Etätyön rauhaa Redin Olohuoneessa – Maksuton tila mahdollistaa verkostoitumisen, työskentelyn ja hengailun

Etätyöskentelyn suosio on kasvussa. Redin Olohuone tarjoaa rennon työskentelypaikan.

Olohuone avattiin Rediin viime vuoden lokakuussa.
Olohuone avattiin Rediin viime vuoden lokakuussa. Kuva: Riikka Möhkölä

Helsingissä on lukuisia hyviä paikkoja etätyöskentelyä varten. Yksi niistä on Kalasataman Rediin viime lokakuussa avattu Olohuone. Noin 600 neliöinen tila tarjoaa viihtyisän miljöön töiden tekemistä varten, sillä seinillä on myös värikästä taidetta ja sisustus on rentoa.

Olohuoneen takana on Helsinki Urban Art Ry, joka on laaja-alaisesti kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys. Samainen yhdistys perusti Kalasataman Vapaakaupungin, joka tarjoili kesällä muun muassa ilmaisia keikkoja, tapahtumia, joogaa ja hengailutilaa.

Kaupunkiaktiivi Jaakko Blomberg yhdistyksestä kertoo, että idea Redin Olohuoneesta oli looginen jatkumo Vapaakaupungille. Fokus on kuitenkin hieman erilainen, sillä Olohuoneessa keskitytään enemmän työntekoon ja verkostoitumiseen.

“Toki tapahtumat ja taide kulkevat siinä rinnalla. Tila on niin iso, että sitä ei kannattanut tehdä vain yhtä tarkoitusta varten”, Blomgerg kertoo.

Kotitoimiston tunnelmaa ihmisten seurassa

Hoffice-konsepti on kehitetty vuonna 2014 Ruotsissa. Blomberg päätti tuoda konseptin yhteisöllisestä kotityöskentelystä Suomeen tutustuttuaan siihen ensin naapurimaassa. Ihmiset järjestivät alkuun pop up -tapahtumia kotityöskentelyä varten.

“Idea on saada itsestään ja töistä enemmän irti ja samalla tavata muita ihmisiä. Olohuone on hyvä paikka esimerkiksi freelancereille, opiskelijoille, tutkijoille, työttömille… Oikeastaan kaikille, jotka tekevät yksin töitä, Olohuone tarjoaa hyvän sosiaalisen työpaikan”, Blomberg sanoo.

Tällä hetkellä tiistait on kokonaan pyhitetty etätyöskentelyä, verkostoitumista tai vain yleistä hengailua varten. Muinakin aikoina tilaan toki voi tulla ahkerointia varten, mutta muina arkipäivinä tilan yhteydessä oleva lasten leikkitila on auki, mikä toki voi osaltaan hankaloittaa keskittymistä.

Blomberg kertoo kuitenkin, että helmikuun alusta alkaen lasten leikkitila saa uuden kodin ja Olohuone on siitä eteenpäin kokonaan varattu työskentelylle.

Myös järjestöpuolen asiantuntijatöitä tekevä Kaisa Luhtala on löytänyt ensimmäistä kertaa Olohuoneeseen. Oma työ vaatii paljon liikkumista ja välillä joutuu pysähtymään eri paikkoihin työskentelemään.

“On todella hienoa, että tällainen tila ylipäätään on. Sijainti on myös todella hyvä, kun tässä on kaikki palvelut lähellä”, Luhtala sanoo.

Luhtala huomauttaa, että monesti kahvilassa työskennellessä voi kokea painetta siitä, kuinka kauan siellä saa oleilla ja kuinka paljon pitää ostaa oleskelunsa maksamiseksi. Olohuoneessa sitä painetta ei ole.

Olohuoneessa on runsaasti paikkoja työskentelyä varten. Tällä hetkellä nähtävillä on taiteilija Sivi Valiman digitaalisia muotokuvia sekä taiteilija Elisa Serafian akryylimaalauksia.
Olohuoneessa on runsaasti paikkoja työskentelyä varten. Tällä hetkellä nähtävillä on taiteilija Sivi Valiman digitaalisia muotokuvia sekä taiteilija Elisa Serafian akryylimaalauksia. Kuva: Riikka Möhkölä

Etätyöskentelyn suosio kasvaa

Suomessa etätyöskentely on kasvanut ponnekkaasti. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrin mukaan vuonna 2017 viidennes palkansaajista teki etätyötä vähintään kerran kuussa. Kuusi vuotta sitten osuus oli vain 12 prosenttia.

Avokonttori ei aina ole se rauhallisin mahdollinen paikka työskennellä. Lisäksi monissa paikoissa ollaan luovuttu työntekijöiden omista työpisteistä kokonaan, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa etätyön lisääntymiseen.

Työpisteeltä pois vetäytyminen lisääkin keskittymistä. Työpaikalla kollegat saattavat usein keskeyttää työpäivän aikana. Etätyön onnistumisen kannalta tärkeää on valita itselleen viihtyisä ympäristö.

Etätyöskentely voi säästää päivästä aikaa, kun ei tarvitse matkustaa työpaikalle. Monilla ihmisillä työmatkoihin voi helposti hurahtaa parikin tuntia päivässä. Tämän ajan voi kotona tai lähikahvilassa hyödyntää jo työskentelyyn, jolloin vapaa-aikakin lisääntyy.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi