä täysin vegaanisena versiona saatava meksikolainen perinneruoka Pozole Rojo.

Parhaan lounaan suhteen lahtelaiset olivat harvinaisen yksimielisiä ja voitto meni rehtiä ja tuhtia ruokaa tarjoilevalle lounasravintola Männylle. Mäntyn lounas nojaa tuhtiin noutopöytään, mutta keittiöstä nousee myös kakut ja leivokset erilaisiin juhliin ja valmistiskin päivittäiset leipomo- ja leipätuotteet taittavat pienemmän nälän.

Yksimielisyys vallitsi myös brunssikategoriassa, jossa Seurahuone vei voiton selvin luvuin.

Tasaista skabaa useissa kategorioissa

Parhaan baarin titteli meni kotipaikkaansa Lahdessa pitävälle Teerenpelille, joka on levittäytynyt oluineen ja baareineen myös Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Paras kahvila oli puolestaan kahvila Oskari.

Lahden paras kortteliravintola oli tiukan kisan jälkeen Amarillo. Paras sisustus löytyy Popot-ravintolasta. Parhaaksi etniseksi ravintolaksi valikoitui nepalilainen ravintola Pikku Makalu ja parhaaksi bailupaikaksi Armas.

Parhaan yöruoan ja katuruoan kategorioissa käytiin tiukat taistelut, joiden lopuksi Burger Mafia vei parhaan yöruoan ja Jonen Grilli parhaan katuruoan tittelin.

Tsekkaa Lahden kaikkien kategorioiden voittajat: Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2018 – Lahden parhaat ravintolat

Lue myös:

1 kommentti

Herää kysymys?

21.12.2018 13:59

Siis Coppa vuoden tulokas 1kk aukiololla? Huh huh..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi