Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2018: Turussa päädyttiin harvinaiseen tasapeliin parhaan ruoan suhteen

Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä parhaan ravintolan titteli jakautui tasaäänin kahdelle varsin erilaiselle ravintolalle.

Kaskis on tottunut pokkaamaan palkintoja keittiömestari Erik Mansikan johdolla.
Kaskis on tottunut pokkaamaan palkintoja keittiömestari Erik Mansikan johdolla. Kuva: Milla Hägg

Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen perimmäistä luonnetta kuvaa hyvin Turun tämänvuotisen äänestyksen Paras ruoka -kategoria. Siinä tiukka kisa kaupungin parhaasta ruokatuotteesta päätyi tarkistuslaskennankin jälkeen tismalleen samaan äänimäärään, kun Kaskis ja Delhi Darbar jakoivat ykkössijan.

Se, että kaksi ravintolaa sattuu samaan äänimäärään, ei kuvaa Cityn äänestystä, vaan se miten erilaiset ravintolat pokaalin päätyvät jakamaan. Kaskis on asiantuntijoiden arvostama fine dine -paikka, joka on putsannut palkintopöytiä ennenkin ja tulee varmasti monelle turkulaiselle ensimmäisenä mieleen, kun pohditaan kaupungin parasta ruokapaikkaa. Vaikkei omaa pöytävarausta olisi koskaan tehnytkään.

Delhi Darbar on puolestaan pieni intialainen ravintola, joka palvelee matalalla kynnyksellä niin viereisen yliopiston proffia ja opettajia kuin teatteriväkeä ja kasvisruoan ystäviäkin. Kaskikseen voi joutua odottamaan pöytävarausta kuukausia, kun tehokkaaseen intialaiseen keittiöön voi tutustua vaikka samana päivänä.

“Me valitsemme hyvin tarkasti raaka-aineet ja meillä on täysin intialainen keittiö. Haluamme tehdä niin autenttista intialaista kuin mahdollista ja myös mausteet saapuvat Intiasta. Meillä on aikamoiset tilaukset joka viikko”, kertoo Israel Mata ravintolasta.

Matan mukaan Delhi Darbarin maine on kiirinyt jo Turun ulkopuolellekin.

“Meillä on paljon vakioasiakkaita, mutta porukkaa tulee myös muualta. Tänään on käynyt Salosta ja Espoosta. Joskus tilataan Helsingistä asti, kun ihmiset tietävät, mihin aikaan ovat Turussa.”

Delhi Darbar luottaa intialaisen keittiön väreihin ja aitoihin mausteisiin.
Delhi Darbar luottaa intialaisen keittiön väreihin ja aitoihin mausteisiin. Kuva: Delhi Darbar / Facebook

Muun muassa helmikuussa Suomen Gastronomien Seuran Suomen parhaan ravintolan -palkinnon voittanut Kaskis on kestomenestyjä suomalaisessa ravintolakentässä. Siellä huipputasoinen ruoka kohtaa samantasoisen palvelun, joka kruunataan persoonallisella otteella, jonka ravintoloitsija Erik Mansikka kumppaneineen keittiöön loihtii.

Kaskis tunnetaan erityisesti sesonginmukaisista, kauniista ja ennenkaikkea makunystyröitä hivelevistä annoksistaan, joissa suomalaiset raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa.

Tsekkaa myös: Gastronominen seura valitsi: turkulainen Kaskis on vuoden ravintola

Kortteliravintola Aune hurmasi turkulaiset

Vasta puolitoista vuotta Turun ydinkeskustassa toiminut Ravintola Aune on selvästi löytänyt paikkansa turkulaisten sydämissä. Sympaattinen gastropub äänestettiin parhaaksi kortteliravintolaksi, ja se saavutti ykkössijan myös parhaan sisustuksen ja parhaan palvelun kategorioissa.

Aunen reilut bistroannokset ja herkulliset tapakset maistuivat turkulaisille siinä määrin, että paras ruoka -kategoriassa Aune nousi kolmannelle sijalle.

Kortteliravintolakategoriassa pärjäsivät hienosti myös toiselle sijalle noussut Kortteliravintola Kerttu sekä kolmannen sijan saavuttanut Hugo.

Aune on sympaattinen gastropub.
Aune on sympaattinen gastropub. Kuva: Aune / Facebook

Pincho Nation nousi vuoden tulokkaaksi

Vuoden tulokas -kategoriassa voiton vei toukokuussa avattu Pincho Nation. Rohkeasti eri puolilta maailmaa vaikutteita hakenut tapasbaari erottuu Turun ravintolakentän muista tulokkaista muun muassa sirkushenkisellä sisustuksellaan, joka nosti Pincho Nationin paras sisustus -kategorian kolmoseksi.

Pincho Nation ei kuitenkaan ole aivan tavallinen tapasbaari, sillä perinteisten espanjalaisten tapasten lisäksi edullisista pikkuannoksista löytyy vaikutteita niin Aasiasta, Unkarista kuin Ranskastakin. Pincho Nationissa tilaukset tehdään ravintolan omalla mobiilisovelluksella, jonka avulla voi hoitaa koko ravintolakäyntinsä alusta loppuun aina pöytävarauksesta laskunmaksuun asti.

Laatua kasvissyöjille

Kuoren summer rolls -annos on sopivan kokoinen ja siinä on tasapainoiset selkeät maut.
Kuoren summer rolls -annos on sopivan kokoinen ja siinä on tasapainoiset selkeät maut. Kuva: Kimi Rantala

Kaksi vuotta sitten perustettu ravintola Kuori voitti tänä vuonna parhaan kasvisruoan kategorian jo toista kertaa peräkkäin. Sitä ennen kasvisruokakategorian kärkipaikkaa piti ravintoloitsija Marjaana Pohjolan toinen kasvisravintola Roots Kitchen.

“Ruoassa valttejamme ovat laatu, tuoreus ja itse tekeminen, mutta toisaalta ne ovat oikeastaan meille ikään kuin itsestäänselvyyksiä”, Pohjola kommentoi Kuoren voittoa kaksi vuotta sitten, ja samat periaatteet tuntuvat toimivan edelleen.

Marjaana Pohjolan haastattelu edellisen ravintoläänestyksen yhteydessä: Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2016: Turku

Komppeli on rehti turkulaisravintola, joka on palvellut lounasravintolana turkulaisia jo 35 vuotta, joista kymmenen viimeisintä Jose Salmisen ja Antti Lavosen käsissä. Lounas valikoituu muutamasta runsaasta vaihtoehdoista, jotka nojaavat laadukkaisiin leikkeisiin. Omistajat päättivät tuoda mukaan myös iltaruokailun, jonka aikana tarjolla on burgereita, leikkeitä ja salaatteja. Kasvissyöjien iloksi on tarjolla muun muassa vegaaninen sveitsinleike. 

Tsekkaa myös: Ravintola Komppeli tarjoaa nykyisin lounaan lisäksi myös herkullisen iltamenun

Fontanan sunnuntaibrunssin maine on kiirinyt siinä määrin, että Turun brunssikategoriassa ei jäänyt epäselvyyttä voittajasta. Moderni ja täyteläinen brunssi kustantaa parikymppiä ja pitää sisällään monipuoliset vaihtoehdot myös kasvissyöjille. 

Rento Bar vei voiton kahdessa kategoriassa

Parhaan baarin ja terassin kategoriat Turun kovan kilpailun keskellä vienyt Rento on nimensämukainen paikka. Jokiravintoloiden kaupungissa terassikategorian voittaminen ei ole helppoa. Rennon keskeinen terassi ei kiinnosta ihmisiä ainoastaan sijaintinsa puolesta, vaan sen takia, että siellä pidetään huolta ympäristöstä ja asiakkaista.

Rento kasvattaa olutvalikoimaa seuraamalla olutkulttuuria ja kuuntelemalla asiakkaiden toiveita.
Rento kasvattaa olutvalikoimaa seuraamalla olutkulttuuria ja kuuntelemalla asiakkaiden toiveita. Kuva: Rento / Facebook

“Kävelykatu menee ohi, eikä autoliikenne häiritse. Siellä on kivat istutukset, ja kalusteet pidetään kunnossa. Ensi kesäksi on aika hommata taas uudet kalusteet”, sanoo Rennon vuoropäällikkö Saara.

Baariasiakkaat muuttuvat tietoisemmiksi myös Lahdessa. Se tarkoittaa sitä, että Rennossakin peruslager vaihtuu yhä useammin erikoisoluisiin, joita löytyy hyvä valikoima ja joista voi kysellä lisää henkilökunnalta. Myös drinkkipuolen trendit näkyvät asiakkaiden toiveissa.

“Tällä hetkellä ginit on iso juttu drinkkipuolella, ja niitä löytyy iso valikoima. Gin tonicit on laatutietoisten asiakkaiden juttu.”

Vegas äänestettiin Turun parhaaksi bailupaikaksi

Turun yöelämän kirkkaimmilla kärkipaikoilla jyräävät vanhat suosikit. Kolmena vuotena peräkkäin Turun parhaan bailupaikan titteliä kantanut Dynamo sai tänä vuonna luovuttaa ykkössijan Eerikinkadulla turkulaisia tanssittavalle Vegasille. Dynamo jäi pitämään vahvasti kakkossijaa.

Kolmannelle sijalle bailukategoriassa ylsi tällä Vegasin yläkerrassa sijaitseva yökerho Marilyn, jossa turkulaiset ovat bailanneet jo vuodesta 1991.

Turun parhaaksi keikkapaikaksi valittiin puolestaan TV:stäkin tuttu Logomo, toiselle sijalle nousi Apollo. Kolmannelle sijalle ylsi legendaarinen TVO-klubi, joka tunnetaan opiskelijoiden olohuoneena, alakulttuurien pesäpaikkana ja punk- ja rock-keikkojen tyyssijana.

Tsekkaa Turun kaikkien kategorioiden voittajat: Cityn Suuri Ravintolaäänestys 2018 – Turun parhaat ravintolat

Lue myös:

1 kommentti

Ravintola Turku

18.1.2019 13:54

Siis nyt on kerrankin turkulaiset osanneet äänestää oikein! Kaskis on ihan huippumesta - ja asuttuani muutamia vuosia ulkomailla - pääsin vihdoin uudestaan Delhi Darbariin viime viikolla! Ei jumapliut, noin hyvää intialaista en ole saanut missään muualla! (tosin ihan oikeasti Intiassa en ole käynyt)

Isot propsit tasapelistä molemmille ravintoloille!

ps. Ja Auneen taidan mennä seuraavaksi! :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi