Tehdäänkö Teollisuuskadusta “Vallilan esplanadi”? Kyllä, kiitos!

Urban Helsinki -kollektiivin ehdotuksessa Vallilan halkaiseva katu muuttuisi Kalasataman ja Pasilan yhdistäväksi kävelypuistoksi.

Urban Helsinki -kollektiivi on julkaissut tänään suunnitelman Vallilan läpäisevän Teollisuuskadun muuttamisesta “Vallilan esplanadiksi”. Suunnitelma nojaa Helsingin uuteen yleiskaavaan, jossa Teollisuuskadun ympäristöstä kaavaillaan Helsingin uudessa yleiskaavassa kaupunkikeskustamaista aluetta.

“Käytännössä alueen keskiöön rakennettaisiin vehreä ja tyylitelty yhtenäinen kävelypuisto, jonka ympäristöä kehitettäisiin jatkossa keskustamaisen tiiviinä ja sekoittuneena kaupunkialueena. Puisto kulkisi Kalasataman alueelta Vallilan ja Harjun läpi Pasilaan saakka”, Urban Helsingin Juhana Rantavuori kirjoittaa Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä, missä suunnitelma saa kannatusta.

“Ajatuksena on, että keskeisellä paikalla sijaitsevan kävelypuiston myötä Teollisuuskatu muuttuisi kutsuvaksi kävely- ja ajanviettopaikaksi, mikä taas tekisi alueesta yhä houkuttelevamman erilaisille liike-elämän investoinneille. Näin käynnistyvän alueen transformaation ei tarvitse tarkoittaa historiallisen ja vanhahtavan ilmeen tavoittelua. Ratkaisu voi olla tähän päivään sovitettu uusi tulkinta kävelyyn ja oleskeluun kutsuvasta urbaanista kaupunkirakenteesta.”

Teollisuuskatu on käytetty autoilun läpikulkuväylä ja sellaisena myös ongelmallinen kehittyvän Vallilan ytimessä. Toisessa päädyssä on urbaani ja elävä Kalasataman ja Teurastamon kombo ja toisessa Pasila, josta löytyy julkisen liikenteen yhteydet, virastot ja kohta jättimäinen Mall of Tripla -ostoskeskus. Molempiin päihin rakennetaan parhaillaan paljon asuntoja.

Nykyisellään Teollisuuskatu erottaa toisistaan samansuuntaiset Aleksis Kiven kadun ja Mäkelänkadun, mutta kävelypuisto toisi niitä luontevasti yhteen. Kalliosta puskeva gentrifikaation paine tuo Mäkelänkadulle muutaman viikon välein uusia ravintoloita ja Teollisuuskadun ympäristössä tyhjillään oleviin vuokrakiinteistöihin on entistä enemmän kysyntää, joten pitkään puhuttu Vallilan urbanisoituminen näyttäisi olevan aidosti käsillä.

Urban Helsingin ehdotus on inspiroiva, mutta kaukana valmiista. Esplanadi-ajatuksen suhteen on vielä paljon ratkaistavaa, kuten liikenteeseen liittyvät haasteet molemmissa päissä hahmoteltua kävelypuistoa.

City pitää majaansa Teollisuuskadun tuntumassa, joten olemme ehdottomasti alueen elävöittämisen kannalla. Kun Vallila kohtaa joka tapauksessa tulevina vuosina luonnollisia kehityspaineita, on erinomaista, että niihin tarjotaan pohdittuja avauksia, jottei kiireessä synny huonoa kaupunkia.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi